«Ασφυκτική» η πίεση στο ΕΣΥ από τις διασωληνώσεις - Αχτίδα αισιοδοξίας από τη μείωση των κρουσμάτων

«Ασφυκτική» η πίεση στο ΕΣΥ από τις διασωληνώσεις - Αχτίδα αισιοδοξίας από τη μείωση των κρουσμάτων

Το Σάββατο ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει 3.133 νέα κρούσματα και σήμερα ο αριθμός έπεσε στα 1.449 - Ελπίδες από την βελτίωση του καιρού, την πορεία των εμβολιασμών και τα self tests - Mπορούμε να μιλάμε  για ένα ελεγχόμενο άνοιγμα της οικονομίας, της κοινωνίας, της εκπαίδευσης χωρίς να απεμπολούμε τα μέτρα προστασίας  ανέφερε ο Ακης Σκέρτσος

entatiki_swtiria_main
Κορυφώνεται η αγωνία για τις αντοχές των νοσοκομείων, καθώς μέσα σε ένα 24ωρο οι διασωληνωμένοι ασθενείς με Covid-19 εκτινάχθηκαν στους 735.

Η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει ασφυκτική ωστόσο ενθαρρυντικά είναι τα νέα από τον αριθμό των κρουσμάτων που ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές.

Το Σάββατο ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει 3.133 νέα κρούσματα και σήμερα ο αριθμός αυτός έπεσε κάτω από τα μισά στα 1.449 ενισχύοντας τις εκτιμήσεις των ειδικών που έβλεπαν τάσεις σταθεροποιήσης και αποκλιμάκωσης του τρίτου κύματος.

Επίσκεψη Κικίλια στο «Τζάνειο»

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επισκέφθηκε σήμερα το απόγευμα το Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά «Τζάνειο». Συνομίλησε με ασθενείς που είχαν προσέλθει στην εφημερία, γιατρούς και νοσηλευτές και πραγματοποίησε συνάντηση με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και τους διευθυντές.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης, ο υπουργός Υγείας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα επισκέπτομαι το «Τζάνειο» στη γενική του εφημερία η οποία, με χαρά βλέπω, είναι λίγο καλύτερη από ότι την προηγούμενη φορά. Θέλω να πω ότι αυτοί εδώ οι άνθρωποι - η Διοίκηση της Υγειονομικής Περιφέρειας, η Διοίκηση του Νοσοκομείου, ο Διευθυντής της ΜΕΘ, η Προϊσταμένη της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, οι γιατροί μας και όλο το υγειονομικό προσωπικό - έχουν δώσει όλο τους το είναι σε αυτή την προσπάθεια. Τους ευχαριστώ πάρα πολύ όλους.

Αντιμετωπίζουμε μια πανδημία, δεν πρέπει να το ξεχνάει κανείς αυτό, μια τεράστια κρίση Δημόσιας Υγείας. Βλέπετε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας ανταποκρίνεται και με το παραπάνω και εδώ και αρκετές εβδομάδες, με τη βοήθεια και τη στήριξη όλων: των ιδιωτικών Θεραπευτηρίων και των στρατιωτικών Νοσοκομείων και ιδιωτών γιατρών. Σε αυτή τη μάχη για να σωθεί έστω και μια παραπάνω ανθρώπινη ζωή, δεν περισσεύει κανείς.

Έτσι θα συνεχίσουμε, είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε. Σε κάθε περίπτωση, για αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν δείξει υπομονή και για πολλούς-πολλούς μήνες προσπαθούν να βοηθήσουν με αλληλεγγύη ο ένας τον άλλον να τα καταφέρουμε, αξίζουν τα πάντα.

Αισιοδοξία για  ελεγχόμενο άνοιγμα

Τα στοιχεία ποπυ ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ  ενισχύουν το ενδεχόμενο σταδιακής άρσης του lockdown. Ενδεικτικές είναι και οι δηλώσεις που έκανε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.

Ο κ. Σκέρτσος ανέφερε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί έχουν αποφέρει αποτελέσματα και πρόσθεσε ότι υπάρχει πίεση αλλά πρέπει να κοιτάμε και την επόμενη μέρα “διότι λήγει η χειμερινή περίοδος που λόγω του κρύου τα μέτρα έπρεπε να είναι πιο αυστηρά, μπαίνουμε στην άνοιξη με σύμμαχο τον καιρό κι έχουμε και δυο ακόμα συμμάχους: τον εμβολιασμό του πληθυσμού που θέτει μια ασπίδα προστασίας, το λεγόμενο τείχος ανοσίας στους ηλικιωμένους και ευάλωτους και ταυτόχρονα θα έχουμε και πολύ περισσότερα μαζικά οικιακά τεστ”.

Κλείσιμο
“Με αυτά τα όπλα πλέον μπορούμε να μιλάμε -κι αυτό το έχει ενστερνιστεί και η επιτροπή των ειδικών- για ένα ελεγχόμενο άνοιγμα της οικονομίας, της κοινωνίας, της εκπαίδευσης χωρίς να απεμπολούμε τα μέτρα προστασίας”.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-ca97iocxsvox-se)

Σχετικά με τις ημερομηνίες του ανοίγματος ο κ. Σκέρτσος είπε ότι στα μέσα της εβδομάδας θα υπάρξει μια συνεδρίαση με την επιτροπή των ειδικών. “Εγινε ήδη μια προσυζήτηση την Παρασκευή όπου παρουσιάσαμε αναλυτικά το πώς θα λειτουργήσει η διαδικασία του οικιακού τεστ, που πιστεύουμε ότι θα δώσει μία σημαντική ενίσχυση στη διαδικασία του εντοπισμού και της ιχνηλάτησης των θετικών κρουσμάτων -κυρίως των ασυμπτωματικών κρουσμάτων- εντοπίζοντας πιο εύκολα εκείνους που νοσούν αλλά δεν το γνωρίζουν, συνεπώς μέσα στην εβδομάδα θα συζητήσουμε τις ημερομηνίες. Τοποθετούμε για τις αρχές Απριλίου την επανέναρξη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων με προτεραιότητα στο λιανεμπόριο και την εκπαίδευση κι από εκεί και πέρα, στα μέσα Απριλίου, και στην εστίαση σε εξωτερικούς χώρους.

“Ο κόσμος έχει ανάγκη την κοινωνικοποίηση, αυτό πρέπει να γίνει με πολύ πιο οργανωμένο τρόπο από αυτό που γίνεται σήμερα, άρα η περίοδος των περιορισμών ως προς τις διαδημοτικές μετακινήσεις πρέπει να σταματήσει και να πάμε σε μια οργανωμένη πλέον και με τάξη διαδικασία εξόδου των ανθρώπων με τη βοήθεια και του καλού καιρού σε εξωτερικούς χώρους’ είπε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.449 εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 254.031 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες.


Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 55 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.605 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 54, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.880 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

χαρτης28


Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 735 (64.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 82.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.664 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 422 (ημερήσια μεταβολή +13.75%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 438 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη). 

ηλικια28

Η γεωγραφική κατανομή των 1.449 κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

101 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

122 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

72 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

27 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

161 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

67 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

54 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

3 κρούσματα στην Π.Ε.Νήσων

230 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

8 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

11 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας

1 κρούσμα στην Π.Ε Αρτας

54 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

13 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

11 κρούσματα στην Π.Ε Γρεβενών

4 κρούσματα στην Π.Ε Δράμας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

16 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

4 κρούσματα στην ΠΕ Ζακύνθου

20 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

12 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

15 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

4 κρούσματα στην Π.Ε.Θεσπρωτίας

30 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

9 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας

6 κρούσματα στην Π.Ε Καλύμνου

16 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρπάθου

7 κρούσματα στην Π.Ε Καστοριάς

4 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

4 κρούσματα στην Π.Ε Κεφαλληνίας

20 κρούσματα στην Π.Ε Κιλκίς

36 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

20 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

89 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

1 κρούσμα στην Π.Ε Λασιθίου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου

17 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

14 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

8 κρούσματα στην Π.Ε Ροδόπης

8 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

15 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

3 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων

3 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

12 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

11 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

4 κρούσμα στο Αγιο Ορος

22 κρούσματα υπό διερεύνηση.

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ


Ειδήσεις σήμερα: 

Ιταλός υπουργός Υγείας: Το «ψηφιακό πράσινο πάσο» είναι ο σωστός δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε

Εικόνες εποχών... προ κορωνοϊού στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου - Για βόλτα οι Αθηναίοι στη «σκιά» της Ακρόπολης (φωτογραφίες)

Στους 23 οι νεκροί από την κατάρρευση της δεκαώροφης πολυκατοικίας στο Κάιρο

.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης