«Μαύρες τρύπες» στο κατηγορητήριο της υπόθεσης Novartis

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
«Μαύρες τρύπες» στο κατηγορητήριο της υπόθεσης Novartis

Οι βαρύτατες κατηγορίες που εκτοξεύονται κατά κορυφαίων πολιτικών από τους προστατευόμενους μάρτυρες προκαλούν τεράστια ερωτηματικά, καθώς εξαντλούνται σε εικασίες, βρίθουν αντιφάσεων και εξόφθαλμων λαθών και προκαλούν υποψίες για ενορχήστρωση

Αδιανόητοι ερασιτεχνισμοί και ασυγχώρητες προχειρότητες που προκαλούν βάσιμες υπόνοιες για ανομολόγητες σκοπιμότητες, έρχονται στο φως από την ανάγνωση της δικογραφίας για την υπόθεση  Novartis
που εσπευσμένα διαβιβάστηκε στη Βουλή με προφανή στόχο να επιβεβαιωθούν οι προαναγγελίες κυβερνητικών αξιωματούχων για την αναδιάρθρωση του πολιτικού σκηνικού που θα επέφερε η δημοσιοποίηση των στοιχείων της συγκεκριμένης υπόθεσης.

Οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, στις οποίες αποκλειστικά στηρίζονται οι βαρύτατες κατηγορίες που εκτοξεύονται κατά κορυφαίων πολιτικών προσωπικοτήτων, προκαλούν μεγάλες απορίες και τεράστια ερωτηματικά, καθώς εξαντλούνται σε εικασίες και βρίθουν αντιφάσεων και εξόφθαλμων λαθών, χωρίς σε καμία των περιπτώσεων στο υλικό που έχει μέχρι στιγμής σταλεί στη Βουλή να υπάρχουν εκείνα τα στοιχεία ή οι συνοδευτικές μαρτυρίες που να βρίσκονται σε αντιστοιχία με τις εκτιμήσεις των ανώνυμων μαρτύρων.

Από τη μία η αλληλουχία των καταθέσεων, στις οποίες διαπιστώνεται μια κλιμάκωση των κατηγοριών εκ μέρους των μαρτύρων που μένουν επί ώρες στα εισαγγελικά γραφεία, ενθυμούμενοι στην πορεία βαρύνουσας σημασίας γεγονότα που είχαν παραλείψει νωρίτερα, από την άλλη η φρασεολογία την οποία χρησιμοποιούν -«είναι ευρέως γνωστό», «με βάση τη λογική των πραγμάτων», «στην αγορά κυκλοφορούσε η φήμη», «πιθανολογώ ότι»- δίνουν αφορμές στους εμπλεκόμενους να μιλούν για εξωθεσμική ενορχήστρωση, αλλά και έρεισμα για να απαιτούν την αποκάλυψη των κατηγόρων τους ώστε χωρίς τις κουκούλες της ανωνυμίας να αποδειχθεί ότι «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους», όπως διατείνονται οι κυβερνώντες, «δεν είναι παρά η μεγαλύτερη σκευωρία όλων των εποχών».


ΚΑΤΑΘΕΣΗ 1ης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

«Ξέχασε» στις πρώτες καταθέσεις τον... Σαμαρά

Η «Αικατερίνη Κελέση» πέρασε την πόρτα της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη για πρώτη φορά στις 6 Νοεμβρίου και έως τις 4 Φεβρουαρίου έδωσε συνολικά εννέα καταθέσεις. Στις πρώτες συναντήσεις στην Εισαγγελία μιλούσε για τα πλέον επουσιώδη ζητήματα της έρευνας, όπως οι κλινικές μελέτες που έκανε η Novartis, και χρειάστηκε να περάσει σχεδόν ένας μήνας για να ρίξει τις πρώτες «βόμβες». Επιβεβαιώνοντας δημοσιεύματα για «χρηματισμό πρώην πρωθυπουργού» που είχαν δει το φως ήδη από τις αρχές του χρόνου σε φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, στην κατάθεση που έδωσε την 1η Δεκεμβρίου αναφέρει: «Στα μέσα του 2013, αν θυμάμαι καλά, ο Φρουζής συναντήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Harvard Project, που αφορούσε στην πρόσβαση ασθενών στην Ελλάδα σε υπάρχουσες και νέες θεραπείες, με τον πρωθυπουργό της χώρας Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. Είχε μαζί του μια μαύρη βαλίτσα Samsonite τύπου τρόλεΐ, την οποία είχε γεμίσει με δεσμίδες χαρτονομισμάτων χρώματος μoβ, κίτρινο και πράσινο, τα οποία παρέδωσε στον Αντώνη Σαμαρά». 

Οι καταγγελίες της μάρτυρος κατά του πρώην πρωθυπουργού δόθηκαν σε τέσσερις δόσεις. Στις 11 Δεκεμβρίου επανέρχεται για να προσθέσει: «Διευκρινίζω ότι το ποσό το οποίο δόθηκε στον πρώην πρωθυπουργό στα πλαίσια του Harvard Project αποσκοπούσε στο να εξασφαλίσει την εύνοιά του υπέρ των εμπορικών σκοπών της Novartis». Η ίδια δίνει και τρίτη κατάθεση στις 29 Δεκεμβρίου 2017, όπου αναφέρεται και πάλι στον κ. Σαμαρά: «Το ραντεβού του Φρουζή με τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου κλείστηκε και ρυθμίστηκε από τη γραμματεία του με τέτοιο τρόπο ώστε το όχημα του κ. Φρουζή, αν θυμάμαι καλά μάρκας BMW χρώματος μαύρου, να εισέλθει και να σταθμεύσει στο Μέγαρο Μαξίμου».

28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
«Στάθμευσε στο πάρκινγκ του Μαξίμου» που δεν... υπάρχει

Οι αρμόδιοι εισαγγελείς επαναφέρουν το θέμα στις 28 Ιανουαρίου ρωτώντας τη μάρτυρα αν και πώς μπορεί να γνωρίζει ότι τα χρήματα είχαν ως τελικό αποδέκτη τον κ. Σαμαρά. Η «Αικατερίνη Κελέση», εξιστορώντας εκ νέου, υποστηρίζει ότι ο χρηματισμός του πρώην πρωθυπουργού έγινε μέσω… επίσημης διαδικασίας. Δηλαδή το Μέγαρο Μαξίμου υποδέχθηκε τον κ. Φρουζή ως αρχηγό κράτους: «Μια βδομάδα περίπου πριν από τη συνάντηση ο Φρουζής είχε συναντηθεί με τον στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά Δημήτρη Πτωχό, με τον οποίο είχε αναπτύξει επαφή. Ακολούθως μέσω της γραμματείας του γραφείου Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου κλείστηκε το ραντεβού, μεσημεριανές ώρες 2-3, και ζητήθηκε από τον Φρουζή να φέρει μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα ώστε να του επιτραπεί η είσοδος στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ σε δεύτερη επικοινωνία ο Φρουζής ζήτησε να του επιτραπεί η είσοδος με το αυτοκίνητο και για τον λόγο αυτό έδωσε και τον αριθμό της πινακίδας του. Φεύγοντας ο Φρουζής από τα γραφεία της Novartis στη Μεταμόρφωση Αττικής έχοντας τοποθετήσει τη βαλίτσα με τα χρήματα που σας έχω περιγράψει στον χώρο αποσκευών του αυτοκινήτου και ενώ μεσολάβησε χρονικό διάστημα περίπου μιας ώρας, ενημέρωσε τη γραμματεία του γραφείου του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου ότι επίκειται άμεσα η άφιξή του εκεί ώστε να του επιτραπεί η είσοδος στον χώρο στάθμευσης του Μεγάρου Μαξίμου». Το Μαξίμου, βέβαια, δεν διαθέτει πάρκινγκ, αλλά αυτό η μάρτυς μάλλον δεν το ήξερε και πιθανώς δεν της το είπε και κανείς άλλος…

28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
Το προσωπικό email του Αδωνη που είναι στην ιστοσελίδα της Βουλής

«Σε σχέση με όσα ανέφερα στην από 8/11/2017 ένορκη κατάθεσή μου αναφορικά με χρήματα που δόθηκαν σε εταιρεία συμφερόντων της συζύγου του Νικολάου Μανιαδάκη, θέλω να διευκρινίσω ότι εκ παραδρομής ανέφερα την περίοδο υπουργίας Λοβέρδου 2012-2013, ενώ το σωστό είναι ότι ήταν υπουργός Υγείας από την 7/9/2010 έως τη 17/5/2012». Πολλές φορές γίνονται λάθη εκ παραδρομής με τους αριθμούς ακόμα και από προστατευόμενους μάρτυρες, αν και το να αναφέρεσαι σε υπουργική θητεία άλλου προσώπου έχει μία σημασία.

«Επίσης, συμπληρωματικά με όσα σας έχω ήδη καταθέσει σε σχέση με την προσωπική επικοινωνία του Φρουζή με τον υπουργό Αδωνη Γεωργιάδη, αναφέρω ότι ο κ. Γεωργιάδης είχε δώσει στον Φρουζή το προσωπικό του email, ώστε να αποφεύγουν τη χρήση του υπηρεσιακού email του υπουργείου. Η διεύθυνση του email αυτού είναι: Αδωνις: Τα παράπονά σας στο email μου: g-adonis@otenet.gr”». Αυτός είναι ο τίτλος των δημοσιευμάτων της 20ής Φεβρουαρίου 2014 όταν ο τότε υπουργός Υγείας έδωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το προσωπικό του email καλώντας τους πολίτες να του στείλουν τα παράπονα και τις καταγγελίες τους αν έχουν πρόβλημα με κάποιον γιατρό του ΕΟΠΥΥ. Σε κάθε περίπτωση, αν όλη η Ελλάδα δεν ήξερε μέχρι τότε το προσωπικό email του υπουργού, αυτό ήταν και είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Βουλής, όπως συμβαίνει με όλους τους Ελληνες βουλευτές.

4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
Οι εκτιμήσεις για τη συνάντηση με Αδωνη 

Την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου, στις 18.50, ελάχιστες ώρες μετά το μεγαλειώδες συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος που «τρομοκράτησε» το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς χιλιάδες πολίτες εναντιώθηκαν στα κυβερνητικά σχέδια για το Σκοπιανό, η «Αικατερίνη Κελέση» προσήλθε και πάλι στο γραφείο της κυρίας Τουλουπάκη προκειμένου να δώσει συμπληρωματική κατάθεση. Την ίδια ώρα η ΕΛ.ΑΣ. έδινε στη δημοσιότητα το «πειραγμένο», όπως κατήγγειλαν οι ίδιοι οι αστυνομικοί, βίντεο προκειμένου να ενισχυθούν οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι οι διαδηλωτές δεν ξεπέρασαν τους 140.000.

Η «Αικατερίνη Κελέση» αρχίζει να μιλά για ιδιόχειρες σημειώσεις της ατζέντας του κ. Φρουζή, όπου καταγράφονται ημερομηνίες και ώρες διαφόρων ραντεβού του αντιπροέδρου της Novartis με πολιτικά και μη πρόσωπα. Η μάρτυρας υποστηρίζει ότι στις 30/9/2013 ο Φρουζής συναντάται με τον τότε υπουργό Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη μισή ώρα μετά την προγραμματισμένη συνάντηση του υπουργού με τους εκπροσώπους όλων των φαρμακευτικών εταιρειών. Σε αυτό το σημείο φαίνεται να ολοκληρώνεται η γνώση της «Κελέση» για το περιεχόμενο της ατζέντας Φρουζή και να προχωρά σε εκτιμήσεις: «Η σημείωση αυτή σήμαινε ότι η συνάντηση αυτή έλαβε χώρα μισή ώρα μετά την κύρια συνάντηση του υπουργού… με σκοπό σε αυτή να βρίσκεται μόνος του με τον υπουργό ώστε να μπορέσει να του παραδώσει τα χρήματα που είχε μαζί του στο βαλιτσάκι».

Τα ραντεβού για τις μίζες και ο... λάθος Λαζαρίδης 


Ακόμα πιο προβληματική, δε, είναι η αναφορά της για τον κ. Γιάννη Στουρνάρα: «Σημειώνω ότι ο Φρουζής σε ιδιόχειρες σημειώσεις του αναφέρεται σε συνάντηση 30 λεπτών και με τον Ιωάννη Στουρνάρα», καταθέτει η μάρτυρας, για να προσθέσει: «Και εδώ δηλαδή φαίνεται η ίδια τακτική του Φρουζή, όπως και με τον Γεωργιάδη, για την παράδοση των χρημάτων δωροδοκίας όπως σας έχω καταθέσει ήδη». Στην πράξη η μάρτυρας εικάζει ότι δόθηκαν μίζες σε όλα τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στην ατζέντα Φρουζή. Οι εικασίες δεν βασίζονται σε χειρόγραφες αναφορές σε ποσά και τραπεζικούς λογαριασμούς, αλλά σε ημερομηνίες και ώρες ραντεβού!

Ωστόσο, η χρήση της ατζέντας Φρουζή που πιθανότατα βρίσκεται στην κατοχή της «Κελέση» δεν οδηγεί πάντα σε ασφαλή συμπεράσματα ούτε για τα πρόσωπα που βρίσκονταν σε συναντήσεις. Είναι ενδεικτικό ότι κατά την ίδια κατάθεση η μάρτυρας υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι ο κ. Φρουζής είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις με στενούς συνεργάτες του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Μεταξύ άλλων, υποστηρίζει ότι υπήρξε συνάντηση στις 14/4/2014 στη λεωφ. Αθηνών 110, 5ος όροφος, με τον Χρύσανθο Λαζαρίδη. Οπως προκύπτει, όμως, από μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο, στη συγκεκριμένη διεύθυνση και όροφο στεγάζεται το γραφείο του προέδρου του Χρηματιστηρίου Σωκράτη Λαζαρίδη.

12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
Εκτίμηση για μίζα όχι κάτω από 40 εκατ.

Ο «Μάξιμος Σαράφης», όπως είναι το κωδικό ενός από τους τρεις λαλίστατους μάρτυρες που κατέθεσαν υπό το καθεστώς προστασίας, γνωρίζει αρκετά για τη φαρμακευτική πολιτική, τουλάχιστον από το 2006. Στην κατάθεσή του, στις 12 Ιανουαρίου, υποστηρίζει πως η συντριπτική πλειοψηφία των μαύρων χρημάτων διακινήθηκε επί διακυβέρνησης Κώστα Καραμανλή. Σπεύδει, ωστόσο, να υποστηρίξει, χωρίς να διευκρινίζει από πού το γνωρίζει, ότι ο χορός της μίζας εκείνης της περιόδου έγινε εν αγνοία του τότε πρωθυπουργού που παρασύρθηκε, όπως λέει, από τον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, πρώην υπουργό Υγείας.

«Η Novartis την περίοδο 2008-2009 είχε εμβόλια για το H1N1 τα οποία παραγγέλθηκαν από το υπουργείο Υγείας μετά την αναβάθμιση από το ΚΕΕΛΠΝΟ του κινδύνου της πανδημίας στη μέγιστη βαθμίδα πέντε. Με τον ανωτέρω τρόπο ο τότε υπουργός Υγείας Αβραμόπουλος παρέσυρε τον τότε πρωθυπουργό (Κώστα Καραμανλή), ο οποίος τελούσε εν αγνοία να εξαγγείλει ότι η Ελλάδα έπρεπε να παραγγείλει πανδημικά εμβόλια για το σύνολο του πληθυσμού της», αναφέρει χαρακτηριστικά. Ο ίδιος μάρτυρας αναφέρεται σε δύο μεγάλες προμήθειες του υπουργείου Υγείας που αφορούσαν μοριακούς ελέγχους αίματος και εμβόλια για τον ιό Η1Ν1. Για την πρώτη υπόθεση δηλώνει με βεβαιότητα ότι αποτελεί «μεγαλύτερο σκάνδαλο». Οταν φτάνει, όμως, η ώρα να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς του και να αποδείξει τη «δωροδοκία» του κ. Αβραμόπουλου, αναφέρει: «Θεωρώ αδύνατο στη συγκεκριμένη περίπτωση να δόθηκε μίζα κάτω του ποσού των 40 εκατ. ευρώ». 

Η «λογική των πραγμάτων» για «δώρο» €200.000 στον Αβραμόπουλο


ΗNovartis Hellas είναι μία εξ ολοκλήρου υπαγόμενη στη Novartis AG εταιρεία και αποτελούσε κατά την κρίσιμη περίοδο (2004-2014) τη μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρεία στην Ελλάδα με ετήσιο κύκλο εργασιών περίπου 500 εκατ. δολάρια ΗΠΑ. Ο προστατευόμενος μάρτυρας στην πρώτη του κατάθεση και απαντώντας στο αρχικό ερώτημα της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη «τι γνωρίζετε για παράνομες πρακτικές της Novartis Hellas και λοιπών φαρμακευτικών εταιρειών στην Ελλάδα;», οριοθετεί ως περίοδο κατά την οποία ο φαρμακευτικός κολοσσός ακολουθούσε μεθόδους χρηματισμού τη δεκαετία έως την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, οπότε ως διά μαγείας σταμάτησαν οι παράνομες πληρωμές.

Ενας μάρτυρας όμως που γνωρίζει, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, τις διαδρομές του μαύρου χρήματος προφανώς και θα έπρεπε να γνωρίζει ότι οι πρακτικές χρηματισμού εκ μέρους της Novartis συνεχίστηκαν και επί ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό αναφέρεται συμπερασματικά στο έγγραφο του FBI, όπου οι αμερικανικές αρχές σημειώνουν ότι τα στελέχη της εταιρείας στην Ελλάδα κατέστρεφαν αρχεία με παράνομες πληρωμές μέχρι και τον Ιούλιο του 2017!

«Θεωρώ αντίθετο στη λογική των πραγμάτων και στα μεγέθη τόσο της εταιρείας όσο και της συγκεκριμένης παραγγελίας ο υπουργός Υγείας Αβραμόπουλος να έλαβε ως δώρο ποσό κάτω των 200.000 ευρώ». Με αποδεικτικό στοιχείο τη «λογική των πραγμάτων», ο μάρτυρας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ως υπουργός Υγείας ο Δημήτρης Αβραμόπουλος χρηματίστηκε με «όχι λιγότερο» από 200.000 ευρώ για την παραγγελία των εμβολίων για τον ιό H1N1 την περίοδο 2008-2009.

«Με βάση τη λογική των πραγμάτων και τα μεγέθη της προμήθειας θεωρώ αδύνατο στη συγκεκριμένη περίπτωση να δόθηκε μίζα κάτω του ποσού των 40 εκατ. ευρώ»: Ο μάρτυρας επιστρατεύει ξανά «τη λογική των πραγμάτων» ως αποκλειστικό στοιχείο απόδειξης της δωροδοκίας με το αστρονομικό ποσό των 40 εκατ. ευρώ του κ. Αβραμόπουλου από τη Novartis στην περίπτωση της προμήθειας διαγνωστικών τεστ μοριακού ελέγχου του αίματος. 

15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
Μίζες μέσω... email!

Στις 15 Ιανουαρίου και ώρα 10.40 ο «Μάξιμος Σαράφης» περνά και πάλι την πόρτα του γραφείου της Εισαγγελίας Διαφθοράς για συμπληρωματική κατάθεση. «Σε συνέχεια της προηγούμενης κατάθεσής μου σας γνωρίζω ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος και οι Κωνσταντίνος Φρουζής είχαν απευθείας επικοινωνία μεταξύ τους μέσω των προσωπικών τους email», ξεκινά ο μάρτυρας μπαίνοντας απευθείας στην ουσία. Ωστόσο η συνέχεια δημιουργεί προβληματισμό, καθώς προσομοιάζει με λογικό άλμα αρκετών χιλιομέτρων: «Από τη στιγμή που είχαν τέτοια επικοινωνία στα προσωπικά τους email αυτό μεταφράζεται στο ότι είχαν να πουν κάτι μεταξύ τους που δεν ακολουθούσε την επίσημη υπηρεσιακή οδό. Είχαν τακτική επαφή και διά ζώσης». Ωστόσο, αν και το περιεχόμενο της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας δεν φαίνεται να περιλαμβάνει αναφορές για χρηματισμό συγκεκριμένων προσώπων, ο μάρτυρας καταλήγει στο συμπέρασμα: «…θεωρώ ότι το ύψος του δώρου που έλαβε για τη συγκεκριμένη περίπτωση ο Λοβέρδος δεν είναι κάτω του ποσού των 200.000 ευρώ συνολικά».

15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
Πιθανολογίες για μίζες Λοβέρδου

«Γνωρίζω ότι ο Λοβέρδος για τη συγκεκριμένη περίπτωση δωροδοκήθηκε. Πιθανολογώ ότι η δωροδοκία μεθοδεύτηκε ως εξής». Στο σημείο όπου ο μάρτυρας δηλώνει προσωπική γνώση της δωροδοκίας του πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, επιχειρώντας να εδραιώσει την αλήθεια των λεγομένων του, αίφνης κάνει την εμφάνισή του το ρήμα «πιθανολογώ», ανάγοντας τις αποκαλύψεις του στη σφαίρα των πιθανοτήτων. 

«Θεωρώ ότι το ύψος του δώρου που έλαβε για τη συγκεκριμένη περίπτωση ο Λοβέρδος δεν είναι κάτω του ποσού των 200.000 ευρώ… Πιστεύω ότι για τον ίδιο λόγο δωροδοκήθηκε και ο προϊστάμενος υπουργός Α. Λοβέρδος και το θεωρώ αδύνατο για τους λόγους που προανέφερα». Οι 200.000 ευρώ παρουσιάζονται αυθαίρετα ως το ποσό χρηματισμού του κ. Λοβέρδου χωρίς η κατηγορία αυτή να τεκμηριώνεται από κάποια στοιχεία παρά μόνο από την εκτίμηση του «Μάξιμου Σαράφη», σύμφωνα με την οποία, επειδή, όπως καταθέτει ο ίδιος, δωροδοκήθηκε από τη Novartis υφιστάμενός του υπουργού, θα έπραξε το ίδιο και ο κ. Λοβέρδος. 

«Ο Φρουζής, επίσης, αναφέρει ότι χρειάζεται συμμαχίες από όλα τα πολιτικά κόμματα και τους σχετικούς τομεάρχες Υγείας διότι διέβλεπε ότι η επόμενη κυβέρνηση θα ήταν κυβέρνηση συνεργασίας». Ο μάρτυρας παραδέχεται ότι η φαρμακοβιομηχανία αναζητούσε συμμαχίες από όλες τις πτέρυγες της Βουλής. Προφανώς και από τον ΣΥΡΙΖΑ που είχε δείξει την περίοδο εκείνη τη δυναμική του. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο μάρτυρας δεν υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες.

17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
Υπολογισμός της μίζας

«Ηπροαναφερόμενη δέσμευση (engagement) θα επιτυγχανόταν μέσω δωροδοκιών των αρμοδίων κρατικών αξιωματούχων, υπουργών και τότε πρωθυπουργού. Αυτό συνάγεται και από το ύψος του προϋπολογισμού του συγκεκριμένου προγράμματος, το οποίο υπολογίζω τουλάχιστον στο ύψος του 1 εκατ. ευρώ». Αυτή είναι η εκτίμηση του μάρτυρα για τον προϋπολογισμό του Harvard Project, του προγράμματος μέσω του οποίου, όπως ισχυρίζεται, δωροδοκήθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ωστόσο, ο «Μάξιμος Σαράφης», ο οποίος έχει απόλυτη γνώση των μηχανισμών χρηματισμού της εταιρείας, όπως δηλώνει, στην αμέσως επόμενη σχετική ερώτηση ανεβάζει το ύψος του προϋπολογισμού σε 2 εκατ. ευρώ.

«Λαμβανομένου δε υπόψη ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση το πρόγραμμα εκπονήθηκε από τη μητρική εταιρεία είναι αναμενόμενο τα ποσά που δόθηκαν να είναι ιδιαίτερα υψηλά». Από το «με βάση τη λογική των πραγμάτων», ο «Μάξιμος Σαράφης» περνάει στο «είναι αναμενόμενο», ως πειστήριο ότι οι μίζες που δόθηκαν το διάστημα εκείνο σε πολιτικά πρόσωπα στην Ελλάδα ήταν πολύ μεγάλες. 

18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
Ο νόμος των πιθανοτήτων, ο Λιντζέρης και ο Βενιζέλος

«ΟΦρουζής ανά διαστήματα ζητούσε και εκταμίευε χρήματα από τα μαύρα ταμεία της Novartis Hellas προκειμένου, όπως έλεγε, να δωροδοκήσει τον Λιντζέρη υπό την ιδιότητά του ως προέδρου του ΕΟΦ. Πιθανολογώ ότι το ξέπλυμα των χρημάτων για τις δωροδοκίες προς τον Λιντζέρη γινόταν από εταιρείες του Μαυρίκου (ο οποίος αντικατέστησε στις δραστηριότητες του ξεπλύματος τον Βουλκίδη), στις οποίες η Novartis ανέθετε διαφημίσεις με εν μέρει εικονικό τίμημα, το οποίο εν πολλοίς κάλυπτε τα ποσά των δωροδοκιών».

Με τη χρήση του ρήματος «πιθανολογώ» για ακόμα μία φορά περιγράφει ο μάρτυρας τη διαδρομή των μαύρων χρημάτων προς πολιτικά πρόσωπα μέσω εταιρειών, των οποίων ο ιδιοκτήτης έχει φύγει από τη ζωή τον Ιούνιο του 2016. «Σχετικά με τον Λιντζέρη, ο Φρουζής ανέφερε ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος τον τοποθέτησε ως έμπιστό του στη θέση του προέδρου του ΕΟΦ διότι έχουν πολύ κοντινή σχέση και ότι στην αγορά κυκλοφορούσε ότι ο Λιντζέρης λειτουργεί ως ταμίας του Βενιζέλου στα θέματα του υπουργείου Υγείας.

Για όλες τις εξυπηρετήσεις που προσέφερε στη Novartis, στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων του, ο Λιντζέρης αποκλείεται να έλαβε ως δώρο ποσό κάτω των 200.000 ευρώ». Βάσει του νόμου των πιθανοτήτων και εξ αντανακλάσεως φέρεται, κατά τον μάρτυρα, να χρηματίστηκε και ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς στην αγορά κυκλοφορούσε η φήμη, όπως λέει, ότι ο τότε πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Λιντζέρης είχε καθήκοντα ταμία του υπουργού. Και στην περίπτωση του κ. Λιντζέρη, οι 200.000 ευρώ εκτιμώνται, χωρίς κάποιο άλλο στοιχείο, ως ποσό βάσης του χρηματισμού του.

2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
Από το «πιθανολογώ» στο «είναι ευρέως γνωστό»

Στις 2 Φεβρουαρίου και ώρα 11.20 π.μ. ο «Μάξιμος Σαράφης» προσέρχεται και πάλι στην Εισαγγελία για να συνεχίσει τη μαραθώνια κατάθεσή του. Αυτή τη φορά η εισαγγελέας τον ρωτά για τον κ. Αδωνη Γεωργιάδη και τους συνεργάτες του. Ο μάρτυρας, όπως κάνει και τις προηγούμενες φορές, μπαίνει απευθείας στο ψητό, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως «είναι ευρέως γνωστό» ότι ο πρώην υπουργός Υγείας έκανε ξέπλυμα μαύρου χρήματος!

«Θέλω επίσης να σας καταθέσω ότι όπως είναι ευρέως γνωστό ο υπουργός Αδωνις Γεωργιάδης χρησιμοποιούσε ως μέθοδο ξεπλύματος των χρημάτων που λάμβανε ως δώρα από τη Novartis, εκδοτικές του δραστηριότητες, καθώς και υπηρεσίες προβολής μέσω τηλεπωλήσεων και διοργάνωσης εκδηλώσεων σχετικά με την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και την ανάλυση της αρχαιοελληνικής γραμματείας. Με δεδομένο, ωστόσο, ότι η επένδυση της τηλεπώλησης των βιβλίων ήταν δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με το μέγεθος της επιχείρησής του συμπεραίνω ότι τα έσοδα από τις πιο πάνω δραστηριότητες είναι προφανώς εικονικά και συνδέονται με το ξέπλυμα παράνομων χρημάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Βέβαια, εάν ήταν «ευρέως γνωστό», όπως ισχυρίζεται ο «Μάξιμος Σαράφης», ότι ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χρησιμοποιεί για «πλυντήριο» τις εκδοτικές του δραστηριότητες, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι κάτι τέτοιο θα ήταν γνωστό και στις φορολογικές αρχές της χώρας. 


Επτά  «αμαρτίες» στη δικαστική διερεύνηση 

Από τη Νέα Δημοκρατία διατυπώθηκαν επτά προβληματισμοί σχετικά με τον τρόπο χειρισμού της όλης υπόθεσης από τη δικαστική αρχή


1.Δεν ζητήθηκε η έγκριση του αρμόδιου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τον χαρακτηρισμό των τριών «κουκουλοφόρων» μαρτύρων ως προσώπων δημοσίου συμφέροντος, κατά παράβαση του άρθρου 45β ΚΠΔ.

2.Αξιολογήθηκαν ως αξιόπιστες και ουσιώδεις οι καταθέσεις τριών «κουκουλοφόρων» μαρτύρων προκειμένου να υπαχθούν στο καθεστώς των προσώπων δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι ενθυμούνταν σε δόσεις τη δήθεν συμμετοχή πολιτικών προσώπων στη διάπραξη παράνομων πράξεων. Με χαρακτηριστικότερη την κατάθεση της μάρτυρος «Αικατερίνης Κελέση» σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, σχεδόν έναν μήνα μετά την πρώτη και δεύτερη κατάθεσή της, στις οποίες δεν είχε κάνει την παραμικρή αναφορά σε βάρος του!

3.Θεωρήθηκαν ουσιώδεις οι καταθέσεις αυτών των μαρτύρων ενώ δεν περιείχαν απολύτως τίποτα συγκεκριμένο και σοβαρό, όπως απαιτεί το άρθρο 45 β ΚΠΔ, παρά μόνο αόριστες αναφορές και ατεκμηρίωτες εκτιμήσεις.

4.Εφαρμόστηκε επιλεκτικά και χωρίς καμιά εμπεριστατωμένη αιτιολόγηση μόνο για τους τρεις «κουκουλοφόρους» μάρτυρες διαδικασία σπονδυλωτών καταθέσεων που διήρκεσαν περισσότερο από τρεις μήνες!

5.Αντί να σταλεί αμελητί η δικογραφία στη Βουλή, η αρμόδια εισαγγελέας απευθύνθηκε σε ξένη υπηρεσία (FBΑ) προκειμένου να ζητήσει έγκριση συσχέτισης επτά πολιτικών προσώπων με την έρευνα που πραγματοποιεί η ξένη υπηρεσία, κατά παραβίαση του άρθρου 86 του Συντάγματος.

6.Ενώ στις  4/2/2018 σημειώνεται η ολοκλήρωση της κατάθεσης της «Αικατερίνης Κελέση», την επομένη 5/2/2018 η μάρτυς προσκομίζει νέα, υποτίθεται, αποδεικτικά στοιχεία. Είναι η μέρα που προσήλθε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο υπουργός Δημήτρης Τζανακόπουλος.

7.Δεν έγινε κλήτευση του αντιπροέδρου της Novartis Κωνσταντίνου Φρουζή, προσώπου-κλειδί στην υπό διερεύνηση υπόθεση, έστω και ως μάρτυρα.

ΣΧΟΛΙΑ (73)

ήλθε ο καιρός. ..

...να κλείσει και το πρώτο θέμα ο τσιπρας. αρκετή λάσπη

Στελτ

Καλώς τον Ερδογάν της Κουμουνδούρου......φασιστάκο...

theo

Αυτά δεν είναι καταθέσεις. Σήριαλ σε συνέχειες !

JB007

Η Νοβαρτις θα πρέπει να προσέξει (και να ψάξει) αυτά που γράφω σήμερα.......επιγραμματικά: 1) Πάρα πολλά στελέχη της , και ειδικά σε εταιρίες έρευνας φαρμάκων που έχει ή συνεργάζεται (Clinical research κλπ) ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ το τονίζω αυτό, είναι αριστεροί και πολύ προσκείμενη στην αναρχική Αριστερά. Για να μην " καρφώνονται" τα τελευταία χρόνια αλλά να μπορούν να έχουν την "εμπιστοσύνητης εταιρίας το έπαιζαν απλοί υπάλληλοι....Οι συριζάιοι ξέροντας ότι θα βγούν κοροιδεύοντας τον λαό έστηναν όλο αυτό το κόλπο αλλά παράλληλα , σε συνεργασία με δικούς τους δικηγόρους "δημιουργούσαν στοιχεία" σε πολύ εύκολη υπόθεση ...φαρμακευτική όπου το χρήμα ήταν και είναι άφθονο (φυσικά έπαιρναν και οι ίδιοι). 2) Δεν μπορείτε να φανταστείται αν οι εταιρίες φαρμάκου και έρευνας ψάξουν το "ποιόν" των υπαλλήλων τους τι λαβράκια θα βγάλουνε !!!! Όλος ο Σύριζα και τα κατακάθια τους εκεί είναι....Εκεί πρέπει να ψάξουν τους εγκληματίες...Η Αριστερά "έπρεπε" να έχει ένα καινούριο σκάνδαλο που θα "τρομάξει" τον λα'ο σε κάποια δύσκολη στιγμή της ....(συγκέντρωση για την Μακεδονία, εκλογές, λιντσάρισμα κτλ...) και άλλα θα έχουν... 3) Νοβάρτις ψάξε και διώχτους !!! Ακόμα σε ρουφιανεύουν (το έχουν στο αίμα τους)

Αντικειμενική ενημέρωση

Αυτό το πρώτο θέμα όταν ο κατηγορούμενος δεν είναι Δεξιός βρίζουν τον κατηγορούμενο. Όταν είναι Δεξιός ο κατηγορούμενος βρίζουν τον μάρτυρα.

ναι καλά

Αυτοί οι τύποι είναι τόσο άχρηστοι που ούτε μια σκευωρία δεν μπορούν να στήσουν. Μου αρέσει που καποια ζώα που τους ψηφίσαν πίστευαν ότι θα κοντράρουν και τους δανειστές. Τουλάχιστον το παλαιό Πασοκ ήταν μανούλα σε κάτι τέτοια (βλέπε Λαλιώτης). Όλη η ιστορία είναι πιο χοντροκομμένη και από τις μπαρούφες του Χαϊκάλη με την εκλογή του Προέδρου. Αλήθεια ρε συριζοτρόλ που τα έχετε δώσει όλα τις τελευταίες μέρες, με αυτή την υπόθεση τι έγινε;; Το φιλαράκι σας ο χοντροΚαμμενος δεν έλεγε ότι θα την κυνηγήσει μεχρι τέλους παρόλο που μπήκε στο αρχείο. Για πείτε...

ΕΛΕΟΣ

ΚΑΘΕ ΤΡΥΠΑ ΧΑΜΟΣ

Αν

ΑΝ είναι ψευδομάρτυρες, μπήκαν σε μεγάλο Γολγοθά. Αναρωτιέμαι πόσες δεκαετίες θα εκτίσουν φυλακή, το μέγεθος της οικονομικής τους καταστροφής πέρα που θα ξεφτιλιστούν διεθνώς.

ΤΡ

σε επόμενη μαρτυρία ο Σαμαράς θα έχει λάβει τα 10 εκατ. μέσω courier...

Πρωην Κνίτης

Ρε δεν γλυτώνει η ΝΔουλα ότι και να κάνετε πάρτε το χαμπάρι οκ;;;

Α300

ΤΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΞΕΣΚΕΠΑΣΤΗ Η ΣΚΕΥΟΡΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΦΑΝΕΡΩΘΕΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ. ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΩΝ ΣΤΙΜΕΝΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΘΑ ΠΑΡΕΠΕΥΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ. Η ΦΥΛΑΚΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΟΝΤΙΚΟ ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΣΚΕΥΟΡΩΝ. ΤΑ ΒΑΛΑΤΕ ΜΕ ΛΑΘΟΣ ΑΤΟΜΑ ΞΕΥΤΙΛΕΣ

@

αδωνι...25 χρονια στο ιστορικο κ δεν εμαθες ορθογραφια;;;;;;;

@@

Λες μεγάλες βλακείες, διότι εάν ήταν αθώοι, θα παρητούντο της ασυλίας τους, θα πήγαιναν στα δικαστήρια για να δικαστούν ως απλοί πολίτες θα αθωώνονταν, ως αθώοι, και θα εκλειναν στη φυλακή τους σκευωρούς και συκοφάντες όπως τους αποκαλείς και το αποκαλούν. Εάν ήταν αθώοι θα το έκαναν από την πρώτη στιγμή. Δεν το έκαναν όμως και δεν το κάνουν γιατί είναι ένοχοι 100%.. Αυτό είναι ηλίου φαεινότερον και μόνο ένας τρελός δεν θα το έκανε.

12:37

ΤΙ ΓΡΑΦΕΙΣ ΒΡΕ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣΤΡΟΦΟ ΦΑΣΙΣΤΑΚΙ !!! Που δεν ξερεις πως λειτουργει η δικαστικη εξουσια....ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ !!! ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΣΑΣ ΝΑ ΤΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΤΕ ΣΤΗΝ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ή ΣΤΗ Β.ΚΟΡΕΑ !! γκε-γκε σφυριζο-γιδια ? που με τα ισως, τα πιθανον, τα μπορει να πηραν μιζα θελετε να ριξετε στη φυλακη κοσμο....ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΣΑΣ !! ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΟΥ ΧΕΙΡΟΥΡΓΗΣΕ Ο ΠΟΛΑΚΗΣ ΣΑΣ

γιωρ

δεξιοχουντικό φασιστάκι ένας Πολάκης σας χρειαζεται για να ξεσκεπάζει τις βρωμιές των 40 χρόνων μίζας και ρεμούλας..όσο για Βενεζουέλα η κατακαημένη η χώρα μας είναι ήδη τετοια εξαιτίας των δεξιοπασόκων που την οδήγησαν στον γκρεμό

Ελληηνοαμερικάνα

Συριζοτρολλάκι του 0,60, ποιος θα ξεσκεπάσει είπες τις βρωμιές 40 χρόνων? Ο άπλυτος γιδοβοσκός που μόνος του ομολόγησε ότι κρατούσε διπλά βιβλία όταν ήταν δήμαρχος? Ο άνθρωπος που πάει να κουκουλώσει το φόνο του αθώου κοριτσιού από την ξαδέρφη-πρεζόνι-κλέφτρα οπίου? Ή μήπως πιστεύεις ότι ως γιατρός (και καλά....) αυτός δεν έχει πάρει μίζες από τις φαρμακευτικές και φακελάκια από ασθενείς? Για κούνα λίγο την κεφάλα σου να πάει το μυαλό στην θέση του, που περιμένεις από κάτι τύπους σαν τον Πολάκη να κάνουν κάθαρση. Κάτι άτομα σαν εσένα μας πήραν όλους στον λαιμό τους. Υ.Γ. Πολλούς από τους δεξιοπασόκους που όπως λες μας έκαναν Βενεζουέλα τους πήρε με μεταγραφή το κόμμα σου και τους έκανε και μεγαλοστελέχη, βλέπε Κουρουμπλή, Τζάκρη, Καμμένο, κλπ, ατελείωτη η λίστα..... Με τους δεξιοπασόκους όμως έτρωγες με 2 μασέλες να σου θυμίσω..... Δεν νομίζω να σε χάλαγε τότε....

ναιοδιμοκρατις

χαχαχαχα σε κοβω για δημοσιο υπαλληλο διορισμενο απο κανεναν μητσοτακη.....νεοελλας το μεγαλειο σου

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

fiat123

Πρόκειται για μια μάρκα που έχει αγαπήσει ο Έλληνας αγοραστής αυτοκινήτου. Τα τελευταία χρόνια όμως, φαίνεται ότι η συγκεκριμένη αυτοκινητοβιομηχανία 'εχει γυρίσει την πλάτη του στα... ευρώ του, επικεντρώνοντας τα αυτοκίνητά τους στις πωλήσεις μόνο εταιρικών και νοικιάρικων.