Blonde: Γιατί η νέα ταινία του Netflix για τη Μέριλιν Μονρόε κρίθηκε ακατάλληλη

Blonde: Γιατί η νέα ταινία του Netflix για τη Μέριλιν Μονρόε κρίθηκε ακατάλληλη

Πρόκειται για την πρώτη ταινία της πλατφόρμας που λαμβάνει τη συγκεκριμένη βαθμολογία - Ποιες σκηνές κρίθηκαν ακατάλληλες

blonde-netflix-2809
Όσοι παρακολούθησαν το τρέιλερ της νέας ταινίας Blonde του Netflix που επικεντρώνεται στη Μέριλιν Μονρόε, θα παρατήρησαν και τη βαθμολογία NC-17 στο τέλος του βίντεο.

Το σενάριο και η σκηνοθεσία ανήκει στον Άντριου Ντόμινικ, έναν Αυστραλό σκηνοθέτη που έγινε γνωστός με την αστυνομική ταινία του 2000 «Chopper» και το γουέστερν «The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford» με τον Μπραντ Πιτ. Ο ασυμβίβαστος Ντομινίκ χαίρει εκτίμησης από αρκετούς συνομηλίκους συναδέλφους του όπως ο Ντέιβιντ Φίντσερ, ο οποίος τον προσέλαβε για να σκηνοθετήσει αρκετά επεισόδια του Mindhunter. Αλλά ο σκηνοθέτης δεν έχει κάνει ακόμη κάποια μεγάλη εμπορική επιτυχία και μερικές φορές δυσκολεύτηκε να κάνει ταινίες με τους όρους του.
blonde-32132
Από την ασταθή παιδική της ηλικία ως Νόρμα Τζιν, την καθιέρωσή της ως διασημότητας και τις αισθηματικές της περιπέτειες, η νέα ταινία του Άντριου Ντόμινικ θολώνει τις γραμμές μεταξύ γεγονότων και φαντασίας για να εξερευνήσει τη συνεχώς αυξανόμενη διάσταση μεταξύ της δημόσιας εικόνας και του πραγματικού εαυτού της.
BLONDE | From Writer and Director Andrew Dominik | Official Trailer | Netflix
Το Blonde δεν θεωρείται ακριβώς βιογραφία της Μονρόε, αλλά μια βαριά μυθιστορηματική εκδοχή της ιστορίας της, βασισμένη στο βιβλίο της Τζόις Κάρολ Όουτς. Ο Ντομινίκ προσπαθούσε να φτιάξει το Blonde από το 2010 και το βιβλίο περιλαμβάνει μερικές συγκλονιστικές, γραφικές σκηνές, και φαίνεται ότι ο σκηνοθέτης επέμενε ότι αυτές θα μπουν στην ταινία του.

Κλείσιμο
Η ταινία στην οποία πρωταγωνιστεί η Κουβανή ηθοποιός Άνα Ντε Αρμάς (Knives Out, No Time to Die ) ως Μονρόε, γυρίστηκε το 2019. Όπως αναφέρουν ξένα δημοσιεύματα, αρχικά ήταν προγραμματισμένη να κυκλοφορήσει το 2021, προτού το Netflix το καθυστερήσει για το 2022. Ουδέποτε αναφέρθηκε ο λόγος για την καθυστέρηση, αλλά κυκλοφόρησαν κάποιες φήμες ότι το Netflix είχε «γκρινιάξει» για κάποιες ακραίες σκηνές της ταινίας και εξέταζε το ενδεχόμενο να το επεξεργαστεί ξανά, για να αποφύγει τη βαθμολογία NC-17. Το φιλμ είναι καλλιτεχνικά γυρισμένο και φαίνεται να έχει έναν έντονο, δραματικό τόνο όμως τελικά δεν γλίτωσε την «καμπάνα».
Blonde-5_αντιγραφο
Γιατί λοιπόν το «Blonde» έχει κερδίσει την πιο αυστηρή βαθμολογία του MPA; Ποιες είναι οι σκηνές που κρίθηκαν ακατάλληλες για ηλικίες κάτω των 17 ετών;

Ο Άντριου Ντόμινικ έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, κατά τη διάρκεια του Screen Daily, τον Φεβρουάριο του 2022. Αρχικά, ο σκηνοθέτης γέλασε για τη βαθμολογία, επειδή η ταινία περιέχει μια σκηνή που δείχνει την έμμηνο ρύση, οπότε θεώρησε υπερβολική την αιτιολόγηση, αν έγινε για τη συγκεκριμένη λήψη. Ωστόσο, επιβεβαίωσε ότι το Blonde παρουσιάζει μια σκηνή βιασμού από το βιβλίο της Όουτς. Αυτή είναι πιθανότατα η σκηνή πίσω από την αξιολόγηση NC-17, την οποία το MPA αποδίδει σε «κάποιο σεξουαλικό περιεχόμενο».
blonde-netflix-monroe
Ο Ντόμινικ είπε ότι το Netflix είχε επιμείνει να φέρει μια νέα μοντέρ, την Τζένιφερ Λάμε (Marriage Story, Tenet), «για να περιορίσει τις υπερβολές της ταινίας». Αναγνώρισε επίσης ότι το Netflix είχε ενδοιασμούς με το περιεχόμενο της ταινίας, αλλά επαίνεσε τη streaming υπηρεσία για την υποστήριξη της κυκλοφορίας της, ούτως ή άλλως. «Είναι πολύ πιο εύκολο να υποστηρίζεις πράγματα όταν σου αρέσουν. Είναι πολύ πιο δύσκολο όταν δεν το κάνεις. Δεν έχω τίποτα άλλο να νιώσω παρά ευγνωμοσύνη για το Netflix», πρόσθεσε στη συνέντευξή του.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι αξιολογήσεις NC-17 για ταινίες, είναι σπάνιες. Μόνο ελάχιστες ταινίες κατά την τελευταία δεκαετία έχουν λάβει τη συγκεκριμένη βαθμολογία, σύμφωνα με τον ιστότοπο Classification and Rating Administration του MPA. Ορισμένες ταινίες, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων κυκλοφοριών όπως το Spiral , το The King's Man και το Midsommar, φέρεται να είχαν λάβει αυτή τη βαθμολογία, αλλά επαναδιασκευάστηκαν και υποβλήθηκαν ξανά στο MPA για να εξασφαλίσουν μια πιο φιλική προς το κοινό, βαθμολογία R.

Η βαθμολογία NC-17 είναι πολύ λιγότερο επιζήμια για το Netflix από ό,τι για ένα κινηματογραφικό στούντιο. Αν και μια τέτοια βαθμολογία περιορίζει σοβαρά τη διανομή και το μάρκετινγκ μιας ταινίας στους κινηματογράφους, θα έχει μικρό αντίκτυπο στην πλατφόρμα ροής, αφού δύσκολα θα ελεγχθεί ποιες ηλικίες ακριβώς θα τη δουν.
blonde-netflix

Κλείνοντας, ο Ντομινίκ παραμένει... αμετανόητος για το NC-17, αλλά συμβιβάστηκε προκειμένου να κυκλοφορήσει η ταινία στο δίκτυο: «Είναι μια απαιτητική ταινία. Αν δεν αρέσει στο κοινό, αυτό είναι το πρόβλημα του γ@μημ@νου κοινού. Δεν τρέχει για δημόσια αξιώματα. Είναι μια ταινία NC-17 για τη Μέριλιν Μονρόε, είναι κάτι που θέλετε, σωστά; Θέλω να πάω να δω την έκδοση NC-17 της ιστορίας της Μέριλιν Μονρόε», ανέφερε.

Η ταινία «Blonde» θα κάνει πρεμιέρα στο Netflix στις 28 Σεπτεμβρίου του 2022.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης