Μουντιάλ 2022: Μαρόκο-Πορτογαλία και Αγγλία-Γαλλία σήμερα για τα προημιτελικά

Μουντιάλ 2022: Μαρόκο-Πορτογαλία και Αγγλία-Γαλλία σήμερα για τα προημιτελικά

Το πρώτο ζευγάρι των ημιτελικών κρίθηκε στα πέναλτι, με Αργεντινή και Κροατία να προκρίνονται κόντρα σε Ολλανδία και Βραζιλία αντίστοιχα – Δείτε τα γκολ

Collage_Maker-10-Dec-2022-04_08-AM
Τα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου άρχισαν με εντυπωσιακό τρόπο και ολοκληρώνονται σήμερα με το σούπερ ντέρμπι της Αγγλίας με τη Γαλλία και την αναμέτρηση της Πορτογαλίας κόντρα στο Μαρόκο.

Η αρχή γίνεται στις 17:00 με την αναμέτρηση της Πορτογαλίας με την έκπληξη της οκτάδας, Μαρόκο, στο «Αλ Τουμαμά».

Πρόκειται για τον τρίτο μεταξύ τους αγώνα με τους δύο προηγούμενους να είναι σε φάση ομίλων η νίκη 3-1 του Μαρόκου στο Μεξικό το 1986 που ήταν και η μοναδική φορά που οι Ίβηρες ηττήθηκαν από αφρικανική ομάδα σε τελική φάση Μουντιάλ και η νίκη της Πορτογαλίας με 1-0 το 2018 στη Ρωσία.

Σε περίπτωση πρόκρισης, το Μαρόκο θα γίνει η πρώτη αφρικανική ομάδα που φτάνει στα ημιτελικά, ενώ η Πορτογαλία έχει ήδη δυο συμμετοχές το 1966 (είχε αποκλείσει στα προημιτελικά την Βόρεια Κορέα με 5-2) και το 2006 (είχε αποκλείσει στα πέναλτι την Αγγλία).

Το Μαρόκο πέτυχε τη μεγαλύτερη έκπληξη στη φετινή διοργάνωση αποκλείοντας στα πέναλτι τους γείτονες Ισπανούς (3-0), μετά το 0-0 της κανονικής διάρκειας και της παράτασης.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-couxobx0nwt5)
Κλείσιμο


Οι αριθμοί των Αφρικανών είναι εντυπωσιακοί, αφού ακόμα δεν έχουν χάσει σε επίσημο ματς (σε διάρκεια 90 λεπτών) από το Παγκόσμιο του 2018 στα γήπεδα της Ρωσίας, τότε που είχε ηττηθεί από την Πορτογαλία με 1-0, για τη φάση των ομίλων, με το τέρμα του Κριστιάνο Ρονάλντο.

Ο Ουαλίντ Ρεγκραγκί, ο οποίος έγινε ο πρώτος Αφρικανός προπονητής που φτάνει στα προημιτελικά θα περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή τον βασικό του στόπερ Αγκέρντ, για να δει αν μπορεί να τον υπολογίζει.

Σε ότι αφορά τους Πορτογάλους, παρά την πρόκρισή τους στα προημιτελικά μετά από 16 χρόνια δείχνουν να ασχολούνται περισσότερο με την απόφαση του Φερντάντο Σάντος να αφήσει εκτός τον Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος μάλιστα δεν πανηγύρισε στο τέλος του αγώνα με την Ελβετία μαζί με τους συμπαίκτες του και αρνήθηκε να συμμετέχει στο πρόγραμμα των αναπληρωματικών. Πάντως ο Σάντος δικαιώθηκε με την επιλογή του να βάλει στη θέση του CR7 τον επιθετικό της Μπενφίκα Γκονζάλο Ράμος, ο οποίος με το χατ τρικ του ξεχώρισε στην επιβλητική νίκη με 6-1 επί των Ελβετών στους «16».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cov1euti4pqh)


Ο Σάντος, ο οποίος έγινε ο πρώτος Πορτογάλος προπονητής που θα παίξει στα προημιτελικά ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου, δεν υπολογίζει στους τραυματίες Ντανίλο Περέιρα (αριστερός μπακ) και Νούνο Μέντες (αριστερός μπακ) που επέστρεψαν στο Παρίσι για να συνεχίσουν εκεί την αποθεραπεία τους, ενώ αμφίβολος είναι και ο Ντίας.


Στις 21:00 διεξάγεται το πιο αμφίρροπο παιχνίδι της ημέρας, με την Αγγλία να αντιμετωπίζει τη Γαλλία στο "Αλ Μπαΐτ".

Πρόκειται για τον τρίτο μεταξύ τους αγώνα σε τελική φάση με τα «Τρία Λιοντάρια» να έχουν νικήσει τους δυο προηγούμενους με 2-0 το 1966 και με 3-1 το 1982. Ωστόσο από τότε έχει μπει πολύ νερό στο αυλάκι των «Τρικολορ» οι οποίοι στους οκτώ τελευταίους αγώνες κόντρα στους Άγγλους ανεξαρτήτως διοργάνωσης έχουν ηττηθεί μόλις μια φορά. Μάλιστα η Γαλλία έγινε η πρώτη κάτοχος Μουντιάλ μετά το 2006 που φτάνει σε προημιτελικά και τις 8 από τις 10 φορές που συνάντησε ευρωπαϊκές ομάδες σε φάση νοκ άουτ κατάφερε να προκριθεί. Αντίθετα η Αγγλία αποκλείστηκε τις 6 από τις 8 φορές που συνάντησε σε φάση νοκ άουτ άλλη ομάδα από την Ευρώπη.

Οι Άγγλοι έκαναν το καθήκον τους στη φάση των «16» και απέκλεισε τη Σενεγάλη με 3-0, με τον Χάρι Κέιν να σημειώνει το ένα από τα τρία γκολ φτάνοντας τα 52 με τη φανέλα της εθνικής ομάδας του και χρειάζεται ένα ακόμα για να πιάσει στην κορυφή του πίνακα των σκόρερ τον Γουέιν Ρούνεϊ.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cotbpf8od1bd)


Ο Γκάρεθ Σαουθγκέιτ, ο οποίος θέλει να γίνει ο πρώτος ομοσπονδιακός τεχνικός στην ιστορία των «τριών λιονταριών», που θα τα καθοδηγήσει σε δύο ημιτελικούς Παγκοσμίου Κυπέλλου δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα στον καταρτισμό της 11αδας, καθώς επέστρεψε και ο Στέρλινγκ, που απουσίασε την τελευταία στιγμή από το ματς με τη Σενεγάλη καθώς μετέβη στην πατρίδα του λόγω κλοπής που έγινε στο σπίτι του.

Από την άλλη οι Γάλλοι ζουν στο Κατάρ μέρες 2018 όπου και κατέκτησαν το τρόπαιο στα γήπεδα της Ρωσίας. Πήραν το «εισιτήριο» για τα προημιτελικά μετά το 3-1 επί της Πολωνίας, με τον Ολιβιέ Ζιρού να βρίσκει δίχτυα για 3η φορά στη φετινή διοργάνωση και να φτάνει τα 52 γκολ με το εθνόσημο, αφήνοντας στη δεύτερη θέση της σχετικής κατηγορίας, τον θρύλο του γαλλικού ποδοσφαίρου, Τιερί Ανρί. Παράλληλα ο 36χρονος Γάλλος επιθετικός επιδιώκει να σημειώσει ακόμα ένα τέρμα στο Κατάρ για να πιάσει τον Ροζέ Μιλά, που είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής σε ηλικία 36+ ετών που έχει σημειώσει 4 γκολ στο Μουντιάλ του Κεμερούν το 1990.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cot7csfy2o3l)


Ο Ντιντιέ Ντεσάν δεν αντιμετώπισε προβλήματα τραυματισμών και μπορεί ο Εμπαπέ να μην πήρε μέρος στην προπόνηση της Τρίτης, ωστόσο δεν εμπνέει καμία ανησυχία η κατάστασή του και θα βρίσκεται κανονικά στο βασικό σχήμα.

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου
17:00 Μαρόκο ή Ισπανία - Πορτογαλία ή Ελβετία (Στάδιο Al-Thumama, Ντόχα) - ΑΝΤ1 / ΑΝΤ1+
21:00 Αγγλία - Γαλλία, (Στάδιο Lusail, Lusail) - ΑΝΤ1 / ΑΝΤ1+



Πρόκριση στα πέναλτι για Αργεντινή και Κροατία
Χθες, στην 1η πράξη των προημιτελικών του Μουντιάλ η Κροατία... σόκαρε τη Βραζιλία αποκλείοντάς την στα πέναλτι, ενώ το ίδιο έκανε αργότερα και η Αργεντινή κόντρα στην Ολλανδία και την Τρίτη (13/12) στις 21:00 η «Αλμπισελέστε» του Μέσι συναντάει την Χρβάτσκα του Μόντριτς για τα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Μεγάλοι πρωταγωνιστές στις προκρίσεις Κροατίας και Αργεντινής αποδείχθηκαν οι τερματοφύλακες τους.

Η παρέα του Μέσι αφού ξεπέρασε το «σοκ» της ισοφάρισης της Ολλανδίας στο 120', ήταν καλύτερη στην παράταση και εν τέλει προκρίθηκε στα πέναλτι, όπου νίκησε με 4-3. Ο Εμιλιάνο Μαρτίνες απέκρουσε τις πρώτες εκτελέσεις των Οράνιε (Φαν Ντάικ - Μπέργκχαους), ο Λιονέλ Μέσι... άνοιξε τον δρόμο με το πρώτο εύστοχο πέναλτι, ο Φερντάντεζ αστόχησε στο τέταρτο, όμως ο Λαουτάρο Μαρτίνες ευστόχησε και έστειλε την χώρα του στα ημιτελικά. Στην κανονική διάρκεια του αγώνα οι Αργεντινοί είχαν προηγηθεί με 2-0 με γκολ των Μολίνα (35΄) και Μέσι (73΄πεν.) και ισοφαρίστηκαν ισάριθμες από τον Βέγκχορστ (83΄, 90+11΄).


Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-coxmupcstl8h)


Νωρίτερα η Κροατία με τον Λιβάκοβιτς να την κρατά όρθια στην κανονική διάρκεια (0-0) και τον Πέτκοβιτς στην παράταση (1-1), τιμώρησε τη Βραζιλία στη ρώσικη ρουλέτα και κλείδωσε το εισιτήριο για τα ημιτελικά. Το σκορ είχε ανοίξει για τους Βραζιλιάνους ο Νεϊμάρ λίγα λεπτά πριν από την ολοκλήρωση του ημιχρόνου της παράτασης (105΄), πιάνοντας τον Πελέ στην πρώτη θέση των all time σκόρερς της Σελεσάο με 77 γκολ, όμως ο Πέτκοβιτς με τη βοήθεια της κόντρας νίκησε τον Άλισον (117΄) για να στείλει την αναμέτρηση στην ψυχοφθόρο διαδικασία των πέναλτι. Εκεί ο Λιβάκοβιτς δήλωσε και πάλι παρών αποκρούοντας το πέναλτι του Ροντρίγκο, ενώ ο Μαρκίνιος με εκτέλεση στο δοκάρι, έστειλε τη Χβάρτσκα στους «4» και διατήρησε ζωντανό το όνειρο της παρουσίας της σε δεύτερο σερί τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-coxhkj0vbsfl)


Ο δρόμος προς τον τελικό

Ημιτελικά

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου
21:00 SF1: Αργεντινή - Κροατία (Στάδιο Lusail, Lusail) - ΑΝΤ1 / ΑΝΤ1+

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου
21:00 SF2: Αγγλία ή Γαλλία - Μαρόκο ή Πορτογαλία (Στάδιο Al-Bayt, Al-Khor) - ΑΝΤ1 / ΑΝΤ1+

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου
17:00 Ηττημένος SF1 - Ηττημένος SF2 (Διεθνές Στάδιο Khalifa, Ντόχα) - ΑΝΤ1 / ΑΝΤ1+

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου
17:00 Νικητής SF1 - Νικητής SF2 (Στάδιο Lusail, Lusail) - ΑΝΤ1 / ΑΝΤ1+




Ειδήσεις σήμερα:

Εύα Καϊλή: Όταν αποθέωνε το Κατάρ στο Ευρωκοινοβούλιο - Δείτε βίντεο

Η γρίπη θα ξεκινήσει μετά τις 25 Δεκεμβρίου, πρέπει να εμβολιαστούμε, λέει η Παγώνη

Διπλή αυτοκτονία στην Καλαμάτα: Παίρνουν καταθέσεις από συγγενείς και φίλους

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK