Τζένα Ορτέγκα: Από το «Τζέιν η Παρθένα» στο «Wednesday» και την κορυφή του Netflix

Τζένα Ορτέγκα: Από το «Τζέιν η Παρθένα» στο «Wednesday» και την κορυφή του Netflix

Η καριέρα που ξεκίνησε από το Facebook, ο πρώτος ρόλος στα 9 της χρόνια και το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στο «Iron Man»

ortega_arthro
Από την πρώτη κιόλας εβδομάδα προβολής της σειράς «Wednesday» στο Netflix, το όνομα της πρωταγωνίστριας, Τζένα Ορτέγκα, φιγουράρει δίπλα από τις λέξεις «ρεκόρ», «viral» και «γκόθικ».

Η spin-off σειρά του Τιμ Μπάρτον που επικεντρώνεται στην κόρη της Οικογένειας Addams, παρουσιάζει τα φοιτητικά χρόνια της 16χρονης έφηβης στην Ακαδημία Νέβερμορ. Η πρώτη σεζόν «έσπασε» ρεκόρ προβολών μέσα σε μία εβδομάδα και όλoι μιλούν για την γκόθικ νεαρή που ανέβηκε στην κορυφή της συνδρομητικής πλατφόρμας από τα πρώτα κιόλας επεισόδια. Πιο συγκεκριμένα, η σειρά έχει συγκεντρώσει 341,2 εκατομμύρια ώρες προβολών κατά την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας της και είναι νούμερο 1 σε 83 διαφορετικές χώρες.
dQRMa4McqdAz9AowjjHzzv0R48u

Ποια είναι όμως η 20χρονη πρωταγωνίστρια, Τζένα Ορτέγκα;
Μπορεί σήμερα να γίνεται ντόρος γύρω από το όνομά της, αλλά η Ορτέγκα δεν είναι μία πρωτοεμφανιζόμενη ηθοποιός. Από την ηλικία των 9 ετών επιδίδεται σε διάφορα είδη ταινιών και σειρών, από κωμωδίες μέχρι και θρίλερ.

Γεννημένη τον Σεπτέβριο του 2002 στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, η Ορτέγκα μεγάλωσε σε μία 8μελή οικογένεια μεξικανικής καταγωγής και είναι το τέταρτο από τα πέντε αδέλφια της.

Ήδη από τα 6 της χρόνια είχε εκφράσει την επιθυμία της να γίνει ηθοποιός, αλλά αυτό δεν έβρισκε τους γονείς της σύμφωνους. Παρόλα αυτά, η μητέρα της ήταν εκείνη που τη βοήθησε τελικά, να πραγματοποιήσει το όνειρό της. Το Facebook βοήθησε τη Ναταλί Ορτέγκα να επικοινωνήσει το ταλέντο της κόρης της σε μία μεγάλη μερίδα ανθρώπων, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν και παραγωγοί ταινιών.

Η Ορτέγκα είχε προφίλ στην πλατφόρμα από τα εννιά της και ένα βίντεο στο οποίο απαγγέλλει έναν δραματικό μονόλογο που δημοσίευσε η μητέρα της, έμελλε να κάνει την αρχή. Χάρη στο συγκεκριμένο κλιπ, η Τζένα Ορτέγκα εξασφάλισε τον πρώτο της ρόλο στη σειρά «The Baby Bug».

Δείτε το βίντεο με τον μονόλογο της Τζένα Ορτέγκα
Jenna Ortega on Being Discovered on Facebook at 9-Years-Old & “Yes Day”


Το κινηματογραφικό της ντεμπούτο έγινε στο Iron Man 3
Στα 11 της χρόνια έρχεται η πρώτη σπουδαία στιγμή στην καριέρα της, καθώς συμμετέχει στο «Iron Man 3». Μπορεί το μεγάλο κινηματογραφικό της ντεμπούτο να μη διήρκησε παραπάνω από μερικά λεπτά, αλλά αποτέλεσε τη βάση για μία πολλά υποσχόμενη καριέρα. Λίγο καιρό αργότερα πήρε τον πρώτο της μεγάλο ρόλο, αυτόν της Άνι, στο «Insidious: Chapter 2».
Insidious_Chapterortega
Η Τζένα Ορτέγκα στον ρόλο της Άνι στην ταινία «Insidious Chapter 2»
Κλείσιμο
Έλαβε το βραβείο Imagen
Το 2016 η Ορτέγκα μπαίνει στον κόσμο της Ντίσνεϊ. Λαμβάνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη σειρά «Η απίθανη Χάρλεϋ», η οποία προβαλλόταν με μεγάλη επιτυχία επί 3 χρόνια και της χάρισε μάλιστα το βραβείο Imagen για την «Καλύτερη Νεαρή Τηλεοπτική Ηθοποιό» του 2018.

Eπίσης, το «Wednesday» δεν είναι η πρώτη της συνεργασία με το Netflix. Η Ορτέγκα έχει μία μακρόχρονη -για την ηλικία της- παρουσία στην πλατφόρμα, αφού έχει λάβει μέρος σε αρκετές παραγωγές της, όπως τις σειρές «You», «Jane The Virgin», «Richie Rich» και τις ταινίες «The Babysitter: Killer Queen» και «Yes Day».

«Τζέιν η Παρθένα»
Μπορεί αυτή τη στιγμή να είναι η πιο διάσημη γκόθικ περσόνα, αλλά ο ρόλος που την έκανε ευρύτερα γνωστή στο κοινό δεν έχει καμία σχέση με τη Wednesday.

Πρόκειται για την ηρωίδα Τζέιν, στη δραματική σειρά «Τζέιν η Παρθένα» που προβαλλόταν από το 2014 έως το 2019 στο κανάλι CW. Η σειρά αφηγείται την περιπέτεια μίας νεαρής γυναίκας που αντιλαμβάνεται ότι της έχει γίνει λάθος τεχνητή γονιμοποίηση.

Πρωταγωνίστρια της σειράς είναι η Τζίνα Ροντρίγκεζ, ενώ ο ρόλος της Ορτέγκα είναι αυτός της Τζέιν σε νεαρή ηλικία. Η μεγάλη επιτυχία που γνώρισε το τηλεοπτικό πρότζεκτ έφερε το όνομα της 12χρονης τότε Ορτέγκα ένα βήμα πιο κοντά στην αναγνωρισιμότητα και οι προτάσεις από διάφορες παραγωγές άρχισαν να πέφτουν «βροχή».

Δείτε ένα απόσπασμα από τη σειρά «Τζέιν η Παρθένα»
Donnabella Mortel, Andrea Navedo, & Jenna Ortega as young Jane on, CW's "Jane The Virgin"
Η δραστηριότητα πίσω από τις κάμερες
Η αγάπη της Ορτέγκα για τον κόσμο της φαντασίας και της μυθοπλασίας δεν οριοθετείται μόνο στην υποκριτική. Η ίδια έχει δηλώσει πως περνά τον ελεύθερο χρόνο της, γράφοντας διάφορα δοκίμια και σενάρια. Πέρα από τη συγγραφή, την ενδιαφέρει και η σκηνοθεσία. Σε συνεντεύξεις της έχει παραδεχτεί πως θα ήθελε πολύ να εργαστεί και πίσω από τις κάμερες, ενώ ένα από τα μεγάλα της όνειρα είναι να σκηνοθετήσει κάποια στιγμή και το δικό της φιλμ.
jena
Μετά την απώλεια του παππού της από το AIDS, η ηθοποιός στηρίζει με ζέση το Κοινό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για τον HIV και το AIDS, «UNAIDS»
Η φιλανθρωπική της δράση
Η 20χρονη έχει αφήσει ήδη το στίγμα της σε διάφορες φιλανθρωπικές ενέργειες. Μετά την απώλεια του παππού της από τη νόσο του AIDS, η ηθοποιός στηρίζει με ζέση το Κοινό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για τον HIV και το AIDS, «UNAIDS». Μιλώντας στο WE Day το 2017, η Ορτέγκα είχε δηλώσει πως: «Θέλω να βοηθήσω στην εξάλειψη του στίγματος του AIDS και να κάνω τους ανθρώπους να μιλήσουν γι’ αυτό. Κάντε το φυσιολογικό. Μιλήστε. Είναι μια ασθένεια που επηρεάζει όλους μας».

Η εκπροσώπηση των Λατίνων στο σινεμά
Πέρα από την ενεργό φιλανθρωπική της δράση, η Αμερικανίδα ηθοποιός έχει δείξει πρόθυμη να εκπροσωπήσει και την κοινότητα των Λατινοαμερικάνων στο σινεμά και την τηλεόραση. Το πρώτο βήμα που έκανε σε αυτή της την προσπάθεια, ήταν να χαρίσει τη φωνή της στην πριγκίπισσα Ιζαμπέλ από το «H Έλενα του Άβαλορ», σειρά του 2016. Πρόκειται για την πρώτη Λατίνα πριγκίπισσα του κολοσσού παραγωγής ταινιών κινουμένων σχεδίων, Ντίσνεϊ.
elena_avalor
Η Τζένα Ορτέγκα «χάρισε» τη φωνή της στην πριγκίπισσα Ιζαμπέλ στη σειρά κινουμένων σχεδίων «Η Έλενα του Άβαλορ» με την πρώτη Λατίνα πριγκίπισσα της Ντίσνεϊ
Είναι φαν του «Stranger Things»
Μπορεί το «Wednesday» να εκθρόνισε το «Stranger Things» από το ρεκόρ ωρών προβολής στο Netflix, αλλά η Ορτέγκα δηλώνει φαν της σειράς των αδελφών Ντάφερ.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξής της στο «Talk Nerdy With Us», είπε πως είναι η μεγαλύτερη θαυμάστρια της δημοφιλούς σειράς επιστημονικής φαντασίας. «Ακολουθώ τις θεωρίες όλων για το σόου και δεν το χορταίνω» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.
Fiw8tfgVIAAa7XG

Χορογράφησε μόνη της τον viral χορό της Wednesday
Ένα από τα πλάνα του «Wednesday» που συζητήθηκε πολύ στα social media, ήταν ο χορός της πρωταγωνίστριας, τον οποίο όπως είπε η Ορτέγκα, έχει χορογραφήσει μόνη της.

Περισσότερο μέσα από την πλατφόρμα του TikTok, οι κινήσεις της 16χρονης Addams έγιναν τάση και πολλοί χρήστες έσπευσαν να αντιγράψουν τη χορογραφία, δημιουργώντας ένα νέο trend.

Ο χορός προβλήθηκε στο 4ο επεισόδιο της σειράς με τίτλο «Woe What a Night», όπου οι μαθητές του Νέβερμορ συμμετέχουν στον ετήσιο χορό του σχολείου και η Wednesday αρχίζει να κινείται στους ρυθμούς του κομματιού «Goo Goo Muck». Μιλώντας στο κανάλι του Netflix στο YouTube, η Ορτέγκα αποκάλυψε ότι η χορογραφία, ήταν δικής της έμπνευσης: «Αισθάνθηκα πραγματικά ανασφαλής για αυτό. Το χορογράφησα μόνη μου και νομίζω ότι είναι πολύ προφανές ότι δεν είμαι χορεύτρια ή χορογράφος» δήλωσε.

Σε μία δημοσίευσή της στο Twitter αργότερα, αποκάλυψε ότι η έμπνευση πίσω από τις viral χορευτικές κινήσεις της ήταν, μεταξύ άλλων, η Siouxsie Sioux των Siouxsie and the Banshees, ο Bob Fosse και η Lisa Loring, που ερμήνευσε τη Wednesday Addams στο «Addams Family» το 1960.


Ειδήσεις σήμερα:

Έκπληκτος ο Πούτιν για τις αποτυχίες του ρωσικού στρατού, λένε οι ΗΠΑ

Άγριοι τσακωμοί, ζήλια και ναρκωτικά - Τα ερωτήματα για τη δολοφονία της 19χρονης στον Πειραιά

Μουντιάλ 2022: Η ώρα Γαλλίας και Αγγλίας για το ραντεβού στους «8»

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης