Υψηλοί συμβολισμοί στη φετινή δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας - Προσκλήθηκαν η Μάγδα Φύσσα και η Σταυρούλα Αξαρλιάν

Υψηλοί συμβολισμοί στη φετινή δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας - Προσκλήθηκαν η Μάγδα Φύσσα και η Σταυρούλα Αξαρλιάν

Στον κήπο του προεδρικού μεγάρου στις 20:00 - Στη λίστα των προσκεκλημένων και οι Γιώργος Μομφεράτος, Σοφία Μπεκατώρου - Δείτε όλα τα ονόματα - Στεφάνι στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου

deksiosi-apokatastasi-dimokratias-arthro
Με αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο, περιορισμένο αριθμό προσκεκλημένων, προσωπικότητες από όλο το φάσμα της Κοινωνίας των Πολιτών, υγειονομικούς, αντιστασιακούς, αλλά και ιδιαίτερα συμβολικές παρουσίες, όπως η Μάγδα Φύσσα, η Σταυρούλα Αξαρλιάν, ο Γιώργος Μομφεράτος και η Σοφία Μπεκατώρου θα διεξαχθεί, στις 8:00 το βράδυ, η δεξίωση για την 47η Επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου.

Κάποια αλλά ενδεικτικά ονόματα είναι και αυτό της Αναστασίας Μήλιου. Πρόκειται για τη Διευθύντρια Έρευνας στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» και Πρέσβειρα της Ελλάδας στην ΕΕ σε θέματα Αειφόρου Θαλάσσιας Πολιτικής.

Στους καλεσμένους συναντάμε επίσης τον Δημήτρη Κοντοπίδηεπίτιμο Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης και αντιπρόεδρο του αντίστοιχου ευρωπαϊκού Οργανισμού CF Europe. Πρόσκληση έλαβε και ο Λευτέρης Αραπάκης, ένας από τους επτά «Νέους Πρωταθλητές της Γης» (Young Champions of the Earth) που βράβευσε το 2020 ο ΟΗΕ για τις καινοτόμες περιβαλλοντικές δράσεις.

Ο συγκεκριμένος τιμήθηκε από τον ΟΗΕ για τη νεοφυή επαγγελματική σχολή αλιείας ΕΝΑΛΕΙΑ, η οποία εκπαιδεύει, ενισχύει και παρέχει κίνητρο στην τοπική αλιευτική κοινότητα να συλλέξει τα πλαστικά από τη θάλασσα, επιτρέποντας έτσι στα αποθέματα ψαριών και στο οικοσύστημα να ανακάμψουν.

Παρούσα στον εορτασμό θα είναι και η Φανή Μπαχαρίδου, προεδρος του Συλλόγου Γυναικων Ν. Βυσσας Έβρου. Θυμίζουμε ότι πρόκειται για τον σύλλογο που έφτιαχνε μάσκες και τις διένειμε στους υγειονομικούς της περιοχής και στα σώματα ασφαλείας.

Μια προσθήκη που ξεχωρίζει είναι αυτή του Μανόλη Κουσλόγλου, καθηγητή Φυσικής στο 3ο Γυμνάσιο Καβάλας. Όταν ξεκίνησε η καραντίνα και τα σχολεία έκλεισαν σκέφτηκε να υποστηρίξει τους συναδέλφους του που δεν γνώριζαν νέες τεχνολογίες. Δημιούργησε την σελίδα στο Facebook «Eξ αποστάσεως εκπαίδευση», για την υποστήριξη εκπαιδευτικών σε θέματα e-learning και Πληροφορικής. Σήμερα η ομάδα του αριθμεί περισσότερα από 45.500 μέλη.
5120390

Στους καλεσμένους συναντά κανείς και τον 36χρονο Παύλο Τσακίρη, τον Ευρωπαίο Αγρότη της Χρονιάς (στην κατηγορία Περιβαλλοντικά Βιώσιμη Γεωργία) και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας «Tsakiris Family» με έδρα τη Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης. Ο Βασίλης Σπανούλης που πριν λίγο καιρό αποσύρθηκε από την ενεργό δράση επίσης θα δώσει το παρών.

Τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας για την αποτροπή της διασποράς του κορωνοϊού επιβάλλουν και φέτος τον περιορισμό των προσκεκλημένων, οι οποίοι θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου PCR.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα υποδεχθεί στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου τους πολιτικούς αρχηγούς, υπουργούς, βουλευτές, αντιστασιακούς, εκπροσώπους των Γραμμάτων και του Πολιτισμού, καθώς και προσκεκλημένους από τον χώρο της υγείας. Έχουν προσκληθεί διευθυντές ΜΕΘ Covid, λοιμωξιολόγοι από την Εθνική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, γιατροί από τα ακριτικά μας νησιά, γιατροί, νοσηλευτές και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων από τα εμβολιαστικά κέντρα και εθελοντές αιμοδότες.

Η κυρία Σακελλαροπούλου επέλεξε προσωπικότητες από όλο το φάσμα της Κοινωνίας των Πολιτών. Επιστήμονες που αναπτύσσουν πρωτοπόρες τεχνολογίες στους τομείς του Περιβάλλοντος, της Υγείας, της Γενετικής. Επαγγελματίες από τον παραγωγικό τομέα της οικονομίας που διακρίνονται στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως οινοποιούς, βιοτέχνες και αγρότες. Καθηγητές σχολείων από την ενδοχώρα και τα ακριτικά μας νησιά, οι οποίοι δοκιμάστηκαν με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση καθώς και μαθητές που διέπρεψαν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Αθλητές αλλά και πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι έχουν καταφέρει να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία.

Κλείσιμο
Σε μια χρονιά που τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, οι αποκαλύψεις για κατάχρηση εξουσίας, σεξουαλική εκμετάλλευση, σωματική ή λεκτική βία, συγκλόνισαν την κοινή γνώμη, προσκλήθηκαν εκπρόσωποι Γυναικείων Οργανώσεων, δομών Κοινωνικής Πρόνοιας Θυμάτων Βίας και Προστασίας Ανηλίκων, καθώς και τα μέλη της Επιτροπής Διαμόρφωσης Εθνικής Στρατηγικής Για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+.

Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί μουσικά από τα ξύλινα και χάλκινα πνευστά της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ.

Στεφάνι στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή

H Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στις 10.00 το πρωί θα καταθέσει στεφάνι στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή στο πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ).

Πρόσκληση με άρωμα... Πανελληνίων

Σημειώνεται πως στο προεδρικό επίσης έχουν προσκληθεί η πρώτη των πρώτων στις Πανελλήνιες 2021, αριστούχος μαθήτρια Σοφία Βάγια, που συγκέντρωσε 19.866 μόρια, πετυχαίνοντας την τρίτη μεγαλύτερη βαθμολογία όλων των εποχών στις Πανελλήνιες εξετάσεις.

Παράλληλα έχει προσκληθεί και ο αριστούχος μαθητής Δημήτρης Καρακώστας, που έχασε και τους δύο γονείς του από κορωνοϊό δύο μήνες πριν τις Πανελλήνιες, αλλά κατάφερε να αριστεύσει συγκεντρώνοντας 18.700 μόρια. 

Ειδήσεις σήμερα: 

Τουρκικό παραλήρημα για την καταδίκη Ερντογάν από τον ΟΗΕ: «Δέχθηκαν την ελληνική μαύρη προπαγάνδα»!

Κορινθία: Δύσκολη νύχτα για το Καλέντζι - Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Θεσσαλονίκη: Αστυνομικοί έσωσαν γυναίκα που απειλούσε να πέσει στο κενό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης