Γιατί οι Τούρκοι έκαναν καψόνι με τη Ρόδο στον Τσίπρα

Γιατί οι Τούρκοι έκαναν καψόνι με τη Ρόδο στον Τσίπρα

Δημόσια ομολογία Μαξίμου: Οι Τούρκοι δεν μας έδωσαν άδεια για ανεφοδιασμό στη Ρόδο! - Καμμένος: Δεν έφαγε χαστούκι η Ελλάδα - ΝΔ: ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ο πρωθυπουργός είναι ανίκανοι να προασπίσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας

Από την ώρα που αποκαλύφθηκε ότι το γραφείο του Αλέξη Τσίπρα
και η ηγεσία της ελληνικής διπλωματίας υποχώρησαν μπροστά στην πρωτοφανή αξίωση της Τουρκίας
να μην σταματήσει για ανεφοδιασμό στη Ρόδο το κυβερνητικό αεροσκάφος που μετέφερε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας στο Ιράν, με το δήθεν επιχείρημα ότι τα Δωδεκάνησα είναι αποστρατιωτικοποιημένα, πολλοί ήλπιζαν η είδηση να μην είναι ακριβής και τα πράγματα να μην έχουν γίνει όπως ανέφερε το ρεπορτάζ.

Δυστυχώς, αργά το βράδυ της Δευτέρας το Μέγαρο Μαξίμου με επίσημη ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού προέβη στην πρωτοφανή παραδοχή ότι πράγματι το Embraer που μετέφερε τον κ. Τσίπρα και την αποστολή που τον συνόδευε στο Ιράν δεν σταμάτησε για ανεφοδιασμό στη Ρόδο επειδή η Τουρκία αρνήθηκε να αποδεχθεί το σχέδιο πτήσης που της υποβλήθηκε και το οποίο προέβλεπε ότι το κυβερνητικό Embraer, εν πτήσει προς το Ιράν, θα σταματούσε για ανεφοδιασμό σε ένα ελληνικό νησί!

Προκαλεί τεράστια ερωτήματα και προβληματισμό η στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην πρωτοφανή αξίωση της Άγκυρας να καθορίσει μονομερώς σε ποιο σημείο εντός της ελληνικής επικράτειας θα προσγειώνεται το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, όχι ένα μαχητικό ή άλλο πολεμικό αεροσκάφος, αλλά το άοπλο Embraer που μεταφέρει την ηγεσία του ελληνικού κράτους! Υποχωρώντας στις τουρκικές αξιώσεις ο κ. Τσίπρας επέτρεψε στους Τούρκους να δημιουργήσουν ένα σοβαρό αρνητικό προηγούμενο: Η Άγκυρα κατάφερε να μην καταγραφεί πτήση του ελληνικού πρωθυπουργικού αεροσκάφους που θα είχε προηγουμένως ανεφοδιαστεί στα Δωδεκάνησα (Ρόδος) πάνω από τουρκικό εναέριο χώρο...

Με απλά λόγια, η τουρκική πλευρά κατάφερε να απαγορεύσει στον πρωθυπουργό της Ελλάδας να προσγειωθεί σε τμήμα της ελληνικής επικράτειας.

Και για να ολοκληρωθεί το πολιτικό και διπλωματικό φιάσκο, το πρωθυπουργικό γραφείο παραδέχεται ότι «προκειμένου να πραγματοποιηθεί το ταξίδι στο Ιράν, επελέγη νέο σχέδιο πτήσης, που παρέκαμπτε τελείως την Τουρκία». Ακολουθεί το αδιανόητο επιχείρημα, το οποίο μάλιστα γράφεται σε επίσημη ανακοίνωση ότι «το νέο σχέδιο πτήσης μπορούσε να εκτελεστεί μόνο με ανεφοδιασμό του πρωθυπουργικού αεροσκάφους στην Αίγυπτο».

Στ' αλήθεια, υπήρχε κάποιος που μπορούσε να απαγορεύσει στον κ. Τσίπρα να ζητήσει το αεροσκάφος του να προσγειωθεί πρώτα στη Ρόδο και έπειτα στην Αίγυπτο ή όπου αλλού απαιτούνταν να ανεφοδιαστεί -εκτός της τουρκικής επικράτειας προφανώς- προκειμένου να ολοκληρώσει με ασφάλεια την πτήση προς το Ιράν; Μήπως για το πρωθυπουργικό γραφείο το πρόβλημα ήταν πως δεν ήταν διαθέσιμο το Gulfstream που έχει μεγαλύτερη ακτίνα πτήσης κι θα μπορούσε να μεταφέρει τον κ. Τσίπρα στο Ιράν χωρίς να χρειάζεται στάση για ανεφοδιασμό; Γιατί άραγε, από την στιγμή που προέκυψε το πρόβλημα και οι Τούρκοι αρνήθηκαν να δώσουν άδεια υπέρπτησης πάνω από τον τουρκικό εναέριο χώρο εφόσον το πρωθυπουργικό αεροσκάφος είχε προηγουμένως ανεφοδιαστεί στη Ρόδο δεν αντελήφθησαν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι όποια διαδρομή κι αν ακολουθούσαν -ακόμη κι αν ήταν το μεγαλύτερο ταξίδι μέσω Αιγύπτου-Κύπρου-Ιορδανίας-Σαουδικής Αραβίας και τελικώς Ιράν- παρακάμπτοντς την Τουρκία, η στάση του κυβερνητικού VIP αεροσκάφους ήταν επιβεβλημένη για να σταλεί το μήνυμα στην Άγκυρα ότι η Αθήνα δεν υποχωρεί μπροστά σε μονομερείς διεκδικήσεις και αξιώσεις που είναι ανυπόστατες βάσει διεθνούς δικαίου;

Ολοκληρώνοντας το σκηνικό που δημιούργησαν με την πρωτοφανή γκάφα και τα συνεχή ολισθήματά τους, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού σημείωσαν ότι έκαναν «διάβημα διαμαρτυρίας»στην Άγκυρα υπογραμμίζοντας ότι «αυτές οι αμφισβητήσεις είναι απολύτως απαράδεκτες και ανυπόστατες βάσει του Διεθνούς Δικαίου και των σχετικών συνθηκών».

Πώς ακριβώς υπερασπίζονται την εθνική κυριαρχία όταν επί της ουσίας εκχωρούν τον έλεγχο των ελληνικών συνόρων στο ΝΑΤΟ ενώ αποκαλύπτεται ότι λίγες ημέρες νωρίτερα είχαν υποχωρήσει στην αξίωση της Άγκυρας να μην προσγειωθεί το πρωθυπουργικό αεροσκάφος σε ένα ελληνικό νησί;


ΝΔ: Ανίκανος ο πρωθυπουργός να προασπίσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα
Η Νέα Δημοκρατία, με μεγάλη καθυστέρηση μετά την αποκάλυψη όλων των λεπτομερειών της υπόθεσης και πολλές ώρες αφού το protothema.gr έγραψε -χωρίς να διαψευστεί- ότι το Μέγαρο Μαξίμου όχι μόνο αποδέχθηκε την τουρκική αξίωση να μην προσγειωθεί το Embraer στη Ρόδο, αλλά επέλεξε να προσγειωθεί το αεροσκάφος με την ελληνική κυβερνητική αποστολή για ανεφοδιασμό στην Αίγυπτο. «Εάν πράγματι ισχύουν όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αποδεικνύουν ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και προσωπικά ο πρωθυπουργός είναι ανίκανοι να προασπίσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας» επισημαίνει σε δήλωσή του ο Γιάνης Κεφαλογιάννης.

«Ο κ. Τσίπρας υποχώρησε στην παράλογη και παράνομη απαίτηση της Τουρκίας, αλλάζοντας το αρχικό σχέδιο πτήσης. Επιπλέον, όμως,  απέκρυψε το γεγονός αυτό και δεν προέβη σε δημόσια καταγγελία» υπογραμμίζει ο βουλευτής Ρεθύμνου.

Διαβάστε την πλήρη δήλωση του υπεύθυνου του Τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Κεφαλογιάννη, με αφορμή δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Άγκυρα απαίτησε να αλλάξει σχέδιο πτήσης  και να μην πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός το ταξίδι του στο Ιράν πετώντας με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος μέσω του εναέριου χώρου της Τουρκίας, εφόσον πρώτα θα ανεφοδιαζόταν στη Ρόδο:

«Τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, μας γεμίζουν με εντονότατη ανησυχία.

Εάν πράγματι ισχύουν, αποδεικνύουν ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και προσωπικά ο πρωθυπουργός είναι ανίκανοι να προασπίσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας.

Ο κ. Τσίπρας υποχώρησε στην παράλογη και παράνομη απαίτηση της Τουρκίας, αλλάζοντας το αρχικό σχέδιο πτήσης. Επιπλέον, όμως,  απέκρυψε το γεγονός αυτό και δεν προέβη σε δημόσια καταγγελία.

Είναι εντυπωσιακή η αποσιώπηση και απόκρυψη της τουρκικής αυτής αυθαίρετης και προκλητικής συμπεριφοράς, επί θέματος που άπτεται κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Ζητούμε άμεση, επίσημη ενημέρωση από την Κυβέρνηση».

Μαξίμου: Το νέο σχέδιο πτήσης μπορούσε να εκτελεστεί μόνο με ανεφοδιασμό του πρωθυπουργικού αεροσκάφους στην Αίγυπτο
Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της ΝΔ, από το γραφείο Τύπου της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο Τύπου:

«Απάντηση στην ανακοίνωση του Υπεύθυνου του Τομέα Εξωτερικών της ΝΔ
Καλό θα ήταν, η απεγνωσμένη προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να ασκήσει αντιπολίτευση, να μην οδηγείται σε ανεύθυνα παιχνίδια, που αφορούν τις διεθνείς σχέσεις και την εξωτερική πολιτική της χώρας.

Η αξιωματική αντιπολίτευση οφείλει να γνωρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας με τις αναγκαίες ενέργειες, και χωρίς κινήσεις εντυπωσιασμού και επικίνδυνες μεγαλοστομίες στα ΜΜΕ.  

Η Ελλάδα, δια της διπλωματικής οδού διαμαρτυρήθηκε εντονότατα στην Τουρκία για την άρνησή της να αποδεχτεί το σχέδιο πτήσης που της υποβλήθηκε, σχετικά με την μετάβαση του πρωθυπουργικού αεροσκάφους στο Ιράν. Στο σχετικό διάβημα διαμαρτυρίας υπογραμμίστηκε ότι αυτές οι αμφισβητήσεις είναι απολύτως απαράδεκτες και ανυπόστατες βάσει του Διεθνούς Δικαίου και των σχετικών συνθηκών.

Παράλληλα κατέστη σαφές στην Τουρκία, ότι δεν επρόκειτο να υποβληθεί νέο σχέδιο πτήσης, που να μην περιλαμβάνει την Ρόδο. Αντ’ αυτού, και προκειμένου να πραγματοποιηθεί το ταξίδι στου Ιράν, επελέγη νέο σχέδιο πτήσης, που παρέκαμπτε τελείως την Τουρκία. Το νέο σχέδιο πτήσης μπορούσε να εκτελεστεί μόνο με ανεφοδιασμό του πρωθυπουργικού αεροσκάφους στην Αίγυπτο.
Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να ζητά ενημέρωση για τα θέματα αυτά, πριν εκδώσει ανακοινώσεις, βασισμένες σε τίτλους ιστοσελίδων».  
 
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (259)

.

Καταλαβαν τι ψωνιο πο*δηπουργο εχουμε γι αυτο

Papapliroforisi

Ζητησαμε το embrean να περαση απο το εναεριο χωρο της τουρκιας για το ιραν . Η αγκυρα επετρεπε να περαση, αρκει ο ανεφοδιασμος να μην γινει στη ροδο, αλλα σε τουρκικο εδαφος . Ο πρωθυπουργος απερριψε τη προταση τους. και ετσι αλαξαν την πορεια για ιραν δια μεσο αιγυπτου

X

Στο χωριό μου το λέμε "κότεψε". Από λογικές 15μελούς δεν μασάνε οι γειτωνες.

Εγω

Όπως θα πρόσεξες κίτρινε τύπε, στο ρύγχος του αεροσκάφους, λέει Hellenic Air Force. Ασχολήσου επιτέλους λίγο και με την ουσία...

Ιδού η Ρόδος ιδού και το Πήδημα

Τα πολλά λόγια είναι φτώχια και η οργή μας επιβεβαιώνει την ανεπάρκειά μας. Πρέπει κάποτε να σοβαρευτούμε. Είναι δυνατό να φανταστούμε τι θα γίνει, και 'Όχι μόνο με μας, όταν η Τουρκία αποκτήσει ΑΤΟΜΙΚΑ ΟΠΛΑ; Δεν γνωρίζω αν αυτοί που μας κυβερνούν έχουν την φαντασία να αντιληφθούν ότι το επόμενο βήμα της Τουρκίας είναι η προσπάθειά της να γίνει Ατομική Δύναμη. Καλοθελητές υπήρξαν πάντοτε οι οποίοι συμπαραστάθηκαν στην Τουρκία ακόμη και στις πιο δύσκολeς καταστάσεις της . 'Εχουν οι πολιτικοί μας το όραμα και την θέληση να αρχίσουν έναν αγώνα για να αποτρέψουν μία τέτοια εξέλιξη; Φυσικά μία τέτοια πορεία δεν είναι δυνατό να γίνει μόνο από μας χρειαζόμαστε συναγωνιστές που να επιδιώκουν την Ειρήνη των λαών αλλά όχι μόνο με τα λόγια.

goustarw

Γουστάρω κάργα.!!! Αλέξη άλλαξέ τους τα φώτα....ο βασανισμένος λαός είναι με το μέρος σου.....όχι με τα διαπλεκόμενα καθάρματα..!!!

Δικαιούται....

...ως μέρος του ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ (όπως και παλαιότεροι) να αμοίβονται με σύνταξη από το κράτος που ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕΣΑΝ;;;;;Εεεεεεε;;;;;ΤΟ φωνάζω!!!!

Σύντροφος

Αναρχοκουμμούνες και ψεκασμένοι δεν το γλιτώνετε το Ειδικό Δικαστήριο, όσο και να έχουν αποβλακωθεί οι σανοφάγοι.

Μανος

Πολυ μεγαλη κοτουλα αυτος ο Τσιπρας ψευτομαγκας και ψευτης

John anti ΣΥΡΙΖΑ

Τσίπρα είσαι ξεφτίλας

Μανωλης

Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ολων...!!!

Μετανάστης Στα Ην. Αραβικά Εμιράτα

Διάβασα με προσοχή τα σχόλια των φιλο-ΣΥΡΙΖΑΙΩΝ σχολιαστών. Δεν μου προξενεί εντύπωση ότι υιοθετούν και χρησιμοποιούν τα Τουρκικά επιχειρήματα. Εχω να κάνω τις εξής παρατηρήσεις: α) Για ποιό λόγο ο Τσίπρας δεν αγνόησε τους Τούρκους και δεν προσγειώθηκε στη Ρόδο για ανεφοδιασμό; β) Είναι ή δεν είναι "προφάσεις εν αμαρτίαις" ότι ένα πολιτικό α/φος που μεταφέρει πολιτικούς και μάλιστα τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, και μόνο τυπικά θεωρείται "στρατιωτικό", είναι όντως στρατιωτικό και απαγορεύεται η προσγείωση του στη Ρόδο; γ) Εάν ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου πρωθυπουργός της Ελλάδος τι θα έκανε; Θα προσγείωνε το α/φος στη Ρόδο ναι 'η όχι; Θα τολμούσαν ποτέ οι Τούρκοι να κάνουν κόμπλα στον Ανδρέα; δ) Τι φοβήθηκε ο Τσίπρας; Εάν αγνοούσε τους Τούρκους και προσγειωνόταν στη Ρόδο τι θα έκαναν οι Τούρκοι; Μήπως φοβήθηκε ότι θα κατέριπταν το πρωθυπουργικό α/φος; Είναι δυνατόν να δείχνει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος σε όλους ότι είναι κιοτής; ε) Τι μήνυμα στέλνει στο εξωτερικό ενας Πρωθυπουργός που του απαγορεύει τρίτη χώρα να προσγειωθεί με το πρωθυπουργικό α/φος σε τόπο της επικράτειας του; στ)Εχει ξαναγίνει πουθενά παγκοσμίως τέτοιο ρεζιλίκι σε κάποιον άλλον αρχηγό κράτους ποτέ στην ιστορία; ζ) Τι θα γινόταν εάν ο φιλέλλην Αλ-Σαούντ και οι φιλέλληνες Σαουδάραβες δεν έτρεχαν με τα σώβρακα βραδυάτικα να εκδώσουν Βασιλικό Διάταγμα για να περάσει ο Τσίπρας απο τον εναέριο τους χώρο; Θα πήγαινε μέσω Σομαλίας ο Τσίπρας στο Ιράν; Πάλι μας σώσανε οι Αραβες απο μεγαλύτερη ξεφτίλα στο παρα πέντε. Τέτοιο ρεζίλη πρωθυπουργό όπως ο Τσίπρας δεν ξαναείχε η Ελλάδα, είναι ο χειρότερος.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης