Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Η Σαντορίνη δεν χωρά άλλους τουρίστες!

santorini_main

Εκτίναξη 66% των τουριστών από το 2012 έως το 2017 - Ποια είναι τα σημεία που τονίζει η TRAN Committee - Ποιες οι ευθύνες των ελληνικών αρχών

Στα όριά του, αν δεν τα έχει ξεπεράσει ήδη, βρίσκεται η Σαντορίνη, καθώς, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η Επιτροπή Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (TRAN Commitee), το πανέμορφο νησί του Αιγαίου δεν αντέχει να φιλοξενήσει περισσότερους τουρίστες, από τα 5,5 εκατ. επισκεπτών που καταγράφηκαν το 2017.

Το 2017, η αύξηση στον αριθμό των τουριστών που έκαναν διακοπές στη Σαντορίνη, σε σχέση με το 2012, ανήλθε στο 66%, όταν οι διανυκτερεύσεις ήταν σχεδόν 3,3 εκατ.

Το 2018, στη Σαντορίνη κατέπλευσαν 474 κρουαζιερόπλοια, με συνολικά 749.286 επιβάτες έναντι των 620.570 επιβατών που είχαν καταφτάσει με 406 κρουαζιερόπλοια το 2017. Τα νούμερα αυτά πρακτικά «μεταφράζονται» σε 2.000 επισκέπτες κρουαζιερόπλοιων σε καθημερινή βάση στο νησί, με ημερήσια μέγιστα 18.000 ατόμων κατά την κορύφωση της τουριστικής περιόδου.

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, κάθε μέρα του 2017 στη Σαντορίνη αντιστοιχούσαν 107,8 τουρίστες, ανά 100 κατοίκους, με 220,6 τουρίστες ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο! Αυτοί οι δείκτες είναι από τους υψηλότερους παγκοσμίως, σε ένα νησί που είναι ήδη χτισμένο στο 15% της συνολικής επιφάνειάς του, την ώρα που ο μέσος όρος των ελληνικών νησιών είναι στο 1%.

Όσον αφορά τα οικονομικά οφέλη, ο ετήσιος οικονομικός κύκλος από τον τουρισμό στο νησί υπολογίζεται πως ανέρχεται στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Ωστόσο, η αθρόα προσέλευση τουριστών που κατακλύζουν κάθε γωνιά του νησιού, προκαλεί μία σειρά από προβλήματα. Η περιβαλλοντική υποβάθμιση, η έλλειψη νερού και ενέργειας, η πολιτιστική εκτόπιση και ο πολλαπλασιασμός των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων τύπου Airbnb είναι μόνο μερικά από τα ζητήματα που έχουν προκύψει. «Αυτά μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη μελλοντική ελκυστικότητα του προορισμού», προειδοποιεί η έκθεση. Ενδεικτικό είναι πως τα τελευταία χρόνια ακόμα και οι τουρίστες έχουν αρχίσει να παραπονιούνται για τους τουρίστες στο νησί και την κυκλοφοριακή συμφόρηση ΙΧ και δημόσιων συγκοινωνιών. Η έκθεση εστιάζει και στην συμπεριφορά των επισκεπτών. «Η ανάρμοστη συμπεριφορά τουριστών στη Σαντορίνη έχει αναφερθεί ως ένα κρίσιμο πρόβλημα».

Ευθύνες στις ελληνικές αρχές

Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την ευθύνη για τη δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί φέρουν οι ελληνικές αρχές, οι οποίες όφειλαν να ενεργοποιήσουν τους προβλεπόμενους μηχανισμούς για τη ρύθμιση των τουριστικών ροών, ώστε να προστατευτεί το νησί και ο ντόπιος πληθυσμός.

Η έλλειψη τουριστικής διακυβέρνησης και στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των τοπικών και των εθνικών αρχών θα μπορούσε να θέσει το μέλλον του προορισμού σε κίνδυνο», υπογραμμίζεται στο κείμενο της Επιτροπής,η οποία θέτει ως αναγκαιότητα τη θέσπιση αποτελεσματικών πολιτικών για τη ρύθμιση των αυξανόμενων τουριστικών ροών.

Η Σαντορίνη, ωστόσο, δεν είναι ο μοναδικός τουριστικός προορισμός στην Ελλάδα που... κινδυνεύει. Σύμφωνα με την TRAN Committee, υψηλό κίνδυνο διατρέχουν τα νησιά του Ιονίου, αλλά και περιοχές της Πελοποννήσου.

«Τις τελευταίες δεκαετίες, η τουριστική ανάπτυξη στη Σαντορίνη δεν είχε στρατηγικό πλαίσιο και αποτελεσματικό σχεδιασμό. Ο προορισμός υπέφερε από την ανεπαρκή υποστήριξη του δημόσιου τομέα στην ανάπτυξη και εφαρμογή αποτελεσματικών πολιτικών για τη διαχείριση και ρύθμιση των αυξανόμενων τουριστικών ροών. Πρόσφατα, οι τοπικές αρχές έχουν σημάνει συναγερμό αλλά στηρίζονται κυρίως στην κεντρική κυβέρνηση, καθώς έχουν περιορισμένες εξουσίες και πόρους», αναφέρει η TRAN Committee.

ΣΧΟΛΙΑ (9)

Ιούδας

Η Σαντορίνη είναι κάτι το ιδιαίτερο αλλά δε λέει για πάνω από μια φορά. Εκτός και αν είσαι πλούσιος και μόνο ταξιδεύεις τότε και γω θα την ξανά επισκεπτόμουν αλλά άμα ανήκεις στους εργαζόμενους τότε μια φορά φτάνει. Υπάρχουν και αλλά μέρη για να δει κάποιος

fc

Συμφωνώ. Εγώ λέω ότι Η Σαντορίνη είναι κάτι το ξεχωριστό, αλλά είναι να πας με το πρωινό (πλοίο η αεροπλάνο) , να κάνεις την διαδρομή Οία - Ακρωτήρι, να επιστρέψεις για καφέ ( η πολύ προσεκτικά για φαγητό ) και να φύγεις με το βραδινό

τα έλυσαν όλα

τα βλήματα της εοκ και τώρα ανησυχούν αν βρίσκουν χώρο για φωτο στην Οια οι τουρίστες. Δεν ανησυχούν που τα παιδιά πεινάνε στα σχολεία, που οι μορφωμένοι νέοι είναι άνεργοι και φεύγουν μαζικά για τα εξωτερικά, που τα λεωφορεία δεν περνάνε στην ώρα τους ούτε στην Αθήνα, που οι μπάτσοι παριστάνουν τους κουκουλοφόρους και προβοκάρουν για να διαλυθούν ειρηνικές διαδηλώσεις με απαγορευμένα χημικά ή που οι τράπεζες πουλάνε δάνεια στεγαστικά στο 6% της αξίας ενώ έχει πληρωθεί πάνω από το μισό κεφάλαιο χωρίς να δώσουν την ευκαιρία στο δανειολήπτη ή ένα συγγενή του να το αγοράσει. Το σημαντικό είναι να μην ενοχλούνται οι τουρίστες από τους τουρίστες στη Σαντορίνη!!!!

xenos

Ο συγκεκριμένος φορέας ασχολείται με τον τουρισμό. Δεν ειπε να μην πηγαίνουν οι τουρίστες στο νησί. Βρηκες ευκαιρία να εκφράσεις τα συμπλέγματά σου Νεοελληνα; πήγαινε φάε το σανό σου.

A

Τα προβληματα αυτα ειναι φταιξιμο της χωρας ας τα σκεφτοσουν οταν επαιρνες τα εφαπαξ και εβγαινες στην συνταξη στα 40 με το ΠΑΣΟΚ

φωτης πραμαντα

ελεος με τα αρθρα που αναφερουν ανακριβειες ...απο που το βρηκατε οτι η σαντορινη εχει 5.5 εκατ. αφιξεις ?? λοιπον κρουαζιερα 750 χιλ.,,,διεθνεις πτησεις 500 χιλ. ,,,εσωτερικες πτησεις 500 χιλ. και 250 χιλ. περιπου με το καραβι απο πειραια -ραφηνα ..αυτα ειναι νουμερα του 2018. συνολο περιπου 2 εκατ.. το 2012 η σαντορινη ειχε 200 χιλ.αφιξεις απο το εξωτερικο και σε συγκριση με το 2018 η αυξηση ειναι της ταξης του 150%... παρακαλω να ανεβει

Αντώνης

Έχεις απόλυτο δικιο. Τα στοιχεία από την ΥΠΑ αναφέρουν λιγότερο από 1 εκ. αεροπορικές αφίξεις συνολικά για το 2018. Απλά η εν λόγω έκθεση μάλλον κάνει λόγο για τουριστοημέρες και όχι για διαφορετικούσ τουρίστες.

PASOKO SORROSYRIZANEL

Μειώστε το ΦΠΑ ρε παιδιά στο νησί, να βοηθήσουμε τούς φτωχούς κατοίκους που νοικιάζουν 3-4 δωμάτια σαν κλουβιά και τη βγάζουν χωρίς να κάνουν τίποτε το πενιχρό εισοδημα των 50 000-60 000 το χρόνο πώς θα ζήσουν αυτοί οι καημένοι που κάθονται και εισπράττουν καταταλαιπωρημένοι. Και στη Μύκονο φυσικά να πάει ο ΦΠΑ στο 3% κρίμα είναι , ανεβάστε το ΦΠΑ στο Διδυμότειχο, στο Παρανέστι γενικά στη Β. Ελλάδα, έτσι κι αλλιώς το κανονίσατε σε 20-30 χρόνια η Θράκη στη Τουρκία και η Μακεδονία στα Σκόπια .

τσίου

Ενώ με τους χιλιάδες ταλαιπωρημένους και "ταλαιπωρημένους", που συρρέουν κατά χιλιάδες στα Ελληνικά νησιά, δεν υπάρχει κίνδυνος για πολιτιστικό εκτοπισμό και η λειτουργία των υποδομών...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

sale0

Το Andermatt είναι ο νέος ελβετικός παράδεισος των rich & famous. Με 15 εκατ. ευρώ ο κάθε μεγιστάνας μπορεί να αποκτήσει το σαλέ των ονείρων του και να γίνει μέλος της νεόκοπης κλειστής ελίτ του

1