Γερμανία: Οι τρεις μνηστήρες για την ηγεσία του CDU στη «μετά - Μέρκελ» εποχή

Γερμανία: Οι τρεις μνηστήρες για την ηγεσία του CDU στη «μετά - Μέρκελ» εποχή

Ανοίγει την αυλαία του αύριο το ιστορικό συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών - Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί το Σάββατο

merkel_kagkelarios
Σε λίγες ώρες, τρεις μεσήλικες Xριστιανοδημοκράτες θα διεκδικήσουν την ηγεσία του κόμματος της Μέρκελ. Οι 1.001 σύνεδροι του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) ετοιμάζονται να εκλέξουν τον νέο επικεφαλής, ο οποίος έχει σημαντικές πιθανότητες να είναι και ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας. Το συνέδριο του CDU θα πραγματοποιηθεί λόγω Covid ψηφιακά.

Aύριο, χιλιάδες δημοσιογράφοι, πολιτικοί, διπλωμάτες και αναλυτές θα έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στην τελευταία ομιλία της κυρίας Μέρκελ ως καγκελαρίου στο κομματικό ακροατήριο.
Το Σάββατο όμως, η προσοχή θα επικεντρωθεί στους συνέδρους, οι οποίοι θα κληθούν να ψηφίσουν τον επόμενο αρχηγό του CDU.

Οι τρεις υποψήφιοι για την αρχηγία του CDU είναι ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Αρμιν Λάσετ, ο εκατομμυριούχος δικηγόρος Φρίντριχ Μερτς και ο επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής Νόρμπερτ Ρέτγκεν. Σε περίπτωση εκλογής του κύριου αντι- Mέρκελ, Μερτς, θεωρείται βέβαιο ότι ο ίδιος θα διεκδικήσει την Καγκελαρία στις βουλευτικές εκλογές του φθινοπώρου.

Αντιθέτως, η υποψηφιότητα του Άρμιν Λάσετ υποστηρίζεται από άλλα ισχυρά στελέχη (τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν και τον επικεφαλής του αδελφού βαυαρικού κόμματος CSU, Μάρκους Σέντερ) που επιθυμούν να διαχωρίσουν τα αξιώματα, αφήνοντας τον Λάσετ στην ηγεσία του κόμματος και διεκδικώντας ο καθένας για τον εαυτό του το αξίωμα του υποψήφιου καγκελαρίου
Οι σύνεδροι θα ψηφίσουν με άλλα λόγια δύο φορές: μία ηλεκτρονικά και μία μέσω της επιστολικής ψήφου.

Ο υποψήφιος για την Καγκελαρία που θα αναδείξουν σε λίγους μήνες από κοινού το CDU με το αδελφό κόμμα της Βαυαρίας, τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο επόμενος καγκελάριος.

Τρεις οι επίδοξοι υποψήφιοι για την αρχηγία του CDU

Άρμιν Λάσετ: Πιστός «μερκελικός» και πρώην δημοσιογράφος

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας έχει εκφράσει εδώ και χρόνια ότι ενδιαφέρεται για την ηγεσία του CDU.  Πιστός στην Μέρκελ, δεν έβγαλε «κιχ» όταν η Γερμανίδα Καγκελάριος έδωσε το δακτυλίδι της διαδοχής στην κοντομαλλούσα Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ.

Ωστόσο, ως πρωθυπουργός του πολυπληθέστερου κρατιδίου της Γερμανίας παρέμεινε σε εγρήγορση. Η... επόμενη μέρα δεν άργησε να έρθει, καθώς η Ανεγκρέτ υπέβαλε την παραίτησή της έχοντας συμπληρώσει μόλις 16 μήνες στο αξίωμα.

Πρώην δημοσιογράφος και ευρωβουλευτής, ο Λάσετ θεωρείται ευρωπαϊστής, υπέρμαχος της διεύρυνσης της ΕΕ με ανοχή στα θέματα μετανάστευσης.  Το 2015, στήριξε σθεναρά την πολιτική ανοιχτών θυρών της Μέρκελ. Τα τελευταία πέντε χρόνια έγινε πιο συντηρητικός στο θέμα του προσφυγικού.

Τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης των ελληνοτουρκικών χερσαίων συνόρων που δέχθηκαν μεταναστευτική πίεση από την πλευρά της Τουρκίας τον προηγούμενο Μάρτιο.

Φρίντριχ Μερτς: Ο εκατομμυριούχος «αντι-μέρκελ»

Ο πρώην ευρωβουλευτής και πρώην επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU (2000-2002) προέρχεται από τους κόλπους του κόμμματος των Χριστιανοδημοκρατών. Ωστόσο δύο φορές, έπαιξε κι έχασε.  Το 2002, εκτοπίστηκε προκειμένου να αναλάβει τη θέση του στην Κ.Ο του κόμματος και άλλη μια φορά το 2018, όταν έχασε τη μάχη για την διαδοχή στο κόμμα από την εκλεκτή της καγκελαρίου Μέρκελ, Άνεγκρετ. Στα χρόνια που έμεινε εκτός πολιτικής, ο Μερτς υπηρέτησε στα Διοικητικά και Εποπτικά Συμβούλια εταιριών όπως η BlackRock, η Ernst & Young, η AXA, το Γερμανικό Χρηματιστήριο.

Σε ηλικία 66 ετών κι έχοντας σπουδάσει νομικά με υποτροφία του Ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ, δηλώνει ότι δεν τον ενδιαφέρει πια το προσωπικό κέρδος. Το μόνο που διατυμπανίζει δεξιά κι αριστερά είναι ότι θέλει να οδηγήσει τη χώρα του στην «μετά-Μέρκελ» εποχή.

Κλείσιμο
Για τον Μέρτς, η Γερμανία πρέπει να έχει έναν ισχυρότερο ρόλο διεθνώς και να μην δείχνει ανοχή σε θέματα μετανάστευσης. Μέντορας του εξάλλου ήταν ο ισχυρός άνδρας της Γερμανίας και νυν πρόεδρος της Bundestag, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αν και οι δημοσκοπήσεις είναι με το μέρος του, ωστόσο, οι 1.001 σύνεδροι- δηλαδή ο κομματικός μηχανισμός του CDU, θα είναι αυτοί που θα αποφασίσουν. Όχι η γερμανική κοινή γνώμη.

Νόρμπερτ Ρέτγκεν:  Το αουτσάιντερ

Πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, νυν επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Bundestag, δεν διστάζει να μπαινοβγαίνει σε τηλεοπτικαά πλατό και να δίνει συνεντεύξεις. Τα τελευταία χρόνια διεκδικούσε ρόλο «ειδικού» σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Υποστηρίζει πιο δυναμική εμπλοκή της χώρας του στις διεθνείς εξελίξεις, ενώ έχει ζητήσει επανειλημμένως να σταματήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ε.Ε με την Τουρκία. Επιπλέον, είχε ταχθεί υπέρ της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Ωστόσο, σε ότι αφορά ωστόσο το μεταναστευτικό, όπως και ο Φρίντριχ Μερτς, υποστηρίζει την οικονομική ενίσχυση της Άγκυρας προκειμένου οι πρόσφυγες να παραμένουν στο έδαφός της.

- Πολλά στελέχη του CDU υποστηρίζουν πάντως ότι, ο επόμενος αρχηγός τους θα πρέπει να είναι υποψήφιος Καγκελάριος, όπως συνέβαινε τόσα χρόνια με την Μέρκελ.

Όποια διαδικασία και αν ακολουθηθεί, είναι βέβαιο ότι ο αρχηγός του CDU θα έχει προβάδισμα για να διεκδικήσει την Καγκελαρία.

Το σημαντικότερο, ωστόσο, για το κόμμα είναι ποιο στέλεχος θεωρείται ότι θα καταφέρει να συγκεντρώσει περισσότερες ψήφους στις εκλογές, ενισχύοντας τη θέση του CDU στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Μπορεί ο νυν υπουργός Υγείας Γενς Σπαν να «διψά για δόξα», όμως οι δημοσκοπήσεις είναι σαφώς με το μέρος του Βαυαρού πρωθυπουργού, Μάρκους Ζέντερ.

Ο αρχηγός του αδελφού κόμματος του CDU είναι ιδιαίτερα προβεβλημένος και λαοφιλής – δημοφιλέστερος ακόμα κι από τους υποψήφιους αρχηγούς του CDU. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών θα έβλεπε με «καλό μάτι» την παραχώρηση αυτού του προνομίου σε στέλεχος των Χριστιανοκοινωνιστών.


Ειδήσεις σήμερα

Επίθεση σε σταθμάρχη του μετρό: «Ανθρωποκυνηγητό» για τους τραμπούκους που τον ξυλοκόπησαν

Καιρός στην Αθήνα: Βροχές ή χιονόνερο και χιόνια στα ορεινά από το βράδυ - Δείτε βίντεο

Κορωνοϊός - Λεωνίδας Πελεκανάκης: Θρήνος για τον θάνατο του Ολυμπιονίκη 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης