LIVE

Κορωνοϊός

Νεολαία ΝΔ: Αδιαλλαξία από Γαβρόγλου, δέσμια των ιδεοληψιών της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

gavro_main

Αντιπροσωπεία της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ είχε συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας με αντικείμενο την ασφάλεια των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και την κατάσταση που επικρατεί γενικότερα

Συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου είχε την Πέμπτη αντιπροσωπεία της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στα Πανεπιστήμια και το γενικότερο κλίμα που έχει διαμορφωθεί, ειδικότερα μετά την κατάληψη γραφείου στη Φιλοσοφική από μέλη του Ρουβίκωνα.

Το βασικό ζήτημα που έθεσε στο τραπέζι η ΔΑΠ, ήταν η ασφάλεια των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων. Οι προτάσεις της νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας παραδόθηκαν εγγράφως στον κ. Γαβρόγλου, μαζί με τη συνολικότερη πρόταση για την Παιδεία.

Τα μέλη της ΔΑΠ εξέφρασαν τις έντονες ανησυχίες τους για την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, μετά και τα πρόσφατα περιστατικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τη Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ. Η νεολαία της ΝΔ ζήτησε να εφαρμοστεί στα ιδρύματα ο νόμος και να υιοθετηθούν οι πρακτικές όλων των σύγχρονων πανεπιστημίων της Δύσης.

gavro1

Σε ανακοίνωσή της η ΔΑΠ, τόνισε χαρακτηριστικά: «Με λύπη διαπιστώσαμε την αδιαλλαξία του κ. Γαβρόγλου, ο οποίος εμμένει ότι η κατάσταση θα διορθωθεί χωρίς οποιαδήποτε παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας. Δυστυχώς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παραμένει δέσμια των ιδεοληψιών της, οι οποίες ήδη έχουν ηττηθεί στην κοινωνία, καταδικάζοντας τα πανεπιστήμια σε μια διαρκώς φθίνουσα πορεία. Ελπίζουμε ειλικρινά ο κ. Γαβρόγλου σύντομα να αναθεωρήσει τις θέσεις του, πριν επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο η κατάσταση στις σχολές μας.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής που αποδόθηκε στον κ. Γαβρόγλου από τη ΔΑΠ:

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια όσον αφορά στην ασφάλεια και την ειρήνη στα ελληνικά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ δεν θα μπορούσε παρά να χαρακτηριστεί τραγική: Από τη μία ακραίες μειοψηφίες δρουν ανεξέλεγκτες και λυμαίνονται δημόσιους χώρους, ασκούν σωματική και ψυχολογική βία εναντίον φοιτητών και καθηγητών και από την άλλη έμποροι ναρκωτικών, εκμεταλλευόμενοι το καθεστώς του ασύλου, έχουν μετατρέψει τους ακαδημαϊκούς χώρους σε κέντρο διακίνησης και χρήσης, με άμεσο κίνδυνο για την ομαλή λειτουργία των ιδρυμάτων και τη σωματική ακεραιότητα των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Παράλληλα, εκτός των θεμάτων σχετικά με την ασφάλεια των ιδρυμάτων, διαπιστώνει κανείς την έντονη τάση εσωστρέφειας των σχολών μας.
Ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν η μη δυνατότητα ίδρυσης ξενόγλωσσων τμημάτων και το ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών. Τέλος, η πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ παρουσιάζει τεράστια προβλήματα στην πράξη, δημιουργώντας ένα ιδιόμορφο καθεστώς «πανεπιστημίων δύο ταχυτήτων».

Ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, εκφράζοντας τη σιωπηρή πλειοψηφία των φοιτητών, υποβάλλουμε σήμερα τις ακόλουθες προτάσεις, οι οποίες αποτελούν μέρος της πρόσφατης Πρότασης Παιδείας μας για τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, την οποία επίσης σας επισυνάπτουμε:
Για τα θέματα ασφάλειας:

1. Κατάργηση του ασύλου, με την ταυτόχρονη επαναφορά και εφαρμογή του περιεχομένου του νόμου 4009/2011.
2. Θέσπιση πανεπιστημιακής αστυνομίας.
3. Αυτεπάγγελτη παρέμβαση της δημόσιας αρχής όταν διαπιστώνεται τέλεση εγκλημάτων στους χώρους των πανεπιστημίων.
4. Εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας σε χώρους των κτιρίων των Πανεπιστημίων, όπου βρίσκονται αντικείμενα μεγάλης αξίας (πχ εργαστήρια).

Για τα ακαδημαϊκά θέματα των Πανεπιστημίων:
1. Μείωση Εισακτέων στα Πανεπιστήμια
2. Θέσπιση summer schools στους χώρους των Ιδρυμάτων με την συμμετοχή των φοιτητών από όλο τον κόσμο. ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
3. Αξιοποίηση των εκτάσεων των πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων από ιδιωτικές επιχειρήσεις για την κατασκευή επιπλέον εστιών οι οποίες θα παρέχονται στους δικαιούχους έναντι συμβολικού αντιτίμου 4. Παροχή Κινήτρων από το κράτος στα υψηλά βαθμολογούμενα Ιδρύματα από τα πορίσματα της εξωτερικής αξιολόγησης, όπως χρηματικές πριμοδοτήσεις.
5. Θέσπιση μαθημάτων επιχειρηματικότητας σε όλα τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ σε συνεργασία με επιχειρήσεις.
6. Είσοδος των τεχνολογικών startups εφαρμοσμένης έρευνας στα Πανεπιστήμια.

Για τα ακαδημαϊκά θέματα των ΤΕΙ:
1. Ουσιαστική μετεξέλιξη των ΤΕΙ σε τεχνολογικά πανεπιστήμια.
2. Πλήρης επαγγελματική κατοχύρωση των αποφοίτων των ΤΕΙ μέσα από ένα πλαίσιο προσόντων.
3. Ενίσχυση του θεσμού της πρακτικής άσκησης - σύνδεση των ΤΕΙ με την εφαρμοσμένη έρευνα και την αγορά εργασίας .
4. Ισότιμη εγγραφή των αποφοίτων των ΤΕΙ στα επαγγελματικά επιμελητήρια.
5. Άμεση επίλυση του προβλήματος των ωρομισθίων καθηγητών στα ΤΕΙ.

Ζητάμε στην ικανοποίηση των αιτημάτων μας, τα οποία είναι εύλογα, αυτονόητα σε κάθε δυτική χώρα και απολύτως αναγκαία για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των σχολών μας και τα οποία ταυτόχρονα εκφράζουν την συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης