Κορωνοϊός - Φάουτσι: Το φθινόπωρο θα έχουμε «ανοσία της αγέλης»

Κορωνοϊός - Φάουτσι: Το φθινόπωρο θα έχουμε «ανοσία της αγέλης»

Λίγο πριν εκπνεύσει το 2021 θα υπάρξει επιστροφή στην κανονικότημα, ισχυρίζεται ο «Τσιόδρας» των ΗΠΑ

antoni12
Το φθινόπωρο ή καλύτερα στο τέλος του 2021 θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα, δηλώνει ο «Τσιόδρας» των ΗΠΑ» κορυφαίος επιδημιολόγος, Άντονι Φάουτσι, εκτιμώντας την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται με τη νόσο Covid-19 στην πατρίδα του.

«Eάν η επερχόμενη εκστρατεία εμβολιασμού εξελιχθεί καλά, θα μπορούσαμε να προσεγγίσουμε την ανοσία τηα αγέλης μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού και να έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα, κοντά στο σημείο που βρισκόμαστε πριν από τη πανδημία προτού εκπνεύσει το 2021».

Ο Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, δήλωσε ότι η εκτίμηση αυτή εξαρτάται από τον αριθμό των Αμερικανών που θα εμβολιαστούν με ένα από τα εμβόλια που θα λάβουν έγκριση.

«Εάν το 75% με 80% των Αμερικανών εμβολιαστούν σε εκστρατείες εμβολιασμού που θα ξεκινήσουν το δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους, τότε οι ΗΠΑ θα πρέπει να έχουν φθάσει στο όριο της «ανοσίας τη αγέλης» μήνες αργότερα. Εάν τα επίπεδα εμβολιασμού είναι σημαντικά χαμηλότερα, 40% έως 50%,» είπε ο Φάουτσι, «τότε μπορεί να χρειαστεί πολύς χρόνος για να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο προστασίας».

«Ας υποθέσουμε ότι εμβολιάζουμε το 75% με 80% του πληθυσμού. Αν το κάνουμε αυτό, αν το κάνουμε αρκετά αποτελεσματικά κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021, μέχρι να φθάσουμε στο τέλος του καλοκαιριού, δηλαδή στο τρίτο τρίμηνο, μπορεί στην πραγματικότητα να έχουμε αποκτήσει «ανοσία της αγέλης» που να προστατεύει την κοινωνία μας και μέχρι το τέλος του 2021, μπορούμε να προσεγγίσουμε σε κάποιο βαθμό την ομαλότητα και να φθάσουμε στο σημείο που ήμασταν πριν ξεσπάσει η πανδημία», υποστήριξε.

Ο Φάουτσι προέβη στις δηλώσεις αυτές σε ομιλία του στη διαδικτυακή εκδήλωση «When Public Health Means Business» που χρηματοδοτήθηκε από το Τμήμα Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ και την ιατρική επιθεώρηση «New England Journal of Medicine».

Πρόσφατη έρευνα του ινστιτούτου «Pew» υποστηρίζει ότι οι Αμερικανοί που δηλώνουν ότι θα έκαναν το εμβόλιο αυξήθηκαν στο 60% το Νοέμβριο από 51% που ήταν το Σεπτέμβριο, ένα ποσοστό που παραμένει χαμηλό.

Με τις ΗΠΑ να θρηνούν μέχρι σήμερα σχεδόν 300 χιλιάδες ανθρώπους από επιπλοκές του νέου κορωνοιού, ο Αμερικανός επιδημιολόγος θεωρεί ότι η επιστροφή στην ομαλότητα δεν θα έρθει νωρίτερα από το καλοκαίρι.

Η ανεξάρτητη επιτροπή συμβούλων του Oργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων έδωσε θετική εισήγηση για την κατεπείγουσα χρήση του εμβολίου της Pfizer και BionTech.

Η επιτροπή ενέκρινε, με 17 ψήφους υπέρ έναντι 3 κατά, τη γνωμοδότηση ότι τα οφέλη του εμβολίου, το οποίο ανέπτυξαν η αμερικανική Pfizer και το γερμανικό εργαστήριο βιοτεχνολογίας BionTech, υπερτερούν από τους κινδύνους για άτομα 16 ετών και άνω στους οποίους θα χορηγηθεί. Η γνωμοδότηση αυτή δεν είναι δεσμευτική.

Τυπιικά δηλαδή δεν έχει ακόμη δοθεί πράσινο φως για την κατεπείγουσα χρήση του. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων θα εξετάσει το θέμα εντός των επόμενων ωρών.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, η ανοσοποίηση θα αρχίσει στις ΗΠΑ το αργότερο την επόμενη εβδομάδα, σε πρώτη φάση στα νοσοκομεία και στους οίκους ευγηρίας, όπως δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Υγείας Άλεξ Αζάρ.

Η επιτροπή συζήτησε διεξοδικά τον κίνδυνο αλλεργικής αντίδρασης -αναφυλαξίας- στο εμβόλιο αυτό, έπειτα από δύο τέτοιες σοβαρές περιπτώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το εμβόλιο στις ΗΠΑ θα συνοδεύεται από μια προειδοποίηση, τόνισε η Δρ. Μάριον Γκρούμπερ του FDA: θα αντενδείκνυται η χρήση του σε ανθρώπους που έχουν αλλεργίες σε οποιοδήποτε από τα συστατικά του. Πάντως ο Πολ Όφιτ, μέλος της επιτροπής, τόνισε την ανάγκη να καθησυχαστούν εκατομμύρια άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στα αυγά και στα φιστίκια.

Το εμβόλιο σε δύο δόσεις κρίνεται ασφαλές, χωρίς σοβαρές παρενέργειες, και αποτελεσματικό κατά 95% εναντίον του νέου κορωνοϊού. Η πρώτη δόση μοιάζει να αρχίζει να προστατεύει έπειτα από δέκα ημέρες, αλλά λιγότερο αποτελεσματικά από ότι μετά τη δεύτερη, τρεις εβδομάδες αργότερα.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός - Χριστούγεννα: Χειρόφρενο στο λιανεμπόριο από τους ειδικούς – Προς νέα παράταση του lockdown

Kιντόν: Οι «αόρατοι» εκτελεστές της Μοσάντ που «καθάρισαν» τον Φαχριζαντέχ

Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία των ηγετών για τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης