Η μυστηριώδης σχέση του Μπόρις Τζόνσον με Ρώσο ολιγάρχη που εμπλέκεται σε υποθέσεις κατασκοπείας

Η μυστηριώδης σχέση του Μπόρις Τζόνσον με Ρώσο ολιγάρχη που εμπλέκεται σε υποθέσεις κατασκοπείας

Είναι φίλοι εδώ και μια δεκαετία - Ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε παρεβρεθεί σε πάρτι του μεγιστάνα όπου η βότκα έρρεε άφθονη

mporis-tzonson
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, και ο Ρώσος ολιγάρχης Εβγκένι Λεμπέντεφ, που εμπλέκεται σε υποθέσεις κατασκοπίας του Κρεμλίνου, αποτελούν ένα ιδιαίτερο «ζευγάρι» που προκαλεί ανησυχία στις βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian, οι δύο άνδρες βρέθηκαν μαζί σε ένα πάρτι το 2017.

Στον πρώτο όροφο της οικίας βρισκόταν μια τοιχογραφία του Στάλιν.

Στα παράθυρα υπήρχαν σφυροδρέπανα και στο κέντρο ένα γλυπτό από πάγο στο σχήμα όπλου από το οποίο ένας μπάρμαν σέρβιρε βότκα.

Ένα πυροβόλο όπλο - πιθανόν ψεύτικο - βρισκόταν σε ένα κόκκινο διπλό κρεβάτι στο υπόγειο, δίπλα σε έναν υπαίθριο χώρο καπνίσματος.

«Σου αρέσει το όπλο μου;», ο οικοδεσπότης του πάρτι, Εβγκένι Λεμπέντεφ ρώτησε επισκέπτη.

Κλείσιμο
Ήταν Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017... Το πάρτι του Εβγκένι Λεμπέντεφ έλαβε χώρα στο Λονδίνο.

Σε αυτό το συγκεκριμένο πάρτι, με θέμα την πρώην Σοβιετική Ένωση, υπήρχε άφθονη σαμπάνια, μαύρο χαβιάρι και ένας DJ που υποδεχόταν εκλεκτούς καλεσμένους, όπως ροκ σταρ και μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Ανάμεσά τους και ο Μπόρις Τζόνσον, τότε υπουργός εξωτερικών. Ο νυν πρωθυπουργός ήταν τακτικός παρευρισκόμενος σε πάρτι που διοργάνωνε ο Λεμπέντεφ.

Το ερώτημα, που θέτει η βρετανική εφημερίδα, είναι εάν ο κ. Τζόνσον εξαρτάται περισσότερο από τον Ρώσο κατάσκοπο και ολιγάρχη, ή από την βότκα που κατανάλωσε στα εν λόγω πάρτι...

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, «ο Τζόνσον έμεινε περισσότερη ώρα από τους άλλους καλεσμένους. Η παρουσία του αργά το βράδυ μαρτυρά μια από τις πιο απίθανες φιλίες στη σύγχρονη βρετανική πολιτική».

Τον περασμένο Ιούλιο, το όνομα του Λεμπέντεφ αναφέρθηκε στις υπηρεσίες ασφαλείας της Downing Street. Οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών ξεκίνησαν έρευνες για πιθανές παραβιάσεις της εθνικής ασφάλειας της χώρας.

Σύμφωνα με τον Guardian, οι βρετανικές αρχές ζήτησαν από τη Βουλή των Λόρδων να εξετάσει τη ρωσική επιρροή.

Ένας εκπρόσωπος του Νο 10 είπε: «Ο Λεμπεντέφ είναι Βρετανός πολίτης που έχει κάνει εξαιρετική συνεισφορά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όλα τα κληροδοτήματα ελέγχονται από την επιτροπή διορισμών της Βουλής των Λόρδων»

Ο Τζόνσον δεν ήταν ο μόνος πολιτικός που βρέθηκε στο πολυτελές αρχοντικό του Λεμπεντέφ στο νούμερο 20 της Park Square East για το συγκεκριμένο χριστουγεννιάτικο πάρτι.

Ο πρώτος προσκεκλημένος ήταν ο πρώην πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ. Ο Μπλερ ήρθε μεταξύ 6.30μμ και 7μμ, πριν ξεκινήσει η εκδήλωση, είπε το γραφείο του. Πέρασε 20 λεπτά μιλώντας στον Λεμπεντέφ στο δωμάτιο του «Στάλιν».

Άλλοι πολιτικοί ήρθαν περίπου στις 8.30μμ. Ανάμεσά τους ο δήμαρχος του Λονδίνου, οι πρώην βουλευτές των Εργατικών Πίτερ Μάντελσον και Τρίσταν Χαντ και μέλη των Συντηρητικών όπως ο τότε υπουργός Υγείας, Τζέρεμι Χαντ.

Και, φυσικά, ο Τζόνσον, υπουργός εξωτερικών της παραπαίουσας κυβέρνησης της Τερέζα Μέι.

Ειδήσεις σήμερα

Οι τελευταίες στιγμές του Δημήτρη Καμπανάρου: Απέτυχα σαν «καπετάνιος», έγραψε και αυτοκτόνησε

Νύχτα αγωνίας για το Oruc Reis: Πλέει προς το Καστελόριζο

Νέα μέτρα φέρνει η έκρηξη των κρουσμάτων - Lockdown στην Καστοριά, στο «πορτοκαλί» Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Σέρρες και Βοιωτία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης