Μεσανατολικό: «Σε μερικές ημέρες μπορεί να τερματιστούν οι πολεμικές επιχειρήσεις», λέει ο Νετανιάχου

Μεσανατολικό: «Σε μερικές ημέρες μπορεί να τερματιστούν οι πολεμικές επιχειρήσεις», λέει ο Νετανιάχου

Εντείνεται ο διπλωματικός πυρετός για κατάπαυση του πυρός - Η Χαμάς ισχυρίζεται ότι βομβάρδισε αεροπορικές βάσεις στο κεντρικό Ισραήλ κι ο  ισραηλινός στρατός ότι το τελευταίο 24ωρο εκτόξευσε 122 βόμβες σε 40 στόχους

israel
Την ώρα που εντείνεται ο διπλωματικός πυρετός για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και το Τελ Αβίβ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι οι «πολεμικές επιχειρήσεις μπορεί να τελειώσουν σε μερικές ημέρες».

Όπως αναφέρουν οι Times of Israel, η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς ισχυρίζεται ότι τις τελευταίες ώρες βομβάρδισε αεροπορικές βάσεις στο κεντρικό Ισραήλ.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο εκτόξευσε 122 βόμβες σε 40 στόχους προκειμένου να καταστρέψει το λεγόμενο «μετρό» της Χαμάς.

Κι ενώ συνεχίζονται οι εχθροπραξίες ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, η Αίγυπτος ζήτησε τον τερματισμό του πολεμικών επιχειρήσεων ενώ η Γαλλία κατέθεσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σχέδιο απόφασης που ζητεί να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός.

Γαλλία και Αίγυπτος ασκούν πιέσεις στην ΗΠΑ να απαιτήσουν τον τερματισμό της βίας.

Η Ουάσιγκτον έχει εμποδίσει επανειλημμένα τις προσπάθειες ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάρτιση κοινών δηλώσεων που ζητούν τον τερματισμό των μαχών. Η τελευταία απόρριψη των ΗΠΑ ήρθε σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας αργά χθες η οποία έληξε και πάλι χωρίς δήλωση, καθώς οι αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις συνεχίστηκαν τη νύχτα.

Κλείσιμο
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε για πρώτη φορά την «υποστήριξή» του για κατάπαυση του πυρός στη διάρκεια συνδιάλεξής του τη Δευτέρα με τον ισραηλινό πρωθυπουργό.

Πέραν της ρητής υποστήριξης της Κίνας στο γαλλικό σχέδιο απόφασης, η Ρωσία επίσης κλίνει στο να εγκρίνει το κείμενο, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρώσος αναπληρωτής πρεσβευτής στον ΟΗΕ, ο Ντμίτρι Πολιάνσκι.

Πάντως διαφαίνεται μία αχτίδα ελπίδας για εκτόνωση της κρίσης με την αιγυπτιακή προσπάθεια να κερδίζει δυναμική μεταξύ των φατριών στη Γάζα, όπως επισημαίνει η εφημερίδα Guardian.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, ο πρωθυπουργός Μπένζαμιν Νετανιάχου δήλωσε στους αξιωματούχους στο νότο της χώρας ότι οι μάχες θα μπορούσαν να τελειώσουν «εντός μερικών ημερών».

Στο μεταξύ, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία συνέχισε να πλήττει τη Λωρίδα της Γάζας τις πρώτες πρωινές ώρες, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στον θύλακα. Οι χαμηλές πτήσεις των μαχητικών κράτησαν πολλούς κατοίκους ξάγρυπνους.

«Είμαστε όλοι τρομοκρατημένοι από τον ήχο των εκρήξεων, των πυραύλων και των αεροπλάνων», είπε η Ράντα Αμπού Σουλτάν, 45 ετών, μητέρα επτά παιδιών, που πέρασε τη νύχτα κουλουριασμένη μέσα σε ένα διαμέρισμα με όλη την οικογένειά μας. «Ο τετράχρονος γιος μου λέει πως φοβάται, αν κοιμηθούμε, ότι θα μας βρει όλους νεκρούς όταν ξυπνήσει».

Χθες βράδυ φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε πως είδε να φωτίζεται ο ουρανός καθώς το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ αναχαίτιζε ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός έχει βάλει στο στόχαστρο αυτό που αποκαλεί το «μετρό» των παλαιστινίων μαχητών, υπόγειες σήραγγες που επιτρέπουν, κατ’ αυτόν, στον στρατιωτικό βραχίονα της Χαμάς να μετακινεί πυρομαχικά και όπλα, όπως και σπίτια στελεχών της Χαμάς, που λέει ότι χρησιμοποιούνται επίσης «για να αποθηκεύονται όπλα».

Σε εννέα ημέρες, έχουν εκτοξευθεί 3.700 ρουκέτες από παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις, περίπου το 90% εκ των οποίων έχει αναχαιτιστεί από το ισραηλινό αντιπυραυλικό σύστημα «Σιδηρούς Θόλος», σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Από την έναρξη των εχθροπραξιών -10η Μαΐου- τουλάχιστον 219 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 100 γυναικόπαιδα, έχουν σκοτωθεί στις ισραηλινές επιδρομές από τη 10η Μαΐου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Στην ισραηλινή πλευρά, γίνεται λόγος από την αστυνομία για 12 θανάτους από τις παλαιστινιακές ρουκέτες.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι συγκρούσεις στη Δυτική Όχθη. Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει 24 Παλαιστίνιους από τη 10η Μαΐου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Την ίδια ώρα, εκφράζονται φόβοι για ανθρωπιστική κρίση, καθώς 72.000 Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί και 2.500 άνθρωποι έχουν χάσει τα σπίτια τους στους βομβαρδισμούς, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Αφού άνοιξε για μερικές ώρες, το σημείο διέλευσης Κερέμ Σαλόμ προς τη Λωρίδα της Γάζας έκλεισε ξανά χθες από το Ισραήλ έπειτα από παλαιστινιακά πυρά, με φορτηγά που μετέφεραν διεθνή βοήθεια -τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα- να αναγκάζονται να κάνουν αναστροφή.

Ειδήσεις σήμερα 

Ανατριχιαστικό βίντεο: Η στιγμή που άνδρας αρπάζει 4χρονο από το κρεβατάκι του - Βρέθηκε νεκρό λίγες ώρες μετά!

Ηλεία: Καταδικάστηκε 62χρονος για ασέλγεια στον εγγονό του

Διπλωματικό μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2022 στο Πεκίνο σχεδιάζει η Πελόζι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης