Οι συναυλίες με τα εξωφρενικά ποσά εισιτηρίων που σπάνε όλα τα ρεκόρ
BEYONCE__2

Οι συναυλίες με τα εξωφρενικά ποσά εισιτηρίων που σπάνε όλα τα ρεκόρ

Θεαματικές εμφανίσεις, πανάκριβα εισιτήρια και τεράστια πλήθη κόσμου που κάνουν τα πάντα για μια θέση – Ελληνες ταξιδεύουν στο εξωτερικό για τους αγαπημένους τους καλλιτέχνες

Η Ροζαλία, το παγκόσμιο latin-pop είδωλο, έδωσε τις προάλλες, στην καρδιά της Αθήνας, μια από τις πιο θεαματικές της συναυλίες, επιβεβαιώνοντας ότι το 2023 αποτελεί την χρονιά που οι συναυλίες ξεπερνάνε σε αισθητική, πλήθος και κόστος κάθε άλλη.

Ανεβαίνοντας στην σκηνή του Release Athens, η Ροζαλία έδωσε μια από τις καλύτερες εμφανίσεις της, τραγουδώντας για περίπου 2 ώρες, με άψογο ήχο, άρτιους χορευτές και μελετημένες κινήσεις. Ωστόσο, αυτή η στιγμή δεν αποτελεί εξαίρεση μέσα στο 2023, καθώς ήδη πολλοί καλλιτέχνες που κάνουν παγκόσμιες περιοδείες, μαγεύουν φανατικούς και κριτικούς με φαντασμαγορικά σόου και πανάκριβα εισιτήρια.


Δείτε το βίντεο: H Rosalia στην Αθήνα
ROSALÍA - DESPECHÁ @ReleaseAthensFestival 2023

Δυναμική επιστροφή

Τα ψυχοπιεστικά τρία περίπου χρόνια της καραντίνας μας και των αποκλεισμών λόγω εξάπλωσης COVID-19, για πολλούς μοιάζουν παρελθόν. Ένα παρελθόν που πήρε μαζί τους τις πικρές αναμνήσεις της πανδημίας, κατά τη διάρκεια της οποίας ήμασταν αποκλεισμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο. Αν και ήταν ένα απαραίτητο μέτρο προφύλαξης για την ασφάλεια των άλλων, το μέτρο αυτό εμπόδισε πολλούς από εμάς να συμμετάσχουν στις κοινωνικές εμπειρίες που επιθυμούσαμε, όπως το clubbing, το φαγητό έξω και η παρουσία μας σε μουσικά φεστιβάλ και συναυλίες.

Ωστόσο, από τότε που επιστρέψαμε στη νέα κανονικότητα, οι συναυλίες επιστρέφουν με τη σειρά τους όλο και πιο δυναμικά. Ειδικά φέτος, οι συναυλίες φαίνεται να είναι το πιο βασικό γεγονός της χρονιάς για τα πολιτισμικά δεδομένα.

Η Taylor Swift, η Beyoncé και οι Red Hot Chili Peppers είναι μερικά μόνο από τα μεγάλα αστέρια που θα πραγματοποιήσουν περιοδείες αυτή τη συναυλιακή περίοδο. Και ενώ είναι συναρπαστικό να έχει κανείς την ευκαιρία να δει τους αγαπημένους του καλλιτέχνες, οι τιμές των εισιτηρίων των συναυλιών είναι εκτός ελέγχου.

Δείτε το video: Red Hot Chili Peppers 2023 live
Red Hot Chili Peppers - Live in Syracuse 2023-04-14 - Unlimited Love World Tour 2023 *FULL SHOW 4K*Ήδη η Taylor Swift με το Eras Tour και η Beyonce με το Renaissance World Tour – στο οποίο την συνοδεύει και η κόρη της Ivy, ο χορός της οποίας γίνεται τάση στο TikTok – έχουν κάνει μια μαγευτική έναρξη του συναυλιακού καλοκαιριού.

Blue Ivy Gets On Stage To Perform "My Power" with Beyoncé


Στα ίδια μονοπάτια ακολουθεί και ο The Weekend με την περιοδεία του, After Hours til Dawn, στην Ευρώπη και την Λατινική Αμερική.

Τα σόου τους είναι εξωπραγματικά. Πολύχρωμα, ακριβά κουστούμια, πληθώρα χορευτών με κάθε κίνησή τους υπολογισμένη και μεγάλα σκηνικά που ταξιδεύουν τους θεατές σε ένα παράλληλο μουσικό σύμπαν. Στα περισσότερα από αυτά τα σόου οι παραγωγή δίνεται σε μεγάλους καλλιτέχνες και σκηνογράφους, οι οποίοι δημιουργούν υπερθεάματα για την όπερα, θεατρικές παραστάσεις και σόου οίκων Μόδας.

Δείτε το video: The Weekend με την περιοδεία του, After Hours til Dawn
AFTER HOURS TIL DAWN TOUR || MANCHESTERΑκριβώς μια αντίστοιχη περίπτωση, είναι η συναυλία After Hours til Dawn, την οποία επιμελείται σκηνικά, η καλλιτέχνης και σκηνογράφος, Es Devlin. Η Devlin δημιουργεί μεγάλης κλίμακας δημόσια έργα τέχνης και σκηνικά γλυπτά που συνδυάζουν το φως, τη μουσική και τη γλώσσα.

Δείτε το βίντεο: Συναυλία της Taylor Swift Eras Tour στη Νέα Υόρκη
Highlights from Taylor Swift’s Eras Tour! (May 27, 2023 - East Rutherford, NJ, Night 2)

Στην συγκεκριμένη περιοδεία στήνεται πάνω στην σκηνή μια αμερικανική πόλη με στοιχεία επιστημονικής φαντασίας και κινηματογραφικές αρχιτεκτονικής της δύσης και της ανατολής. Το πιο αξιοσημείωτο στοιχείο είναι μια τεράστια 3-D πανσέληνος που ανατέλλει στο στάδιο.

Αντίστοιχο υπερθέαμα προσφέρει και η Taylor Swift, η οποία σε κάθε συναυλία, ερμηνεύει δύο "τραγούδια έκπληξη" από τον κατάλογό της - το ένα ερμηνεύει με κιθάρα και το άλλο με πιάνο.

Δείτε το βίντεο: Taylor Swift
Taylor Swift Eras Tour Experience in AtlantaΜετά από αυτή την ερμηνεία, κουνάει τα χέρια της στον αέρα και στη συνέχεια κάνει βουτιά μέσα στη σκηνή. Αφού βουτήξει, η σκηνή φαίνεται να μετατρέπεται σε νερό και να την δείχνει να κολυμπάει με το ρέον, ζωηρό φόρεμά της κάτω από τη γιγαντιαία σκηνή. Αυτή είναι μια στιγμή που συνεχίζει να γίνεται viral σε όλα τα σόου της. Η συναυλία της είναι τόσο φαντασμαγορική και μοναδική στιγμή που ένα ζευγάρι αποφάσισε να παντρευτεί κατά τη διάρκειά της.

Τα εξωφρενικά ποσά

Οι καλλιτέχνες βγάζουν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους από τις περιοδείες που κάνουν οπότε πολλοί είναι πιθανό να προσπαθούν να αντισταθμίσουν τον χαμένο χρόνο προσθέτοντας νέες ημερομηνίες περιοδειών και αυξάνοντας τις τιμές εισιτηρίων.

Δείτε το βίντεο: Beyoncé
Cuff It Live 4K - Opening Night: Beyoncé - Renaissance World Tour 2023Είναι φυσικά αναμενόμενο τα εισιτήρια να είναι ακριβά για καλλιτέχνες υψηλής ζήτησης, όπως η Taylor Swift, ή η Beyoncé. Για κάθε συναυλία της περιοδείας Era's Tour, τα φθηνότερα εισιτήρια είναι γύρω στα 300 δολάρια και συχνά έχουν πολύ κακή θέα.

Με πρωτοφανή ζήτηση για εισιτήρια, η περιοδεία Eras Tour είχε 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους να εγγραφούν στο πρόγραμμα προπώλησης της Ticketmaster. Παρόλο που ο ιστότοπος της πλατφόρμας κατέρρευσε αμέσως μετά την έναρξη της προπώλησης στις 15 Νοεμβρίου 2022, πάνω από 2,4 εκατομμύρια εισιτήρια για την περιοδεία πουλήθηκαν εκείνη την ημέρα, σπάζοντας το ρεκόρ για τα περισσότερα εισιτήρια συναυλίας που πουλήθηκαν από καλλιτέχνη σε μία μόνο ημέρα.

Παρ' όλα αυτά, η Ticketmaster δέχτηκε εκτεταμένη δημόσια κριτική και πολιτικό έλεγχο για την πανωλεθρία, εκτός από τους ισχυρισμούς για μονοπώλιο στον τομέα των συναυλιών, με αποτέλεσμα να γίνουν προτάσεις και να θεσπιστούν διάφοροι νόμοι κατά της μεταπώλησης των εισιτηρίων. Οι δημοσιογράφοι περιέγραψαν την περιοδεία ως πολιτιστικό γεγονός, αναφέροντας τον αντίκτυπό της στην οικονομία, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τη λαϊκή κουλτούρα.

Πέρα όμως από τον πληθωρισμό και την υψηλή ζήτηση για συναυλίες και τους χώρους διεξαγωγής τους, φαίνεται ότι το μονοπώλιο των εισιτηρίων συναυλιών των Live Nation και Ticketmaster φέρει το υπόλοιπο φταίξιμο. Η Live Nation ανέφερε το 2022 ότι η ακαθάριστη αξία των συναλλαγών της αυξήθηκε κατά 62% από το 2019, μια τεράστια αύξηση. Η Ticketmaster έχει βρεθεί στο στόχαστρο μετά το φιάσκο με την προπώληση εισιτηρίων της Taylor Swift, κατά την οποία η πλατφόρμα ανέβασε τις τιμές και φαινομενικά εκμεταλλεύτηκε την επείγουσα ανάγκη των θαυμαστών να παρακολουθήσουν μια από τις συναυλίες της Swift.

Αν και όλοι είμαστε χαρούμενοι με την επιστροφή αυτής της μορφής διασκέδασης και ανυπομονούμε να δούμε τους αγαπημένους μας καλλιτέχνες επί σκηνής μετά τα χρόνια του εγκλεισμού, πρέπει να παραμένουμε ψύχραιμοι. Με τις εταιρείες να αντιστέκονται στην μείωση των τιμών, είναι πλέον στο χέρι μας, το αν θα έχουμε να πληρώσουμε το νοίκι μας στο τέλος του μήνα, ή αν θα το θυσιάσουμε για μια ματιά 3 ωρών σε ένα αντίστοιχο φαντασμαγορικό σόου.

Φωτογραφίες: Getty images / Ideal images


Ειδήσεις σήμερα:

Πρώτη ματιά μέσα στον «υγρό τάφο» του Titan

Τα 7 μέτρα - «ανάσα» που εντάσσονται στο πρώτο οικονομικό νομοσχέδιο

Σπάνια εμφάνιση για την Έρικα Ελένιακ του «Baywatch» - Δείτε πώς είναι σήμερα

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης