Συμβούλιο Ασφαλείας: Η Ουάσιγκτον απέρριψε και τρίτο σχέδιο δήλωσης για τη Γάζα

Συμβούλιο Ασφαλείας: Η Ουάσιγκτον απέρριψε και τρίτο σχέδιο δήλωσης για τη Γάζα

Συνεδριάζει την Πέμπτη η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ - Νίγηρας και Αλγερία, που προεδρεύουν του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, ζήτησαν από τη Γενική Συνέλευση των 193 μελών να συνεδριάσει δημόσια «υπό το πρίσμα της σοβαρότητας της κατάστασης»

24187339
Οι ΗΠΑ αντιτέθηκαν σήμερα, για τρίτη φορά σε μία εβδομάδα, στην υιοθέτηση μιας δήλωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύρραξη, η οποία καλούσε στον «τερματισμό της βίας» και την «προστασία των αμάχων, ιδίως των παιδιών», σύμφωνα με διπλωμάτες.

Το κείμενο, το οποίο συνέταξαν η Κίνα, η Τυνησία και η Νορβηγία υποβλήθηκε χθες το βράδυ ενώπιον των 15 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας προκειμένου να εγκριθεί σήμερα. Οι ΗΠΑ ανέφεραν πως «δεν μπορούν να στηρίξουν προς το παρόν μια δήλωση» του Συμβουλίου Ασφαλείας, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας διπλωμάτης.

Το προσχέδιο του κειμένου, που περιήλθε στην κατοχή του AFP, εξέφραζε «τη βαθιά ανησυχία» του Συμβουλίου μπροστά στην κρίση και αποδοκίμαζε τις «πιθανές εκδιώξεις» οικογενειών Παλαιστινίων από την Ανατολική Ιερουσαλήμ, απευθύνοντας έκκληση για αποφυγή των «μονομερών ενεργειών» που επιδεινώνουν την ένταση.

Η δήλωση χαιρέτιζε, επίσης, τις διεθνείς προσπάθειες για μια αποκλιμάκωση, χωρίς να αναφέρει τις ΗΠΑ και επαναλάμβανε τη στήριξη του Συμβουλίου σε μια λύση έπειτα από διαπραγμάτευση στη βάση των δύο κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, που θα ζουν «το ένα δίπλα στο άλλο ειρηνικά», σε «σύνορα αναγνωρισμένα και ασφαλή».

Σε διάστημα μίας εβδομάδας, το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει διεξάγει τρεις έκτακτες συνεδριάσεις με επίκεντρο τη σύρραξη, την τελευταία την Κυριακή, χωρίς να καταφέρει να καταλήξει σε μια κοινή θέση.

Συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την Πέμπτη

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει την ερχόμενη Πέμπτη με αντικείμενο την ανάφλεξη της βίας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνιων, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης, Βολκάν Μποζκίρ, καθώς οι σφοδρότερες εχθροπραξίες στην περιοχή μετά από χρόνια, εισέρχονται στη δεύτερη τους εβδομάδα.

Κλείσιμο
Ο Νίγηρας και η Αλγερία, που προεδρεύουν του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και η ομάδα αραβικών κρατών στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη, ζήτησαν από τη Γενική Συνέλευση των 193 μελών να συνεδριάσει δημόσια «υπό το πρίσμα της σοβαρότητας της κατάστασης και της ταχείας επιδείνωσης».

Το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε χθες Κυριακή για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων.

Το ΣΑ δεν κατόρθωσε να εκδώσει ένα κοινό ανακοινωθέν, καθώς οι ΗΠΑ - ισχυρός σύμμαχος του Ισραήλ - διατύπωσε την ανησυχία ότι αυτό θα μπορούσε να βλάψει τις παρασκηνιακές διπλωματικές προσπάθειες. Η Κίνα δήλωσε χθες Κυριακή ότι θα πιέσει εκ νέου το ΣΑ για να υπάρξει συμφωνία για ένα κοινό ανακοινωθέν.


Ειδήσεις σήμερα:

Βρετανία: British Airways και Χίθροου ζητούν να ανοίξουν κι άλλες συνδέσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Eurostat: Από το σπίτι εργαζόταν το 12,3% των απασχολούμενων στην ΕΕ το 2020 - 7% το ποσοστό στην Ελλάδα

Καμμένος: Συγκρίνει το Μεσανατολικό με το... Survivor και λέει ότι «η Ελλάδα είναι μπλε»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης