Καμμένος στη Βουλή: Εχουμε ρωτήσει τις ΗΠΑ πόσο κοστίζει η αγορά 20 μαχητικών F-35

Καμμένος στη Βουλή: Εχουμε ρωτήσει τις ΗΠΑ πόσο κοστίζει η αγορά 20 μαχητικών F-35

Ο υπουργός Άμυνας επιβεβαίωσε και την αναβάθμιση των F-16 αλλά κ την συντήρηση των ρωσικών S-300 - «Γνωρίζουμε την οικονομική συγκυρία. Οι όποιες πρωτοβουλίες θα πάρουμε θα είναι εντός των δημοσιονομικών πλαισίων» είπε ο κ. Καμμένος απαντώντας στον κ. Θεοχαρόπουλο της ΔΗΜΑΡ

Καμμένος στη Βουλή: Εχουμε ρωτήσει τις ΗΠΑ πόσο κοστίζει η αγορά 20 μαχητικών F-35
Την διαδικασία που ακολουθεί το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, στο πλαίσιο της σχετικής νομοθεσίας και της δημοσιονομικής συγκυρίας, για την παραγγελία εξοπλιστικών προγραμμάτων επικαλέστηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος απαντώντας στην Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου για το αν ευσταθούν δημοσιεύματα περι εκσυγχρονισμού των μαχητικών αεροσκαφών F-16, παραγγελίας σμήνους μαχητικών τύπου F-35 και αναβάθμισης των αντιαεροπορικών συστημάτων S-300.

Ο κ. Καμμένος είπε πως τον περασμένο Φεβρουάριο η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας εκδήλωσε ενδιαφέρον προς τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση των F-16 υπενθυμίζοντας ότι σχετικό αίτημα είχε εκδηλώσει η Πολεμική Αεροπορία πριν από οκτώ χρόνια. Πρόσθεσε δε πως όταν από τις ΗΠΑ σταλεί η σχετική πρόταση τότε θα διαβιβαστεί στην αρμόδια επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής προκειμένου να συζητηθεί και να λάβει την έγκριση και εν συνεχεία θα περάσει από ΚΥΣΕΑ.

Κλείσιμο
«Το τελευταίο διάστημα η χώρα μας δέχεται προκλήσεις φραστικές και σε άλλο επίπεδο. Απαντάμε σε κάθε παραβίαση του εναέριου χώρου και σε κάθε παράβαση. Δημόσια ευχαριστώ τους οπλίτες αξιωματικούς κ.α. σε ξηρά θάλασσα και αέρα που δίνουν παρουσία όπου χρειαστεί και προασπίζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» είπε ο κ. Καμμένος ξεκινώντας την απάντησή του για να συνεχίσει: «Γνωρίζουμε την οικονομική συγκυρία και πως ο προϋπολογισμός των ενόπλων δυνάμεων έχει υποστεί μείωση. Οι όποιες πρωτοβουλίες θα πάρουμε θα είναι εντός των δημοσιονομικών πλαισίων».



Αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών αεροσκαφών F-16 που έχει στο οπλοστάσιό της η Πολεμική Αεροπορία, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αποκάλυψε: «Εχω εισήγηση της Πολεμικής Αεροπορίας από την εποχή που στο υπουργείο ήταν η κυρία Φώφη Γεννηματά για την μετ' επιτάσεως ανάγκη αναβάθμισης των F-16. Είναι αίτημα οκτώ ετών που οι προηγούμενες ηγεσίες του υπουργείου Εθικής Άμυνας άφηναν στο πλάι. Η τελευταία αναβάθμιση έγινε επι υπουργίας Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου» και συνέχισε: «Γίνονται στοχευμένες ενέργειες για τα εξοπλιστικά προγράμματα με εξασφαλισμένες πιστώσεις. Εχουμε σοβαρή βοήθεια από ΗΠΑ για Σινούκ, Καιόβα και άλλα μέσα που δίνονται δωρεάν. Παρά την δημοσιονομική συγκυρία κρατάμε το 2% για εξοπλιστικά. Στις 7 Ιανουαρίου  υπήρξε αίτηση εκδήλωσης (από ΚΔΕΑ) ενδιαφέροντος προς αμερικανικές αρχές για αναβάθμιση των F 16. Eκφράζουμε με αυτό την πρόθεσή μας - όπως ζήτησε η πολεμική αεροπορία - να προχωρήσουμε στην αναβάθμιση των αεροσκαφών. Οι  ΗΠΑ θα επανέλθουν με πρόταση.  Όταν θα την έχουμε θα ενημερωθεί η Βουλή και η αρμόδια επιτροπή θα εγκρίνει ή απορρίψει».

«Εμείς τώρα» συνέχισε ο κ. Καμμένος «ρωτάμε αν υπάρχει δυνατότητα πόσο κοστίζει και τι πρέπει να γίνει. Όταν τα έχουμε θα ρωτήσουμε τη Βουλή και μετά το ΚΥΣΕΑ».

Αναφορικά με την αγορά των F-35 ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε ότι «στις 7/2/2017 η ΔΑΕ διαβίβασε αίτημα τιμής και διαθεσιμότητας για πιθανή αγορά είκοσι  F-35. Eγινε στο πλαίσιο διερεύνησης κι οποιαδήποτε αγορά προμήθεια θα αποφασιστεί από την Βουλή».
 
Επίσης, για τον εκσυγχρονισμό των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-300 είπε ότι το σχετικό αίτημα είχε έρθει στην Βουλή το 2013. «Το ΠΑΣΟΚ το έφερε στην Βουλή το 2013 και πήρε έγκριση από την αρμόδια επιτροπή Βουλής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας για να συνεχίσει: «Ο Βενιζέλος το πρότεινε και εμείς το αποδεχτήκαμε το 2013. Εχει εγκριθεί με τις διαδικασίες που προβλέπεται. Από ΚΥΣΕΑ το 2016 πέρασε και θα υπογραφεί η σχετική σύμβαση σύντομα».



Από την πλευρά του ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος υποστήριξε ότι η Βουλή θα έπρεπε να ενημερωθεί πριν την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τα νέα εξοπλιστικά ενώ εξαπέλυσε επίθεση για την ρητορική του κ. Καμμένου έναντι των τουρκικών προκλήσεων.



«Εμείς δεν είμαστε σαν την κυβέρνηση Σημίτη που άφησε την σημαία στα Ιμια να την πάρει ο αέρας» αντέδρασε ο υπουργός με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να απαντά «Στα Ιμια ήταν πρωθυπουργός ο Σημίτης και μακάρι να είχαμε και σήμερα ανάλογη σοβαρότητα. Εσείς αντιδράσατε ρίχνοντας λάδι στην φωτιά».

Επίσης, ο κ. Θεοχαρόπουλος άφησε αιχμές για την παρουσία του κ. Καμμένου στις κυβερνήσεις Καραμανλή ενώ σε άλλο σημείο είπε: «Είστε απρόβλεπτος παράγοντας. Οι  αντιδράσεις σας δημιουργούν περαιτέρω όξυνση. Δεν είστε πρόεδρος ΑΝΕΛ αλλά υπουργός. Σοβαρευτείτε. Οι ευθύνες αφορούν και τον Τσίπρα που επέλεξε Βαρουφάκη και εσάς».



«Είμαι περήφανος που υπηρέτησα στην κυβέρνηση Καραμανλή. Στην δική σας Κυβέρνηση ήταν Τσοχατσόπουλος, Παπαντωνίου, Σμπώκος. Ληστέψατε την Ελλάδα. Εσείς φέρατε από το χέρι τον Σαφα και πήρε 500 εκατ. ευρώ και έφυγε.  Σε όλες τις δικογραφίες για εξοπλιστικά είναι δικά σας στελέχη» ανταπάντησε ο κ. Καμμένος για να συνεχίσει «Και ο Βαρουφάκης στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ήταν από εκεί ξεκίνησε. Ολο το ΠΑΣΟΚ διώχθηκε για τα Απάτσι. Ο Λιακουνάκος από τα δικά σας γραφεία περνούσε».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης