Μαραθώνιος της Αθήνας: Η μεγάλη γιορτή με τους... 35.000 πρωταγωνιστές!

Μαραθώνιος της Αθήνας: Η μεγάλη γιορτή με τους... 35.000 πρωταγωνιστές!

Μεγάλος νικητής με χρόνο ρεκόρ ο Κενυάτης Φέλιξ Κάντι - Μικροί και μεγάλοι έτρεξαν την ιστορική διαδρομή αλλά και τις μικρότερες, κάτω από τον αθηναϊκό ήλιο, σε γιορτινή ατμόσφαιρα - Δείτε φωτογραφίες από τους νικητές, τις βραβεύσεις και τον απλό κόσμο που συμμετείχε σε αριθμούς-ρεκόρ για τη διοργάνωση

Μαραθώνιος της Αθήνας: Η μεγάλη γιορτή με τους... 35.000 πρωταγωνιστές!
Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, κάτω από τον λαμπρό αθηναϊκό ήλιο πραγματοποιήθηκε ο μεγάλος, κλασικός, αυθεντικός 32ος Μαραθώνιος της Αθήνας. Ο Κενυάτης Φέλιξ Κάντι είναι ο μεγάλος νικητής, σημειώνοντας μάλιστα και ρεκόρ διαδρομής με χρόνο 2:10:36, αλλά στο πλάι του έτρεξαν χιλιάδες απλοί άνθρωποι, όλων των ηλικιών που ευχαριστήθηκαν τη μοναδική εμπειρία. 


Κλείσιμο
Ο μεγάλος νικητής Φέλιξ Κάντι

Περίπου 13.000 αθλητές παρουσιάστηκαν στις 9 το πρωί στη γραμμή της εκκίνησης στον Τύμβο του Μαραθώνα, υπό το φως του ήλιου, και όχι υπό βροχή, όπως φοβούνταν οι διοργανωτές λόγω των προβλέψεων.



Χιλιάδες κόσμου έτρεξαν στις διαδρομές

Κατά μήκος της 42 χιλιομέτρων διαδρομής, κόσμος παρατεταγμένος χειροκροτούσε την υπερπροσπάθεια των μαραθωνοδρόμων, πολλοί από τους οποίους ήταν διάσημοι αθλητές από το εξωτερικό και την Ελλάδα, αλλά ανάμεσά τους έτρεξαν και χιλιάδες ερασιτέχνες, χωρίς να τους ενδιαφέρει το τι θα δείξει το χρονόμετρο, παρά μόνο η χαρά της συμμετοχής. 


Μικροί και μεγάλοι χάρηκαν τη συμμετοχή

Νικητής του 32ου Μαραθωνίου αναδείχθηκε ο Φέλιξ Κάντι, που μπήκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο καταχειροκροτούμενος από χιλιάδες κόσμου που βρέθηκε στις κερκίδες του ιστορικού σταδίου, λίγο μετά τις 11 το πρωί. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο νικητής του 2012 και 2010 Ράιμοντ Μπετ με 2:12:34 και τρίτος ο Τσομπέι Κιπτανούι με 2:15:38.


Οι μεγάλοι νικητές του 32ου Μαραθωνίου της Αθήνας

Την απονομή των βραβείων στο νικητή έκανε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη. 


Η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη απένειμε το βραβείο στον πρώτο νικητή Φέλιξ Κάντι

Ο Χριστόφορος Μερούσης ήταν ο πρώτος Έλληνας δρομέας με χρόνο 2:25:15. Ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος τερμάτισε δεύτερος, αγκαλιά με την κόρη του (2:29:58), τρίτος ο 42χρονος, Γιώργος Καραβίδας (2:31:05) και τέταρτος ο Κωνσταντίνος Πούλιος (2:32:22). 


Ο πρώτος Έλληνας, ο Χριστόφορος Μερούσης, τη στιγμή του τερματισμού


Ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος ήταν ο δεύτερος Έλληνας που τερμάτισε, κρατώντας μάλιστα την κόρη του στην αγκαλιά του


Οι δύο Έλληνες νικητές αγκαλιάζονται συγκινημένοι

Πρώτη στις γυναίκες ήταν η Ναόμι Μάγιο από την Κένυα με χρόνο 2:41.05, δεύτερη η περσινή νικήτρια Νάνσι Τζόαν Ρότιτς με 2:41.28 και τρίτη η η Λίναχ Τσίρτσιχ με 2:42.41. Τα μετάλλια απένειμε στη νικήτρια η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.


Οι νικήτριες στις γυναίκες και ο γενικός γραμματέας του ΣΕΓΑΣ Βασίλης Σεβαστής, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και ο δήμαρχος Αθήνας Γιώργος Καμίνης

Από τις Ελληνίδες που συμμετείχαν στον Αυθεντικό Κλασσικό Μαραθώνιο ξεχώρισε η Σοφία Ρήγα με χρόνο 2:45.37, η οποία είχε στεφθεί νικήτρια και στη διαδρομή του 2011. Δεύτερη ήταν η Μάγδα Γαζέα (2:47.27) η οποία είχε νικήσει τα προηγούμενα δύο χρόνια. Την απονομή έκανε ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψηνάκης. 


Ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψηνάκης με τις Ελληνίδες νικήτριες


Με χιλιάδες συμμετοχές οι μικρότερες διαδρομές
Στο πλαίσιο των εορτασμών και των πανηγυρικών εκδηλώσεων για τον αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας πραγματοποίηθηκαν και δύο μικρότερες διαδρομές των 5 και των 10 χιλιομέτρων. 




Ο 32ος Μαραθώνιος ξεκίνησε με την πρώτη διαδρομή των 5 χλμ. στην αφετηρία στη λεωφόρο Αμαλίας, με περισσότερους από 9.000 δρομείς να συμμετέχουν στη πρώτη διαδρομή του αγωνίσματος. 



Η εκκίνηση έγινε στις 8 παρά πέντε και χιλιάδες άτομα κάθε ηλικίας ξεχύθηκαν τους δρόμους της Αθήνας με τελικό προορισμό το Παναθηναϊκό Στάδιο.  Ηλικιωμένοι, μικρά παιδιά με τους γονείς τους, αλλά και άτομα που ήρθαν από το εξωτερικό ήταν ανάμεσα στους συμμετέχοντες



Η διαδρομή των 5χλμ αποτέλεσε και την πιο δημοφιλή όπως φάνηκε για τους επώνυμους, καθώς σε αυτή συμμετείχαν δεκάδες celebrities της χώρας μας (διαβάστε περισσότερα εδώ).



Οι πρώτοι στα 5χλμ
Το «τρία στα τρία» έκανε ο Κώστας Νακόπουλος, καθώς κατάφερε να τερματίσει για τρίτη φορά συνεχόμενη πρώτος στα 5χλμ του Κλασικού Μαραθωνίου Αθηνών. Όσον αφορά τις γυναίκες, πρώτη βγήκε η Ελένη Θεοδωροπούλου. 

Κατηγορία Ανδρών: Κώστας Νακόπουλος (15.26) - Ανδρέας Δημητράκης (15.35) - Γιώργος Μίνο (15.36) 

Κατηγορία Γυναικών: Ελένη Θεοδωρακοπούλου (17.39) - Πόπη Αστροπεκάκη (17.57)  - Μαρία  Ζωγραφάκη (18.24) 




Οι αριθμοί του 32ου Μαραθωνίου
Ο φετινός αριθμός των 35.000 αθλητών από περίπου 120 χώρες του κόσμου αποτελεί ρεκόρ για τη διοργάνωση που αυτή τη στιγμή, είναι το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός της Ελλάδας και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης.



Από αυτούς οι 13.000 έτρεξαν στην κλασσική διαδρομή των 42 χλμ. - οι 5.000 ήρθαν από το εξωτερικό, αυξάνοντας το ποσοστό των ξένων συμμετεχόντων κατά 35% σε σχέση με το 2013
- ενώ και 600 παιδιά από το Κολλέγιο Αθηνών συμμετείχαν στο μοναδικό γεγονός.



Σημαντική παράμετρος του αθλητικού γεγονότος είναι και η μεγάλη προβολή που έχει η ελληνική πρωτεύουσα, αλλά και η ενίσχυση του τουρισμού στην Αθήνα. Σύμφωνα μάλιστα  με εκπροσώπους του Ξενοδοχειακού κλάδου η ζήτηση και οι κραήσεις δωματίων λόγω του αγώνα ήταν ιδιαίτερα υψηλή με τα καταλύματα στο κέντρο -και όχι μόνο- της πόλης να είναι γεμάτα, αφού πάνω από 70.000 επισκέπτες βρίσκονται αυτό το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα. 



Η Ένωση Ξενοδόχων βέβαια αναμένεται να έχει επίσημα πλήρη στοιχεία για τα ποσοστά και την αύξηση πληροτήτων στο τέλος του μήνα. Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία του ΣΕΓΑΣ, ο Μαραθώνιος αφήνει ετησίως στην πόλη 18 με 20 εκατομμύρια ευρώ. 




.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης