Κορωνοϊός: Ανοδική η πορεία των κρουσμάτων - 70 εισαγωγές την ημέρα στα νοσοκομεία

Κορωνοϊός: Ανοδική η πορεία των κρουσμάτων - 70 εισαγωγές την ημέρα στα νοσοκομεία

Οι ειδικοί επισημαίνουν ωστόσο ότι «βλέπουν» περιθώρια διαχείρισης γιατί η πορεία των κρουσμάτων δεν είναι εκθετική - Τι σημαίνει αυτό -  Ανησυχία για τις ενδονοσοκομειακές εστίες της Covid-19

kosmosart
Συνεχίζει την κυκλοφορία του - μεγάλη στην Αττική, χαμηλότερη στην υπόλοιπη χώρα εκτός μεμονωμένων περιοχών- ο κορωνοϊός. Για μια ακόμη ημέρα ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων, χθες, κυμάνθηκε σε υψηλά - αλλά όχι τόσο υψηλά όσο τις προηγούμενες ημέρες- επίπεδα, με 303 νέα περιστατικά, εκ των οποίων τα 168 στο λεκανοπέδιο. Κατά τους ειδικούς, που παρακολουθούν με αγωνία την πορεία της επιδημίας, η ανοδική αλλά όχι και εκθετική όπως επισημαίνουν αύξηση των κρουσμάτων, αφήνει περιθώριο για τη διαχείρισή της.

Στο πλαίσιο αυτό οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές παρακολουθούν με προσοχή την κίνηση του κορωνοϊού, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των νέων περιστατικών λοιμώξεων, την κατάσταση του συστηματος υγείας, την επίδραση των μέτρων που έχουν εφαρμοστεί, και ετοιμάζονται να ενεργοποιήσουν και πάλι κάποια μέτρα, εφόσον χρειαστεί. Η προσπάθεια αντιμετώπισης του κορωνοϊού δίνεται σε τοπικό επίπεδο, πχ στην Αττική μέσω εκτεταμένου τέστινγκ για τις επιβαρυμένες γειτονιές της Αθήνας, αλλά και και με μίνι καραντίνες σε περιοχές με μεγάλο φορτίο. Τέτοιες είναι οι περιφερειακές ενότητες Αχαΐας και Ιωαννίνων όπου επιβλήθηκαν χθες ειδικοί περιορισμοί. Παράλληλα, επιδιώκεται η ανακοπή πιθανών υπερμεταδόσεων - όπως ανακοινώθηκε χθες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο δεν θα πραγματοποιηθούν την 28η Οκτωβρίου μαθητικές και στρατιωτικές παρελάσεις.

Η κυκλοφορία του ιού αποτυπώνεται και στις εισαγωγές σε νοσοκομεία, που καταγράφονται με τον ίδιο σταθερά ανοδικό ρυθμό. Τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται περίπου 70 νέες εισαγωγές ημερηςίως σε κλινικές Covid-19 και σε απλές κλίνες.

Εχθές ο αριθμός των ασθενών που χρειάστηκαν νοσηλεία έφθασε τους 72 -το ρεκόρ μέχρι τώρα είναι 79 ασθενείς που εισήχθησαν σε νοσοκομείο σε μία ημέρα.

Συνολικά ο αριθμός των νοσηλευομένων έφθασε χθες τους 718, με τους 205 να χρειάζονται νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή σε άλλες Μονάδες. Οι περισσότεροι ασθενείς νοσηλεύονται στην Αττική, όπου γίνονται καθημερινά περισσότερες από μία στις 2 εισαγωγές σε νοσοκομεία. Εχθές έγιναν στον Ευαγγελισμό και το Αττικόν περίπου 40 εισαγωγές ασθενών.

Οι διασωληνωμένοι ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 εχθές ήταν 83 επί συνόλου 205 σοβαρά ασθενών λόγω κορωνοϊού. Ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται πλέον σε 419, με 10 θανάτους να καταγράφονται το τελευταίο 24ωρο.

Κλείσιμο
Στο μεταξύ, σε υψηλό επίπεδο είναι ο συναγερμός για ενδονοσοκομειακές εστίες της Covid-19. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλη Γιαννάκο, νοσηλευτής χειρουργείου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας βρέθηκε θετικός, με αποτέλεσμα να κλείσουν δύο χειρουργικές αίθουσες. Επίσης, στο Κέντρο Υγείας Χαλανδρίτσας, εντοπίστηκε και δεύτερος γιατρός θετικός. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΠΟΕΔΗΝ, 105 υγειονομικοί βρίσκονται σε αναρρωτική άδεια αυτή την περίοδο, και 250 έχουν νοσήσει μετά το καλοκαίρι. Από την αρχή της επιδημίας στη χώρα ο αριθμός των εργαζόμενων στα νοσοκομεία που έχουν επιβεβαιωθεί ως θετικοί στον ιό ξεπερνά τους 700.

Ειδήσεις σήμερα: 

Βρετανικά Μέσα: Υποψήφιες να μπουν σε λίστα «καραντίνας» Ελλάδα, Ιταλία και Σουηδία

Συγκλονίζει ο 25χρονος που διασωληνώθηκε με κορωνοϊό: Δεν είχα υποκείμενο νόσημα, το σώμα μου έχει πάθει ζημιά

Επιδημιολόγος Cambridge: Τι να περιμένουμε από το εμβόλιο για τον κορωνοϊό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK