Ραγδαία η αύξηση των μεταναστευτικών ροών: 1200 άτομα πέρασαν στα νησιά σε μία μόλις εβδομάδα

Ραγδαία η αύξηση των μεταναστευτικών ροών: 1200 άτομα πέρασαν στα νησιά σε μία μόλις εβδομάδα

Φόβοι για επανάληψη του «εφιαλτικού» 2015 στη Λέσβο -  Αναβρασμός στο νησί όπου σήμερα γίνονται οι δίκες των συλληφθέντων για τα επεισόδια της Πέμπτης κατά την επίσκεψη Τσίπρα, αλλά και μελών ΜΚΟ για διακίνηση μεταναστών

metanastes-lesvos-afixi
Τεράστια είναι η ανησυχία στους κατοίκους των νησιών του ανατολικού Αιγαίου που βλέπουν τις μεταναστευτικές ροές να φουντώνουν ολοένα και περισσότερο, όσο πλησιάζει το καλοκαίρι, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις γίνονται συγκρίσεις με το «εφιαλτικό» 2015.

Η επίσκεψη του
Αλέξη Τσίπρα 
στη Λέσβο και υποσχέσεις του για όσο το δυνατό γρηγορότερη λύση αντιμετωπίστηκαν με σκεπτικισμό από τους κατοίκους, των οποίων η υπομονή έχει φτάσει στο «κόκκινο», την ίδια στιγμή που υπάρχουν και άλλα προβλήματα όπως η αύξηση του ΦΠΑ.

Από την Πρωτομαγιά και χωρίς να προσμετρηθούν οι αφίξεις της Κυριακής, στα νησιά του βορείου Αιγαίου έφτασαν συνολικά 831 πρόσφυγες και
μετανάστες.
Κλείσιμο
Από αυτούς 554 πέρασαν στη Λέσβο, 218 στη Χίο και 50 στη Σάμο.

Συνολικότερα με τις χθεσινές αφίξεις ο αριθμός των μεταναστών τις τελευταίες έξι μέρες, που πέρασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου αγγίζει τους 1.200, με τους αρμοδίους να εκτιμούν ότι θα συνεχιστεί αυτή η συνεχής ροή με την κατάσταση να παραμένει δύσκολη στα ελληνικά νησιά, την ώρα που ξεκινά ο καλοκαιρινός τουρισμός.

Αναλυτικά, το πρωί της Κυριακής περίπου 270 μετανάστες πέρασαν στην Μυτιλήνη, με τον συνολικό αριθμό της ημέρας να ξεπερνά τους 300 στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Πιο συγκεκριμένα, σε τέσσερα περιστατικά στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης, εκ των οποίων ένα στην πλαζ της πόλης, έφτασαν 226 άτομα τα οποία μεταφέρθηκαν και καταγράφηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας.

Επίσης σε ένα περιστατικό στην περιοχή της Συκαμινιάς, στη βόρεια Λέσβο, πέρασαν περίπου 45 άτομα τα οποία και δεν έχουν ακόμα μεταφερθεί στο ΚΥΤ.
Αλλοι περίπου 80 πέρασαν σήμερα στη Χίο.


Μυτιλήνη: Σήμερα η δίκη μελών ΜΚΟ για διακίνηση μεταναστών

Κατηγορούμενοι για μεταφορά από το εξωτερικό στην Ελλάδα μεταναστών δικάζονται σήμερα στο μονομελές εφετείο κακουργημάτων βορείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη τρεις Ισπανοί πυροσβέστες - διασώστες μέλη της μη κυβερνητικής οργάνωσης PROEM-AID. Μαζί τους δικάζονται και δύο Δανοί αραβικής καταγωγής, μέλη της μη κυβερνητικής οργάνωσης "Team Humanity".

Και οι πέντε δικάζονται για απόπειρα παράνομης μεταφοράς μεταναστών στην Ελλάδα τα ξημερώματα της 14ης Ιανουαρίου 2016. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο είχαν συλληφθεί από άνδρες του Λιμενικού Σώματος επιβαίνοντες σε ταχύπλοο φουσκωτό σκάφος στη συνοριογραμμή Ελλάδας και Τουρκίας, επιχειρώντας να ρυμουλκήσουν βάρκες με πρόσφυγες χωρίς αυτές ή οι επιβαίνοντες σε αυτές να κινδυνεύουν.

Με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα οι τέσσερις από τους κατηγορουμένους αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση 5.000 ευρώ ο καθένας. Στον πέμπτο από τους κατηγορουμένους, το έναν από τους δυο Δανούς Αραβικής καταγωγής, ο οποίος είναι και ο ιδιοκτήτης του σκάφους με το οποίο οι πέντε επιχειρούσαν, απαγορεύθηκε η έξοδος από την Ελλάδα, ενώ αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 10.000 ευρώ.

Η δίκη έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον ιδιαίτερα στην Ισπανία μετά από κινητοποίηση της μη κυβερνητικής οργάνωσης PROEM-AID που πραγματοποιεί ενημερωτική εκστρατεία κατά της "ποινικοποίησης του εθελοντισμού και της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας". Μάλιστα σύμφωνα με δημοσιεύματα του ισπανικού Τύπου οι τρεις Ισπανοί πυροσβέστες - διασώστες σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν πριν ένα μήνα μετά από συνάντηση τους με τον υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας υποστήριξαν ότι ο Ισπανός υπουργός τους διαβεβαίωσε πως έχουν τη στήριξη του ενώ θα έχουν την υποστήριξη και της ισπανικής πρεσβείας στην Αθήνα στη διάρκεια της δίκης.


Σήμερα και η δίκη των συλληφθέντων για τα επεισόδια στη Μυτιλήνη

Σήμερα παραπέμπονται να δικαστούν οι έξι από τους εννέα συλληφθέντες στα πλαίσια του αυτοφώρου, για τα επεισόδια στη Μυτιλήνη, μετά την πορεία διαμαρτυρίας πολιτών το βράδυ της περασμένης Πέμπτης κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στο νησί.

Κατηγορούνται κατά περίπτωση για στάση, διατάραξη κοινής ειρήνης, διακεκριμένες φθορές, εξύβριση και απόπειρες σωματικής βλάβης.

Οι έξι εξ αυτών οδηγήθηκαν την Παρασκευή το βράδυ στον εισαγγελέα από τον οποίο ζήτησαν προθεσμία για να απολογηθούν. Μετά την απολογία, τους έγινε γνωστό ότι θα δικαστούν σήμερα το μεσημέρι, ενώ έως τότε θα κρατούνται.

Οι υπόλοιποι τρεις από τους κατηγορουμένους αφέθηκαν ελεύθεροι αφού είναι ανήλικοι και η υπόθεση τους διαχωρίστηκε.

Στο μεταξύ η Αστυνομία συνεχίζει το έργο της ταυτοποίησης και άλλων από τους συμμετέχοντες στα επεισόδια της Πέμπτης όπως και σε αυτά της Κυριακής 22 Απριλίου στην πλατεία Σαπφούς.

Τις αμέσως επόμενες μέρες οι σχετικές δικογραφίες θα παραπεμφθούν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Μυτιλήνης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης