Πλειστηριασμοί: Συγκεντρώσεις και σήμερα παρά την αποχή των συμβολαιογράφων

Πλειστηριασμοί: Συγκεντρώσεις και σήμερα παρά την αποχή των συμβολαιογράφων

Φόβοι για νέα επεισόδια σήμερα στα Ειρηνοδικεία καθώς υπάρχει εντολή προστασίας με τρόπο μη νομοθετικό για την κύρια κατοικία, όχι όμως και για τη δεύτερη ή για άλλα περιουσιακά στοιχεία

Πλειστηριασμοί: Συγκεντρώσεις και σήμερα παρά την αποχή των συμβολαιογράφων
Στην καλή θέληση των Συμβολαιογράφων που για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα απέχουν από τους πλειστηριασμούς
α’  κατοικίας για χρέη προς το Δημόσιο αλλά και στην εθιμικού χαρακτήρα εντολή του υπουργείου Οικονομικών να μην συντελούνται κατασχέσεις κι εκπλειστηριάσεις επαφίεται πλέον η τύχη χιλιάδων περιουσιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του
protothema.gr
Κλείσιμο
προσωπικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης έχει ζητήσει να μην προβαίνει το Δημόσιο σε εκπλειστηριάσεις πρώτων και κύριων κατοικιών, μετά από τις σφοδρές κοινωνικές αντιδράσεις.

Μάλιστα έχει απευθυνθεί σε όλο τον μηχανισμό του υπουργείου ζητώντας με αυστηρότητα να τηρηθεί αυτή η εντολή. Παρά ταύτα σε περιπτώσεις που οι τράπεζες κινηθούν κατά οφειλετών, το Δημόσιο τότε έχει πρόβλημα και οφείλει εκ του νόμου να προχωρήσει με τη σειρά του σε εκτελέσεις για να μην προκύψουν ποινικές ευθύνες.

Παρά ταύτα, αυτό δεν σημαίνει πως η β’ κατοικία, γραφεία ή μικρότερα περιουσιακά στοιχεία θα μπορούν να προστατευτούν με αποτέλεσμα και σήμερα να αναμένονται παραστάσεις διαμαρτυρίας ακτιβιστών κατά των πλειστηριασμών, μελών της ΛΑΕ και του ΑΝΤΑΡΣΥΑ αλλά και άλλων κοινωνικών φορέων.

Πηγές τονίζουν πάντως πως το θέμα της προστασίας της α κατοικίας από τις κατασχέσεις δεν είναι καθόλου εύκολο να περάσει από την πλευρά των δανειστών και θα δοθεί μάχη.

Χθες, η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος  αποφάσισε την επανάληψη της αποχής των συμβολαιογράφων από τη διενέργεια πράξεων κατά της περιουσίας ευρισκόμενων σε αδυναμία πολιτών ζητώντας από την ελληνική πολιτεία τη διασφάλιση της εύρυθμης και ασφαλούς διεξαγωγής των πλειστηριασμών, οι οποίοι αποτελούν μέρος της απονομής της Δικαιοσύνης και την άμεση νομοθέτηση διατάξεων προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και για χρέη προς το  Ελληνικό Δημόσιο, τα ασφαλιστικά Ταμεία, και τους ΟΤΑ, καθώς και τη βελτίωση των υφιστάμενων διατάξεων προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς για χρέη προς  τις τράπεζες, όπως έχει ανακοινώσει". 

Βέβαια τα παραπάνω σε καμία περίπτωση δεν σημαίνουν πως πλειστηριασμοί δεν θα υπάρξουν καθώς όπως και οι ίδιοι οι συμβολαιογράφοι αναφέρουν «κατ’ εξαίρεσιν θα διεξάγονται πλειστηριασμοί κατόπιν χορηγηθησομένης αδείας εκ των Συλλόγων ή της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος μετά από σχετικό αίτημα του επί του πλειστηριασμού υπαλλήλου, όταν κριθεί αναγκαίο».

Πιο συγκεκριμένα, θα χορηγούνται άδειες για αναγκαστικούς πλειστηριασμούς μεταξύ ιδιωτών, για εκούσιους πλειστηριασμούς, για πλειστηριασμούς με αντικείμενο διεκδικήσεις από διατροφές ή μισθούς εργαζομένων, για πλειστηριασμούς ευπαθών προϊόντων τα οποία κινδυνεύουν να καταστραφούν, για πλειστηριασμούς πλοίων, αεροσκαφών, επαγγελματικών χώρων, βιομηχανικών ή βιοτεχνικών χώρων, ξενοδοχειακών μονάδων, οικοπέδων, αγροτεμαχίων και κινητών πραγμάτων καθώς και για πλειστηριασμούς με επισπεύδοντα τις Τράπεζες, το Ελληνικό Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ΟΤΑ, οι οποίοι δεν έχουν αντικείμενο κατοικίες», σημειώνουν.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης