Δύο σπουδαίες και ηρωικές Ελληνίδες: Λέλα Καραγιάννη και Ηρώ Κωνσταντοπούλου

Δύο σπουδαίες και ηρωικές Ελληνίδες: Λέλα Καραγιάννη και Ηρώ Κωνσταντοπούλου

Η «Μπουμπουλίνα» της Εθνικής Αντίστασης Λένα Καραγιάννη – Η μαθήτρια Ηρώ      Κωνσταντοπούλου που εξευτέλισε τους ναζιστές

Δύο από τις σημαντικότερες γυναικείες μορφές, από τις πάμπολλες, που ξεχώρισαν κατά την Εθνική Αντίσταση (1941-1944), ήταν αναμφίβολα η Λέλα Καραγιάννη (1898-1944) και η Ηρώ Κωνσταντοπούλου (1927-1944). Στη ζωή και, κυρίως, στη δράση τους στα χρόνια της Κατοχής, θα αναφερθούμε στο σημερινό μας άρθρο.

Λέλα Καραγιάννη: Πρότυπο ηρωίδας μητέρας

Η Λέλα (Ελένη) Καραγιάννη, γεννήθηκε στη Λίμνη της Εύβοιας το 1898. Πατέρας της ήταν ο Αθανάσιος Μινόπουλος και μητέρα της η Σοφία Μπούμπουλη, σπετσιώτικης καταγωγής, απόγονος της θρυλικής Μπουμπουλίνας. Ο πατέρας της πέθανε νωρίς και η οικογένειά της μετακόμισε αρχικά στη Χαλκίδα και στη συνέχεια στην Αθήνα.

Στη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων, η νεαρή Λέλα εντάχθηκε στο Σώμα Εθελοντριών Αδελφών του Ερυθρού Σταυρού και αποσπάστηκε στη Θεσσαλονίκη. Εκεί γνώρισε τον αξιωματικό του Στρατού Νικόλαο Καραγιάννη, από τον Μπουρνόβα της Σμύρνης, τον οποίο, ανάμεσα σε άλλους περιέθαλψε. Ο Καραγιάννης, που έγινε στη συνέχεια σύζυγός της, μετέφερε τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της οικογένειάς του, ήταν αρωματοποιοί και φαρμακέμποροι, στην Αθήνα (Ομόνοια).
Από τον ευτυχισμένο γάμο τους, απέκτησαν επτά παιδιά. Με την είσοδο όμως των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής στην Ελλάδα (Απρίλιος 1941), η Λέλα εγκατέλειψε την ειρηνική ζωή και, με δική της πρωτοβουλία, ανέπτυξε δραστηριότητα, συγκροτώντας αντιστασιακή ομάδα (στην οποία μετείχαν και ο σύζυγος με τα παιδιά της) που βοηθούσε στην απόκρυψη και φυγάδευση δεκάδων Ελλήνων και Βρετανών πολεμιστών στη Μέση Ανατολή.

Γρήγορα η δράση της έγινε αντιληπτή. Τον Ιούνιο του 1941, οι Γερμανοί συνέλαβαν τρία από τα παιδιά της και τον Οκτώβριο (του 1941), την ίδια και τον σύζυγό της. Κλείστηκε στις φυλακές Αβέρωφ για 7 μήνες.
Έχοντας λίγα στοιχεία σε βάρος της, το ιταλικό στρατοδικείο την αθώωσε. Λίγο μετά την αποφυλάκισή της (καλοκαίρι 1942), η Καραγιάννη επανέλαβε τη δράση της πιο συστηματικά, επικοινωνώντας με πράκτορες του συμμαχικού Στρατηγείου Μέσης Ανατολής στην Αίγυπτο.

Η οργάνωσή της, η «Μπουμπουλίνα», έστελνε όχι μόνο φυγάδες αλλά και σημαντικές πληροφορίες για τη δύναμη, τη σύνθεση και τις κινήσεις των γερμανικών και ιταλικών δυνάμεων και των κατασκόπων τους, στη χώρα μας. 

Κύριο κέντρο της οργάνωσης, ήταν το μοναστήρι του Αγίου Ιεροθέου στα Μέγαρα. Εντυπωσιακό στοιχείο, είναι ότι στο δίκτυο πληροφοριών της «Μπουμπουλίνας», είχαν ενταχθεί πολλοί Γερμανοί και Ιταλοί αντιφασίστες. Παράλληλα, μέλη της οργάνωσης, είχαν κάνει δολιοφθορές εναντίον εχθρικών στόχων.Όμως, το καλοκαίρι του 1944, έπεσε στα χέρια των Γερμανών, έγγραφο της «Μπουμπουλίνας» προς το Στρατηγείο Μέσης Ανατολής και σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία (πιθανότατα ομολογίες κρατουμένων ή καταδόσεις), συνελήφθη η Λέλα Καραγιάννη που νοσηλευόταν στον Ερυθρό Σταυρό, από την Γκεστάπο. Την ίδια τύχη είχαν και πέντε παιδιά της.

Η Καραγιάννη, δεν λύγισε στις ανακρίσεις και τα βασανιστήρια στην έδρα των SS στην οδό  Μέρλιν και κλείστηκε στη συνέχεια στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου.
Ήταν εντυπωσιακή η αποφασιστικότητα με την οποία άντεξε να βλέπει ακόμα και το μαρτύριο των παιδιών της, ενώ μετέδιδε τον πατριωτικό ενθουσιασμό της και σε άλλους συγκρατούμενούς της.

Στις 8 Σεπτεμβρίου 1944, ένα μήνα περίπου πριν την απελευθέρωση, οι Γερμανοί αφού δεν μπόρεσαν να της αποσπάσουν πληροφορίες, την έστειλαν στο εκτελεστικό απόσπασμα.
Εκτελέστηκε σε μια χαράδρα κοντά στη Μονή Δαφνίου, φωνάζοντας στους υπόλοιπους που είχαν καταδικαστεί μαζί της: «Ψηλά τα κεφάλια»!

Για τη δράση της και τον ηρωισμό της, η Λέλα Καραγιάννη τιμήθηκε ως εθνική ηρωίδα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όσο λίγοι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.
Το 1947, η Ακαδημία Αθηνών της απένειμε το Βραβείο Αρετής και Αυτοθυσίας.
Στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας, έχει στηθεί μπρούντζινη προτομή της, ενώ ανάμεσα στο Εθνικό Μουσείο και το Πολυτεχνείο, στην οδό Τοσίτσα, υπάρχει μαρμάρινη προτομή της.
Την προτομή αυτή, έργο της γλύπτριας Λουκίας Γεωργαντή, που τοποθετήθηκε εκεί το 1963, βανδάλισαν άγνωστοι στις 26 Σεπτεμβρίου 2016.
Τέλος, στη συμβολή των οδών Λέλας Καραγιάννη, αριθμός 1 και Σταυροπούλου, στην Αθήνα, κοντά στην Πλατεία Αμερικής, βρίσκεται η Οικία Λέλας Καραγιάννη. Είναι κτίριο του 1923, ανήκει στον Δήμο Αθηναίων και έχει κηρυχτεί από το 1995 ιστορικό διατηρητέο μνημείο.   
Ηρώ Κωνσταντοπούλου: Η 17χρονη ηρωίδα

Μια ακόμα ξεχωριστή γυναικεία μορφή της Εθνικής Αντίστασης ήταν αναμφίβολα η Ηρώ Κωνσταντοπούλου. Οι γονείς της κατάγονταν από τη Σπάρτη. Η ίδια, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 11 Ιουλίου 1927. Μαθήτρια ακόμα του οκτατάξιου, τότε, Γυμνασίου, εντάχθηκε το 1943 στην αντιστασιακή οργάνωση ΕΠΟΝ. Μέσα σε ένα χρόνο, ανέπτυξε έντονη αντιναζιστική δράση. Στις αρχές Ιουλίου 1944, μια ομάδα ταγματασφαλιτών, εισέβαλε στο πατρικό της σπίτι, στην οδό Βεΐκου στο Κουκάκι, ενώ οι γονείς της απουσίαζαν και τη μετέφεραν στα κρατητήρια των ταγμάτων. Οι γονείς της, που ήταν ευκατάστατοι, κατάφεραν με διάφορα μέσα, να την απελευθερώσουν προσωρινά. Λίγες μέρες αργότερα, Γερμανοί των SS, τη συνέλαβαν για δεύτερη φορά και την έκλεισαν στα περιβόητα κρατητήρια της οδού Μέρλιν. Για τέσσερις μέρες τη βασάνιζαν, προκειμένου να μαρτυρήσει τους συνεργάτες της στην οργάνωση. Η Ηρώ Κωνσταντοπούλου που μιλούσε άπταιστα 4 ξένες γλώσσες, ανάμεσά τους και γερμανικά, όχι μόνο δεν υπέκυψε στις δελεαστικές προτάσεις που της έγιναν, αλλά με τις απαντήσεις της στα γερμανικά «χτυπούσε» τους βασανιστές της!
Αργότερα, την έστειλαν στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου και στις 5 Σεπτεμβρίου 1944, τη μετέφεραν μαζί με άλλους 49 κρατούμενους στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, όπου την εκτέλεσαν. Λέγεται ότι η ίδια έδωσε το παράγγελμα στο εκτελεστικό απόσπασμα να την πυροβολήσει, φωνάζοντας: «Χτυπάτε λοιπόν καθάρματα»!

Μετά από 33 χρόνια, στις 29 Δεκεμβρίου 1977, η Ακαδημία Αθηνών – Τάξη Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών – με εισηγητή τον αείμνηστο Ιωάννη Θεοδωρακόπουλο, τίμησε την Ηρώ Κωνσταντοπούλου με βραβείο για υπέρτατες πράξεις ήθους, αναγνωρίζοντας έτσι και τη συμβολή της ΕΠΟΝ στον απελευθερωτικό αγώνα.

Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια του Ιωάννη Θεοδωρακόπουλου: «... αντιμετωπίσασα με σθένος ... τους βασανιστάς της, τόσον κατά το διάστημα της φυλακίσεώς της όσον και προ του εκτελεστικού αποσπάσματος». 
Το 1981, προβλήθηκε η ταινία «17 Σφαίρες για Έναν Άγγελο» («Η Αληθινή Ιστορία της Ηρώς Κωνσταντοπούλου»). Το σενάριο ήταν των Νίκου Φώσκολου – Τάκη Βουγιουκλάκη και η σκηνοθεσία του Νίκου Φώσκολου. Τη μουσική έγραψε ο Ηλίας Ανδριόπουλος, ενώ τραγουδάει η Ελένη Βιτάλη («Μάνα Γλυκιά μην Πικραθείς»).

Την Ηρώ Κωνσταντοπούλου ενσάρκωσε η Μαίρη Βιδάλη. Στην ταινία πρωταγωνιστούσαν ακόμα οι: Γιώργος Φούντας, Νίκος Απέργης, Χρήστος Νομικός, Όλγα Πολίτου κ.ά. Αξιοσημείωτο είναι, ότι στην ταινία αυτή έκανε την πρώτη κινηματογραφική του εμφάνιση ο Παύλος Χαϊκάλης!
 
Η πρεμιέρα της ταινίας, η οποία έκοψε στην πρώτη προβολή της 135.336 εισιτήρια, έγινε στις 12 Ιανουαρίου 1981. Στην Ηλέκτρα Αποστόλου και άλλες ηρωίδες της Εθνικής Αντίστασης, θα αναφερθούμε σε προσεχές αφιέρωμά μας.


ΠΗΓΕΣ: ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΠΥΡΟΣ – ΛΑΡΟΥΣ – ΜΠΡΙΤΑΝΙΚΑ Τόμος 37,έκδοση 1989.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ, ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ, Τόμος 5.
«ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ», Άγγελος Ρούβας – Χρήστος Σταθακόπουλος, Ελληνικά Γράμματα 2005

ΣΧΟΛΙΑ (25)

ΑΠΟΡΊΑ

Δεν θα βγουν τα φασισταρια να βρίσουν την Ηρώ Κωνσταντοπουλου και να της ρίξουν την βρωμικη τους λάσπη;Απορώ πως δεν εμφανίστηκε ακόμα κανένας άθλιος με τον ισχυρισμό ότι την Καραγιάννη την πρόδωσαν οι κομμουνιστες. Όσο για το νούμερο που γράφει ότι ο Στάλιν κρυβόταν 11 μερες, θα του απαντήσω ότι για πάρα πολλά έχει κατηγορηθεί ο Στάλιν, μόνο ότι ήταν δειλός δεν έχει κατηγορηθεί ποτε.

Αθάνατες...

...ηρωίδες!

Τιμή και δόξα,

Γνήσιες Ελληνίδες , άξιες ενδόξων πρόγονών μας. Τέτοια πρότυπα θέλουμε να προβάλλονται για τις σημερινές γενεές, και όχι οι " καλλιτέχνιδες" ξέκωλα, που το μόνο που έχουν να επιδείξουν είναι ότι φάμε, ότι πιούμε, και ότι αρπάξει ο κώλος μας.

Ελληνίδες, με το Ε κεφαλαίο!

Ούτε και τις άλλες που τρέχουν να βάλουν τις μαντήλες για να μην τις ξυλοφορτώσουν οι συγγενείς της που κυκλοφορούν στο δρόμο χωρίς τον άντρα τους και πασά τους. Ξυπνάτε Ελληνίδες!!!

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΚΡΥΒΟΥΝ ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ

>>>>>>> ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΓΑΛΛΙΑΣ : Το καλοκαίρι του 1940 έκανε συνομιλίες με την Γκεστάπο προκειμένου να επανεκδοθεί η εφημερίδα L HUMANITE, με άλλα λόγια ο γαλλικός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ (Πηγή : Wikipedia λήμμα L Humanite και άλλες 2.000 στο διαδίκτυο). >>>>>>>>>> ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΔΑΝΙΑΣ : Μετά την εισβολή των Γερμανών ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ ΝΟΜΙΜΩΣ ΕΠΙ 14 ΜΗΝΕΣ (Πηγή : Wikipedia λήμμα Communist Party of Denmark).>>>>>>>>> ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ : Μετά την εισβολή των Γερμανών ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ ΝΟΜΙΜΩΣ 4 ΜΗΝΕΣ και εξέδιδε ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΑ το Νορβηγικό Ριζοσπάστη (εφημερίδα Arbeideren) (Πηγή : Wikipedia λήμμα Communist Party of Norway). >>>>>>> ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΟΣ : O κομμουνιστής Γιάννης Ιωαννίδης γράφει στη σελ. 63 του βιβλίου του Αναμνήσειςφφφ ότι οι Ελλαδίτες Κομμουνιστές πίστευαν ότι οι Γερμανοί δε θα βομβάρδιζαν τα στρατόπεδα που τους είχαν εξορίσει, διότι είχαν πάρει ειδική εντολή από το Στάλιν, λόγω του Σύμφωνου Ρίμπεντροπ- Μολότωφ. .Όπως άλλωστε ομολογεί και καταγγέλει στη σελίδα 70 του βιβλίου του Εμφύλιος στη σκιά της Ακροναυπλίας ο κομμουνιστής Γιάννης Μανούσακας με την έναρξη της εισβολής των Γερμανών ενώ οι φρουροί χωροφύλακες τους είχαν ανοιχτά λουκέτα στην Ακροναυπλία και τους παρακαλούσαν να φύγουν, εκείνοι δεν το έπραξαν διότι ΠΗΡΑΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ να περιμένουν τους Γερμανούς.Μετά την είσοδο των Γερμανών ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ την 12-05-1941 (βλέπε εφημερίδες ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ και ΘΑΡΡΟΣ Τρικάλων) ανακοινώθηκε ότι η δοσιλογική Κυβέρνηση Τσολάκογλου απελευθερώνει τους κρατούμενοι Κομμουνιστές από τις φυλακές.

CCC

Ξεχασες ομως να μας πεις για τον ΕΛΑΣ. Επισης πες μας ποσες λιρες επαιρνε ο ΕΔΕΣ και ποσες ο ΕΛΑΣ.

συνεχεια

>>>>>> ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ.Με την επίθεση των Γερμανών στις 22 Ιουνίου 1941 ο Στάλιν κρύφτηκε στο καταφύγιό του και απελπισμένος το έριξε στο ποτό χωρίς να έχει μιλήσει στους Σοβιετικούς λαούς.. Μόνο απειλούμενος με το πιστόλι στον κρόταφο έβγαλε διάγγελμα μετά από 11 ολόκληρες μέρες (!!!!!) και συγκεκριμένα στις 3 Ιουλίου 1941 όταν μέσα στο λαγούμι του τον ξετρύπωσαν τέσσερα μέλη του Πολιτ Μπυρό (Μικόγιαν Βοροσίλωφ Μπέρια Μολότωφ).Όταν τους είδε πίστευε πως είχαν έρθει να τον συλλάβουν.

ΕΣΥτης

Προς καναπεδάτους σχολιαστές. Η κοπέλα πέθανε για τα ιδανικά της. Αυτό και μόνο αρκεί. Δεν ξέρω πόσοι από εμάς θα το έπρατταν. Το τι έκαναν τα "κεφάλια" του ΚΚΕ και των ταγματασφαλιτών έπεται.

Κωστας Σπαρτη

Η Ηρω δεν εχει τιμηθει οσο θα επρεπε στην Σπαρτη νομιζω οτι μονο ενας μικρος δρομος εχει παρει το ονομα της, αλλωστε το ονομα της συνεχιζει να υπαρχει στην πολη, ισως ο Μιχαλης (hot and ice) να εχει μακρινη συγγενεια θα τον ρωτησω. Οσο για την ταινια που αναφερεται αποτελει ντροπη για την ηρωιδα ειναι ισως η πιο προχειροφτιαγμενη Ελληνικη ταινια ever, ουτε καν τους στιλους της ΔΕΗ δεν εκαναν τον κοπο να κρυψουν ο ορισμος της αρπακτης και οχι ενα φιλμ που τιμα αυτη την Σπαρτιατισα ηρωιδα, κριμα....

Dr.

Κώστα μου, αν η Ηρώ ήταν αναρχική ράπερ, ολόκληρη λεωφόρος θα είχε μετονομαστεί για να πάρει το όνομα της. Αλλά, ηρωίδα που εκτελέστηκε από τους ναζί; Ένα δρομάκι και πολύ της είναι, ορίστε μας.

backalive

είστε πολύ λίγοι για να αναφέρεστε στη Λέλα Καραγιάννη και στην Ηρώ Κωνσταντοπούλου. Ασχοληθείτε καλύτερα με αυτό που ξερετε καλύτερα: το survivor, τον δολοφόνο της μικρής Στέλλας και τα οπίσθια της κέθε σελεμπριτοβίζιτας.

ll

RESPECT!!

Dr.

Κι εσύ είσαι φασίστας, αφού προσπαθείς να επιβάλλεις σε ένα site τι θα γράψει, και να του αφαιρέσεις την ελευθερία της έκφρασης και του λόγου.

F

Ανατριχιάζω μπροστά στη δύναμη της αυτοθυσίας αυτών των ηρωικών γυναικών και τη πλήρη αφοσίωση τους στα ιδανικά που πίστευαν πως θα επρεπε να υπερασπιστούν ακόμη και με το τίμημα της ίδιας τους της ζωής. Αυτές θα επρεπε να διδάσκονται στα σχολεια και οχι να υπαρχουν μονο κανα δυο προτομές και αγάλματα και ίσως κανα δυο δρόμοι που δεν πρόφτασαν ακόμη να γινουν αλλη μια οδός η λεωφόρος Ανδρέα Παπανδρεου.

μηδας 614

Οι θεοι να τις αναπαυουν! ζητω Η Ελλας!

.

Τα κομμούνια πως δεν έχουν πεί ακόμα ότι ήταν δικές τους ηρωίδες,γιατι έχουν μια έμφαση το άσπρο να το κάνουν μαύρο και να αυτοθεοποιούνται.Πραγματικές Ελληνίδες.

CCC

Δεν διαβασες οτι ηταν στην ΕΠΟΝ;

Ανδρέας O.

τα "κουμμούνια" που αναφέρεις ήταν Έλληνες πολίτες που παρέμειναν στη χώρα, πολέμησαν τον κατακτητή και δεν συνεργάστηκαν μαζί του όπως μερικοί - μερικοί, ούτε "αυτοεξορίστηκαν" για να αναλλάβουν μετά την απελευθέρωση, σαχλαμάρα φασιστάκο

Πραγματικές Ελληνίδες ηρωίδες

Τώρα έχουμε τους "εθνικιστές" του πιθηκολιακου δηλαδή τους πρωην δοσιλογους ταγματασφαλίτες της Γκεστάπο να υπερασπίζονται την σημαία μας. Κατάντια

1234

Εκτός απ'τους μαύρους ταγματασφαλίτες, ξεχνάς και τους κόκκινους φασίστες, οι οποίοι επίσης περισσεύουν.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

parthenon-0

Η επικράτηση του Χριστιανισμού στην Αθήνα - Η μετατροπή του Παρθενώνα σε χριστιανικό ναό - Η σημασία της «Παναγίας της Αθηνιώτισσας» για τους Βυζαντινούς - Το αμφιλεγόμενο ντοκιμαντέρ "Parthenon" του Κώστα Γαβρά (2009)

11
siros-zaxari

Ο Ζαχαρίας Ιμάμ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα - Οι γονείς του έχουν καταγωγή από τη Συρία και ήρθαν ως μετανάστες στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1990 - Πέρασε με υψηλό βαθμό στη Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου

103
00000

Ο Ηλίας Μαυρομιχάλης και η σπουδαία πολεμική του δράση - Οι πολεμικές επιχειρήσεις στην Εύβοια - Η μάχη των Στύρων - Το συγκλονιστικό τέλος του Ηλία Μαυρομιχάλη - Ποιος ήταν ο φοβερός Ομέρ πασάς της Καρύστου

12
in__14750_5b5da62972102

Ποιος ήταν ο Αριστείδης Στεργιάδης; -Ο διορισμός του στη θέση του Ύπατου Αρμοστή και οι ενέργειες που τον έκαναν αντιδημοφιλή- Άγνωστα περιστατικά με πρωταγωνιστή τον Στεργιάδη- Η φυγή του και η (αυτο)εξορία του στη Γαλλία.

9
mourgana-dse-03

Πού βρίσκεται η Μουργκάνα; -Πώς έγινε προπύργιο του ΔΣΕ;- Οι αποτυχημένες προσπάθειες κατάληψης του βουνού από τις κυβερνητικές δυνάμεις (Μάρτιος Απρίλιος 1948)- Οι σκληρές μάχες στα παραμεθόρια χωριά του Πωγωνίου και της Θεσπρωτίας και η τελική επικράτηση των κυβερνητικών.

135
sx00

Τελείωσαν τα ψέματα. Τα σχολεία ανοίγουν. Αφορμή για μας, τους νοσταλγούς άλλων εποχών, να δούμε και να συγκρίνουμε κάποια άλλα σχολικά ξεκινήματα του 1928...

malaisia

Η πρώην «Μις Μόσχα» διαψεύδει πως έχει χωρίσει από τον τέως βασιλιά της Μαλαισίας Μωάμεθ Ε' - Το παλάτι αντεπιτίθεται με ανακοίνωση - Οι δικηγόροι του τέως βασιλιά αμφισβητούν πως αυτός είναι ο πατέρας του παιδιού της 26χρονης καλλονής

11
kst-0

Το Καστελλόριζο στις αρχές του 20ου αιώνα - Η κατάληψη των Δωδεκανήσων από την Ιταλία - 30 Κρητικοί απελευθερώνουν το Καστελλόριζο - Οι παλινωδίες, η διστακτικότητα  και τα λάθη των ελληνικών κυβερνήσεων  - Η κατάληψη του Καστελλόριζου από τους Γάλλους (1915)

2