Λίβανος: Ο πρόεδρος Αούν καλεί τον πρωθυπουργό Χαρίρι να σχηματίσει κυβέρνηση ή να φύγει

Λίβανος: Ο πρόεδρος Αούν καλεί τον πρωθυπουργό Χαρίρι να σχηματίσει κυβέρνηση ή να φύγει

Στη δίνη της οικονομικής κρίσης η χώρα - Nέα διαδήλωση κατά του υπερπληθωρισμού στη Βηρυτό

beirut
Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν κάλεσε σήμερα τον πρωθυπουργό Σαάντ Χαρίρι να επισκεφθεί το προεδρικό μέγαρο για τη συγκρότηση νέου υπουργικού συμβουλίου αμέσως, διαφορετικά να ανοίξει δρόμο για κάποιον που είναι σε θέση να το κάνει.

"Αν ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι ο ίδιος δεν είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση ... θα πρέπει να ανοίξει τον δρόμο για όσους είναι", είπε ο Αούν σε τηλεοπτική ομιλία καλώντας τον Χαρίρι στο μέγαρο Μπαάμπντα για συνομιλίες.

Ο Άουν και ο Χαρίρι διαφωνούν ως προς τον σχηματισμό κυβέρνησης από τότε που ο Χαρίρι διορίστηκε πρωθυπουργός τον Οκτώβριο.

Ο Λίβανος ταλανίζεται από βαθιά οικονομική κρίση και μια νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να απελευθερώσει τη διεθνή βοήθεια.

Νωρίτερα σήμερα Λιβανέζοι διαδήλωσαν μπροστά από το υπουργείο Οικονομίας στη Βηρυτό, καταγγέλλοντας τον υπερπληθωρισμό και τη συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης στη χώρα που πλήττεται από πρωτοφανή υποτίμηση του νομίσματός της.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα μεταξύ άλλων κατά της νέας ραγδαίας αύξησης των τιμών λόγω της πτώσης της ισοτιμίας της λίρας.

Κλείσιμο
Ορισμένοι προσπάθησαν να μπουν στο κτίριο, κίνηση που προκάλεσε εντάσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας", μετέδωσε το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου ANI.

"Σκοτωνόμαστε μεταξύ μας για ένα κουτί πάνες και ένα μπουκάλι γάλα", είπε ένας διαδηλωτής στο μικρόφωνο τοπικού τηλεοπτικού δικτύου.

Οι πολιτικοί μας "ταπείνωσαν", πρόσθεσε ενώ ο πληθωρισμός ανήλθε σχεδόν σε 146% το 2020, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Στη συνέχεια διαδηλωτές προσπάθησαν να κατευθυνθούν στο προεδρικό μέγαρο αλλά τους σταμάτησαν οι δυνάμεις ασφαλείας.

Άλλοι απέκλεισαν αρκετούς κεντρικούς δρόμους σε όλη τη χώρα με καμένα λάστιχα και πυρπολημένους κάδους απορριμμάτων.

Ο Λίβανος, που αντιμετωπίζει οξεία οικονομική κρίση από το φθινόπωρο του 2019, είδε την Τρίτη την ισοτιμία του εθνικού του νομίσματος να αγγίζει τις 15.000 λίρες ανά δολάριο στη μαύρη αγορά πριν επιστρέψει σήμερα γύρω στις 14.000.

Η επίσημη ισοτιμία είναι ακόμα 1.518 λίρες Λιβάνου έναντι του δολαρίου.

Γαλλική διπλωματική πηγή στο Παρίσι δήλωσε σήμερα ότι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί πρέπει να αυξήσουν τις "πιέσεις" στην πολιτική τάξη του Λιβάνου προκειμένου να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση και αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τελικά "κυρώσεις".

"Χρειάζεται μια πολύ ισχυρή αύξηση των πιέσεων στους Λιβανέζους παράγοντες. Το έργο των προσεχών ημέρων είναι ακριβώς αυτό. Δεν θα δράσουμε μόνοι αλλά μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και τους Αμερικανούς", πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Ο Γάλλος πρόεδρος ενεπλάκη σε μεγάλο βαθμό, μάταια μέχρι στιγμής, σε μια προσπάθεια επίλυσης της πολιτικής κρίσης στο Λίβανο.

Ειδήσεις σήμερα 

Κικίλιας: Επίταξη γιατρών αν δεν ενισχύσουν εθελοντικά το ΕΣΥ 

Κορωνοϊός: Διπλό αρνητικό ρεκόρ με 3.465 νέα κρούσματα και 630 διασωληνωμένους 

Θανάσης Ευθυμιάδης: Ποζάρει ξαπλωμένος στο χωράφι και μιλάει για τον «δυνατό θεραπευτή» 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης