Κορωνοϊός: Το εμβόλιo της Pfizer αντιμετωπίζει και τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη

Κορωνοϊός: Το εμβόλιo της Pfizer αντιμετωπίζει και τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη

Η Pfizer ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο εμφανίζει αποτελεσματικότητα 91% έξι μήνες μετά τη χορήγησή του και προστατεύει έναντι της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης  -  Η προστασία από τις μεταλλάξεις μπορεί να οδηγήσει στο τέλος της πανδημίας

emvolio_pfizer1
Ενθαρρυντικά ήταν τα στοιχεία της Pfizer για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, που φαίνεται ότι αντιμετωπίζει και τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, η οποία θεωρείται πιο επικίνδυνη και ιδιαίτερα μεταδοτική. 

Η φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι δοκιμές έδειξαν ότι το εμβόλιο λειτουργεί κατά του συγκεκριμένου στελέχους, ενώ η αποτελεσματικότητά του μετά από έξι μήνες αγγίζει το 91,3%

«Είναι ένα σημαντικό βήμα για να επιβεβαιώσουμε περαιτέρω την ισχυρή αποτελεσματικότητα και τα καλά δεδομένα ασφαλείας που έχουμε δει έως τώρα» δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της BionTech Ουγκούρ Σαχίν


Ο Μπουλά από την πλευρά του, τόνισε πως η αποτελεσματικότητα του εμβολίου απέναντι στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, φτάνει στο 100%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης. 



Κλείσιμο
Η Pfizer ανακοίνωσε ότι 12.000 άτομα που μετείχαν στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών απέκτησαν υψηλά επίπεδα προστασίας έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

Σύμφωνα με τη Pfizer, τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών δείχνουν ότι το εμβόλιο μπορεί αποτελεσματικά να προστατεύσει από τις υφιστάμενες μεταλλάξεις, κάτι που αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για να υπάρξει ανοσία της αγέλης και να τερματιστεί η πανδημία στον παγκόσμιο πληθυσμό.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ανέρχεται στο 91,3%. Αν και είναι χαμηλότερη από το ποσοστό του 95% που είχε ανακοινωθεί τον Νοέμβριο, έκτοτε αναφέρθηκαν σειρά από μεταλλάξεις σε διάφορες περιοχές του κόσμου. 

Το εμβόλιο της κοινοπραξίας Pfizer/BioNTech έλαβε άδεια επείγουσας χρήσης τον Δεκέμβριο τόσο από την αμερικανική υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, όσο και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά ανακοίνωσε ότι μετά και τα τελευταία αποτελέσματα, η κοινοπραξία θα υποβάλει αίτηση για πλήρη άδεια στον αμερικανικό FDA. Παράλληλα, η φαρμακοβιομηχανία θα μοιραστεί τα αποτελέσματα με ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο, για να αξιολογηθούν.



Τι δείχνουν τα αποτελέσματα της μελέτης

Η έρευνα έγινε σε περίπου 44.000 άτομα, στα οποία δόθηκε εναλλακτικά είτε το εμβόλιο είτε το εικονικό φάρμακο. Υπήρξαν 927 κρούσματα, ωστόσο μόνο 77 είχαν λάβει το εμβόλιο, που έχει ποσοστό αποτελεσματικότητας 91,3% σύμφωνα με την εταιρεία.

Από τις 21 σοβαρές περιπτώσεις νόσησης, μόνον ένας ασθενής είχε λάβει το εμβόλιο, που αποκτά αποτελεσματικότητα 95,3%.

Σύμφωνα με το αμερικανικό CDC, υπήρξαν 312 κρούσματα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης στις ΗΠΑ. Στις δοκιμές των Pfizer/BioNTech παρατηρήθηκαν έξι περιπτώσεις της μετάλλαξης, ωστόσο κανείς από τους νοσούντες δεν είχαν λάβει το εμβόλιο. 



Ένα κομμάτι της δοκιμής έγινε στη Νότια Αφρική, όπου εμφανίστηκε το μεταλλαγμένο στέλεχος που προκαλεί αγωνία στους επιστήμονες για την ικανότητά του να εξουδετερώσει το εμβόλιο. Αν και ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι 800 και θεωρείται μικρός, το εμβόλιο εμφάνισε αποτελεσματικότητα σε ποσοστό 100%, 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη δεν φαίνεται να επηρεάζει την υψηλή αποτελεσματικότητα του εμβολίου, αν και τα επίπεδα αντισωμάτων είναι χαμηλότερα.


Ειδήσεις σήμερα:

ΕΟΦ: Δεν σχετίζεται ο θάνατος της 63χρονης στο Ίλιον με τον εμβολιασμό

Μητσοτάκης: Επίσκεψη στη Λιβύη με τον Δένδια την Τρίτη 6 Απριλίου

Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία - Τα self test και οι υπεύθυνες δηλώσεις των γονέων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK