Κορωνοϊός: Περίπου 326.000 πολίτες δεν έκαναν την ενισχυτική δόση - Οι εννέα περιοχές της χώρας που «σέρνονται» οι εμβολιασμοί

Κορωνοϊός: Περίπου 326.000 πολίτες δεν έκαναν την ενισχυτική δόση - Οι εννέα περιοχές της χώρας που «σέρνονται» οι εμβολιασμοί

Η εμβολιαστική κάλυψη στις συγκεκριμένες περιοχές δεν αγγίζει ούτε το 60% - Ποιες είναι - Συνεχίζεται η επέλαση της Omicron η οποία όμως δεν επηρεάζει τους σκληρούς επιδημιολογικούς δείκτες (νοσηλείες και διασωληνωμένους)

emvoliasmos
Με 21.412 νέα κρούσματα εξελίσσεται η επέλαση της παραλλαγής Όμικρον στη χώρα, αριθμός που παρά το μέγεθός του δεν «αγγίζει» τους σκληρούς επιδημιολογικούς δείκτες. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έκθεσης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και πληροφορίες του protothema.gr και ygeiamou.gr, το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) παραμένει σε τροχιά σταδιακής αποσυμφόρησης. Αρκεί η αντιπαραβολή της περασμένης Τρίτης, 8 Φεβρουαρίου, με τη σημερινή: οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με COVID-19 μειώθηκαν κατά περισσότερους από 400 και κατά 35 οι διασωληνωμένοι.

Ειδικότερα, στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται περί του 4.100 ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ τις 515 νέες εισαγωγές του περασμένου 24ώρου υπεραντισταθμίζουν τα 545 εξιτήρια. Η πληρότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι στο 73,54% και στις απλές κλίνες στο 54,88%. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς ανέρχονται σε 489 και στους 77 οι νέοι θάνατοι, υψηλός αριθμός αλλά χαμηλότερος συγκριτικά με όσους προηγήθηκαν έως και την περασμένη εβδομάδα. Η κυριαρχία της Όμικρον στις νέες νοσηλείες και η εν εξελίξει αποπληρωμή του σκληρού φορτίου της Δέλτα, διαμορφώνουν το πρόσφορο έδαφος για τα μεγαλύτερα ανοίγματα προς την κανονικότητα.

«Είναι προφανές, βέβαια, ότι περνάμε σε μία φάση όπου θα πρέπει να μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον ιό, να κυκλοφορεί ανάμεσά μας, και που ο καθένας από εμάς θα πρέπει να παίρνει τις αποφάσεις του σχετικά με το πόσο αποδέχεται την έκθεσή του σε αυτόν», είχε αναφέρει κατά την επίσημη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στις 10 του μήνα η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, μήνυμα που επανέλαβε με δηλώσεις της νωρίτερα στο Πρώτο Πρόγραμμα (91,6 και 105,8) η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μεταξύ των οποίων η έκκληση για προσοχή, τήρηση αποστάσεων και χρήση μάσκας -ιδίως σε συγχρωτισμένους χώρους-, καθώς και η υπενθύμιση ότι ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 προφυλάσσει.

Ποιοι επιμένουν στον μη εμβολιασμό

Η αντίσταση κατά του εμβολιασμού καλά κρατεί, παρά το ότι επτά στους δέκα πολίτες στη χώρα που έχουν θωρακιστεί με τα εμβόλια έναντι του κορωνοϊού θα αποτελέσουν τους μοναδικούς δικαιούχους των επικείμενων διευρυμένων ελευθεριών.

Πρόκειται για περίπου 326.000 πολίτες που δεν μερίμνησαν για την ενισχυτική δόση και προτίμησαν το «ληγμένο» πιστοποιητικό εμβολιασμού μετά την πάροδο των επτά μηνών από τον αρχικό εμβολιασμό για διδοσικά εμβόλια και τριών για το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, και 310.000 ηλικιωμένους άνω των 60 ετών πλήρως ανεμβολίαστων. Τα επικαιροποιημένα δεδομένα για τους τελευταίους αναμένονται αύριο, μετά την ταυτοποίηση των στοιχείων από τις βάσεις δεδομένων της ΗΔΙΚΑ, του Εθνικού Μητρώου Εμβολιασμών κ.λπ. με τους ΑΦΜ των υπόχρεων.

Παράλληλα, οι εμβολιασμοί φαίνεται πως «σέρνονται» σε εννέα Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) της χώρας, όπου η εμβολιαστική κάλυψη δεν έχει αγγίξει ούτε το 60%. Συγκεκριμένα, έως και τις 8 Φεβρουαρίου βάσει του επιδημιολογικού χάρτη, στο 59% βρίσκονται οι ΠΕ Έβρου και Σερρών, στο 58% οι ΠΕ Αρκαδίας και Ηλείας, στο 56% οι ΠΕ Δράμας και Κιλκίς, στο 55% η ΠΕ Πιερίας, στο 53% οι ΠΕ Δυτικής Αττικής και Φωκίδας και στο 46% η κατεξοχήν ανεμβολίαστη ΠΕ Ευρυτανίας.

Όπως και χθες με 25.229, οι σημερινοί εμβολιασμοί παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα με μόλις 3.738 πολίτες να προσέρχονται σε κάποιο εμβολιαστικό κέντρο για να λάβουν την πρώτη δόση εμβολίου και άλλους 18.575 για τη χορήγηση της ενισχυτικής ([τρίτης») δόσης. Συνολικά, μαζί με όσους ολοκλήρωσαν τον αρχικό εμβολιασμό τους, η 15η Φεβρουαρίου «έκλεισε» με 28.392 εμβολιασμούς.

Εκτόξευση του ιικού φορτίου στην Κέρκυρα

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα για την εβδομάδα 7 - 13 Φεβρουαρίου 2022, αποτυπώνουν την έκρηξη του ιικού φορτίου στα λύματα της Κέρκυρας (+454%) και καθαρά αυξητικές τάσεις στη Ξάνθη (+42%), ενώ οριακές ήταν οι αυξήσεις στην Αλεξανδρούπολη (+17%) και στα Ιωάννινα (+20%).

Τέλος, πτωτικές τάσεις παρουσίασε το ιικό φορτίο η Αττική (-33%) και οριακά πτωτικές η Πάτρα (-24%), με το φορτίο να παραμένει σταθερό στον Βόλο (-9%), στη Λάρισα (+7%) και στη Θεσσαλονίκη (-14%).


Ειδήσεις σήμερα:

Αποκλιμάκωση ή μπλόφα; Επιστρέφουν στη βάση τους ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται κοντά στην Ουκρανία


Διονύσης Χαριτόπουλος: Οι άγνωστες ιστορίες για τον Άρη Βελουχιώτη και τους αντάρτες του

Αναβλήθηκε για τις 4 Απριλίου η δίκη του προπονητή ιστιοπλοΐας που κατηγορείται για βιασμό 11χρονης αθλήτριάς του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ