Θεοδωρικάκος: Στηρίζουμε το αναπτυξιακό πρόγραμμα του δήμου Καλαμάτας και της περιφέρειας Πελοποννήσου

Θεοδωρικάκος: Στηρίζουμε το αναπτυξιακό πρόγραμμα του δήμου Καλαμάτας και της περιφέρειας Πελοποννήσου

Στην Καλαμάτα βρέθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, όπου συναντήθηκε με τον νεοκλεγέντα Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα και τους νεοκλεγέντες δημάρχους του Νομού Μεσσηνίας - «Η κυβέρνηση θέλει να φέρει ένα εκλογικό σύστημα που να διασφαλίζει και την αναλογικότητα και την κυβερνησιμότητα στους δήμους και στις περιφέρειες» είπε μεταξύ άλλων

theodorikakos_mesinia
Με στόχο να ακούσει από τους ίδιους τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης τα προβλήματα της περιοχής τους, ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΣ, Μιχάλη Σταυριανουδάκη, μετέβη στην Καλαμάτα, όπου συναντήθηκε με τον νεοκλεγέντα Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα και τους νεοκλεγέντες δημάρχους του Νομού Μεσσηνίας.

Στη συνάντηση ο Υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε τη βούληση της Κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη να στηρίξει με πράξεις την Αυτοδιοίκηση.

Οι εκλεγμένοι δήμαρχοι και ο Περιφερειάρχης εξέθεσαν στον Υπουργό τα προβλήματα της περιοχής τους και τις προτεραιότητες για τα έργα που πρέπει να προωθηθούν με τη συνδρομή του Υπουργείου Εσωτερικών και γενικότερα της πολιτείας, δίνοντας έμφαση σε ζητήματα που αφορούν στο πρόβλημα των απορριμμάτων, του οδικού δικτύου, της αγροτικής οδοποιίας και των βιολογικών καθαρισμών.

Ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι στηρίζει με έργα και πράξεις το ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης της Πελοποννήσου μαζί με την Περιφέρεια και του Δήμους ώστε η ανάπτυξη αυτή να είναι ισχυρή και βιώσιμη.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι βουλευτές Γιάννης Λαμπρόπουλος, Περικλής Μαντάς και Μιλτιάδης Χρυσομάλλης και οι νεοεκλεγέντες δήμαρχοι Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης, Δυτικής Μάνης Δ. Γεννημάρας, Πύλου – Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας, Οιχαλίας εκ μέρους της ασθαινούσης Δημάρχου ο κ. Κων. Δημητρακόπουλος και περιφερειακοί σύμβουλοι.

Κλείσιμο

Μετά τη σύσκεψη, ο Δήμαρχος Καλαμάτας και εκλεγμένος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας και ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσαν τα ακόλουθα:

Π. Νίκας: «Θερμά ευχαριστώ τον Υπουργό Εσωτερικών για την παρουσία του στην Καλαμάτα, τη Μεσσηνία.

Είχαμε μια δημιουργική συζήτηση, κατά την οποία τέθηκαν όλα τα μεγάλα ζητήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν οι Δήμοι, ο Νομός, η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Είμαι απολύτως ευχαριστημένος από τις απαντήσεις τις οποίες έλαβα και από τη στήριξη η οποία θα υπάρξει από τον Υπουργό Εσωτερικών και από την Κυβέρνηση συνολικά όσον αφορά στην επίλυση των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε.

Θα είναι δίπλα μας ο Υπουργός και εμείς θα είμαστε δίπλα του, το έργο το οποίο έχει να κάνει είναι πολύ μεγάλο, πολύ σημαντικό, για την αναδιοργάνωση του Κράτους,. Εμείς και με το λόγο και με το έργο μας και με τις προτάσεις μας και με τις διαφωνίες μας, όπου πρέπει, αυτή την προσπάθεια θα την στηρίξουμε».

Τάκης Θεοδωρικάκος: «Θέλω να ευχαριστήσω πάρα πολύ τον Δήμαρχο Καλαμάτας και εκλεγμένο Περιφερειάρχη Πελοποννήσου τον κ. Νίκα, καθώς και όλους τους αγαπητούς φίλους-δημάρχους του Νομού Μεσσηνίας και φυσικά τους βουλευτές που παρέστησαν και τον κ. Χαρίτση που δεν ήταν σήμερα μαζί μας και ο οποίος συνδράμει κι εκείνος στις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν.

Θέλω να μεταφέρω στους πολίτες της Καλαμάτας, ολόκληρης της Μεσσηνίας, αλλά και ολόκληρης της Πελοποννήσου δύο βασικά μηνύματα της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Το πρώτο είναι ότι η Κυβέρνησή μας θα στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις τους εκλεγμένους Δημάρχους και Περιφερειάρχες. Δεν σκοπεύουμε να χωρίσουμε τους Δημάρχους και τους Περιφερειάρχες ανάλογα με το ποιο κόμμα τους έχει υποστηρίξει.

Οι Έλληνες είμαστε πολύ λίγοι για να είμαστε διχασμένοι. Οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι και να προχωρήσουμε μπροστά. Άλλωστε οι πολίτες κάνουν στις εκλογές τις επιλογές τους και αναθέτουν τα καθήκοντα του Δημάρχου, του Περιφερειάρχη ή του Πρωθυπουργού της χώρας σε εκείνους που έχουν επιλέξει για την επόμενη τετραετία.

Το δεύτερο είναι ότι η Μεσσηνία είναι ασφαλώς από τους Νομούς της χώρας που βρίσκονται μπροστά, που άντεξαν πολύ καλύτερα μέσα στην δεκαετή κρίση. Πολλά πράγματα έχουν παίξει ρόλο σε αυτό, πιστεύω ότι σημαντικοί παράγοντες ήταν αναμφίβολα η ιδιωτική πρωτοβουλία. Η εμβληματική επένδυση Κωνσταντακόπουλου στη Μεσσηνία, έχει παίξει καθοριστικό ρόλο.

Σίγουρα έχει παίξει ρόλο ο δρόμος που φτάνει μέχρι την Καλαμάτα και την έχει βγάλει από την απομόνωση. Ένα έργο που έχει τη σφραγίδα Κυβερνήσεων της ΝΔ της περιόδου 2004-2009 με υπουργό τον κ. Σουφλιά.

Επίσης, όλα αυτά τα χρόνια η Καλαμάτα είχε την τύχη να έχει έναν Δήμαρχο με ένα πολύ σοβαρό, δημιουργικό έργο τον κ. Παναγιώτη Νίκα και γι’ αυτό άλλωστε επιβραβεύτηκε τόσες φορές από τους πολίτες.

Ερχόμαστε όμως σήμερα στους πολίτες της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας να πούμε ότι θα κάνουμε τα πάντα για να βελτιωθούν πολύ περισσότερο οι υποδομές. Η Μεσσηνία για να πάει μπροστά πρέπει να διατηρήσει την ανάπτυξή της, η οποία συνδέεται κυρίως με τον Τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα. Θα κάνουμε τα πάντα - μαζί με την Περιφέρεια γιατί ο κ. Νίκας έχει τον πρώτο λόγο -για να λυθεί οριστικά, μέσα σε αυτήν την τετραετία, το πρόβλημα των απορριμμάτων. Να γίνει πράξη η σύμπραξη του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα. Υπάρχουν μια σειρά εκκρεμότητες τις οποίες ο κ. Περιφερειάρχης θα τις αντιμετωπίσει και η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει την ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας σε συνεργασία και με την Περιφέρεια και με τους Δήμους.

Από εκεί κι ύστερα η σύσκεψή μας με τους Δημάρχους ήταν πάρα πολύ δημιουργική. Καταγράψαμε όλα τα θέματα και όλα τα προβλήματα. Θα βρεθούμε δίπλα στους Δήμους, να τους υποστηρίξουμε με κάθε τρόπο, με ενίσχυση των διοικητικών και οργανωτικών υποδομών τους, ειδικά σε περιοχές του Νομού που υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ανάγκη για αυτό, γιατί δεν είναι ισόρροπα τα πράγματα παντού, ώστε βασικά θέματα που έχουν σχέση με τις υποδομές της οδοποιίας, της ύδρευσης και των βιολογικών καθαρισμών μέσα σε αυτή την τετραετία να βρουν τη λύση τους.

Γνωρίζουμε καλά τα προβλήματα και είμαστε εδώ για να αποδείξουμε στους Έλληνες ότι το Κράτος υπάρχει, είναι ισχυρό, είναι σεβαστό και θα δουλέψει για λογαριασμό όλων των πολιτών χωρίς καμία εξαίρεση».

Ερώτηση: Οι μεταβολές που υπήρξαν στον Κλεισθένη αφήνουν ικανοποιημένους τους Δημάρχους; Και θα λάβετε κάποιες αποφάσεις γενικότερα για αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση;

Τάκης Θεοδωρικάκος: Ανταποκριθήκαμε στο αίτημα των δημάρχων και των περιφερειαρχών και προχωρήσαμε σε αυτές τις αλλαγές, γιατί αν δεν τις είχαμε πραγματοποιήσει σήμερα θα ήμασταν μαζεμένοι εδώ για να μαζεύουμε τα συντρίμμια της Αυτοδιοίκησης. Γιατί δεν προεβλέπετο οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες που εσείς οι πολίτες εκλέξατε να έχουν πλειοψηφία ούτε στα Συμβούλια, ούτε στις Επιτροπές που αποφασίζουν για τα ζητήματα του Δήμου και της Περιφέρειας. Υπήρχε θετική ανταπόκριση. Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο θέμα, μέσα στο χειμώνα που έρχεται  ετοιμάζουμε μια νέα ολοκληρωμένη νομοθετική παρέμβαση προκειμένου να απλοποιήσουμε πλήρως όλο το πλαίσιο λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε να ξέρουν όλοι, Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι και κυρίως οι πολίτες ποιες είναι οι αρμοδιότητες των Περιφερειών , των Δήμων και  του κεντρικού κράτους. Να σταματήσει αυτό το μπέρδεμα που υπάρχει και η χαοτική κατάσταση, για να μπορούν οι πάντες να υπηρετήσουν τους πολίτες πιο λειτουργικά και πιο αποτελεσματικά. Και φυσικά μέσα σε αυτό το νομοθέτημα θα αντιμετωπίσουμε και το ζήτημα του εκλογικού νόμου της αυτοδιοίκησης. Η κυβέρνησή μας είναι απολύτως αποφασισμένη να καταργήσει την απλή αναλογική και να φέρει ένα εκλογικό σύστημα που να διασφαλίζει και την αναλογικότητα και την κυβερνησιμότητα στους δήμους και στις περιφέρειες.

Ερώτηση: Σε ό,τι αφορά στους οικονομικούς πόρους, με τον «Φιλόδημο» τι θα γίνει;

Τάκης Θεοδωρικάκος: Το πρόγραμμα αυτό θα αναβαθμισθεί. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ θα εξετάσει την ενίσχυση αυτού του προγράμματος και με νέους πόρους και με νέα προγράμματα, που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των Δήμων.

Ερώτηση: Ο κ. Νίκας σας ζήτησε πρόσφατα ενίσχυση για τη βελτίωση των υποδομών στην οδοποιία. Τι θα γίνει;

Τάκης Θεοδωρικάκος: Ο κ. Νίκας έχει ένα σχέδιο και ένα όραμα, ό,τι καλό πέτυχε στην Καλαμάτα, να μεταφερθεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Θα στηρίξουμε πλήρως την προσπάθειά του με πόρους και από το υπουργείο Εσωτερικών και από το υπουργείο Υποδομών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης