Η Μέρκελ στη Γερμανική Σχολή - Τι συζήτησε με τους μαθητές

Η Μέρκελ στη Γερμανική Σχολή - Τι συζήτησε με τους μαθητές

Η Άνγκελα Μέρκελ έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους μαθητές οι οποίοι της έθεσαν και διάφορα ερωτήματα

merkel01
Τι σκέφτεστε εσείς, κυρία Merkel, όταν ακούτε… «Ευρώπη»;«Όταν ακούω Ευρώπη, σκέφτομαι τον χώρο που ζούμε. Αλλά και πολλά ξενύχτια. Γιατί στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα αποφασίζουμε όλα από κοινού και αυτό σημαίνει μια συνεχή διαπραγμάτευση. Σέβομαι και εκτιμώ πολύ  την πολυμορφία και την πολυπολιτισμικότητα της ένωσης. Η κοινή συνύπαρξη των λαών». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel τη λιγότερο … επίσημη συνάντησή της από αυτές που πραγματοποίησε το διήμερο που βρίσκεται στην Ελλάδα, αυτήν με τους μαθητές και τις μαθήτριες σχολείων που ανήκουν στο δίκτυο Pasch, ένα δίκτυο επιλεγμένων σχολείων από όλη την Ευρώπη που δίνουν έμφαση στη διδασκαλία της γερμανικής γλώσσας και στην προώθηση του γερμανικού πολιτισμού.

XN6n4LQv11


Μαθητές από σχολεία του δικτύου Pasch δέχθηκαν επίσημη πρόσκληση από τη Γερμανική Πρεσβεία, προκειμένου να συμμετάσχουν στη συνάντηση και τη συζήτηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, η οποία πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Γερμανικής Σχολής Αθηνών. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την Καγκελάριο, να συνομιλήσουν μαζί της, να ακούσουν και να ανταλλάξουν απόψεις για το παρόν και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τον ρόλο της Ελλάδας σε αυτήν, για τις δυνατότητες που ανοίγονται στο δικό τους μέλλον μέσα από τη συμμετοχή της χώρας μας στην Ένωση καθώς και για πολλά άλλα ζητήματα που τους απασχολούν.

Η κυρία Merkel σε ερώτηση μαθητή της Γ’ Λυκείου της Ελληνογερμανικής Αγωγής ο οποίος συμμετείχε στο πάνελ της συζήτησης και αναφέρθηκε στην κρίση με τον προβληματισμό για το τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα, για να παίξει πάλι ρόλο στην Ευρώπη, απάντησε «Μη σκέφτεστε ότι η Ελλάδα δεν παίζει ρόλο» και τόνισε ότι «η Ελλάδα έπαιζε και παίζει πάντα σημαντικό ρόλο». Άκουσε με πολλή προσοχή τις τοποθετήσεις των μαθητών και τους αντιμετώπισε όχι ως παιδιά αλλά ως πολίτες με άποψη και ως ισότιμους συνομιλητές. Ήταν μία μοναδική εμπειρία, καθώς έδωσε την ευκαιρία στα παιδιά να γνωρίσουν μία ηγετική φυσιογνωμία της σύγχρονης Ευρώπης βλέποντάς την όχι μόνο μέσα από τον πολιτικό της ρόλο αλλά και από την ανθρώπινη πλευρά της.

merkel_main01
merkel04

Απαντώντας στην παρατήρηση ενός μαθητή ότι υπάρχει η αίσθηση πως οι Έλληνες δεν αντιμετωπίζονται ως ισότιμοι λόγω της κρίσης, η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι αυτό δεν ισχύει και ότι έχουν τα ίδια δικαιώματα που είχαν όπως πάντα. Αναφέρθηκε στη δική της εμπειρία όταν επανενώθηκε η Γερμανία που θεωρούσε ότι δεν θα μπορούσε να βρει δουλειά και ότι θα είναι στη γωνία. «Όμως η προσπάθεια φέρνει αποτελέσματα. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα η οποία παραμένει ένα σημαντικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς την ψήφο της οποίας δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις» προσέθεσε.

Σε ερώτημα άλλου μαθητή για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η άνοδος των ακροδεξιών δυνάμεων στην Ευρώπη, η οποία οφείλεται στις οικονομικές ανισότητες, η Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι «τα αίτια είναι πολλά, ωστόσο στην Ευρώπη υπάρχουν μηχανισμοί για την αντιμετώπιση της ανεργίας, κονδύλια για τους πολίτες και πάντως πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας σε θέματα καινοτομίας, ψηφιοποίησης και στο δημογραφικό, το οποίο υποθηκεύει το μέλλον της Ευρώπης».

Ερωτηθείσα σχετικά με τον ευρωπαϊκό στρατό, η κυρία Μέρκελ απάντησε ότι η Ευρώπη εργάζεται στην κατεύθυνση αυτή, προσθέτοντας πως το σημαντικότερο στο θέμα αυτό είναι να μπορούμε να βασιζόμαστε ο ένας στον άλλο μέχρι να γίνει το μεγάλο ποιοτικό άλμα. Πάντως το γεγονός ότι η Μεγάλη Βρετανία φεύγει από την Ευρώπη δεν αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλειά της, σημείωσε.

Κλείσιμο
Επίσης αναφερόμενη σε ερώτημα άλλου μαθητή για το Brexit η καγκελάριος είπε ότι δεν θα σημάνει το τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ευρώπη αυτή τη στιγμή είναι το προσφυγικό, λόγω των διαφόρων απόψεων που επικρατούν στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες», τόνισε. Επανερχόμενη στο θέμα του Brexit σημείωσε ότι οι συνέπειές του για την Ευρώπη θα εξαρτηθούν από το είδος της εξόδου, λέγοντας «Προφανώς η καλύτερη λύση είναι η συντεταγμένη έξοδος».

Απαντώντας σε ερώτημα άλλου μαθητή σχετικά με το ευρωπαϊκό μέλλον των δυτικών Βαλκανίων είπε ότι η ένταξη των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας θα ενισχύσει τη σταθερότητα στην περιοχή κάτι που είναι προς το συμφέρον και της Ελλάδας- η οποία είναι άμεση γείτονας και έχει κάθε συμφέρον στην σταθεροποίηση των χωρών αυτών.

merkel03
merkel02

Ερωτηθείσα «αν η Τουρκία η οποία έχει προβλήματα Δημοκρατίας μπορεί να παραμένει ακόμη υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση», η Γερμανίδα καγκελάριος απάντησε ότι η ίδια προσωπικά δεν ήταν ποτέ υπέρ της πλήρους ένταξης της Τουρκίας. «Αυτήν την υπόσχεση την είχε δώσει στον παρελθόν ο καγκελάριος Αντενάουερ επειδή είναι πολύ κοντά στην Ευρώπη. Καλό είναι όμως να μην υπάρχουν αυταπάτες, διότι στην Τουρκία εκκρεμούν διάφορα θέματα που είναι μακριά από τις αξίες της Ευρώπης. Υποσχεθήκαμε πολλά στην Τουρκία, όπως είναι η πλήρης ένταξη στο ορατό μέλλον κάτι που δεν είναι δυνατόν. Τάσσομαι όμως υπέρ των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία διότι αν διακοπούν θα δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα απ΄ ό,τι υπάρχουν».

Απαντώντας σε άλλα ερωτήματα για το ίδιο θέμα απάντησε ότι τα σύνορα της Ελλάδος είναι και σύνορα ευρωπαϊκά γι΄ αυτό και η Frontex ενεργοποιείται στα κοινά μας σύνορα, ενώ στο ερώτημα αν η Τουρκία απειλεί την Ευρώπη είπε ότι «αυτό εξαρτάται από εμάς και πώς θα χειριστούμε το θέμα».

Σε ερώτημα σχετικά με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι η χώρα μας έπαιζε και εξακολουθεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην ευρωζώνη και στην Ευρώπη γενικότερα. Η αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων πρέπει να επικεντρωθεί λόγω χάρη στην ενίσχυση των πανεπιστημίων ώστε να μην φεύγουν οι νέοι επιστήμονες στο εξωτερικό επειδή έχουν απογοητευτεί. Παρακάλεσε όμως τους Έλληνες νέους να μην ξεχνούν ότι έστω και τα μικρά βήματα μπορούν να οδηγήσουν στην επιτυχία. Αν χάσουν οι πολίτες την πίστη τους δεν μπορούν να προχωρήσουν. Και αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές γερμανικές επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται με επιτυχία στην Ελλάδα και επενδύουν. Αν δεν χάσουμε την ελπίδα μας μπορούμε να έχουμε επιτυχίες και να ανοίξουν προοπτικές.
merkel01

Για το προσφυγικό η κυρία Μέρκελ, είπε η συμφωνία με την Τουρκία σε ορισμένες περιπτώσεις δεν λειτουργεί. Και σημείωσε: «Η κατάσταση στα ελληνικά νησιά έχει αλλάξει διότι δεν έρχονται μόνο Σύροι αλλά και Ιρακινοί, Αφγανοί και από άλλες χώρες και δεν υπάρχουν ρυθμίσεις γι΄ αυτούς και για αυτό πρέπει να συζητήσουμε με τις χώρες προέλευσής τους, να τις ενισχύσουμε και να βρούμε λύση ώστε να μην φτάνουν στην Ευρώπη». «Είναι φυσικό, οι σημερινοί νέοι από τις χώρες προέλευσης με τα smartphones και το ίντερνετ βλέπουν πώς ζουν οι νέοι στις προηγμένες δυτικές χώρες και θέλουν να έρθουν σε μας. Πρέπει λοιπόν να υπάρξει μία εξέλιξη στις χώρες αυτές και να τους δώσουμε μία προοπτική να παραμείνουν στις χώρες τους», προσέθεσε.
LAB_0726
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης