ΣτΕ: Και αλλοδαποί στις στρατιωτικές σχολές, αν έχουν την ελληνική ιθαγένεια

ΣτΕ: Και αλλοδαποί στις στρατιωτικές σχολές, αν έχουν την ελληνική ιθαγένεια

Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας - Με μόνη προϋπόθεση την ελληνική ιθαγένεια, ανοίγουν οι πόρτες των στρατιωτικών σχολών σε Αλβανούς, Τούρκους, Ιρακινούς, Πακιστανούς, Αφρικανούς κ.ά.

Με τη σφραγίδα της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας μπορούν πλέον να εισέρχονται στις Στρατιωτικές Σχολές Αλβανοί, Τούρκοι, Πακιστανοί, Ιρακινοί, Αφρικανοί, κ.λπ., εφόσον έχουν την ελληνική ιθαγένεια και ας μην είναι ελληνικής καταγωγής.

Ειδικότερα, από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κρίθηκε ότι  τις Στρατιωτικές Σχολές μπορούν να εισέρχονται και υποψήφιοι, οι οποίοι δεν έχουν ελληνική καταγωγή (Έλληνες το γένος) και έχουν μόνο την ελληνική ιθαγένεια.

Έτσι, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε την προσφυγή απόστρατων αξιωματικών και ενός Έλληνα πολίτη.

Συγκεκριμένα,  οι απόστρατοι αξιωματικοί και ο Ελληνας πολίτης (και Έλληνας το γένος)  ζητούσαν να ακυρωθεί:

1) Η από 15.4.2011 απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, η οποία όριζε στα προσόντα συμμετοχής στο διαγωνισμό για την εισαγωγή στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στην Σχολή Ευελπίδων, κ.λπ., ότι πρέπει οι υποψήφιοι να έχουν την ελληνική ιθαγένεια, χωρίς να απαιτείται να είναι Έλληνες το γένος και

2) Η απόφαση του υπουργού Παιδείας, με την οποία κυρώθηκαν οι πίνακες επιτυχόντων στα  Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, κ.λπ.

Οι σύμβουλοι της Επικρατείας ερμηνεύοντας τις συνταγματικές διατάξεις περί ισότητας των πολιτών (άρθρο 4 του Συντάγματος) υπογραμμίζουν ότι οι νομοθετικές διατάξεις, με τις οποίες θεσπίζεται «ως προσόν για την πρόσβαση στις δημόσιες λειτουργίες εκτός από την Ελληνική ιθαγένεια και η Ελληνική καταγωγή», είναι αντίθετες στο επίμαχο άρθρο 4 του Συντάγματος.

Το άρθρο 4 του Συντάγματος υπογραμμίζεται στην υπ΄  αριθμ. 3317/2014 απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου «εγγυάται την ίση πρόσβαση όλων των Ελλήνων στις δημόσιες λειτουργίες»  και δεν επιτρέπει διάκριση των Ελλήνων πολιτών ανάλογα με την εθνική τους καταγωγή.

Αντίθετα, δύο σύμβουλοι Επικρατείας οι Δημήτρης Αλεξανδρής  και Βασίλης Αραβαντινός, διαφοροποιήθηκαν και  εξέφρασαν την άποψη ότι από τις Συνταγματικές επιταγές «δεν συνάγεται το δικαίωμα όλων των Ελλήνων πολιτών να γίνονται δεκτοί στις παραγωγικές Σχολές στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων».

Οι Ένοπλές Δυνάμεις, σύμφωνα με την μειοψηφία των δύο συμβούλων, «αποτελούν τον βασικό θεσμό που διαφυλάσσει την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και ιδίως σε περίοδο κρίσεως είναι απαραίτητο να διαθέτουν συνοχή και υψηλό ηθικό».

Επομένως, καταλήγουν οι δύο σύμβουλοι Επικρατείας, «είναι απαραίτητο, ενόψει της γεωπολιτικής θέσεως της χώρας, όπως προκύπτει από την νεότερη ιστορία της και του ευαίσθητου χαρακτήρα των Ενόπλων Δυνάμεων, ιδίως σε περίοδο κρίσεως, αυτές να στελεχώνονται μόνο από Έλληνες πολίτες με ελληνική καταγωγή».

Οι απόστρατοι υποστήριζαν ότι είναι αντισυνταγματική η διάταξη που προβλέπει την εισαγωγή στις Στρατιωτικές Σχολές μόνο με το προσόν της ελληνικής ιθαγένειας και όχι του ελληνικού γένους.

Και αυτό, γιατί «συντρέχουν λόγοι εθνικού συμφέροντος, που συναρτώνται με την αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία συνιστάται στη διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας», όπως σημείωναν οι απόστρατοι ένστολοι.

ΣΧΟΛΙΑ (134)

Top Secret

Θυμίζει την ταινία "Άκρως, τρελό κι απόρρητο" με τον Βαλ Κίλμερ όπου οι μαύροι και μελαμψοί με μούσια πρωταγωνιστές ντύθηκαν ναζί και δεν τους πήρε κανείς χαμπάρι! Περιμένουμε τους κινέζους, γιαπωνέζους, κορεάτες κλπ να δούμε αν θα βάλουν κι αυτοί μη-σχιστομάτηδες στον στρατό τους, παρ'όλο που στις χώρες τους κατοικούν εκατομύρια ξένων αλλοδαπών εδώ και δεκάδες χρόνια.

.

Υπάρχει δικηγόρος στο σάιτ να με διαψεύσει; Η ελληνική ιθαγένεια ή υπηκοότητα είναι ένα και το αυτό σύμφωνα με το νόμο και άπαξ και την έχεις η καταγωγή πλέον δεν έχει καμία σημασία καθώς δε σε διαφοροποιεί από τον γηγενή πάππου προ πάππου Έλληνα. Το θέμα λοιπόν μου φαίνεται απλώς γελοίο. Το θέμα είναι να μην δίνονται αβέρτα υπηκοότητες.

Γιαννης

Αλλος ενας λογος να ψηφισουμε Χρυση αυγη.

Αγύριγο κεφάλι

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (και η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ) είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ! Κάθε εμπόδιο σε αυτήν του οιουδήποτε θέλει να σπουδάσει το οποιοδήποτε αντικείμενο σπουδών, ΑΝΤΙΚΕΙΤΑΙ στο Σύνταγμα και στην ΧΑΡΤΑ ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Οι ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ-ΦΑΣΙΣΤΕΣ, ΔΕΝ μας ξεγελάνε, με τα δήθεν "απόρρητα". Στην ΠΑΙΔΕΙΑ, ΔΕΝ υπάρχουν "απόρρητα"! Κάθε "απόρρητο" στην ΠΑΙΔΕΙΑ είναι ΗΔΗ από ΠΡΙΝ τοις πάσι ΓΝΩΣΤΟ. Οι ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ-ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΔΕΝ είναι Έλληνες. Δοσίλογοι ήσαν ΠΑΝΤΑ και ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ τέτοιοι!..

antihellinass

Σημερα πανηγυριζουμε ολοι εμεις οι πολιτισμενοι φιλελευθεροι Γραικοι,μαζι με τους αδελφους μας Βαλκανιους & τους αγαπητους μας μεταναστες...Ενα απο τα τελευταια καστρα του ρατσισμου επεσε...Οσο & αν χτυπιουνται οι φασιστες,η Greece θα γινει ενα πολιτισμενο,δημοκρατικο,ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΟ κρατος ,οπως ΟΛΑ στον κοσμο..

ολα τρελα

το κακο ειναι οτι δε το ζητησαμε, ουτε και το θελουμε...μας το επιβαλουν οι παγκοσμιοποιητες και εχουν για υποστηρικτη εσενα

Ψωραλέο Αλμπάνι

Ο Καραγκιόζης Δήμαρχος,,,,κι ο antihelinass Ναύαρχος. Γελάνε και τα μπρόκολλα.

ΟΡΘΑΝΟΙΧΤΗ ΚΕΡΚΟΠΟΡΤΑ

Ο απόλυτος ευτελισμός, του θεσμού και της στολής του 'Ελληνα αξιωματικού. Γόνοι 2ης-3ης γενιάς αφροασιατών λαθροεισβολέων ή και των μισελλήνων γειτόνων μας, που θα φέρουν το εθνόσημο!!! Τέτοιοι παρδαλοί, πολυεθνικοί, μισθοφορικοί στρατοί τυχοδιωκτών, ταιριάζουν μόνο σε αποικιοκρατίες κι όχι σε κράτη που θέλουν να παραμείνουν εθνικά! Οι δοτοί -πλην των 2 φωτεινών εξαιρέσεων- υπαλληληλίσκοι του ΣτΕ, ποιών εντολές εκτελούν? Κι όλα αυτά, από την υποτιθέμενη ..."πατριωτική" ΝΔ, του απερίγραπτου Σαμαρά. 'Ενα κόμμα τύπου ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή, τι χειρότερο θα 'βρισκε να κάνει???

ΑΓΗΣ Ο ΤΡΙΣΜΕΓΙΣΤΟΣ

Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΘΕΛΕΙ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΕΞΥΠΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΙΚΑΝΟΥΣ.ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΛΑΚΕΣ ΤΗΣ Χ.Α ΑΝ ΒΡΕΘΕΙΣ ΣΕ ΜΑΧΗ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΝΑ ΦΟΒΑΣΑΙ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΒΛΑΚΕΙΑ ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΘΑ ΣΕ ΕΚΘΕΣΟΥΝ ΠΑΡΑ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΣΟΥ.Ο ΒΟΝΑΠΑΡΤΗΣ ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΟΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΕΜΠΕΛΗΣ ΑΛΛΑ ΕΞΥΠΝΟΣ ΠΑΡΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΣ ΑΛΛΑ ΒΛΑΚΑΣ.ΚΑΤΙ ΗΞΕΡΕ Ο ΜΕΓΑΣ

Αλέκος?

Αλαβάνος?

Εγκληματίας

Τώρα θ'ανέβει καί άλλο η ΧΑ καί αυτό είναι καλό.

antihellinass

Ξερεις το γνωμικο .." Οσο πιο ψηλα ανεβαινει μια μαιμου "..

Προς Αγύριγο κεφάλι

Eπειδή διαβάσω -θέλοντας και μη- συχνά τα σχόλια σου, εντελώς φιλικά, πιστεύω ότι χρίζεις επιστημονικής υποστήριξης. Δεν γνωρίζω ποια επιστήμη είναι κατάλληλη για την περίπτωση σου όμως, η ιατρική; η ψυχολογία ή πολιτική κοινωνιολογία; Εξαιρώντας το γεγονός ότι αναμασάς πάντα τα ίδια επιχειρήματα με αποτέλεσμα να κουράζεις τους υπόλοιπους, αλλά και το ότι η γλωσσική σου επάρκεια είναι λίγο κάτω από το μέσο όρο, δείχνεις μια απέχθεια σε οτιδήποτε Ελληνικό. Όποιος μιλάει για Ελλάδα είναι για σένα -ω! του θαύματος- φασίστας. Εμένα προσωπικά δεν με αγγίζουν οι χαρακτηρισμοί, ειδικά όταν προέρχονται ανώνυμα και από άτομα που δεν με γνωρίζουν. Σε συμβουλεύω λοιπόν να κάνεις και εσύ το ίδιο και κυρίως να χαλαρώσεις. Βλέπω σχόλια σου παντού και θα αρχίζω να υποπτεύομαι ότι χρηματίζεσαι από τον γνωστό χώρο για να διχάζεις τον κόσμο, εκτός αν βέβαια το βλέπεις σαν αγαθοεργία και ενδιαφέρον, για να περάσεις ευχάριστα(;) τις ατελείωτες ώρες μπροστά από την οθόνη. Τώρα, όσον αφορά την σχετική απόφαση του ΣτΕ, είναι πραγματικά λυπηρό. Ανεξάρτητα απο τις πολιτικές πεποιθήσεις του καθενός μας, ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ στον ΔΟΞΑΣΜΕΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ και στα Σώματα Ασφαλείας να ενσωματώνονται αλλοδαποί. Αφενός γιατί δεν "πονάνε" την σημαία μας και αφετέρου γιατί μπορεί να διοχετεύουν πληροφορίες εκ των έσω σε ανθρώπους που δεν θα έπρεπε να τις γνωρίζουν. Επίσης, είναι και θέμα αισθητικής, φανταστείτε έναν Πακιστανό Ανθυπολοχαγό, να βρίσκεται με άγημα σε έπαρση σημαίας και να προσπαθεί να ψελλίσει τον Εθνικό μας ύμνο..

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

metanastes_ar

 «Δραματική η κατάσταση στους ελληνικούς προσφυγικούς καταυλισμούς» αναφέρει το γερμανικό περιοδικό - Ο Γερμανός εμπειρογνώμονας σε θέματα μετανάστευσης Γκέραλντ Κνάους, παραθέτει τέσσερις λόγους για τους οποίους η ΕΕ πρέπει να δράσει άμεσα

kyriakos_mitsotakhs

Συζητήθηκε  το σχέδιο επέκτασης της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς και η ιδιαίτερη προσπάθεια που έγινε για να διευκολυνθεί η εφαρμογή της