Παγκόσμια ημέρα ασφάλειας τροφίμων: μια καθημερινή μάχη

foodscience_large

Πάνω από 23 εκατομύρια Ευρωπαίοι πολίτες νοσούν, από τους οποίους 4.600 χάνουν την ζωή τους,  κάθε χρόνο 

Ο άνθρωπος από τα προϊστορικά χρόνια είχε τρεις υποσυνείδητες ή και συνειδητές αγωνίες: την διαιώνισή του, την τροφή του και να μην πεθάνει από αυτήν. Σε όλη την πορεία του στους αιώνες, παλεύει να χορτάσει την πείνα του, χωρίς να νοσήσει από το φαγητό που καταναλώνει. Το πρώτο μεγάλο όπλο για την Ασφάλεια των Τροφίμων ήρθε πριν από σχεδόν 2 εκατομμύρια χρόνια και ήταν η φωτιά, την οποία ανακάλυψε με την εξυπνάδα του, την παρατηρητικότητά του και πολλές δοκιμές. Πολύ νωρίς κατάλαβε ότι το μαγείρεμα των τροφών σκοτώνει όλα τα είδη βακτηρίων και παρασίτων που μπορεί να υπάρχουν στο φαγητό του και το καθιστούν πρακτικά ακίνδυνο.

            Από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι: κατάφερε να αναπτύξει πρακτικές, μεθόδους και τεχνολογίες και να περιορίσει τον κίνδυνο της τροφικής δηλητηρίασης ή οποία ήταν και δυστυχώς παραμένει, ένας κίνδυνος που καιροφυλακτεί πίσω από κάθε γεύμα, από κάθε μπουκιά μας.

             Αν και σήμερα η επιστήμη της ασφάλειας τροφίμων έχει κάνει άλματα, δεν έχει καταφέρει να σβήσει από τον χάρτη τον κίνδυνο για την υγεία! Πάνω από 23 εκατομύρια Ευρωπαίοι πολίτες νοσούν, από τους οποίους 4.600 χάνουν την ζωή τους, σε ετήσια βάση. Ταυτόχρονα αν και η εξέλιξη της επιστήμης των τροφίμων έχει περιορίσει την επικινδυνότητα σε ορισμένους ΄΄κλασικούς΄΄ κινδύνους, όπως τους μικροβιολογικούς, από την άλλη, εισάγει καινοφανής κινδύνους, όπως τους χημικούς (πρόσθετα, περιβαλλοντικοί επιμολυντές, prions, κλπ). Αξίζει να σημειωθεί ότι, όσον αφορά στη χώρα μας, δεν έχει καταγραφεί καμία διατροφική κρίση, ούτε έχει προκληθεί διατροφική κρίση στο εξωτερικό από ελληνικά προϊόντα.  Δείτε εδώ τι λένε οι πολίτες για την  ασφάλεια τροφίμων

                Οι αφανείς ήρωες ενός σκληρού και αέναου αγώνα
Οι σκηνοθέτες του Χόλλυγουντ για να κάνουν εντύπωση και να ξυπνήσουν τον θεατή, χρησιμοποιούν το τέχνασμα της «ήσυχης πόρτας». Μία πόρτα κλειστή , συνήθως απλή ή φτωχική, σε ένα πλάνο όπου επικρατεί απόλυτη ησυχία, γαλήνη και ηρεμία. Όταν ανοίξει όμως αυτή η πόρτα, η κάμερα καταγράφει ένα πολύβουο «μελίσσι» με έντονο θόρυβο, πολύ κόσμο, αδιάλειπτη κίνηση και εντυπωσιακή δραστηριότητα…. Κάπως έτσι είναι και ο κόσμος των food experts. Πίσω από κάθε μπουκιά του σύγχρονου ανθρώπου, βρίσκεται ένα ολόκληρο σύστημα, μία τεράστια κοινότητα που δρα και λειτουργεί με μοναδικό σκοπό την ασφάλεια των τροφίμων και την υγεία του καταναλωτή. Χιλιάδες επιστήμονες, επαγγελματίες και τεχνικοί, νόμοι, κανονισμοί, αυστηρά πρότυπα, πιστοποιήσεις, τεχνικές προδιαγραφές, συστήματα διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων, έρευνα και ανάπτυξη, δοκιμές επί δοκιμών, αναλύσεις και σύγχρονες τεχνολογίες, πλεγμένα όλα σε ένα «γαϊτανάκι επιστήμης τροφίμων», το οποίο κινούν με σπουδή και αυταπάρνηση οι αφανείς ήρωες του κλάδου: οι επιστήμονες τροφίμων, οι food experts, που γνωρίζουν πολύ καλά ότι η ασφάλεια των τροφίμων είναι όχι μόνο αναφαίρετο δικαίωμα αλλά πλέον και κεκτημένο του καταναλωτή. Διαβάστε περισσότερα εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης