Κορωνοϊός: Δοκιμάζει τα όρια του ΕΣΥ η «έκρηξη» του αριθμού εισαγωγών και διασωληνωμένων

Κορωνοϊός: Δοκιμάζει τα όρια του ΕΣΥ η «έκρηξη» του αριθμού εισαγωγών και διασωληνωμένων

Η πανδημία πλήττει πλέον και τις  νεότερες ηλικιακές ομάδες - 17 πολίτες 18-39 ετών βρίσκονται με μηχανική υποστήριξη - Στα ύψη παραμένει ο αριθμός των κρουσμάτων - Αναζωπύρωση και σε νησιά - Σαρώνει η βρετανική μετάλλαξη

entatiki_swtiria_main
«Δυναμίτης» στις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) αποτελεί πλέον κάθε ημέρα που περνάει, με τα αρνητικά ρεκόρ της πανδημίας να καταρρίπτονται το ένα μετά το άλλο. Σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 3.073 νέες θετικές διαγνώσεις του κορωνοϊού στη χώρα μας, αλλά οι τρομακτικοί αριθμοί των 645 διασωληνωμένων και των 525 νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι εκείνοι που εκτοξεύουν την αγωνία των ειδικών. Στη λίστα των αρνητικών ειδήσεων προστίθεται, βέβαια, και ο θάνατος 45 ανθρώπων το τελευταίο 24ωρο.

Τριπλασιάστηκαν οι διασωληνωμένοι 18-39 ετών σε μία εβδομάδα

Σε ολοένα και πιο ανησυχητικά επίπεδα κινείται τις τελευταίες ημέρες η πανδημία, με την θετική επίδραση του εμβολιασμού των ηλικιωμένων να είναι μεν εμφανής, αλλά τον κλήρο των επιπτώσεων να πέφτει πια περισσότερο στις νεότερες ηλικιακές ομάδες. Τα στοιχεία που ανακοινώνει σήμερα ο ΕΟΔΥ για τους διασωληνωμένους ασθενείς είναι πραγματικά σοκαριστικά, αφού 17 συμπολίτες μας 18-39 ετών βρίσκονται με μηχανική υποστήριξη αναπνοής στα νοσοκομεία.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της αύξησης και η σοβαρότητα της κατάστασης, αρκεί να πούμε ότι μία εβδομάδα πριν οι άνθρωποι αυτοί δεν ξεπερνούσαν τους έξι, δηλαδή σχεδόν τριπλασιάστηκαν από τις 11 Μαρτίου. Επιπλέον, στις 18 Φεβρουαρίου οι διασωληνωμένοι 18-39 ετών ήταν μόλις τρεις, άρα σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 56,6% μέσα σε μόλις ένα μήνα!

Στα στοιχεία αυτά προστίθεται και το γεγονός ότι από το σύνολο των 645 διασωληνωμένων σήμερα, οι 227 ασθενείς (35,2%) είναι 40-64 ετών, επομένως οι δύο ηλικιακές ομάδες που θεωρητικά διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο σοβαρής COVID-19 φτάνουν πλέον το 37,8%, ποσοστό αρκετά υψηλό σε σχέση με τους ηλικιωμένους 65 ετών και άνω (62,2%).

«Πυρετός κρουσμάτων» σε όλη τη χώρα – Παραμένει ο συναγερμός στην Αττική

Από το σύνολο των 53.606 διαγνωστικών ελέγχων που διενεργήθηκαν το τελευταίο 24ωρο (20.235 μοριακοί και 33.371 ταχείας ανίχνευσης), διαπιστώθηκαν συνολικά 1.524 νέα κρούσματα στην Αττική που συνεχίζει να διατηρεί το αρνητικό σερί στις νέες λοιμώξεις. Από τις Περιφερειακές Ενότητες της πρωτεύουσας το νήμα κόβει σήμερα μετά από καιρό ο Δυτικός Τομέας με συνολικά 364 νέα περιστατικά, ακολουθεί το κέντρο της Αθήνας με 347 και ο Πειραιάς με 298. Σε χαμηλότερα επίπεδα κινούνται ο βόρειος και νότιος τομέας με 184 και 137 κρούσματα αντίστοιχα και σε σχετικά ασφαλή επίπεδα τα νησιά με 22.

Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται σταθερά δεύτερη πίσω από την Αττική στον ημερήσιο πίνακα κρουσμάτων του ΕΟΔΥ, καταγράφοντας σήμερα 304 νέες λοιμώξεις, γεγονός που μπορεί να εκτιμηθεί ως σταθεροποίηση ή και βραδεία αποκλιμάκωση της εξέλιξης της πανδημίας στην περιοχή. Αντιθέτως, εξαιρετικά επικίνδυνη παραμένει η κατάσταση σε Αχαΐα και Λάρισα με τα 143 και 110 νέα κρούσματα του τελευταίου 24ωρου να μην επιτρέπουν λεπτό ανακούφισης.

Εύβοια και Κοζάνη ξεπερνούν σήμερα τις 50 νέες θετικές διαγνώσεις (59 και 54 αντίστοιχα), ενώ σε δύσβατα μονοπάτια εξακολουθούν να βαδίζουν Ηράκλειο με 73 και Βοιωτία με 41. Εξίσου ανησυχητικά, όμως, είναι τα πράγματα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπου οι νέες μολύνσεις μπορεί να μην είναι πολλές, η αναλογία τους ανά 100.000 πληθυσμού, ωστόσο, είναι πολύ πιο ενδεικτική της κατάστασης. Συγκεκριμένα, η Καστοριά με 32 κρούσματα σήμερα φτάνει τα 63,59 ανά 100.000 πληθυσμού και τα Γρεβενά με 12 φτάνουν τα 37,79.

Αναζωπύρωση σε πολλά νησιά

Κλείσιμο
Σταδιακή αύξηση των νησιών που εντάσσονται στον ημερήσιο επιδημιολογικό πίνακα του ΕΟΔΥ παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κρισιμότητα του περιχαράκωσης της διασποράς στις περιοχές αυτές, λόγω των περιορισμένων δυνατοτήτων των εκεί νοσηλευτικών μονάδων.

Σήμερα μόνο ο αριθμός των νησιών που καταγράφουν νέα κρούσματα ανέρχεται στα 17, με τα στοιχεία για πολλά από αυτά να είναι από ανησυχητικά έως επικίνδυνα. Λέσβος (24), Ζάκυνθος (11), Κάλυμνος (10) και Χίος (10) σημειώνουν διψήφιους αριθμούς, ωστόσο, τα πέντε κρούσματα στη Μήλο αντιστοιχούν σε 50,34 ανά 100.000 πληθυσμού, ενώ τα τέσσερα στη Μύκονο αντιστοιχούν σε 39,47. Τη λίστα συμπληρώνουν Λευκάδα με 7 κρούσματα, Κέρκυρα με 5, Σποράδες με 4, Ρόδος, Σάμος και Σύρος με 3, Κέα-Κύθνος, Κεφαλλονιά, Λήμνος, Κως και Νάξος με 1 κρούσμα.

Στο 97% η επικράτηση της βρετανικής μετάλλαξης

Συντηρείται η ανησυχία στο πεδίο των μεταλλάξεων του κορωνοϊού που κυκλοφορούν στη χώρα μας, όπως αναδεικνύουν τα τελευταία στοιχεία από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης.

Σύμφωνα με την ανάλυση 482 νέων δειγμάτων από τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης και Αττικής για την περίοδο 2 Φεβρουαρίου έως 9 Μαρτίου 2021, εντοπίστηκαν 430 στελέχη μεταλλάξεων, εκ των οποίων τα 426 με τη βρετανική μετάλλαξη και 4 με τη νοτιοαφρικανική, ενώ αναδείχθηκαν ακόμη και 9 δείγματα με στελέχη υπό διερεύνηση. Ως εκ τούτου, το ποσοστό επικράτησης του βρετανικού στελέχους έναντι των υπολοίπων δειγμάτων ενδιαφέροντος ανέρχεται πλέον στο 97%.

Επιπρόσθετα, στη σημερινή έκθεση του ΕΟΔΥ παρουσιάζεται και η ανάλυση του Δικτύου Επιτήρησης σε 238 επιλεγμένα δείγματα της περιόδου 6 Οκτωβρίου έως 29 Δεκεμβρίου 2020, όπου αναδείχθηκαν συνολικά μόλις 6 στελέχη με μεταλλάξεις. Τα δεδομένα αυτά υποδεικνύουν ότι η κυκλοφορία των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού πριν την έλευση του νέου έτους ήταν εξαιρετικά περιορισμένη.

Αντιθέτως, πλέον έχουν ταυτοποιηθεί συνολικά 2.476 θετικά στελέχη της βρετανικής μετάλλαξης και 55 της νοτιοαφρικανικής, από τα οποία 47 προέρχονται από την Π..Ε. Θεσσαλονίκης, 2 από την Π.Ε. Ιωαννίνων, 5 από την Περιφέρεια Αττικής και 1 από την Περιφέρεια Κρήτης. Το ενθαρρυντικό στοιχείο εδώ είναι πως το στέλεχος της Νοτίου Αγφρικής –για το οποίο δεν έχει αποσαφηνιστεί αν τα υπάρχοντα εμβόλια προστατεύουν- φαίνεται να έχει πια περιχαρακωθεί και να μην υπάρχει διασπορά σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Τέλος, νωρίτερα το απόγευμα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε τα συμπεράσματά του για το εμβόλιο της Astrazeneca, ξεκαθαρίζοντας ότι πρόκειται για ένα εμβόλιο «ασφαλές και αποτελεσματικό, τα οφέλη του οποίου υπερτερούν των πιθανών κινδύνων» και ότι δεν σχετίζεται με αύξηση του συνολικού κινδύνου θρομβοεμβολικών επεισοδίων ή θρόμβων αίματος.

Ειδήσεις σήμερα: 

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Αυτά είναι τα βασικά του χαρακτηριστικά - Στόχος να εγκριθεί μέχρι 1η Ιουνίου

Διάσωση - θαύμα μέσα από όχημα που κρεμόταν από αερογέφυρα - Δείτε το βίντεο

Θεσσαλονίκη: Μολότοφ σε εμπορικό κατάστημα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network