Επιτήδειοι επιχειρούν μέσω ενός πολύ απειλητικού e-mail να
«ψαρέψουν» θύματα και να κλέψουν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό. Το εν λόγω μήνυμα αναφέρει ότι μέσω ενός ιού -που ονομάζει Trojan- ο
αποστολέας του
mail, έχει εισβάλει μέσω ενός ιού στο κινητό του αποδέκτη
και έχει τον πλήρη έλεγχο της συσκευής.
Στη συνέχεια έρχεται η απειλή: «
Έχω μοντάρει ένα βίντεο με το πορνογραφικό βίντεο που παρακολουθούσατε εκείνη τη στιγμή και τον αυνανισμό σας. Το πρόσωπό σας είναι απολύτως ορατό. Δεν νομίζω ότι αυτού του είδους το περιεχόμενο θα
ήταν καλό για τη φήμη σας. Έχω απόλυτη πρόσβαση στις επαφές σας και στα προφίλ σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μπορώ να στείλω αυτό το βίντεο από το email ή το messenger σας».
Για να μην γίνει κάτι τέτοιο, όπως λέει το mail,
ο παραλήπτης θα πρέπει να στείλει 1.100 ευρώ σε bitcoin σε έναν λογαριασμό. Μετά από αυτό δίνει περιθώριο 2 ημερών στον άνθρωπο που λαμβάνει το mail και αν δεν το κάνει «το βίντεο θα διανεμηθεί αμέσως». Φυσικά πρόκειται για απάτη.
«Μια απάτη χρόνων, στοχεύει στους μεγαλύτερους σε ηλικία»
Ο Κυπριανός Βασιλόπουλος που εργάζεται εδώ και δύο δεκαετίας ως σύμβουλος ασφαλείας πληροφορικών συστημάτων,
λέει στο protothema.gr πως πρόκειται για μια απάτη που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο εδώ και χρόνια.
«Αυτά τα κακόβουλα mail στοχεύουν
στην ψυχολογία του χρήστη. Ρίχνουν ουσιαστικά άδεια για να πιάσουν γεμάτα. Ποντάρουν στο γεγονός ότι κάποιοι μπορούν να πειστούν, περισσότερο οι μεγαλύτεροι σε ηλικία και να στείλουν τα χρήματα.
Στέλνουν χιλιάδες τέτοια mail, αν έστω και λίγοι στείλουν χρήματα εκείνοι έχουν... κερδίσει».
Οσον αφορά στο γιατί οι «εκβιαστές» ζητούν χρήματα σε μορφή bitcoin, ο κ. Βασιλόπουλος λέει πως «μέσω κρυπτονομισμάτων είναι δύσκολο να φανεί η πορεία του χρήματος, το πού καταλήγει εν τέλει. Ακόμα και σε τραπεζικό έκβασμα να ζητούσαν τα χρήματα και πάλι θα ήταν πολύ δύσκολο να βρεθούν τα χρήματα. Συνήθως οι συναλλαγές γίνονται μέσω λογαριασμών τραπέζης Πακιστανών και Ινδών, οι οποίοι ειναι... μπροστινοί».
Τέλος σχετικά με το τι μπορεί να κάνει κάποιος για να προφυλαχθεί: «Ο χ
ρήστης πρέπει να είναι προσεκτικός, να ενημερώνεται από τη Δίωξη ηλεκτρονικού εγκήματος. Υπάρχουν πολλά σάιτ, πλέον που ενημερώνουν τον κόσμο πως πρέπει να αντιδρά σε τέτοιους είδους επιθέσεις».
Αναλυτικά το e-mail που έφτασε στα χέρια αρκετών ανθρώπων:
«Το σύστημά σας έχει παραβιαστεί από έναν ιό Trojan. Μπήκε στη συσκευή σας μέσω των πυλών ενηλίκων που επισκέπτεστε. Ορισμένα βίντεο με πικάντικη φύση έχουν έναν κακόβουλο κώδικα που ενεργοποιείται μετά την ενεργοποίησή τους. Όλα τα δεδομένα έχουν ήδη αντιγραφεί στους διακομιστές μου.
Έχω τον πλήρη έλεγχο της συσκευής σας με την οποία έχετε πρόσβαση στο διαδίκτυο. Μπορώ να δω την οθόνη σας, να χρησιμοποιήσω το μικρόφωνο και την κάμερα. Δεν θα το παρατηρήσετε αναλόγως. Έχω ήδη καταγράψει την οθόνη.
Έχω μοντάρει ένα βίντεο με το πορνογραφικό βίντεο που παρακολουθούσατε εκείνη τη στιγμή και τον αυνανισμό σας. Το πρόσωπό σας είναι απολύτως ορατό. Δεν νομίζω ότι αυτού του είδους το περιεχόμενο θα ήταν καλό για τη φήμη σας.
Έχω απόλυτη πρόσβαση στις επαφές σας και στα προφίλ σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μπορώ να στείλω αυτό το βίντεο από το email ή το messenger σας.
Αν δεν θέλετε να αφήσετε να συμβεί αυτό, πρέπει να κάνετε ένα απλό βήμα.