Έρογλου: Το αποτέλεσμα των συνομιλιών πρέπει να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές

Έρογλου: Το αποτέλεσμα των συνομιλιών πρέπει να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης σχολιάζοντας ανησυχίες για την επιστροφή της Μόρφου στους Ελληνοκύπριους και το θέμα των υπηκοοτήτων, σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι ακόμη στην αρχή και το πάρε – δώσε δεν ξεκίνησε ακόμα

Έρογλου: Το αποτέλεσμα των συνομιλιών πρέπει να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές
Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να φτάσουν σε ένα αποτέλεσμα που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου, προσθέτοντας ότι στο λαό πρέπει να δοθεί μια συμφωνία που θα μπορεί να γίνει αποδεκτή στα δημοψηφίσματα.

Ο Έρογλου σχολιάζοντας ανησυχίες για την επιστροφή της Μόρφου στους Ελληνοκύπριους και το θέμα των υπηκοοτήτων, σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι ακόμη στην αρχή και το πάρε – δώσε δεν ξεκίνησε ακόμα.

Έχουν καθοριστεί τα κεφάλαια στο τραπέζι των συνομιλιών, είπε, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις θα επιταχυνθούν τις επόμενες εβδομάδες, ιδιαίτερα μετά τις επισκέψεις των διαπραγματευτών σε Αθήνα και Άγκυρα.

Την εβδομάδα, είπε, θα γίνονται δύο μέρες διαπραγματεύσεις και τις υπόλοιπες προετοιμασία, καθώς πρέπει να εξετασθούν οι λεπτομέρειες των απόψεων που θα τεθούν και να ληφθούν αποφάσεις. «Όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις και συζητούνται κάποια θέματα, θα πρέπει οι ηγέτες να παρακαθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να καταλήξουν σε ένα αποτέλεσμα γι’ αυτά. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας γιατί ακόμη δεν έχει τοποθετηθεί τίποτε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μπροστά μας».

Η ελληνοκυπριακή πλευρά, ανέφερε, έθεσε το θέμα των Βαρωσίων (Αμμοχώστου) ως Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και προσπάθησε να ενεργοποιήσει τη διεθνή κοινότητα, δηλώνοντας ότι στις διαπραγματεύσεις τα πάντα εκτελούνται με το πάρε – δώσε και στην ατζέντα δεν υπάρχει θέμα «δώστε τα Βαρώσια».
Κλείσιμο

Στο θέμα των υπηκοοτήτων, ο κ. Έρογλου είπε ότι όλοι τους (Τουρκοκύπριοι και έποικοι) είναι υπήκοοι του ψευδοκράτους. Αύριο, συνέχισε, εάν γίνει μια συμφωνία και πάει σε δημοψήφισμα θα ψηφίσουν όλοι όσοι είναι υπήκοοι του ψευδοκράτους. «Αυτοί, αυτόματα, εάν συμφωνήσουμε και προκύψει ένα νέο συνεταιριστικό κράτος, θα είναι υπήκοοι αυτού του κράτους. Οι Ελληνοκύπριοι μπορεί να σκέφτονται διαφορετικά. Αλλά 40 χρόνια να αφήσουμε στους δρόμους τους ανθρώπους μας, να τους πούμε ‘δεν είστε υπήκοοί μας, πάρτε τα υπάρχοντά σας και πηγαίνετε στην Τουρκία’ δεν έχουμε τέτοιο δικαίωμα. Δεν υπάρχει δύναμη στον κόσμο που θα μας το επιβάλλει αυτό. Κάθε χώρα είναι υποχρεωμένη να στηρίξει τους υπηκόους της».

Επανέλαβε τη θέση του ότι οι εγγυήσεις της Τουρκίας είναι από τις κόκκινες γραμμές της τουκοκυπριακής πλευράς. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης