Ξυδάκης: Η ΕΡΤ είναι τραγική, είναι τριτοκοσμική

Ξυδάκης: Η ΕΡΤ είναι τραγική, είναι τριτοκοσμική

Απίστευτοι χαρακτηρισμοί από τον πρώην δημοσιογράφο και νυν κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ: Οι δημοσιογράφοι είναι «εξευτελισμένοι και μισογύνηδες»

Την πλήρη αντίθεσή του με τη σημερινή εικόνα της κρατικής τηλεόρασης μετά την «ανάστασή» της από τον ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, στο πάνελ «Protecting the fourth estate: Democracy, Accountability and the Media» του 2ου Οικονομικού Φόρουμ,
χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα «τραγική» και «τριτοκοσμική».

«Η ΕΡΤ είναι τραγική όπως είναι, είναι τριτοκοσμική αυτή τη στιγμή και γενικά δεν υπάρχει κανένας τηλεοπτικός σταθμός που να κάνει πρωτογενή έρευνα, δεν υπάρχει καμία εφημερίδα που να κάνει σοβαρή αρθρογραφία» ανέφερε χαρακτηριστικά γενικεύοντας ακόμα περισσότερο με το να αποκαλέσει το σύνολο των δημοσιογράφων «εξευτελισμένους και μισογύνηδες».

Αιτία για τη δυσμενή αυτή εξέλιξη της δημοσιογραφίας και των μέσων, κατά τον κύριο Ξυδάκη είναι «η δημοσιογραφία του κουτσομπολιού» η οποία ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του '80 και συμπαρέσυρε τις κυριακάτικες εφημερίδες αποβλακώνοντας τους δημοσιογράφους με αποτέλεσμα σήμερα να μην είναι σε θέση να πετύχουν τους στοιχειώδεις όρους αναπαραγωγής».

Νωρίτερα κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο πάνελ που συντόνιζε η Νόνη Καραγιάννη, γενική διευθύντρια του Αθήνα 9,84, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού και Εξωτερικών επιχείρησε μια αναδρομή στη δημοσιογραφία από την δεκαετία του '80 ως την φούσκα του '90 και την κρίση του 2017, κάνοντας λόγο για ένα φαινόμενο διαρκούς κατάρρευσης και μιντιακής υπερέκτασης που οδήγησε τα περισσότερο ενημερωτικά μέσα αρχικά στο χρηματιστήριο και στη συνέχεια στη χρεοκοπία.

Εκτενή αναφορά έκανε και στον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν σήμερα οι κολοσσοί των social media, που συγκεντρώνουν και το 1/3 της διαφημιστικής δαπάνης καθώς και στις ψευδείς ειδήσεις που αυξάνονται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια.

Σε έναν διαχωρισμό πληροφόρησης και ενημέρωσης προχώρησε κατά την εναρκτήρια ομιλία της η Μαριέττα Γιαννάκου, πρώην υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, εφιστώντας την προσοχή στην έλλειψη υπευθυνότητας που παρατηρείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατά την διάχυση της πληροφορίας.

Παράλληλα υπογράμμισε πως η ισχύς των μέσων μαζικής ενημέρωσης μπορεί να είναι μεγάλη μέσα στη δημοκρατία, μπορεί όμως να γίνει υπερβολικά μεγάλη όταν δεν λειτουργεί με βάση έναν κώδικα δεοντολογίας».

Χαρακτηρίζοντας τα μέσα ενημέρωσης ως αυτόνομα που δεν λογοδοτούν στο κοινό, σε αντίθεση με τους πολιτικούς οι οποίοι κρίνονται κι εκλέγονται κάθε τέσσερα χρόνια, η κ. Γιαννάκου χαρακτήρισε εξέχουσας σημασίας την οργάνωσή τους και απευκτέα συνθήκη τη συγκέντρωση της εξουσίας τους σε λίγους.

«Χαοτική» χαρακτήρισε από πλευράς του την κατάσταση των ΜΜΕ ο Ροδόλφος Μορώνης, αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, τονίζοντας πως τα παραδοσιακά μοντέλα καταρρέουν και υπάρχει επιτακτική ανάγκη για αναζήτηση νέων.

Σε αντίθεση με τον παραδοσιακό τους ρόλο που ήταν να διασφαλίζουν ότι οι κυβερνήσεις λογοδοτούν ο κ. Μορώνης προσέθεσε πως «η τέταρτη εξουσία πληρώνει το γεγονός πως κατάπιε τις άλλες τρεις είτε γιατί τις υπονόμευε ακούσια κι εκούσια είτε γιατί εκείνες στάθηκαν ανίκανες να αντιδράσουν».

Παράλληλα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη δυσκολία επιβίωσης της δημοσιογραφίας σε μια αγορά που έχει επενδύσει στον εντυπωσιασμό και υπογράμμισε πως είναι απαραίτητο να σφυρηλατηθεί εκ νέου η εμπιστοσύνη μεταξύ δημοσιογράφων και κοινού.

Ιστορική αναδρομή από την εποχή των σταυροφόρων και τα ταχυδρομικά περιστέρια μέχρι σήμερα επιχείρησε από πλευράς του ο Θοδωρής Ρουσσόπουλος, κυβερνητικός εκπρόσωπος την περίοδο 2004- 2008, σε μια προσπάθεια να εξηγήσει το πώς κανείς προστατεύει αλλά και προστατεύεται από την τέταρτη εξουσία.

«Η προστασία της τέταρτης εξουσίας είναι πρώτα από όλα υπόθεση της ίδιας και της σημασίας που δίνει στο λειτούργημά της» κατέληξε ο κ. Ρουσσόπουλος.

Την αλλαγή του σκηνικού όχι μόνο στον παραδοσιακό αλλά και στον ηλεκτρονικό τύπο επιχείρησε να περιγράψει ο Δημήτρης Μάρης, πρόεδρος της Ένωσης Εκδοτών Διαδικτύου και πρόεδρος του ομίλου 24Media Group τονίζοντας πως η Ελλάδα χρειάζεται μέσα οικονομικά και λειτουργικά αυτοτελή και ανεξάρτητα, μοντέρνα, προσαρμοσμένα στις σύγχρονες ανάγκες».

Ο πρόεδρος της ΕΝΕΔ τόνισε πως πλέον το περιεχόμενο καθορίζεται από την τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή και διάδοσή του σε μια προσπάθεια να δώσει τον ορισμό του τεχνολογικού ντετερμινισμού.

«Τα μέσα ενημέρωσης αποτελούν έναν πυλώνα εξουσίας ο οποίος μπορεί να απειλήσει την ισορροπία του πολιτικού συστήματος από την υπερσυγκέντρωση, γι' αυτό και ζητούμενο είναι η αποτροπή των ολιγοπωλίων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πάνος Πολυζωίδης, σύμβουλος του SKAI Group, κατηγορώντας την κυβέρνηση για προσπάθεια δημιουργίας ολιγοπωλίων μέσω του πρόσφατου αποτυχημένου διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών.

Στις αιτίες υποχώρησης των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης αναφέρθηκε ο Θεοχάρης Φιλιππόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των Αττικών Εκδόσεων. Τα μέσα λειτουργούσαν για πολλά χρόνια χωρίς επιχειρηματική δομή, έπαιρναν με μεγάλη ευκολία κρατική διαφήμιση και δάνεια κι έτσι οδηγήθηκαν στην παρακμή» ανέφερε χαρακτηριστικά κι επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον του για την εξαγορά του Mega.

Τα «αξιώματα» με βάση τα οποία λειτουργούν οι NYT ανέλυσε από πλευράς του ο Αχχιλέας Τσάλτας, αντιπρόεδρος των New York Times Conferences, χαρακτηρίζοντας ως «άγιο δισκοπότηρο» την ποιότητα της ενημέρωσης.

Η διασφάλιση της ποιότητας βέβαια, όπως σημείωσε, επιτυγχάνεται με την ουδετερότητα, το σωστό επιχειρηματικό μοντέλο, τον διαχωρισμό της ενημέρωσης από την αρθρογραφία και την ανεξάρτητη λειτουργία των δημοσιογραφικών οργανισμών ακόμα κι από τους επιχειρηματίες εκδότες τους.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην μάχη των νέων και των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης υπογραμμίζοντας πως δεν πρέπει να δαιμονοποιήσουμε αλλά να αγκαλιάσουμε τα social media ώστε να βρεθεί η χρυσή ισορροπία μεταξύ τους.

Στην ανάγκη αλλαγής του επιχειρηματικού μοντέλου στάθηκε ο Δημήτρης Ξενάκης, ιδρυτής του Inside Story, σημειώνοντας πως ο λόγος της παρακμής τους είναι η ανεξαρτητοποίησή τους από τον αναγνώστη και η εξάρτησή τους από τον διαφημιζόμενο.

ΣΧΟΛΙΑ (94)

ΕΡΜΗΣ

Την φασιστο ΕΡΤ να την κλείσει ο λαός που χαρατσώνεται με το τέλος υπερ των χιλιάδων άχρηστων δημοσιοκοπρόσκυλων . Προσφυγή μαζική πολιτών να μην πληρώνουμε το χαράτσι της κοπρο-ΕΡΤ κι ας κάνουν ότι θέλουν οι συριζοκοπρίτες που μασουλάνε τα λεφτά του κόσμου Μην περιμένετε απο τους κρατικοδίατους πολιτικούς να κόψουν την μάσα του κρατισμού το οξυγόνο που τους συντηρεί. Μόνο ο λαός μπορεί να δώσει την λύση. Μαζικές προσφυγές φορολογουμένων κατά του βρωμοχαρατσιού της φασιστο ΕΡΤ !

ΑΦΩΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΒΕΡΟ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ ΑΕΠΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΜΙΛΗΣΕΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΤΣΑΚΝΗΣ ΠΟΥ ΔΕΤΕΛΕΣΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΣ ΕΠΙ ΣΕΙΡΑ ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΠΙΜΑΧΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ; ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΛΑΛΙΣΤΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ ΚΑΙ ΤΗΡΕΙ ΣΙΓΗ ΙΧΘΥΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΠΙ; TO ΞΕΡΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΘΗΣΕΙ ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ...

ΝΙΚΟΣ

Τραγική και τριτοκοσμική είναι η "κυβέρνηση" που εσύ παριστάνεις τον υπουργό της. Απλά αποτυπώνεται στην κομματική σας ΕΡΤ που 2,500 κομματόσκυλα τριγυρίζουν στην Αγ. Παρασκευή με μοναδικό σκοπό την προπαγάνδα σας. Και δυστυχώς όλοι αυτοί πληρώνονται από την τσέπη του καθένα μας. ΚΑΙ των παπούδων που τους έκοψαν την σύνταξη, και των ανέργων, και των κατεστραμένων επιχειρήσεων, και αυτών που δεν γουστάρουν τις μούρες σας.

Αλήθειες είπε

Και μπράβο του. Στην Ελλάδα είναι κακό να λες αλήθειες. Ίσως οι δημοσιογράφοι πρέπει να αποφασίσετε να γινετε άνθρωποι επιτέλους, και οχι μαριονετακια κυβερνήσεων και επιχειρηματιών.

Ριτα

Αφου κανεις δεν βλεπει ΕΡΤ, φαινεται απο την τηλεθεαση, την την κρατατε;; Εδω λετε πως δεν εχετε λεφτα για να βαλετε ρανταρ για ελεγχο ταχυτητας και θρηνουμε θυματα, αν κλεισετε την ερτ μια χαρα μαζευονται τα λεφτα.

@

Ριτάκι, μας τελείωσαν και τα τουρκικά σήριαλ στα ιδιωτικά κανάλια αλλά έχει πολύ σκουπιδαριό που μπορείς να παρακολουθείς. Εμείς θα βλέπουμε μόνο ΕΡΤ και η δήθεν τηλεθέαση είναι μόνο για οικονομάνε τα ιδιωτικά.

βαλσαμωμένο πουλί να τους δώσεις θα τους φύγει!

Όλοι οι αποτυχημένοι γυρολόγοι Συριζαίοι σαν τον λαλίστατο πουράκια Ξυδάκη , τον Φίλη ,η τον ( πότε τρώμε παιδιά;) Κουρουπλή ,είναι τόσο άχρηστοι και ανίκανοι σε όποιο υπουργείο θήτευσαν ,που βαλσαμωμένο πουλί να τους δώσεις να κρατήσουν θα τους φύγει...

ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ

ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΕ ΤΟ ΠΟΙΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΙ ΜΙΝΤΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟ ΕΝΑ ΚΑΛΥΠΤΗ ΤΟ ΑΛΛΟ Ο ΞΥΔΑΚΗΣ ΕΙΠΕ ΔΥΟ ΛΕΞΕΙΣ ΑΠΙΘΑΝΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΩ ΠΑΡΑΚΑΤΩ .ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΖΟΥΣΑΝ ΜΕ ΔΑΝΕΙΚΑ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΞΥΠΝΗΣΑΝ ΟΛΟΙ ΤΟ ΤΗ ΕΓΙΝΕ ΠΡΙΝ Η ΕΡΤ Η ΟΠΟΙΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΥΘΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΕΧΕΙ ΠΑΤΩΣΗ ΕΙΔΗΚΑ ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΕΙ ΒΑΛΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΣΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΔΕΝ ΤΑ ΤΡΩΕΙ ΟΥΤΕ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΜΗΔΕΝ ΤΗΛΕΘΕΑΣΗ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΗ ΚΑΠΟΙΟ ΟΡΓΑΝΟ ΝΑ ΠΗ ΡΕ ΠΟΥ ΠΑΤΕ Η ΔΥΝΑΤΟΝ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΣΑΣ ΝΑ ΣΑΣ ΠΛΗΡΩΝΗ ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΣ ΗΛΙΘΙΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕ ΣΑΣ ΝΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΠΕΖΕΤΑΙ.ΠΟΙΟΣ ΤΟΛΜΑ ΝΑ ΠΗ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΠΡΑΓΜΑ ΘΑ ΤΟΝ ΦΑΝΕ ΖΩΝΤΑΝΟ ΟΤΑΝ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΠΑΝΩ ΧΕΡΙ ΘΑ ΦΑΝΕ ΤΑ ΛΥΣΑΚΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΤΟΝ ΑΠΟΠΕΜΨΟΥΝ ΚΑΙ ΕΙΔΗΚΑ Ο ΜΙΣΟΓΥΝΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΟΣΠΕΡΤ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΚΑΝΗ ΚΟΥΜΑΝΤΟ ΕΚΕΙ ΜΕΣΑ .ΕΙΧΑΜΕ ΕΝΑ ΠΡΟΕΔΡΟ ΣΤΗΝ ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΤΕΒΑΖΕ ΤΟΝ ΔΙΑΚΟΠΤΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΞΗ ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΩΡΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΠΟΣΠΕΡΤ.ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΗ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΒΙΣΜΑΤΑ ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΣΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΗΝ ΕΡΤ ΑΠΟ 2.500 ΤΩΡΑ ΠΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ;ΣΥΓΟΥΡΑ ΕΧΟΥΝ ΞΕΠΕΡΑΣΗ ΤΗΣ 3.000 ΚΑΙ ΕΧΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΕΛΛΗΝΑΡΑ ΜΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕ ΤΟΥΣ ΜΙΣΟΓΥΝΗΔΕΣ ΤΗΣ ΕΡΤ ΑΕ.ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ Η ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ!!!!!!!!!!

Ερωτηση

Δηλαδή καλά έκαναν οι προηγούμενοι και τους έκλεισαν ?

Καταντια

Ετυχε να δω μια εκπομπη πριν μια εβδομαδα περιπου που εβγαλαν εναν δηθεν ειδικο και ακουγα αυτα που ελεγε και ειχα φρικαρει, οι ανθρωποι λενε μισες αληθειες με τρόπο ώστε να μη μπορεις πως αυτα που λενε δεν ισχυουν αλλα και να φαίνεται πως μονο ο συριζα μπορει να σωσει την κατασταση. Ξεφτυλες

Κρίμα

Αυτό είναι το ευχαριστώ κύριε Ξυδάκη; αυτό είναι;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

joker-petsas-arthro

Η αξιωματική αντιπολίτευση έπαιξε αλλά δεν της έκατσε το... Joker σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ - «Περιμένουμε ονόματα και διευθύνσεις από τον κ. Τσίπρα για το 2015»

9
metanasteytiko-voulh-arthro

Ταχύτερη η απέλαση όσων δεν τηρούν τον νόμο - Μειώνονται τα στάδια για το άσυλο και επιταχύνονται οι διαδικασίες - Διαβάστε το κείμενο του νομοσχεδίου όπως προέκυψε μετά την πενθήμερη δημόσια διαβούλευση

18
Giannis_Ragkousis

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και νυν στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε ότι είναι κυβερνητικό σχέδιο το ντου στα σινεμά και εντάσσεται στο δόγμα της κυβέρνησης «νόμος και τάξις»

2