LIVE

Κορωνοϊός

Νέα τουρκική Navtex για το Oruc Reis που πλέει προς το Καστελόριζο

oruc-reis

Παρατείνεται έως τα μεσάνυχτα της 27ης Οκτωβρίου η παρουσία του τουρκικού ερευνητικού στην περιοχή - Δείτε πού βρισκόταν το τελευταίο στίγμα του - Τα ξημερώματα αναμένεται να πλησιάσει το Καστελόριζο - Με δεύτερη Navtex, η Τουρκία ζητά και την αποστρατικοποίηση των Ψαρών

Νέα Navtex για το Oruc Reis εξέδωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης η Τουρκία, θέτοντας περιοχή ερευνών από 24 σημεία, ζητώντας παράλληλα και την αποστρατικοποίηση των Ψαρών.  Η νέα Navtex παρατείνει την παρουσία του Oruc Reis στην περιοχή έως τα μεσάνυχτα της 27ης Οκτωβρίου.

Η νέα Navtex περιλαμβάνει περιοχές κατά μήκος των τουρκικών ακτών από το ύψος του Καστελόριζου και φτάνει έως τη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ρόδου.

Σε άλλη Navtex που εξέδωσε ο σταθμός της Σμύρνης, αναφέρεται σε αποστρατικοποίηση των Ψάρών, επικαλούμενη τη Συνθήκη της Λωζάνης.

oruc-reis-navtex-new


Μία ακόμη νύχτα αγωνίας και έντασης τροφοδοτεί το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis, το οποίο έχει βάλει πλώρη για τρίτη φορά προς το Καστελόριζο.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, το τουρκικό πλοίο αναμένεται να προσεγγίσει το ελληνικό νησί τα ξημερώματα. Κατά την προηγούμενη προσέγγισή του, είχε πλησιάσει στα 9 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο, ενισχύοντας την προκλητική τακτική που ακολουθεί η Άγκυρα απέναντι στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες.

Το μεγάλο ερωτηματικό για την πορεία του Oruc Reis αφορά το αν θα συνεχίσει τις έρευνες και πόσο θα πλησιάσει το Καστελόριζο, ή αν θα πλεύσει προς το λιμάνι της Αττάλειας, όπου είναι η βάση του.

Σύμφωνα με το ΜarineΤraffic, περίπου στις 7 το απόγευμα, το Oruc Reis βρισκόταν σε πορεία προς τα τουρκικά παράλια, όπως δείχνει και ο χάρτης που ακολουθεί:

oruc_reis_map

Μητσοτάκης από Κύπρο: «Η Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο»

Με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι συναντήθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο των εργασιών της 8ης Συνόδου Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, που έγινε στην Κύπρο, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την υπογραφή και κύρωση της ιστορικής Συμφωνίας για την Οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου. Υπήρξε κοινή διαπίστωση ότι παρουσιάζει πολλαπλά οφέλη για τις διμερείς σχέσεις, πολιτικές και οικονομικές, αλλά και για την σταθερότητα και ευημερία της ευρύτερης περιοχής.

Ειδική αναφορά έγινε στις τουρκικές προκλήσεις, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Αιγύπτου για τις τελευταίες εξελίξεις και την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα, οι δύο πλευρές διαπίστωσαν σύμπτωση απόψεων για την αυξανόμενη επιθετική συμπεριφορά της Τουρκιας και τονίστηκε η ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.


20-10-21_0036__DPX0566


Κοινή ήταν η αντίληψη των δύο πολιτικών για την επίτευξη μιας πολιτικής λύσης στη Λιβύη, βάσει των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της Διαδικασίας του Βερολίνου. Διαπιστώθηκε, επίσης, ταύτιση απόψεων όσον αφορά τον αποσταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στη Λιβύη. Η Ελλάδα επιβεβαιώνει την επιθυμία της να συνεισφέρει εποικοδομητικά στη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας στη Λιβύη.


20-10-21_0073__DPT0734


Στην έναρξη της συνάντησης έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:

Κυριάκος Μητσοτάκης: 

Έχω την χαρά να κάθομαι στην καρέκλα που κάθεται συνήθως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Αλλά στην Κύπρο αισθανόμαστε κι εμείς λίγο ως οικοδεσπότες όπως αντιλαμβάνεστε κ. Πρόεδρε. Και είναι μεγάλη η χαρά μου που συναντιόμαστε για πρώτη φορά μετά την σημαντικότατη υπογραφή της συμφωνίας μερικής οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών για την οποία και οι δυο μας εργαστήκαμε πολύ και αποτελεί ένα τόσο σημαντικό βήμα για την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Οι συμφωνίες έχουν κυρωθεί και από τα δύο κοινοβούλια και αναμένουμε απλά την τυπική πρωτοκόλληση από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και θέλω και πάλι να σας ευχαριστήσω για τον τρόπο με τον οποίον και εσείς, αλλά και οι συνεργάτες σας, συνεργαστήκαμε για να μπορούμε να πετύχουμε αυτήν την πολύ σημαντική συμφωνία. Έτσι λύνουν τα γειτονικά κράτη τις διαφορές τους, με διάλογο, με αμοιβαίες υποχωρήσεις όποτε αυτές είναι απαραίτητες, για να καταλήξουμε σε μία συμφωνία η οποία είναι αμοιβαία ωφέλιμη και θέλω να πιστεύω ότι είναι μία συμφωνία οδηγός για το πώς μπορούν να επιλυθούν και άλλα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο.

20-10-21_0086__DPT0891


Abdel Fatah El-Sisi: (ανεπίσημη μετάφραση με βάση τη διερμηνεία):

Εξοχότατε κ. Πρόεδρε επιτρέψτε μου να εκφράσω την μεγάλη χαρά μου που σας συναντώ ξανά και θέλω να τονίσω την διάθεση και την πρόθεσή μας για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεών μας, είτε σε διμερές, είτε σε τριμερές επίπεδο και βέβαια η σύγκληση της όγδοης σημερινής τριμερούς διάσκεψης κορυφής αντανακλά αυτήν την επιθυμία των δύο πλευρών. Οι σημερινές σχέσεις στην πραγματικότητα είναι μία προέκταση των διαχρονικών ιστορικών σχέσεων μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας και συμφωνώ μαζί σας εξοχότατε ότι η μεταξύ μας συνεργασία πρέπει να έχει μία παραπάνω ωθητική δύναμη για την ανάπτυξη των σχέσεων στους διάφορους τομείς. Εξοχότατε συμφωνώ μαζί σας ότι η μερική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών είναι στην πραγματικότητα μία αντανάκλαση της αμοιβαίας κατανόησης, επίσης αντανακλά τον σεβασμό προς τις διατάξεις και τα θέσμια του διεθνούς δικαίου, πράγμα το οποίο είναι προς όφελος όλων των πλευρών. Η κύρωση της συγκεκριμένης συμφωνίας από τα κοινοβούλια στην πραγματικότητα αντανακλά την επιτυχία της ίδιας της συμφωνίας αλλά και τις αναμενόμενες προσδοκίες από την συγκεκριμένη συμφωνία. Εμείς ευελπιστούμε όλα τα θέματα να αντιμετωπίζονται στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου και των θεσμών του Διεθνούς Δικαίου. Εδώ τονίζεται η σημασία της συνεργασίας που προσβλέπει στη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την πρόοδο. Πάντα η Αίγυπτος, η Κύπρος και η Ελλάδα διακατέχονταν από πνεύμα συνεργασίας, για αυτό πάντα λέμε ότι οι σχέσεις μεταξύ μας είναι ιστορικές, διαχρονικές. Τώρα όμως προσβλέπουμε σε παραπάνω, περαιτέρω ανάπτυξη αυτών των σχέσεων. Και πάντα μαζί. Ευχαριστώ.

Από ελληνικής πλευράς στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή και η Γενική Διευθύντρια Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Τερέζα Αγγελάτου.


Ειδήσεις σήμερα:

Αυτό ήταν το σχέδιο της Kέιτ Μίντλετον αν ο πρίγκιπας Ουίλιαμ την άφηνε

Συμπλοκή στις φυλακές Κορυδαλλού: «Αν δεν μου δώσεις €2.000 θα πάθεις κακό»

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (20)

555

Μόνη κόκκινη γραμμή μας είναι να έρθει το ηχοβολιστικό στον Σαρωνικό χωρίς μάσκες στο προσωπικό του. Αν μάλιστα σταματά από 00.30-05.00 θα το ελλιμενίσουμε και στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας δωρεάν.

@ΑΝΤ

Ορισμενοι το εχετε παρεξηγησει το πραγμα. Δεν ειστε εσεις για να βαζετε κοκκινες εθνικες γραμμες,αλλα για να τις υπερασπιζεστε οπου και οταν οι αλλοι θα τις χαραξουν!

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΟΥ ΡΕΙΣ

ΣΤΗΝ ΛΕΥΚΑΔΑ...

Σ

Εαν γινη πολεμος εμεις που ημαστε σ καραντινα πολεμαμε ; Κ εαν ναι θ φοραμε μασκες η οχι ; Ενημερωστε

Μήτσος

Παθητικουλης.

Εβε

Εδώ και ένα μήνα γράφετε το ίδιο πράγμα. Στην Κίνα να πήγαινε,θα είχε φτάσει.

Στις 21 Ιανουαρίου 2022...

Θα αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, μετά τις εθνικές εκλογές που θα διεξαχθούν την 03-11-2020. Εάν, (σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις...), αυτός θα είναι ο υποψηφίος του Δημοκρατικού Κόμματος Τζόζεφ Μπάϊντεν, τότε απομένουν στην τουρκία 3 μήνες για να προκαλέσει θερμό επεισόδιο ή πόλεμο με την Ελλάδα.

@ΑΝΤ

Στη δευτερη και τελευταια θητεια του ο Τραμπ,θα μαζεψει τον τον Ερτογαν. Γιατι δεν τα καταφερε να γελοιοιησει τον Πουτιν, οσο υποσχοταν στους ευρωνατοικους, αλλα και γιατι ο Τραμπ θα ειναι απελευθερωμενος, για την υστεροφημια του, και θα δειξει και το αλλο του προσωπο!

αθανασια

ο Αγιος Παστίτσιος ηταν σπουδαιος αρχημαγειρας

Εγώ

Μητσοτάκη μάθαμε πως οι φίλοι μας οι Ισπανοί θα παραδώσουν το αεροπλανοφόρο και οι Γερμανοί τα υποβρύχια στην Τουρκία.Μήπως να κάνεις πρόταση να τα αγοράσουμε εμείς (με τα χρήματα στήριξης για τον covid) και να τα επανδρώσουμε με έλληνες και κύπριους;Με σταθμό την Κύπρο...και μήπως να ανακοινώσουμε διαβουλεύσεις για ένωση Ελλάδας Κύπρου;...λέω εγώ τώρα...ξανασκέψου να φέρουμε 3 μπομπίτσες πυρηνικές από Γαλλία...απλά να υπάρχουνε...μίλα και με Ρωσία για αναβάθμιση των s300.

Χαχαχα

Με τί λεφτά;Τα έφαγε το Πασοκ

@ ΑΝΤ

Μπορουμε,γιατι ειμαστε πιο πλουσιοι απο τους τουρκους και δεν κινδυνευουμε και απο πραξικοπημα.Μπορουμε να τους γονατισουμε τους μεμετηδες στην κουρσα των εξοπλισμων!

Σε ποιον πλανήτη ζείτε όλοι σας;

Ο 5χρονος ανιψιός μου έχει περισσότερο μυαλό από εσάς.

ΠΙΣΤΗ ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ

Βύθισε το το τιμημένο δεν μπορώ δεν μπορώ να περιμένω!!!

Ναι, Κουλη

Θα σεβαστει το διεθνες δικαιο! Οπως και το 74 το 96 κλπ. Τι πηγατε και ψηφισατε πριν 14 μηνες. Και τα (πολυ) χειροτερα ερχονται!

Ιλλιντεσκα μασεντονια

Έλα ντε έπρεπε να ξαναψηφισουν τον?..... πατριωτη? Που έδωσε την Μακεδονια μας σε αυτούς που δεν έχουν μαντήλι για να κλαψουν.ΠΑΣΟΚ και μόνο ΠΑΣΟΚ

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης