Το 30% των ασθενών με χρόνια φλεγμονώδη αρθρίτιδα ανταποκρίνονται μερικώς στη θεραπεία

arthritis

Χάνεται πολύτιμος χρόνος στους περισσότερους ασθενείς μέχρι να λάβουν το φάρμακο που τους ταιριάζει

Η διαχείριση των ασθενών με χρόνια φλεγμονώδη αρθρίτιδα που δεν ανταποκρίνονται καλά στη θεραπεία απασχολεί πλέον τους ειδικούς, καθώς πρόκειται για μια μεγάλη κατηγορία ασθενών που μέχρι σήμερα δεν έτυχε του ανάλογου ενδιαφέροντος- τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας για τη Μυοσκελετική Υγεία (ΕΠΕΜΥ), Παναγιώτης Τρόντζας, η κατηγορία αυτή των ασθενών που με την ενδεδειγμένη θεραπεία αντιμετωπίζουν σ' ένα βαθμό το πρόβλημά τους χωρίς, όμως, να γίνονται απολύτως καλά, υπολογίζεται περίπου στο 30%.

Παρά την τεράστια πρόοδο των τελευταίων χρόνων παραμένουν αναπάντητα αρκετά επιστημονικά ερωτήματα για τον καλύτερο χειρισμό των ρευματοπαθών, τονίζει ο κ. Τρόντζας. Προσθέτει ότι αν και δίνεται έμφαση στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπευτική παρέμβαση, χάνεται πολύτιμος χρόνος στους περισσότερους ασθενείς μέχρι να λάβουν το φάρμακο που τους ταιριάζει. Έτσι το επόμενο βήμα είναι η εξατομικευμένη προσέγγιση και γι αυτό μελετάται η δημιουργία πιλοτικής υπηρεσίας υποστήριξης της συγκεκριμένης ομάδας ασθενών στο πλαίσιο της Γ΄ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο «Η Σωτηρία», όπου ήδη λειτουργεί Ρευματολογικό Κέντρο και το οποίο παρέχει εξειδικευμένη ρευματολογική φροντίδα στους ασθενείς.

Μάλιστα ο κ. Τρόνζας υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «στην Ελλάδα δεν υπάρχει ασθενής που να μην λαμβάνει την θεραπεία του και μιλάμε για θεραπείες υψηλού κόστους», το πρόβλημα είναι ο μικρός αριθμός ρευματολόγων που υπάρχουν στο ΕΣΥ.

Σύμφωνα με τον κ. Τρόντζα η ΕΠΕΜΥ αναλαμβάνει μεταξύ άλλων πρωτοβουλίες εκπαιδευτικού και ερευνητικού χαρακτήρα και στο πλαίσιο αυτό η νέα υπηρεσία που σχεδιάζεται και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον επόμενο χρόνο, θα επικεντρωθεί στην κατηγορία των ασθενών που ανταποκρίνονται μερικώς στην θεραπεία, καθώς όπως λέει ο πρόεδρος της ΕΠΕΜΥ, χρειάζονται τεκμηριωμένες απαντήσεις σε ερωτήματα, όπως μεταξύ άλλων ποιό φάρμακο ταιριάζει σε ποιόν ασθενή, ποιος είναι ο ακριβής ορισμός της ύφεσης στα διάφορα νοσήματα, πόσο διαρκεί η θεραπεία, πως μπορεί να βελτιωθεί η συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία.

«Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε εξατομίκευση σε κάθε περίπτωση», τονίζει ο πρόεδρος της ΕΠΕΜΥ, Παναγιώτης Τρόντζας. «Στοχεύουμε να δημιουργήσουμε ομάδα επαγγελματιών υγείας (ρευματολόγοι, ψυχολόγοι, φυσικοθεραπευτές) που να ερευνήσουν τις αιτίες της μη καλής θεραπευτικής απάντησης, αλλά και να εξατομικεύσουν τη συνολική θεραπεία ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε χρόνιου ασθενή».

Το ζήτημα απασχόλησε τους συμμετέχοντες στο 10 Πανελλήνιο Συνέδριο της Επιστημονικής Εταιρείας για την Μυοσκελετική Υγεία, που διοργάνωσε η ΕΠΕΜΥ, 27 Απριλίου με 1η Μαΐου, με βασικό θέμα, «Μεγαλώνοντας - Η Ηλικιακή Μετάβαση».

Η ΕΠΕΜΥ επικεντρώνεται στη θεματική του «Ageing» (Μεγαλώνοντας) δηλαδή στις αλλαγές και τις επιβαρύνσεις που δημιουργούνται με την πάροδο της ηλικίας τόσο στους υγιείς όσο και στους πάσχοντες, με έμφαση στη Μυοσκελετική Υγεία. Το «Αgeing» περιλαμβάνει πολλούς θεματικούς τομείς, όπως η φλεγμονή, η αυτοανοσία, ο καρκίνος, η αρθρίτιδα, οι ρευματικές παθήσεις, ο καρδιαγγειακός κίνδυνος, οι αλλαγές στον μεταβολισμό, οι διαταραχές στον οστικό μεταβολισμό και τα κατάγματα, οι δερματικές αλλαγές, η ορμονική και νευρολογική έκπτωση, οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες, οι ψυχικές επιβαρύνσεις, η δίαιτα και η διατροφή, οι βιοδείκτες, η λειτουργική και συμπληρωματική ιατρική.

Η ΕΠΕΜΥ συνεχίζει την εκστρατεία με τίτλο: «Μεγαλώνοντας - Η ηλικιακή μετάβαση», η οποία περιλαμβάνει δράσεις εκπαίδευσης, έρευνας, ευαισθητοποίησης του πληθυσμού, και προτάσεις βελτίωσης των υπηρεσιών υγείας.

Ιατρικές Εταιρίες

Ναι στο ξεκαθάρισμα του «θολού» τοπίου των Ιατρικών Επιστημονικών Επιτροπών και στην θέσπιση κανόνων λειτουργίας τους , λέει ο κ. Τρόντζας, εκφράζοντας όμως την διαφωνία του με το νέο πλαίσιο λειτουργίας των Επιστημονικών Επιτροπών, όπου προβλέπεται για κάθε αναγνωρισμένη ιατρική ειδικότητα και εξειδίκευση η σύσταση μίας Επιστημονικής Ιατρικής Κοινότητας (ΕΙΚ), ενώ κάθε άλλη ιατρική εταιρεία ή ένωση ή οτιδήποτε συναφές, επιλέγει ΕΙΚ αναφοράς, πιστοποιείται γι΄ αυτό από την Επιτροπή Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης του ΚΕΣΥ και διασυνδέεται επιστημονικά μαζί της.

Ο πρόεδρος της ΕΠΕΜΥ, θεωρεί απαραίτητο τον εξορθολογισμό και το ξακαθάρισμα του συνεδριακού τοπίου και των επιστημονικών εταιρειών στην Ελλάδα, «αλλά η αποδοχή και ισχυροποίηση αποκλειστικά και μόνον των εταιρειών κορμού σηματοδοτεί οπισθοδρόμηση», αναφέρει. Εκφράζει φόβους ότι «το προτεινόμενο θεσμικό πλαίσιο θέτει σε κίνδυνο εταιρείες σαν την ΕΠΕΜΥ που αποτελούνται από ιατρούς διαφορετικών ειδικοτήτων. Η διεταιρικότητα που με τόσο κόπο αναπτύχθηκε στη χώρα μας τα τελευταία χρόνιο στοχοποιείται από την πολιτική ηγεσία. Η διεθνής τάση είναι αυτή της συνεργασίας και της ολιστικής αντιμετώπισης του ασθενούς μέσω ομάδας διαφορετικών ιατρικών ειδικοτήτων, παραϊατρικών εξειδικεύσεων αλλά και με τη συμμετοχή των ίδιων των ασθενών και των ενώσεων τους», καταλήγει.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ανασααα

H «ΑΝΑΣΑ», η πρώτη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση για την υποστήριξη των ανθρώπων που πάσχουν από Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής, γιόρτασε τα 11 χρόνια λειτουργίας της και τα 10 χρόνια ύπαρξης & προσφοράς του Κέντρου Ημέρας και πραγματοποίησε μία επετειακή παρουσίαση του σημαντικού της έργου στην Ελλάδα

egkefaliko

Η έρευνα δείχνει ότι το περπάτημα περίπου τέσσερις ώρες την εβδομάδα ή το κολύμπι δύο έως τρεις ώρες την εβδομάδα σχετίζεται με την εκδήλωση λιγότερο σοβαρών εγκεφαλικών, σε σχέση με τους ανθρώπους που δεν ασκούνται

mastos1

Αναμένεται να προσδιοριστεί από τον ΕΟΠΥΥ το ποσοστό αποζημίωσης της εξέτασης - Πρόκειται για  ένα γενετικό τεστ σχετικά με γονιδιακή μετάλλαξη που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του μαστού και ωοθηκών

aposmitiko

Τα αποσμητικά που επιλέγουν πλέον γυναίκες και άνδρες για να αποφύγουν την κακοσμία αλλά και για να προστατεύσουν την επιδερμίδα τους