Μετάλλαξη Omicron: Γαλλία και Γερμανία λαμβάνουν αυστηρότερα μέτρα

Μετάλλαξη Omicron: Γαλλία και Γερμανία λαμβάνουν αυστηρότερα μέτρα

Ο Μακρόν συγκαλεί έκτακτο συμβούλιο καθώς τα κρούσματα του κορωνοϊού αυξάνονται ραγδαία - Τέσσερα γερμανικά κρατίδια βάζουν «λουκέτο» στα νυχτερινά κέντρα

paris_xmas
Με την επέλαση του πέμπτου κύματος της νόσου Covid-19 στη Γαλλία, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συγκαλεί σήμερα το απόγευμα έκτακτο συμβούλιο λαμβάνοντας νέα μέτρα για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, και κυρίως της παραλλαγής «Omicron».

Αβεβαιότητα επικρατεί για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, των αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως γράφει η γαλλική εφημερίδα Liberation αναφερόμενη στην εκτίναξη των κρουσμάτων κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες.

Το γεγονός ότι, σ΄ ένα εικοσιτετράωρο, περισσότερα από 100.000 νέα κρούσματα της νόσου Covid-19 καταγράφηκαν ανήμερα Χριστουγέννων προβληματίζει τους ειδικούς που θεωρούν ότι η ιδιαίτερα μεταδοτική παραλλαγή «Omicron», ευθύνεται για την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, αν και θεωρείται λιγότερο επικίνδυνη, σύμφωνα με βρετανικές και νοτιοαφρικανικές μελέτες.

Τα νέα μέτρα που θα ανακοινώσει σήμερα ο ένοικος των Ηλυσίων θα τεθούν σε ψηφοφορία από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση ( 29 Δεκεμβρίου) και εν συνεχεία από τη Γερουσία ( 5 Ιανουαρίου) για να τεθούν σε ισχύ πριν από τις 15 Ιανουαρίου του 2022.

Τα μέτρα που θα ανακοινώσει το Ελιζέ

Ανάμεσα στα μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει το Ελιζέ είναι ότι για να έχει κανείς πρόσβαση σε δραστηριότητες αναψυχής, μέσα μεταφοράς, μπαρ και εστιατόρια, θα πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένος.

Επιπλέον, η κυβέρνηση των Παρισίων εξετάζει τη δημιουργία του «σούπερ πάσο». Αυτό σημαίνει ότι, με αρνητικό τεστ Covid, εκτός από τον πλήρη εμβολιασμό, θα μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση σε ορισμένα μέρη «πολύ υψηλού κινδύνου», όπως τα νυχτερινά κέντρα.

Κλείσιμο
Όσον αφορά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όπως και πέρυσι, υπάρχει το ενδεχόμενο να τεθεί απαγόρευση κυκλοφορίας, σύμφωνα με τα γαλλικά δίκτυα TF1 και LCI.

Ανάμεσα στις αναμενόμενες ανακοινώσεις, είναι και η ενίσχυση της τηλεργασίας. Το υπουργείο Εργασίας έχει ζητήσει από τις εταιρείες «να προετοιμαστούν» για τηλεργασία «τουλάχιστον τρεις ημέρες» την εβδομάδα «για τις θέσεις που το επιτρέπουν», «ή ακόμη και τέσσερις εάν είναι εφικτό».

Ανησυχία για την επιστροφή στα σχολεία

Σε ότι αφορά την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, που έχει προγραμματιστεί για τις 3 Ιανουαρίου, 50 Γάλλοι υγειονομικοί εκφράζουν σε επιστολή τους την έντονη ανησυχία τους προς το υπουργείο Υγείας για τα «σημερινά επίπεδα ιικού φορτίου του κορωνοϊού μεταξύ παιδιών και εφήβων σχολικής ηλικίας» και διερωτώνται αν θα πρέπει να αναβληθεί η έναρξη της σχολικής χρονιάς.

«Από τις αρχές Νοεμβρίου, τουλάχιστον 300.000 παιδιά και έφηβοι βρέθηκαν θετικοί στη νόσο Covid-19», επισημαίνουν οι υγειονομικοί.

Νέα μέτρα λαμβάνουν τέσσερα γερμανικά κρατίδια

Την ίδια ώρα στη Γερμανία, τέσσερα ομόσπονδα κρατίδια λαμβάνουν από σήμερα νέα αυστηρότερα μέτρα έναντι της νόσου Covid.

Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, περιορισμό των ιδιωτικών συγκεντρώσεων σε δέκα άτομα, πλήρως εμβολιασμένα ή άτομα που έχουν αναρρώσει από Covid και «λουκέτο» σε νυχτερινά κέντρα.

Αυστηρότεροι κανόνες τίθενται από σήμερα σε ισχύ στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, την Κάτω Σαξονία, το Βραδεμβούργο και το Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, ενώ αύριο θα ακολουθήσουν άλλα κρατίδια.

Αν και τις τελευταίες ημέρες έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού, η τοπική κυβέρνηση του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας διέταξε το κλείσιμο πολλών δημόσιων χώρων - συμπεριλαμβανομένων κινηματογράφων, θεάτρων, μουσείων, εσωτερικών χώρων σε ζωολογικούς κήπους, και άλλων χώρων αναψυχής.

Στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, απαγορεύεται από σήμερα η κυκλοφορία στον κλάδο της εστίασης από τις 22:30 το βράδυ έως τις 5 το πρωί. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα τεθεί σε ισχύ από τη μία το πρωί έως τις 5 το πρωί.


Ειδήσεις σήμερα:

Φόβος στο Mπάκιγχαμ για τις μετακινήσεις των πιο έμπιστων φρουρών της βασιλικής οικογένειας


«Nτροπή της»: Το ξέσπασμα της μάνας του δολοφονημένου Μπάμπη Λαζαρίδη κατά της Ηλιάδη


Πέθανε από κορωνοϊό αξιωματικός εν ενεργεία της Πολεμικής Αεροπορίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ