Μοναδικές εικόνες: «Κόκκινη καταιγίδα» έπληξε τη Σάμο

Μοναδικές εικόνες: «Κόκκινη καταιγίδα» έπληξε τη Σάμο

Αλλεπάλληλοι κεραυνοί έκαναν τη νύχτα μέρα, ενώ η μεγάλη συγκέντρωση σκόνης στην ατμόσφαιρα χρωμάτιζε σε αποχρώσεις Σαχάρας 

samos1
Ενα μοναδικό φαινόμενο, την «κόκκινη καταιγίδα» έκανε την εμφάνισή του το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, κατά το δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας «Φοίβος», οι κάτοικοι αρκετών νησιών του κεντρικού και νότιου Αιγαίου.

Σύμφωνα με τον Μανώλη Θράβαλο, φωτογράφο και συνεργάτη του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου, η κακοκαιρία «προκάλεσε ένα ιδιαίτερα έντονο επεισόδιο μεταφοράς αφρικανικής σκόνης στις περιοχές αυτές Αλλεπάλληλοι κεραυνοί έκαναν τη νύχτα μέρα, ενώ η μεγάλη συγκέντρωση σκόνης στην ατμόσφαιρα χρωμάτιζε σε αποχρώσεις Σαχάρας τις συνεχείς λάμψεις».

«Οι κεραυνοί εκπέμπουν σε όλα τα μήκη κύματος, αν και λίγο περισσότερο προς το μπλε, και γι'αυτό γενικά η λάμψη τους είναι λευκή με μπλε απόχρωση. Παρ'όλα αυτά, τα μπλε μήκη κύματος διασκορπίζονται περισσότερο σε σχέση με τα κόκκινα όταν στην ατμόσφαιρα υπάρχει μεγάλη ποσότητα πολύ μικρών σωματιδίων, λόγω ενός φαινομένου που ονομάζεται σκέδαση Rayleigh. Έτσι έγινε και την Παρασκευή, όταν η υψηλή συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης, αφαίρεσε την χαρακτηριστική μπλε λάμψη του κεραυνού, αφήνοντας τις πορτοκαλί και κόκκινες αποχρώσεις να υπερισχύσουν. Το συγκεκριμένο φαινόμενο της "κόκκινης καταιγίδας" δεν είναι σπάνιο, αφού σχεδόν κάθε χρόνο εμφανίζονται οι απαραίτητες συνθήκες για τη δημιουργία του, αν και είναι πιο συνηθισμένο αυτό να γίνεται την άνοιξη και όχι μέσα στην καρδιά του χειμώνα», σημείωσε.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες:


Κλείσιμο
samos2
samos3
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης