Τις βάσεις για τη «Νέα Ελλάδα» βάζει ο Σαμαράς

Τις βάσεις για τη «Νέα Ελλάδα» βάζει ο Σαμαράς

Ο Ανδρέας Παπαμιμίκος αναμένεται να αναδειχθεί ως νέος γραμματέας της ΝΔ - Στην υποψηφιότητά του συγκλίνουν όλες οι πτέρυγες του κόμματος - Εκλέγεται και η νέα Εκτελεστική Γραμματεία

Τις βάσεις για τη «Νέα Ελλάδα» βάζει ο Σαμαράς
Μέσα σε μια δύσκολη συγκυρία, που προσδιορίζεται από την παρατεταμένη διαπραγμάτευση και τις απαιτήσεις της τρόικας, αλλά και από τις δηλώσεις κομματικών στελεχών που «αλληθωρίζουν» προς τα δεξιά, ολοκληρώνεται την Κυριακή η εσωκομματική διαδικασία στη ΝΔ, με την εκλογή του νέου γραμματέα του κόμματος και της Εκτελεστικής Γραμματείας.

Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς θα βάλει το πολιτικό πλαίσιο για το προσεχές διάστημα, που προσδιορίζεται από το τρίπτυχο κυβερνητική συνοχή - οικονομική σταθεροποίηση - συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Κλείσιμο
Θα περιγράψει επίσης το όραμά του για τη «Νέα Ελλάδα» και θα επαναλάβει την έκκληση σε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις του ευρωπαϊκού προσανατολισμού να συμμετέχουν στην κοινή προσπάθεια.

Το ηγετικό επιτελείο θεωρεί ότι το ζήτημα με τις δηλώσεις περί του πολιτικού χαρακτήρα των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής έχει κλείσει και δεν χρειάζεται καν να αναφερθεί ο πρωθυπουργός σε αυτό, με κίνδυνο να αναζωπυρώσει το ζήτημα. Άλλωστε, λένε, έχει πολλές φορές ξεκαθαρίσει ότι με τους νεοναζί δεν υπάρχει κανένα περιθώριο προσέγγισης.

Δηλώσεις, όπως του κ. Μάκη Βορίδη -για τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ- και πολύ περισσότερο των κυρίων Βύρωνα Πολύδωρα και Νίκου Παναγιωτόπουλου για τη Χρυσή Αυγή, εκ των πραγμάτων δημιουργούν πρόβλημα στη διεύρυνση της ΝΔ, με προσωπικότητες που θα ήθελαν να συμβάλουν στη «Νέα Ελλάδα».

Μοναδικός υποψήφιος και σίγουρος γραμματέας ο Ανδρέας Παπαμιμίκος

Εκπλήξεις στη συνεδρίαση της Κυριακής πάντως δεν αναμένονται. Ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ κ. Ανδρέας Παπαμιμίκος θα είναι ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση του γραμματέα. Δεν θα στηθεί κάλπη αφού, σύμφωνα με διάταξη που πέρασε στο καταστατικό στο πρόσφατο Συνέδριο, σε περίπτωση μοναδικής υποψηφιότητας, η Πολιτική Επιτροπή ανακηρύσσει τον γραμματέα -όχι διά βοής- χωρίς ψηφοφορία.

Στην υποψηφιότητά του συγκλίνουν όλες οι πτέρυγες του κόμματος. Φαίνεται δε ότι θα έχει στο προσεχές διάστημα το δύσκολο έργο της ανασυγκρότησης του κομματικού μηχανισμού.

Η Πολιτική Επιτροπή, που αναδείχθηκε από το 9ο Συνέδριο, δεν συνιστά σε καμία περίπτωση ανανέωση. Αντίθετα, παρά τις διακηρύξεις για το τέλος της μεταπολίτευσης, αναπαράγει το μεταπολιτευτικό μοντέλο της ταύτισης του κόμματος με τον κρατικό μηχανισμό. Από το σύνολο των 204 μελών που εξελέγησαν, τα μισά τουλάχιστον είναι στελέχη του δημόσιου τομέα, πρόεδροι και διοικητές οργανισμών, καθώς και μέλη διοικητικών συμβουλίων, συνεργάτες και συγγενείς υπουργών.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι ο νέος διοικητής του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρης Κοντός, που μόλις την προηγούμενη εβδομάδα εγκατέλειψε τον ΟΓΑ, ο αντικαταστάτης του στον ΟΓΑ 76χρονος κ. Ξενοφών Βεργίνης, ο γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης, ο διοικητής της ΥΠΑ κ. Δημήτρης Κούκης κ.ά.

Ανάμεσά τους και ο κ. Μενέλαος Δασκαλάκης, γενικός γραμματέας της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών, πρώην γενικός διευθυντής της Ν.Δ. και από τα στελέχη που έκαναν παιχνίδι στο συνέδριο για την εκλογή της Πολιτικής Επιτροπής μαζί με τον κ. Κώστα Μπούρα, τον κ. Κώστα Ζωντανό και το νέο γραμματέα του κόμματος.

Αν και έχει αρκετά στελέχη από την κυβερνητική περίοδο 2004-2009, η Πολιτική Επιτροπή θεωρείται ότι επιβεβαιώνει την πλήρη κυριαρχία του κ. Σαμαρά στο κόμμα. Αρκετά από τα νεοεκλεγέντα μέλη ήταν παλαιότερα στην Πολιτική Ανοιξη. Αντίθετα, οι καραμανλικοί και οι μητσοτακικοί δεν μπήκαν καθόλου στο εσωκομματικό παιχνίδι. Αμφότεροι πάντως διατηρούν ανθρώπους-κλειδιά που συμμετέχουν εξ οφίτσιο και θα διαδραματίσουν ρόλο στο μέλλον, εφόσον προκύψει θέμα.

Όλοι συμφωνούν ότι ο κ. Σαμαράς θα κριθεί από την επιτυχία του στην προσπάθεια σταθεροποίησης της χώρας. Εάν δεν τα καταφέρει, τότε θα σαρωθεί από τις εξελίξεις και κανένας κομματικός μηχανισμός δεν έχει σημασία.

Ο κ. Παπαμιμίκος είχε εκλεγεί πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ το 2010, κόντρα στον τότε «σαμαρικό υποψήφιο», αν και ο κ. Σαμαράς δεν είχε δώσει γραμμή. Στην πορεία όμως στήριξε τον κ. Σαμαρά και στις διπλές βουλευτικές εκλογές του 2012 οι οννεδίτες ήταν η μόνη συγκροτημένη κομματική δύναμη που ενίσχυσε την προεκλογική προσπάθεια.

Θεωρούν όλοι ότι έχει τα εχέγγυα για να βάλει τη νέα γενιά στο πολιτικό παιχνίδι και να πετύχει το άνοιγμα των κομματικών οργανώσεων.

Στη συνεδρίαση της Κυριακής θα εκλεγούν και τα αιρετά μέλη της νέας Εκτελεστικής Γραμματείας. Προβάδισμα έχουν οι κύριοι Γιώργος Κουμουτσάκος, Φίλιππος Ταυρής, Γιάννης Πλακιωτάκης, Μενέλαος Δασκαλάκης, Σταύρος Σταυράκογλου και Γιώργος Δακής.

Επίσης, στις γυναίκες οι κυρίες Μάγδα Καρακόλη, Μαρία Αντωνίου και Θεοδώρα Μακρή.

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης