Καταγγελία εργαζομένων ΕΚΑΒ: Ρομά επιτέθηκε σε ασθενοφόρο και ο αντιπρόεδρος τον «κάλυψε»

ekab-ekso

Σύμφωνα με την καταγγελία, όχι μόνο δεν κατατέθηκε μήνυση, αλλά έγιναν «παζάρια» με τον πατέρα του δράστη, πρόεδρο των Ρομά της περιοχής, για τις ζημιές - Τελικά εισεπράχθη το ποσό των 1000 ευρώ που κατόπιν «εξαφανίστηκε», ενώ το όχημα δεν φτιάχτηκε ποτέ

Το ότι οι διασώστες του ΕΚΑΒ γίνονται συχνά "θύματα" λεκτικών και σωματικών απρόκλητων επιθέσεων, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, δεν είναι είδηση. Δεκάδες περιστατικά συμβαίνουν -και δυστυχώς δεν καταγράφονται παρά μόνο όσα έχουν ως αποτέλεσμα υλικές ζημιές ασθενοφόρων ή και τραυματισμό πληρωμάτων- κατά τις διακομιδές ασθενών, με τους συγγενείς να μην μπορούν να διαχειριστούν τη φόρτιση ή και να μην αντιλαμβάνονται τις δυσλειτουργίες και τις ελλείψεις του συστήματος και να επιτίθενται στους διασώστες.

Το πιο πρόσφατο -αλλά σίγουρα όχι το τελευταίο- συμβάν που καταγράφηκε και έχει καταγγελθεί στο protothema.gr, εκτυλίχθηκε στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός, έλαβε ομως πρωτοφανή τροπή, με τη... συμμετοχή και του επικεφαλής του ΕΚΑΒ.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλθηκαν στο ΑΤ Αμπελοκήπων, την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου, συγγενής ασθενούς που είχε διακομιστεί στο νοσοκομείο θεώρησε ότι δεν ήταν άμεση η ανταπόκριση του Κέντρου και του οχήματος και όταν το ασθενοφόρο ολοκλήρωσε τη διακομιδή της ασθενούς, επιτέθηκε εναντίον του πληρώματος με προπηλακισμούς. Στη συνέχεια έσπασε το παρμπρίζ και τον καθρέφτη του ασθενοφόρου - σημειωτέον πως επρόκειτο για καινούριο όχημα από τον στόλο της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Όπως ανέφερε το πλήρωμα, η ασθενής παρελήφθη από το Ζεφύρι Αττικής με σχετική καθυστέρηση μίας ώρας λόγω του μειωμένου αριθμού ασθενοφόρων που καλύπτουν την ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Αξίζει να αναφερθεί πως στο λεκανοπέδιο συνήθως κινούνται σε καθε βάρδια 55-58 ασθενοφόρα. Κάποιες ημέρες, όπως την πρώτη Κυριακή του Δεκεμβρίου, επιχειρούν μόλις 50 ασθενοφόρα.

Στο ΑΤ Αμπελοκήπων, όπου βρέθηκαν οι διασώστες και ο συγγενής της ασθενούς, έσπευσε και ο αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ Μιλτιάδης Μυλωνάς, που την περίοδο εκείνη ασκούσε χρέη Προέδρου. Ωστόσο, όπως αναφέρουν εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων, ο αντιπρόεδρος αντί να ασκήσει μηνυτήρια αναφορά ως όφειλε, άρχισε να διαπραγματεύεται με τον πατέρα του φερόμενου ως δράστη της επίθεσης - ο οποίος δήλωσε πως ειναι και πρόεδρος των Ρομά της περιοχής- για τη ζημιά που προκάλεσε ο γιός του στο ασθενοφόρο. Η εξέλιξη αιφνιδίασε ακόμη και τους αστυνομικούς!

Διότι ο κ. Μυλωνάς έλαβε το ποσό των 1.000 Ευρώ από τον πατέρα του δράστη προκειμένου να κλείσει η υπόθεση. Όπως καταγγέλουν οι εργαζόμενοι, "η τύχη των χρημάτων μέχρι σήμερα αγνοείται και η επισκευή του ολοκαίνουριου ασθενοφόρου εκκρεμεί. Το όχημα βρίσκεται παρκαρισμένο μαζί με τα υπόλοιπα ακινητοποιημένα ασθενοφόρα οχήματα στο προαύλιο του ΕΚΑΒ". Λέγεται δε πως ο πατέρας του δράστη πήγε στο κέντρο του ΕΚΑΒ λίγες ημέρες μετά το συμβάν και ζήτησε απόδειξη απο τον επικεφαλής του ΕΚΑΒ για τα χρήματα που του είχε δώσει προκειμένου να διασφαλίσει πως δεν θα υπάρχει καμία οικονομική ή άλλη εκκρεμότητα σε βάρος του.

"Πώς να αναδείξουμε τα περιστατικά βίας εναντίον μας και να πείσουμε την πολιτεία να αυστηροποιήσει τις ποινές όταν ο ίδιος ο επικεφαλής του ΕΚΑΒ κάνει τέτοιες συναλλαγές; Αντί να κάνει μήνυση για να αποτρέψει παρόμοιες συμπεριφορές, παζαρεύει τις ζημιές και αντί να προστατέψει τους εργαζόμενους απαξιώνει ολα τα μάχιμα στελέχη του ΕΚΑΒ" αναφέρουν οι εργαζομενοι, σχολιάζοντας τη στάση του επικεφαλής του Κέντρου.

Το protothema.gr αναζήτησε τον αντιπρόεδρο του ΕΚΑΒ προκειμένου να παρουσιάσει τη θέση του σχετικά με τις καταγγελίες των εργαζομένων αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Περιστατικά βιαιοπραγίας που έχουν καταγραφεί το τρέχον έτος

Οι απρόκλητες επιθέσεις σε βάρος διασωστών και ιατρών του ΕΚΑΒ κατά την διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους είναι συχνές. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, οι Ρομά αναδεικνύονται συχνά πρωταγωνιστές τέτοιων περιστατικών. Τον τελευταίο χρόνο εχουν καταγραφεί θλιβερά συμβάντα δις βάρος των πληρωμάτων, συνήθως ομως λαμβάνουν έκταση ακομη και εντός του Κεντρου οταν προκύψει τραυματισμός η υλική φθορά. Καποια απο αυτα που καταγγέλθηκαν ειναι τα εξής:

Στις 4 Οκτωβρίου κατά διάρκεια διακομιδής επείγοντος περιστατικού στην περιοχή του Ασπρόπυργου (πλησίον καταυλισμού) οι διάσωστες του ασθενοφόρου Β35 δέχτηκαν προπηλακισμούς από Ρομα.

Τον περασμένο Αύγουστο, δυο ημέρες πριν τον Δεκαπενταύγουστο, κατά τη διάρκεια διακομιδής, ένας ψυχικά ασθενής/ χρήστης ουσιών προπηλάκισε το πλήρωμα του οχήματος Β31. Η επιθετική του συμπεριφορά είχε ως αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό του ενός διασώστη. Χρειάστηκε η παρέμβαση και η συνοδεία της Αστυνομίας για να διακομιστεί στο εφημερεύον νοσοκομείο.

Στις αρχές του ίδιου μήνα αναφέρθηκε πως Ρομά επιτέθηκαν με πέτρες σε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ Θήβας στην περιφερειακή Θηβών-Λιβαδειάς (θέση Πυρί) πλησίον της αερογέφυρας. Μία από αυτές χτύπησε το παρμπρίζ του ασθενοφόρου με αποτέλεσμα να προκαλέσει τρύπα και θραύσματα να εκσφενδονιστούν εντός του οχήματος βάζοντας σε κίνδυνο τους διασώστες του ΕΚΑΒ. Στην περιοχή αυτή της Θήβας έχουν συμβεί και στο παρελθόν ανάλογα περιστατικά πράγμα για το οποίο έχει ενημερωθεί η διοίκηση του ΕΚΑΒ.

Τον περασμένο Ιούλιο κατά την παράδοση περιστατικού στο νοσοκομείο Αττικόν η διασώστρια του πληρώματος ασθενοφόρου Β23 δέχτηκε λεκτική επίθεση και υπέστη κάκωση στο δεξι ισχίο, οταν της έσπρωξαν επάνω της το φορείο.

Άλλη απρόκλητη σωματική και λεκτική επίθεση δέχθηκε πλήρωμα του ΕΚΑΒ Αθήνας κατά την διάρκεια επείγουσας διακομιδής περιστατικού τον Ιούνιο. Ενώ σωματική και λεκτική επίθεση σε γιατρό Κινητής Μονάδας του ΕΚΑΒ στην περιοχή του Ιλίου αναφέρθηκε τον ίδιο μήνα.μ

Τι ζητούν οι εργαζομενοι

Το Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ είχε καταθέσει τον Ιούνιο του 2013 Μηνυτήρια Αναφορά κατά παντός υπευθύνου, Ενώπιον του κ. Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να αποτραπούν παρόμοια φαινόμενα.

Επίσης έχει κατατεθεί από τους εργαζόμενους στους Υπουργούς Υγείας από τον περασμένο Δεκέμβριο, πρόταση νομοθετικών μέτρων για την πρόληψη της άσκησης βίας κατά υπαλλήλων του ΕΚΑΒ κατά την άσκηση των καθηκόντων τους χωρίς μέχρι σήμερα να έχει υλοποιηθεί.

Συγκεκριμένα, οι εργαζομενοι είχαν προτείνει την τροποποίηση του ποινικού κώδικα είτε με τη θέσπιση ξεχωριστού εγκλήματος για τις επιθέσεις σε βάρος τους κατα την άσκηση των καθηκόντων τους είτε με την αυστηροποίηση των προβλεπόμενων ποινών για τα τελούμενα εγκλήματα (εξυβρίσεις, απειλές, σωματικές βλάβες) όταν αυτά στρέφονται κατά πληρωμάτων ή ιατρών του ΕΚΑΒ κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Ζητούσαν δε και στις δυο περιπτώσεις να προβλέπεται αυτεπάγγελτη δίωξη.

"Η ψήφιση ειδικής ποινικής διάταξης θα μπορούσε να αιτιολογηθεί όχι μόνο από τις ιδιαίτερες συνθήκες έντασης και ψυχικής φόρτισης που εργαζόμαστε, που πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο φαινομένων βίας (στα οποία πρακτικά είμαστε εκτεθειμένοι ανά πάσα στιγμή), αλλά και από την διαφοροποίηση του προστατευόμενου εννόμου αγαθού. Εφόσον, η άσκηση βίας στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν προσβάλλει απλώς το έννομο αγαθό της σωματικής ακεραιότητας ή τιμής των υπαλλήλων (η οποία με γενικό τρόπο προστατεύεται από τις υπάρχουσες διατάξεις), αλλά παρεμποδίζει και το έργο της παροχής ιατρικής βοήθειας και θέτει εκ του αποτελέσματος σε κίνδυνο και την υγεία και την ζωή των ασθενών" αιτιολογούσαν την πρότασή τους. Τόνιζαν τέλος ότι η οποιαδήποτε τέτοια πρόβλεψη θα είναι πραγματικά αποτελεσματική μόνον με τη συνεργασία της αστυνομικής αρχής, ώστε να εξασφαλίζεται η κατά το δυνατόν έγκαιρη επέμβασή της και η σύλληψη των δραστών.

ΣΧΟΛΙΑ (20)

Νίκος

1.Ευτυχώς που φτιάχτηκε γρήγορα το ασθενοφόρο Παραμένει εκτός λειτουργίας εδώ και ένα μήνα όπως και πολλά άλλα. 2.Το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (δωρητής και συντηρητής) μήπως ο είναι ο μόνος νόμιμος κάτοχος του χιλιάρικου; 3.Αφού όλα έγιναν τόσο σωστά γιατί τα χρήματα δεν είναι στο λογιστήριο του Οργανισμού αλλά στο ....θησαυροφυλάκιο του; 4.Η απόδειξη που παρουσιάζεται προφανώς και δεν είναι του ΕΚΑΒ (δεν αναφέρει καν δ/νση, ΑΦΜ κλπ). Αν έκοβε τέτοια «απόδειξη» κανένα σουβλατζίδικο η εφορία τι θα έλεγε; 5.Εισπράττει το Δημόσιο μετρητά και μάλιστα αυτού του ύψους; 6.Ταμία δεν έχει το ΕΚΑΒ για να υπογράψει; 7.Αυτό σε κάθε περίπτωση "κατοχυρώνει" τον δράστη. Που είναι το γραμμάτιο είσπραξης του λογιστηρίου; 8.Ποιός αντιπρόεδρος του σωματείου (από που κι ως πού;) όταν ακόμη και σε αυτή την ....απόδειξη η υπογραφή λέει φαρδιά πλατιά Μυλωνάς; 9.Αν θέλω αύριο να δωρίσω 1000 ευρώ στο ΕΚΑΒ μπορώ; Ή μήπως πρέπει να περάσει από ΔΣ και να το εγκρίνει το Υπουργείο Υγείας; 10.Πέρα όμως από τις υλικές ζημιές ο τρόμος των πληρωμάτων και κυρίως το συμφέρον των πολιτών που στερήθηκαν όχημα αλλά και πλήρωμα για όλη την υπόλοιπη ημέρα περιλαμβάνονται στο χιλιάρικο; Με τον παρά μου και την κυρά μου δηλαδή! Τόσο αναγκασμένο είναι το ελληνικό δημόσιο παρά την έξοδο από τα μνημόνια. 11.Αυτά λοιπόν ο κος Μυλωνάς. Οι πολιτικοί του προϊστάμενοι τι λένε; Μήπως του εξηγούν πως κρατιούνται τα διπλά βιβλία του Δήμου Σφακίων; Να τον χαίρονται ....

για πειτε μου

ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΤΟΥΣ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΟΥΤΕ ΦΟΡΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΥΤΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΧΟΥΝ ΟΥΤΕ ΕΧΟΥΝ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΠΟΤΕ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΝΑ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΟΥΝ ΚΑΤΙ ΣΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. ΑΥΤΟΙ ΞΕΡΟΥΝ ΜΟΝΟ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΒΑΡΟΣ ΣΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΒΑΡΑΝΕ ΚΑΙ ΘΑ ΛΕΜΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!! ΕΚΕΙ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΩΝ ΡΟΜΑ, ΤΩΝ ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΑΝΘΕΛΛΗΝΩΝ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Όπως εχει ειπωθει ειναι ευπαθής κοινωνικη ομαδα !!!! δεν συλλαμβάνονται δεν κατηγορούνται ...ξερουν οτι έχουν ασυλία και είναι κρατος εν κρατη. Απολαμβάνουν την ανομία που τους έχουμε προσφέρει . Αν ηταν πολίτης μη ευπαθής κοινωνικής ομάδας θα τον είχαν συλλάβει με συνοπτικές διαδικασίες!!!!

νικ

στειρωση αμεσα

Οπλαρχηγός Μπαρμπαρουσης

Το πρόβλημα δεν είναι ο βΡομά. Το πρόβλημα είναι ο πασόκας (νυν Συριζαίος) ψευτοαχρηστερός ονόματι Μυλωνάς που τον κάλυψε. Για να μην χάσει τα ψηφαλάκια των βΡομά, κλασσικοί εκλογικοί πελάτες τους όπως εύστοχα σημειώνουν πολλοί φίλοι. ΑΥΤΟΙ, τα δημόσια πασόκια του τσίπρα είναι η μάστιγα της κοινωνίας μας.

O γυφτος...

....πολυ κακως εκανε αυτα που εκανε και εσπασε το ασθενοφορο και πρεπει να πληρωσει.Φτανει πια με τη συμπεριφορα τους και κανενας δεν κανει τιποτα γιατι ειναι οι ψηφοι....Ο συνδικαλας απλα ειδε ευκαιρια,χωθηκε και εφαγε τα λεφτα ως συνηθως.....Ομως απ την αλλη δεν μπορω να μην αναφερω οτι ο οποιοσδηποτε πολιτης να ηταν αν ειχε τον αρρωστο ανθρωπο του να περιμενει μια ωρα το ασθενοφορο(οπως παραδεχεται το ΕΚΑΒ το ιδιο οτι αργησε)προφανως θα ειχε τσαντιστει και αυτος.Αυτο φυσικα δε δικαιολογει καθολου την συμεριφορα του γυφτου που νομιζουν οτι ειναι κρατος εν κρατη και μπορουν να κανουν οτι θελουν.Δεν ειναι η πρωτη φορα που γυφτοι σπανε και βαρανε σε νοσοκομεια.

MARIA

ΠΛΗΓΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.

Q

Αν ο (β)Ρομα ηταν το θυμα, εκτος του οτι θα ειχαν ξεσηκωθει ολα τα τσαντηρια σε ακτινα 50χλμ, θα ειχαμε "παρεμβαση" απο τον εισαγγελεα με την κλαασικη κατηγορια του "ρατσιστικου κινητρου" και τα ΜΜΕ θα κανανε σωου τον κακομοιρη επενδυτη που του φερθηκε τοσο ασχημα ο κακος χρυσαυγιτης. Επειδη ομως δεν εγιναν ετσι τα πραγματα, το κουκουλωμα παει συννεφο και κανεις δεν βλεπει ρατσιστικα κινητρα στο ολο περιστατικο. Οπως και με τον μικρο Μαριο! Που ενω τον δολοφονησαν οι γυφτοι και οι συλληψεις περιοριστηκαν στο μηδεν, βγηκανε και οι φασιστεροι να πουνε οτι ηταν απλα "μια στραβη" και τους δωσανε και ως bonus για το κατορθωμα τους ελευθερη εισοδο στα πανεπιστημια!

Cactus

Γύφτος καταστροφέας εναντίον γύφτου συνδικαλιστή

Ανίατη πανούκλα

Xωρίς νά πληρώνουν δεκάρα γιά φόρους καί ασφαλιστικές εισφορές, ξημεροβραδιάζονται κατά κοπάδια στά δημόσια νοσοκομεία, καλούν τό ΕΚΑΒ γιά ...γύφτου πήδημα καί τό χρησιμοποιούν γιά τζάμπα ταξί, σκουπίζουν ό,τι επίδομα παίζει, πρώτες μούρες σέ όλα τά εγκλήματα πού γίνονται, σπάνε ό,τι βρούν μπροστά τους, ανάλογα τή μαστούρα τους, λυντσάρουν σέ αγέλες όποιον τούς κοιτάξει. Μέ τήν αξία τους, η πιό αποκρουστική φάρα.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

pyrgos

Στο επίκεντρο η ασφάλεια των μαθητών - Έλεγχοι της Περιφέρειας σε κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές - Κλειστά την Τετάρτη και την Πέμπτη τα σχολεία στους δήμους Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Πηνείας και Ήλιδας