Κορωνοϊός - Χαρδαλιάς: 21 από τους 263 επιβάτες από την Ισπανία ήταν θετικοί στον ιό

Κορωνοϊός - Χαρδαλιάς: 21 από τους 263 επιβάτες από την Ισπανία ήταν θετικοί στον ιό

«Ήταν μια υγειονομική βόμβα έτοιμη να εκραγεί - Δικαιώθηκαν απόλυτα τα προληπτικά μέτρα που λάβαμε - Αν δεν τα είχαμε λάβει σήμερα θα κυκλοφορούσαν ανάμεσα μας» τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας

ERT Liveshare
xardalias2404-arthro
Απάντηση στις αιτιάσεις αναφορικά με την κατάσταση της υγείας Ελλήνων επαναπατρισθέντων με αεροπορικές πτήσεις από την Ισπανία έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, απαντώντας στους ισχυρισμούς περί καταστολής των ατομικών ελευθεριών.

«Μια υγειονομική βόμβα ήταν έτοιμη να εκραγεί» εξήγησε ο υφυπουργός, καθώς από τους 263 επιβάτες οι 11 βρέθηκαν θετικοί, δηλαδή 11 άνδρες και 3 γυναίκες στην πτήση από τη Βαρκελώνη και 6 γυναίκες και 1 άνδρας στην πτήση από την Μαδρίτη. «Η απόφασή μας για την απομόνωση βασίστηκε σε συγκεκριμένα μοντέλα ρίσκων που τρέχουν στη Γενική Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, περιγράφοντας ότι «παρατηρήσαμε ότι τα περισσότερα κρούσματα προέρχονται από τη βόρεια Ισπανία, την Βαρκελώνη ή άλλες πόλεις» και προχωρήσαμε σε απομόνωση.

Χαρδαλιάς επιβάτες Βαρκελώνη Μαδρίτη


Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε επίσης ότι, πέραν των 21 ασθενών που θα τεθούν σε ιατρική παρακολούθηση, έπεται και η ιχνηλάτηση όσων κάθονταν πλησίον των επιβατών που νόσησαν, για να επικαιροποιηθούν τα μέτρα περιορισμού τους. «Δεν κάνουμε έκπτωση σε κανέναν. Κανείς δεν εξαιρείται κανείς δεν είναι υπεράνω των κανόνων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός και εξήγγειλε ότι «τα μέτρα από αύριο θα αυστηροποιηθούν», καλώντας όλους «από αύριο να αφήσουν τα τερτίπια».

Την ίδια ώρα, «η ελληνική κοινωνία, η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας δείχνει να αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα των μέτρων» υποστήριξε ο κ. Χαρδαλιάς, ανακοινώνοντας ότι από χθες στις 6 το πρωί μέχρι και σήμερα την ίδια ώρα, 1.300.000 επιτυχημένα μηνύματα κινητής τηλεφωνίας διεκπεραιώθηκαν. Επειδή, ωστόσο, καταγράφηκε μεγάλος αριθμός μηνυμάτων που δεν τα κατάφεραν, στις ειδικές οδηγίες παρέπεμψε ο υφυπουργός, ζητώντας παράλληλα από τους πολίτες να κάνουν χρήση και της δυνατότητας χειρόγραφης αίτησης.

Νέες διευκρινίσεις

Με την εμπειρία δύο ημερών από την εφαρμογή των μέτρων, αναφορικά με την βεβαίωση τύπου Α για τους εργαζόμενους, αυτή θα πρέπει να φέρει τη σφραγίδα του εργοδότη, αλλιώς θα είναι άκυρη.

Κλείσιμο
Επιπλέον, οι εργαζόμενοι σε εταιρίες διαχείρισης κοινοχρήστων θα πρέπει να φέρουν βεβαίωση εργοδότη με το πλήρες ωράριο και όλες τις διευθύνσεις των πολυκατοικιών που κατευθύνονται.

Νέο ωράριο στα σούπερ μάρκετ

Επιπρόσθετα, νέα ωράρια για τη λειτουργία των σούπερ μάρκετ ανακοίνωσε ο υφυπουργός, μετά από την εξομάλυνση των αγορών, τονίζοντας ότι από την Πέμπτη μέχρι και τις 25 Απριλίου τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργούν:

- Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 7 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ

- Σάββατο από τις 7 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ,

- Κυριακή θα παραμένουν κλειστά

Έλεγχοι για την καραντίνα

Με ικανοποίηση διαπιστώνουν τη συμμόρφωση των πολιτών σε συνθήκες καραντίνας σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς, γνωστοποιώντας ότι από τους 17 ελέγχους σε νοσούντες, όλοι βρέθηκαν σπίτι τους, όχι όμως και 8 άτομα από τους 161 που έχουν ιχνηλατηθεί ως «στενές επαφές» κρουσμάτων, στους οποίους επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000 ευρώ και ποινικές κυρώσεις.

Δείτε τις δηλώσεις του: 



Ανακοινώσεις Χαρδαλιά 24/03/2020


Διαβάστε επίσης: 

Κορωνοϊός - Πολιτική Προστασία: Εννέα διευκρινίσεις για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Κορωνοϊός -Χαρδαλιάς Ενθαρρυντικά τα πρώτα στοιχεία από την απαγόρευση της κυκλοφορίας

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Συνεχίζονται οι έλεγχοι της αστυνομίας - Δείτε βίντεο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ