Πρώτο κουδούνι για ένα εκατ. μαθητές με χιλιάδες κενά

Πρώτο κουδούνι για ένα εκατ. μαθητές με χιλιάδες κενά

Πανηγυρίζει το υπουργείο Παιδείας ότι όλα είναι στη θέση τους - Στην Αίγινα ο Κωνσταντίνος Γαβρόγλου για τον αγιασμό: «Δίνουμε έμφαση στα ολιγοθέσια», δήλωσε

Με τον καθιερωμένο αγιασμό χτύπησε σήμερα το πρωί το πρώτο σχολικό κουδούνι για 573.744 μαθητές του Δημοτικού, 293.000 του Γυμνασίου, 210.000 Λυκείου, αλλά και σχεδόν 150.000 δασκάλους και καθηγητές.

Και ενώ πηγές του υπουργείου Παιδείας διαβεβαιώνουν ότι όλα είναι στη θέση τους, από τα βιβλία που παραδόθηκαν στην ώρα τους έως τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, οι οποίοι προσελήφθησαν για πρώτη φορά πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και θα είναι έτοιμοι να αναλάβουν τα καθήκοντά τους αμέσως, η πρεμιέρα των σχολείων -Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων- φαίνεται να γίνεται με περισσότερα από 6.000 κενά. 

Πάντως σε ό,τι αφορά στα νούμερα με τα κενά που δίνουν οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες το υπουργείο Παιδείας δεν τα δέχεται, ωστόσο δεν δίνει στις Ομοσπονδίες τα τελευταία στοιχεία σχετικά με τη κάλυψη των θέσεων που έχουν καταγραφεί σε ολόκληρη τη χώρα από τις περιφερειακές Διευθύνσεις εκπαίδευσης. Για τον λόγο αυτό οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες της χώρας, ζητούν για μια ακόμη χρονιά προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών.


Κόντρα του υπουργείου Παιδείας με δασκάλους και καθηγητές  
Πίσω από τους πανηγυρισμούς του υπουργείου Παιδείας ότι η νέα σχολική χρονιά που ξεκινάει θα είναι χωρίς προβλήματα με δηλώσεις τους στο protothema.gr οι πρόεδροι της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος και της ΔΟΕ Θανάσης Κικινής, με δηλώσεις του στο  δηλώνουν οτι τη Δευτέρα πολλά σχολεία απλώς θα υπολειτουργούν στην αρχή.

Οπως δηλώνει ο κ. Κικινής εκτός από τα χιλιάδες κενά το πρόβλημα στα δημοτικά σχολεία είναι και ποιοτικό. Και εξηγεί ότι: «Το υπουργείο Παιδείας με τους χειρισμούς του διέλυσε το ολοήμερο σχολείο, περιορίζοντάς το ως προαιρετική δομή». Δεν αποκλείονται και διαγραφές μαθητών από τα ολοήμερα σχολεία προκειμένου οι καθηγητές να αξιοποιηθούν σε άλλες δομές.
Ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας υπογραμμίζει ότι: «Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προσπαθεί να παρουσιάσει μια μαγική εικόνα απόλυτης κανονικότητας εστιάζοντας στη έγκαιρη, πράγματι, πραγματοποίηση προσλήψεων 10.000 αναπληρωτών, κάτι για το οποίο είχε δεσμευτεί στη συνάντηση με τη Δ.Ο.Ε. στις 10 Αυγούστου. Τα 14.000 κενά (σύμφωνα με τα κενά που έδωσαν οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης) απέχουν πολύ από το να καλυφθούν (4.000 ακόμα προσλήψεις)

Τα περισσότερα κενά αφορούν ορφανικές θέσεις, οι οποίες καλύπτονται με αναπληρωτές αντί να πραγματοποιηθούν προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών (οι διορισμοί ανύπαρκτοι και φέτος). Η επίκληση των μνημονιακών δεσμεύσεων από την κυβέρνηση που επρόκειτο να εξαφανίσει τα μνημόνια, μόνο οργή προξενεί».


Ο κ. Κικινής λέει χαρακτηριστικά ότι το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχουν την «πολυτέλεια» των πανηγυρισμών με αφορμή την πρόσληψη των αναπληρωτών. «Είναι φανερό πως οι μαθητές, οι οικογένειές τους και οι εκπαιδευτικοί ζούμε σε άλλη χώρα», τόνισε. Μεγάλα προβλήματα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΟΕ, θα αντιμετωπίσουν οι μαθητές και οι καθηγητές και στο επίπεδο της υλικοτεχνικής υποδομής, λόγω έλλειψης χρημάτων.

Παρασκηνιακά για τα κενά στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση ακούγεται ότι τα περισσότερα κενά εντοπίζονται στην παράλληλη στήριξη μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες. Στην κατηγορία αυτή το υπουργείο υπολογίζει ότι θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν εκπαιδευτικοί που θα πλεονάσουν στα ολοήμερα προγράμματα, καθώς όπως τονίζει ο κ. Κικινής με απόφαση του υπουργείου τα παιδιά που θα απουσιάσουν επί 15 ημέρες από το ολοήμερο πρόγραμμα, θα διαγραφούν.

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος υπογραμμίζει ότι υπάρχουν χιλιάδες κενά καθηγητών και στα Γυμνάσια και στα Λύκεια, παρά τις προσλήψεις αναπληρωτών που πραγματοποιήθηκαν, επισημαίνοντας ότι νέα κενά θα προκύψουν τον Οκτώβριο με μετατάξεις και αποσπάσεις εκπαιδευτικών στα Πανεπιστήμια. «Το υπουργείο Παιδείας έχει μειώσει τομείς και ειδικότητες στα Επαγγελματικά Λύκεια ώστε να περιοριστεί η εικόνα των κενών, έχει καταργήσει τμήματα ξένων γλωσσών στα Γυμνάσια, ενώ έχει καθυστερήσει τις αποσπάσεις στα πανεπιστήμια και εκκρεμούν και 400 μετατάξεις εκπαιδευτικών με αυξημένα προσόντα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που αναμένεται να γίνουν στο τέλος Σεπτεμβρίου» υπογραμμίζει ο κ. Παπαχρήστος.

Ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γαβρόγλου επισκέφθηκε για τον αγιασμό, το ολιγοθέσιο δημοτικό σχολείο Πέρδικας στην Αίγινα, από όπου δήλωσε πως η κυβέρνηση φέτος δίνει έμφαση στα σχολεία αυτά, τα οποία θα λειτουργήσουν ως ολοήμερα και θα έχουν διδακτικό προσωπικό για όλες τις ειδικότητες. 

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος παρέστη στον αγιασμό του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αγίων Αναργύρων.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πήγε τελικά σήμερα στον αγιασμό σχολείου στο Μενίδι, για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, καθώς προέκυψε προσωπικό θέμα.

ΣΧΟΛΙΑ (7)

ΕΛΛΑΣ

Καλη χρονια παιδια..........

Χαρα

Γιατι να σπαταλισω 12 χρονια της ζωης μου, οταν μπορω σε 1 χρονο στο φροντηστηριο (με 6-7 χ.ευρω) να περασω στα ΑΕΙ???ποιος ετσι νομιζει αραγε???-----Η αντιπολιτευση-------

Q

Ποια ειναι τα κενα, δεν πεταξατε εγκαιρως ολες τις εικονες στα σκουπιδια και δεν μοιρασατε σε ολους τους μαθητες το Κορανι? Μηπως δεν μεριμνησατε αυτα που πουλαει το κυλικειο να ειναι χαλαλ? Και η μπουργκα που ειναι? Ασκεπεις τους βλεπω τους μαθητες και θα διαμαρτυρηθουν τα χαιδεμενα...

μαθητης

αχ τι ωραια που ηταν με σαμαρα ... μεχρι τα χριστουγεννα κανενα μαθημα ,ουτε βιβλια ...μια χαρα ημασταν ,κατι φωτοτυπιες μας βαζανε και βγαζαμε που και που αλλα χαλαρα... λεω στον μπαμπα μου μην κανει κανενα αστειο και ψηφισει ποτε τσιπρα

Φαίνεται ξεκάθαρα

πως στα νιάτα σου υπήρξες σκράπας.Τώρα στα γεράματα,τί τις θές τις τρολιές ρε κακομοίρη;

Bloody Mary

Μέχρι τα Χριστούγεννα δεν γίνονταν μαθήματα επί Σαμαρά (και όχι μόνο) εξαιτίας της επαναστατικής "γυμναστικής" κάτι ψευτοαριστερών και νυν συριζοβολεμένων, οι οποίοι με το παραμικρό προκαλούσαν ταραχές και επεισόδια και υποκινούσαν σε καταλήψεις. Χρησιμοποίησαν το μαθητικό και φοιτητικό κίνημα για τους φαύλους σκοπούς τους και κατάργησαν το μέλλον μου για να κ@λοκαθίσουν στις κυβερνητικές καρέκλες. Όσο για τις φωτοτυπίες, αυτές ήταν καθαρή επινόηση του ΠΑΣΟΚ (Διαμαντοπούλου). Δεν πειράζει, το φροντιστήριο να 'ναι καλά .... και μετά έξω. Το success story του ιντριγκαδόρου, ψεύτη και αμόρφωτου καταληψία και των άθλιων συμβούλων του δεν αγγίζει τη γενιά μου. Πριν φύγουμε, όμως, θα ψηφίσουμε και θα διώξουμε τη χολέρα......

Για όλα φταίει

Ο Τσίπρας!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

lar23

Ο 50χρονος άνδρας και η 49χρονη σύζυγός του είχαν στην κατοχή τους επτά συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη συνολικού βάρους 151,2 γραμμαρίων μαζί με μικροποσότητα σπόρων, ενώ κατασχέθηκαν ακόμη μικροποσότητα βουπρενορφίνης και ναρκωτικών χαπιών