ΗΠΑ: Διαδηλωτές γκρέμισαν αγάλματα του Λίνκολν και του Ρούσβελτ στο Πόρτλαντ

ΗΠΑ: Διαδηλωτές γκρέμισαν αγάλματα του Λίνκολν και του Ρούσβελτ στο Πόρτλαντ

Να μπουν στη φυλακή «τα ζώα» είπε ο Τραμπ

portland
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε να μπουν στη φυλακή "τα ζώα" που ευθύνονται για το γκρέμισμα την Κυριακή δύο αγαλμάτων πρώην προέδρων της χώρας στο Πόρτλαντ, την πόλη στις βορειοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες που συγκλονίζεται σχεδόν καθημερινά από διαδηλώσεις από τα μέσα Μαΐου.

"Βάλτε αυτά τα ζώα στη φυλακή αμέσως. Η Ριζοσπαστική Αριστερά δεν ξέρει να κάνει τίποτα άλλο από το να επωφελείται από την 'πολιτική διαχείριση' ηλιθίων. Αυτό είναι ο Μπάιντεν!", γράφει ο Τραμπ σε μήνυμα που ανήρτησε χθες Δευτέρα στο Twitter, αντιδρώντας στις ταραχές που σημειώθηκαν την Κυριακή το βράδυ στο Πόρτλαντ, στο Όρεγκον.

Η πόλη αυτή και η πολιτεία κυβερνώνται από τους αντιπάλους του, τους Δημοκρατικούς.

Ομάδα περίπου 300 διαδηλωτών, σύμφωνα με υπολογισμό της αστυνομίας, είχε συγκεντρωθεί στο κέντρο του Πόρτλαντ την παραμονή της "Ημέρας του Κολόμβου", κατά την οποία τιμάται η άφιξη του Χριστόφορου Κολόμβου στην Αμερική.

Κλείσιμο
Πολλές πολιτείες και πόλεις της χώρας έχουν μετονομάσει την ημέρα αυτή σε "Ημέρα των Αυτοχθόνων", λόγω των ολοένα και περισσότερων επικρίσεων, σύμφωνα με τις οποίες ο Κολόμβος εγκαινίασε την εποχή της αποικιοκρατίας και της ρατσιστικής βίας.

Οι διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους ντυμένοι στα μαύρα, με καλυμμένα τα πρόσωπα και κράνη, ξεκίνησαν από το γκρέμισμα με τη βοήθεια οχήματος ενός αγάλματος του Θεόδωρου Ρούσβελτ (1858-1919) προτού προχωρήσουν στο γκρέμισμα αγάλματος του προέδρου Αβραάμ Λίνκολν (1809-1865).

Τα δύο αγάλματα βρέθηκαν καλυμμένα με μπογιά, ενώ και η Βιβλιοθήκη του Πόρτλαντ, η οποία βρίσκεται εκεί κοντά, υπέστη βανδαλισμούς.

"Η ομάδα αυτή είχε την πρόθεση να διαπράξει βίαιες εγκληματικές ενέργειες και να προκαλέσει φασαρίες", δήλωσε χθες Δευτέρα ο αρχηγός της αστυνομίας του Πόρτλαντ Τσακ Λάβελ, σύμφωνα με τον οποίο τρεις άνθρωποι συνελήφθησαν.

Η συγκέντρωση αυτή, στην οποία παρευρέθηκαν και "οπλισμένα άτομα", είχε παρουσιαστεί από τους διοργανωτές ως "ημέρα οργής", πρόσθεσε ο Τσακ Λάβελ.

Ο δήμαρχος του Πόρτλαντ Τεντ Γουίλερ χαρακτήρισε από την πλευρά του αυτές τις πράξεις βανδαλισμού "αισχρές" και σημείωσε ότι "αντιβαίνουν στις αξίες αυτής της πόλης".

Κατά τις διαδηλώσεις που διοργανώθηκαν σε όλη τη χώρα μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, του 46χρονου Αφροαμερικανού που πέθανε στα τέλη του Μαΐου από ασφυξία ενώ τον πίεζε στον λαιμό με το γόνατό του ένας λευκός αστυνομικός στην Μινεάπολη, γκρεμίστηκαν πολλά αγάλματα Αμερικανών προέδρων όπως και προσωπικοτήτων της ιστορίας που συνδέονται με τη δουλεία στις ΗΠΑ.

Ειδήσεις σήμερα: 

Γώγος (ΘΕΜΑ 104,6): Τα κρούσματα είναι περισσότερα από όσα καταγράφονται - Αυξάνονται οι μέρες νοσηλείας

Ετοιμάζονται τα κελιά της Χρυσής Αυγής - Θα είναι δίπλα στη 17Ν

«Κομφούζιο» στους δρόμους της Αθήνας - Δείτε live την κυκλοφορία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης