Ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της πολιτικής “απενεργοποίησης” της Χρυσής Αυγής έγινε με την χθεσινή απόφαση των δικαστικών αρχών να οδηγηθούν στις φυλακές τρεις ακόμη βουλευτές του νεοναζιστικού μορφώματος.
Η απόφαση που έλαβαν οι εφέτες - ειδικές ανακρίτριες κυρίες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου να προφυλακίσουν, με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα κ. Ισίδωρου Ντογιάκου, τους Γιώργο Γερμενή, Παναγιώτη Ηλιόπουλο και Στάθη Μπούκουρα, αποδίδοντας τους βαριές κατηγορίες για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, δείχνει ότι ο δικαστικός κλοιός γύρω από την Χρυσή Αυγή σφίγγει, αντί να χαλαρώσει, όπως ευελπιστούσαν στελέχη της, τα οποία είχαν αναθαρρήσει εξαιτίας της ανακοπής της δημοσκοπικής κάμψης μετά τη δολοφονία της Αμφιάλης τον Σεπτέμβριο και το δολοφονικό τρομοκρατικό χτύπημα κατά οπαδών τους στις αρχές Νοεμβρίου.
Οι τελευταίες εξελίξεις με τις νέες προφυλακίσεις βουλευτών, επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες καθίσταται, πλέον, αδύνατη η συμμετοχή της Χρυσής Αυγής στις επικείμενες ευρωεκλογές, τουλάχιστον με τη σημερινή ονομασία και τα σύμβολά της, καθώς θα αποτελούσε μοναδική παραδοξότητα να επιτραπεί από τον Άρειο Πάγο η ανακήρυξη ψηφοδελτίου με την επωνυμία μιας οργάνωσης που χαρακτηρίζεται εγκληματική και ήδη, πολύ πριν ολοκληρωθεί η εν εξελίξει δικαστική έρευνα, τα μισά από τα μέλη της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας –εννιά από τους 18- είναι αντιμέτωποι με βαρύ κατηγορητήριο.
Υπενθυμίζεται ότι κρατούνται ήδη στις φυλακές ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, όπως και οι Χρήστος Παπάς και Γιάννης Λαγός, ενώ προσωρινά ελεύθεροι με αυστηρούς περιοριστικούς όρους έχουν αφεθεί οι Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος και Νίκος Μίχος.
Η ισχνή, πάντως, συμμετοχή κόσμου στη συγκέντρωση που οργανώθηκε το Σάββατο, όταν απολογούνταν οι Γ. Γερμενής και Π. Ηλιόπουλος, και η πλήρης απουσία χρυσαυγιτών εην επομένη που απολογούνταν ο Στ. Μπούκουρας, ερμηνεύεται ως ενδεικτική της αποδυνάμωσης που έχει υποστεί η οργάνωση του κ. Μιχαλολιάκου, παρά τον θόρυβο τον οποίο επεχείρησαν τα στελέχη της να δημιουργήσουν με τις επιθέσεις κατά των εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης και την άρνηση του εκπροσώπου Τύπου Η. Κασιδιάρη να αποδοκιμάσει τα έκτροπα, που ο ίδιος αμφισβήτησε αν και αποτυπώθηκαν από τον τηλεοπτικό φακό.
Το σκεπτικό για νέες προφυλακίσεις