Σε εξέλιξη φωτιές σε Θάσο και Αμφιλοχία

Σε εξέλιξη φωτιές σε Θάσο και Αμφιλοχία

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά στη Θάσο - Σε χαμηλή βλάστηση η πυρκαγιά σε Αμφιλοχία - Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στη Φθιώτιδα και στην Κυνουρία - Καλύτερη η εικόνα από τη φωτιά στη Μπάλα Αχαΐας

Έφυγε ο μεγαλύτερος όλων…
Σε εξέλιξη φωτιές σε Θάσο και Αμφιλοχία
Πέντε πύρινα μέτωπα βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή σε όλη τη χώρα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για την κατάσβεσή τους, αλλά οι άνεμοι κάνουν δύσκολο το έργο τους. 

«Μάχη» με τις φλόγες δίνουν από το μεσημέρι επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις στο νησί της
Θάσου, προκειμένου να κατασβέσουν τη μεγάλη πυρκαγιά, που μέχρι στιγμής καίει ανεξέλεγκτα ορεινή δασική έκταση στην περιοχή Καλλιράχη.

Κλείσιμο
Η φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις δώδεκα το μεσημέρι, σε περιοχή κοντά σε εγκαταλελειμμένο σκουπιδότοπο, στην ορεινή Καλλιράχη και οι αρχικές εκτιμήσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν ότι θα μπορέσουν να την κατασβήσουν. Ωστόσο, λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων που πνέουν στο νησί και της ξηρασίας, η φωτιά «ξέφυγε» από τον έλεγχο και γρήγορα έλαβε μεγάλες διαστάσεις.

Στόχος των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι να τεθεί η πυρκαγιά, αρχικά, υπό μερικό έλεγχο, καθώς ανάλογα με τον φορά των ανέμων μπορεί άμεσα να κινδυνέψουν η Καλλιράχη και τα Λιμενάρια.

Πυροσβεστικά κλιμάκια από την Αλεξανδρούπολη, την Καβάλα και την Δράμα βρίσκονται στο νησί, ενώ ο Δήμος Θάσου βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα ώστε, αν υπάρξει κίνδυνος επέκτασης της φωτιάς, να εκκενώσει ορεινούς οικισμούς του νησιού. 

Επί τόπου επιχειρούν 37 πυροσβέστες, 14 οχήματα της Πυροσβεστικής και 21 άτομα πεζοπόρο.

Φωτιά, ακόμη, εκδηλώθηκε και στα Κάτω Κούτρουφα Κυνουρίας, η οποία ωστόσο λίγο μετά τις 15:00 τέθηκε υπό μερικό έλεγχο, παρά τον δυνατό αέρα που φυσά στην περιοχή.

Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο φωτιάς, η οποία όμως έκαψε και τμήμα από τον βιότοπο του Μουστού με καλάμια και βούρλα. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η φωτιά ελέγχθηκε λίγο πριν αρχίσει να απειλεί εκτεταμένες καλλιέργειες και σπίτια.

Στο σημείο παραμένουν κι επιχειρούν για πλήρη κατάσβεση, αλλά και αποτροπή του ενδεχομένου αναζωπύρωσης, δυνάμεις της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, στελέχη του υγροβιότοπου Μουστού και υδροφόρες των δήμων.

Πυρκαγιά στη θέση Προφήτης Ηλίας που βρίσκεται ανάμεσα στις Λιβανάτες και την Αταλάντη στη Φθιώτιδα εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 10:30 το πρωί της Παρασκευής. Ωστόσο η η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Στο σημείο επιχειρούν ακόμα δυνάμεις της Πυροσβεστικής ώστε να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά.

Φωτιά όμως ξέσπασε και στην περιοχή Μαλατέικο Βάλτου Αμφιλοχίας, ενώ παρουσιάζει καλύτερη εικόνα σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι προσπάθειες για την κατάσβεση.

Στο σημείο έχουν σπεύσει και επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 11 οχήματα και 10 άτομα πεζοπόρο.  Η φωτιά καίει χαμηλή βλάστηση, αλλά δυσκολεύει τις πυροσβεστικές δυνάμεις γιατί βρίσκεται σε χαράδρα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πλησιάσουν τα οχήματα. 

Από την άλλη πλευρά καλύτερη είναι η κατάσταση στην περιοχή Μπάλα Αχαΐας, όπου μαινόταν πυρκαγιά από το βράδυ της Πέμπτης. Στο σημείο παραμένουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις για την κατάσβεσή της, αλλά τα αεροσκάφη έχουν αποχωρι, καθώς δεν κρινόταν απαραίτητη πια η συμμετοχή τους στην επιχείρηση.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης