Ένα παιδί στα δέκα υφίσταται σωματική ή ψυχολογική βία στο σχολείο

Ένα παιδί στα δέκα υφίσταται σωματική ή ψυχολογική βία στο σχολείο

Τουλάχιστον το 10% των παιδιών ηλικίας 8 έως 12 ετών δηλώνουν θύματα παρενόχλησης στα σχολεία, δηλαδή φραστικής ή σωματικής βίας, σύμφωνα με μελέτη του Διεθνούς Παρατηρητηρίου για τη βία στα σχολεία που διεξήγαγε για τη UNICEF και δημοσιοποίησε σήμερα

Ένα παιδί στα δέκα υφίσταται σωματική ή ψυχολογική βία στο σχολείο
Τουλάχιστον το 10% των παιδιών ηλικίας 8 έως 12 ετών δηλώνουν θύματα παρενόχλησης στα σχολεία, δηλαδή φραστικής ή σωματικής βίας, σύμφωνα με μελέτη του Διεθνούς Παρατηρητηρίου για τη βία στα σχολεία που διεξήγαγε για τη UNICEF και δημοσιοποίησε σήμερα. Συνολικά ποσοστό 11,7% των ερωτηθέντων μαθητών στη Γαλλία δηλώνουν θύματα βίας, "αποδιοπομπαίοι τράγοι" ή "περίγελος" της τάξης, σύμφωνα με τη μελέτη. Το φαινόμενο είναι ανεξάρτητο από την κοινωνιολογία του σχολείου: το ποσοστό δεν είναι μεγαλύτερο στις φτωχές συνοικίες.

"Υπάρχει η γενική αίσθηση της ασφάλειας στο σχολείο. Ωστόσο δεν πρέπει να υποβαθμίζουμε το πρόβλημα", επισημαίνει ο Ερίκ Ντεμπαρμπιέ, διευθυντής του Παρατηρητηρίου και συντάκτης της έκθεσης, η οποία διεξήχθη την περίοδο 2009-2010 σε 12.326 μαθητές, ηλικίας 8 έως 12 ετών, από 157 σχολεία. Σύμφωνα με τη μελέτη, τα φαινόμενα "διωγμού" είναι μάλλον περιορισμένα καθώς σχεδόν εννέα μαθητές στους δέκα (88,9%) δηλώνουν ότι αισθάνονται "τελείως καλά", "μάλλον καλά" στο σχολείο και τουλάχιστον επτά στους δέκα δηλώνουν ότι δεν υπήρξαν "ποτέ" θύματα βίας ή υπήρξαν "πολύ περιστασιακά".

Ωστόσο για μια μειοψηφία μαθητών, η βία είναι αισθητή, συχνά από μικρές επαναλαμβανόμενες επιθέσεις όπως προσβολές και απειλές έως και χειροδικία, εκβιασμό, σεξουαλική βία. "Κάθε μικρή επίθεση έχει μικρή σημασία αν εξεταστεί μεμονωμένα, αλλά η επανάληψη είναι αυτή που βαρύνει την κατάσταση", εξήγησε ο Ντεμπαρμπιέ. Απέναντι στο φαινόμενο αυτό, ο υπουργός Εθνικής Παιδείας Λικ Σατέλ συγκροτεί σήμερα ένα "επιστημονικό συμβούλιο για τις διακρίσεις στο σχολείο", ένας εκ των στόχων του οποίου είναι η καταπολέμηση της παρενόχλησης στα σχολεία.
"Ο στόχος είναι να έχουμε μια πραγματική εικόνα για το θέμα αυτό, γιατί είναι θέμα ταμπού, κανείς δεν είχε δικαίωμα να μιλήσει γι αυτό", πρόσθεσε ο υπουργός.
Κλείσιμο

Το ποσοστό των μαθητών που πέφτουν θύματα φυσικής παρενόχλησης εκτιμάται στο 10,1%. Το 71,8% των ερωτηθέντων μαθητών δεν υφίστανται βία και το 18% υφίστανται περιστασιακά. Όσον αφορά τη φραστική βία, σχεδόν τα δύο τρίτα των μαθητών (65%) δηλώνουν ότι δεν θεωρούν ότι δεν υφίστανται τέτοιου είδους βίας, ενώ 14,4% δηλώνει ότι υφίσταται σε μικρό βαθμό ή συχνά.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης