Πώς θα αποκτήσετε μία ενεργειακά “πράσινη” κατοικία

Πώς θα αποκτήσετε μία ενεργειακά “πράσινη” κατοικία

Λύσεις για ένα όσο το δυνατόν πιο ενεργειακά αυτόνομο σπίτι.

euro_header
Sponsored Content 
Η μετατροπή της κατοικίας σας σε όσο το δυνατόν πιο ενεργειακά “πράσινη” αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη, όχι μόνο για λόγους εξοικονόμησης χρημάτων ή βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης στον χώρο σας, αλλά και ως μία προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση. Υπάρχουν κινήσεις που μπορείτε να κάνετε για να θωρακίσετε την κατοικία σας, εξοικονομώντας ενέργεια και αφήνοντας στο περιβάλλον πιο πράσινο αποτύπωμα.
Ας δούμε κάποιες εργασίες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά στον χώρο σας και τους τρόπους για να εκμεταλλευτείτε το πρόγραμμα “Εξοικονομώ 2021”, το οποίο προσφέρει σημαντικές επιδοτήσεις σε μία σειρά παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης.

Αντικατάσταση κουφωμάτων
Μία από τις παρεμβάσεις σε μία κατοικία που μπορούν να προσφέρουν σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας αφορά την αντικατάσταση των κουφωμάτων της. Αναφερόμαστε, φυσικά, στις εξωτερικές πόρτες και τα παράθυρα της οικίας σας, που ενδέχεται να αποτελούν σημαντική πηγή απωλειών ενέργειας, ειδικότερα σε ένα σπίτι παλαιότητας άνω των 20 ετών. Για την αντικατάστασή τους, πέρα από τα κουφώματα αλουμινίου, μία λύση αποτελεί και η επιλογή σύγχρονων κουφωμάτων από συνθετικό PVC, ένα υλικό με μεγάλη αντοχή, μοντέρνα εμφάνιση και εξαιρετικές ιδιότητες μόνωσης, ενώ, εναλλακτικά, μπορείτε πάντα να προτιμήσετε συνδυασμό αλουμινίου και PVC.
Κλείσιμο
Πέρα από εξοικονόμηση ενέργειας και συμβολή στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα, τα ενεργειακά, σύγχρονα κουφώματα προσφέρουν πλεονεκτήματα όπως ηχομόνωση και, φυσικά, ασφάλεια. Επιπρόσθετα, μπορείτε να αντικαταστήσετε τους υφιστάμενους υαλοπίνακες με ενεργειακούς, για θερμομόνωση και ηχομόνωση κάθε εποχή, εξασφαλίζοντας ότι η εσωτερική θερμοκρασία του χώρου σας δεν θα επηρεάζεται από την εξωτερική. Επιπλέον λύσεις περιλαμβάνουν τη χρήση εξωτερικών προστατευτικών φύλλων, σταθερών ή κινητών συστημάτων σκίασης, αλλά και συστημάτων μηχανικού αερισμού με ανάκτηση θερμότητας.
123819344_l
Τοποθέτηση / Αντικατάσταση θερμομόνωσης
Ένα μεγάλο μέρος των απωλειών στο σπίτι σας μπορεί να προέρχεται από την ελλιπή ή ανύπαρκτη μόνωση, κάτι αρκετά σύνηθες ειδικότερα σε παλαιότερες κατοικίες και οικοδομές. Η επιλογή μίας εξωτερικής θερμομόνωσης δημιουργεί ένα κέλυφος στο κτίριο που προστατεύει σημαντικά από κάθε είδους ενεργειακές απώλειες, ενώ ακόμη πιο οικονομική λύση είναι η τοποθέτηση εσωτερικής μόνωσης στους τοίχους της κατοικίας σας. Ακόμη, η θερμομόνωση της οροφής ή της ταράτσας αποτελεί μία ιδιαίτερα αποτελεσματική παρέμβαση εξοικονόμησης ενέργειας σε ένα κτίριο, ενώ και η μόνωση της πυλωτής συντελεί επίσης στη μείωση των ενεργειακών απωλειών. Πέρα από τις κλασικές λύσεις, μπορείτε, πάντως, να ακολουθήσετε ακόμη πιο πράσινες επιλογές, που είναι αρκετά δημοφιλείς τελευταία, όπως αυτή του φυτεμένου δώματος, μίας μεθόδου κατάλληλης για κοινόχρηστους χώρους, π.χ. ταράτσες, που προσφέρει οικονομία, αποτελώντας παράλληλα και μία σημαντική οικολογική πρωτοβουλία.

Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης / ψύξης
Κάτι ακόμη που μπορεί να συμβάλει στην ενεργειακή αναβάθμιση του χώρου σας είναι η εγκατάσταση νέου ή και η αντικατάσταση του συστήματος καυστήρα με σύστημα λέβητα πετρελαίου ή φυσικού αερίου ή ακόμη και υγραερίου. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τον λέβητα παλαιάς τεχνολογίας με αντλίες θερμότητας ή με λέβητα αερίου τεχνολογίας συμπύκνωσης των υδρατμών των καυσαερίων. Επιλέγοντας ενεργειακές λύσεις θέρμανσης, εξασφαλίζετε χαμηλούς ρύπους και μειωμένο κόστος κατανάλωσης, με παράλληλα υψηλή απόδοση των συσκευών σας. Ακόμη, η εγκατάσταση αυτοματισμών και κεντρικών ελεγκτών ενεργειακής διαχείρισης των συστημάτων θέρμανσης μπορεί να επιτρέψει τον καλύτερο έλεγχο των εγκατεστημένων πηγών ενέργειας και να προσφέρει επιπλέον εξοικονόμηση ενέργειας.

Λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης
Η τοποθέτηση ηλιακών συστημάτων για την παροχή ζεστού νερού χρήσης αποτελεί ακόμη μία λύση που φέρνει σημαντική οικονομία και είναι ιδιαίτερα συμφέρουσα στη χώρα μας λόγω της εξαιρετικά μεγάλης ηλιοφάνειας που επικρατεί. Μπορείτε να επιλέξετε ηλιακό θερμοσιφωνικό σύστημα συλλέκτη-ταμιευτήρα αποθήκευσης ΖΝΧ (σύστημα ζεστού νερού χρήσης), ηλιoθερμικό σύστημα συλλέκτη-ταμιευτήρα αποθήκευσης ΖΝΧ βεβιασμένης κυκλοφορίας, ηλιoθερμικό σύστημα παροχής ΖΝΧ και υποβοήθησης θέρμανσης χώρου ή αντλία θερμότητας. Μπορείτε επίσης να σκεφτείτε την αναβάθμιση των συστημάτων φωτισμού, τη χρήση συσκευών διαχείρισης ενέργειας (smart home) καθώς και την αναβάθμιση των ηλεκτρικών σας συσκευών.
44078516_l
Το πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021 προσφέρει σημαντική επιδότηση σε ενεργειακές ανακαινίσεις
Το Πρόγραμμα “Εξοικονομώ 2021”, που είναι ανοιχτό για αιτήσεις το τελευταίο διάστημα, βελτιώνει την ενεργειακή κλάση των νοικοκυριών, κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες (πάνω από 30% εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας). Οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν με ενεργειακά, οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, ενώ τα ποσοστά ενίσχυσης κλιμακώνονται μέχρι 75% με δυνατότητα κάλυψης του υπόλοιπου μέσω τραπεζικού δανεισμού. Η Eurobank συμμετέχει ενεργά στο νέο πρόγραμμα, παρέχοντας στους πελάτες της τα εξής προνόμια: €20 €πιστροφή στη χρεωστική ή πιστωτική κάρτα Eurobank, που συμμετέχει στο πρόγραμμα επιβράβευσης €πιστροφή, καθώς και εκπτώσεις στα ασφάλιστρα για προγράμματα της Eurolife FFΗ (25% έκπτωση, στα προγράμματα κατοικίας και περιεχομένου και 10% έκπτωση, στο πρόγραμμα ασφάλειας ζωής δανειολήπτη).

Επιπλέον, παρέχει στον πελάτη τη δυνατότητα ενημέρωσης σχετικά με παρεχόμενες από την τράπεζα χρηματοδοτικές λύσεις, τη διαδικασία και τα χαρακτηριστικά δανείου στο πλαίσιο του “Εξοικονομώ 2021” (ή παλιότερου προγράμματος), στο EuroPhone Banking. Τέλος, εάν ο πελάτης ενδιαφέρεται για συνεργαζόμενο ενεργειακό επιθεωρητή ή προμηθευτή/ανάδοχο έργου, προκειμένου να αναζητήσει συμβουλές και βοήθεια για την αίτησή του στο πρόγραμμα, συμπληρώνει τη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος που θα βρει στο eurobank.gr και ένας σύμβουλος της τράπεζας επικοινωνεί μαζί του στον αριθμό τηλεφώνου που έχει δηλώσει για να του δώσει, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση ή δέσμευση, στοιχεία συνεργατών στην περιοχή που βρίσκεται το ακίνητό του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης