Κάστρο Χάουαρντ: Ενα ανάκτορο για το πάρτυ του Armani
kastro-arthrou

Κάστρο Χάουαρντ: Ενα ανάκτορο για το πάρτυ του Armani

Ενα από τα πιο εμβληματικά αρχοντικά της Αγγλίας έχει φιλοξενήσει από Βρετανούς αριστοκράτες μέχρι διασημότητες όπως ο Τζόρτζιο Αρμάνι, ο οποίος πριν από λίγες μέρες διοργάνωσε στους χώρους του ένα μοναδικό διήμερο event

Το Κάστρο Χάουαρντ έχει συνδέσει τη μακραίωνη ιστορία του με την υψηλή αριστοκρατία της Γηραιάς Αλβιώνος. Πλέον είναι τουριστικό αξιοθέατο, αλλά και χώρος διοργάνωσης μοναδικών events, όπως το πιο πρόσφατο του Ιταλού μετρ της μόδας Τζόρτζιο Αρμάνι, που ήταν αφιερωμένο στο Armani Beauty. Στη θέση που στέκεται σήμερα βρισκόταν παλαιότερα το κατεστραμμένο κάστρο Χέντεσκελφ, το οποίο είχε περιέλθει στην οικογένεια Χάουαρντ μετά τον γάμο του 4ου δούκα του Νόρφολκ με την Ελίζαμπεθ Λέιμπερν, χήρα του βαρόνου Ντέικερ. Την κατασκευή του νέου κάστρου αποφάσισε ο Τσαρλς Χάουαρντ, 3ος κόμης του Κάρλις, το 1699, αλλά χρειάστηκαν περισσότερα από 100 χρόνια για να ολοκληρωθεί.



Ο κόμης είχε αναθέσει αρχικά το έργο στον Γουίλιαμ Τάλμαν, κορυφαίο αρχιτέκτονα της εποχής, αλλά τελικά το ανέλαβε ο σερ Τζον Βάν- μπρου, μέλος του Kit-Cat Club. Ηταν μάλιστα το πρώτο μεγάλο έργο του. Ο Βάνμπρου επένδυσε στο μπαρόκ στυλ και στους κίονες δωρικού ύφους στη βόρεια πρόσοψη και κορινθιακού στη νότια πλευρά του κτιρίου. Το εμβληματικό κάστρο -που είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Αγγλίας- πλαισιώνεται από ένα υπέροχο πάρκο 4.000 στρεμμάτων, με πλούσια δεντροφύτευση, πανέμορφους κήπους με λουλούδια και μια μεγαλειώδη λίμνη που το περιβάλλει. Σημεία αναφοράς είναι και τα δύο επιμέρους κτίρια που το περιστοιχίζουν, ο περίφημος Ναός των Τεσσάρων Ανέμων και το μαυσωλείο. Οταν ο βουλευτής των Συντηρητικών Χένρι Τσάνον είχε επισκεφτεί το Κάστρο Χάουαρντ τον Αύγουστο του 1923, είχε περιγράψει στο ημερολόγιό του ένα μέρος του μεγαλείου του: «Οι διάδρομοί του θυμίζουν το Βατικανό με τις εκατοντάδες προτομές και τα αγάλματα αυτοκρατόρων και θεών. Η μεγάλη βιβλιοθήκη είναι ένα τεράστιο στενόμακρο κόκκινο δωμάτιο κατά μήκος του σπιτιού, που θυμίζει μουσείο με τους τόσους πίνακες που είναι κρεμασμένοι στους τοίχους του».


Στα μεγαλοπρεπή δωμάτιά του έχουν φιλοξενηθεί πολλά μέλη της βρετανικής αριστοκρατίας και στους χώρους του έχουν παρατεθεί απειράριθμα επίσημα γεύματα και δείπνα με υποδειγματικό art de la table.
Ομως η ιστορία του δεν έχει μόνο φωτεινά κεφάλαια. Στις 9 Νοεμβρίου 1940 ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά, καταστρέφοντας ολοσχερώς την κεντρική αίθουσα, την τραπεζαρία και τα δωμάτια στην ανατολική πλευρά. Δυστυχώς κατέρρευσε και ο θόλος, με αποτέλεσμα να χαθεί για πάντα η εξαίσια ζωγραφισμένη οροφή από τον Αντόνιο Πελεγκρίνι που είχε θέμα την πτώση του Φαέθοντα.

Παρά την καταστροφή από τη φωτιά, το Κάστρο Χάουαρντ δεν άργησε να επανακτήσει τη μεγαλοπρέπειά του - την πεντατία μεταξύ 1945 και 1950 μάλιστα διέθετε και δικό του σιδηροδρομικό σταθμό. Η φήμη του ως εμβληματικού κτιρίου πέρασε και στην τηλεοπτική και κινηματογραφική ιστορία, καθώς οι χώροι του έχουν χρησιμοποιηθεί αρκετές φορές σε γυρίσματα: στην ταινία «Lady L» του Πίτερ Ουστίνοφ το 1965, και έναν χρόνο αργότερα στην ταινία «The Spy with a Cold Nose» όπου παρουσιάστηκε ως Κρεμλίνο. Στους κήπους του γυρίστηκαν σκηνές της ταινίας του Στάνλεϊ Κιούμπρικ «Μπάρι Λίντον», το 1975 - ήταν το κτήμα της λαίδης Λίντον. Η πιο διάσημη εμφάνισή του, όμως, είναι ως Μπράιντσχεντ στην τηλεοπτική σειρά «Επιστροφή στο Μπράιντσχεντ» το 1981, που είχε βασιστεί στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Εβελιν Βο, αλλά και στην κινηματογραφική μεταφορά του το 2008.

Η νέα εποχή

Σήμερα το Κάστρο Χάουαρντ είναι επισκέψιμο από το κοινό ως ιστορικό αξιοθέατο. Οι επιβλητικοί χώροι του, γεμάτοι από αυθεντικές αντίκες και σπάνια έργα τέχνης, διατίθενται συχνά σε επιχειρηματίες και ανθρώπους της μόδας για τη διοργάνωση events με την αίγλη μιας άλλης εποχής. Ανάμεσά τους και ο διάσημος Ιταλός μόδιστρος Τζόρτζιο Αρμάνι που επέλεξε το ιστορικό κάστρο πριν από μερικές μέρες ως ιδανικό σκηνικό για μια μοναδική διήμερη εκδήλωση για το Armani Beauty με 60 εκλεκτούς καλεσμένους.

H πρόσκληση είχε σταλεί σε Ιταλίδες influencers, συντάκτες μόδας και κοσμικές προσωπικότητες πολλούς μήνες πριν ώστε να προγραμματίσουν το ταξίδι τους, το οποίο ξεκίνησε με τρένο από τον σταθμό Κινγκς Κρος του Λονδίνου. Οι ετικέτες για τις αποσκευές και τα εισιτήρια ήταν φιλοτεχνημένα από τον Φιν Φέλοους. Ενα χρυσό φυλλάδιο που μοιράστηκε σε όλους τους καλεσμένους περιέγραφε λεπτομερώς την κάτοψη του κάστρου ώστε να βρουν εύκολα τα δωμάτιά τους, τα οποία ανακαινίστηκαν πρόσφατα από τον Ρέμι Ρέντζουλο. Είχαν επίσης την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους πανέμορφους κήπους και να θαυμάσουν από κοντά τον Ναό των Τεσσάρων Ανέμων και το μαυσωλείο.


Την άψογη διοργάνωση της εκδήλωσης ανέλαβε το περιοδικό «Cabana», ενώ οικοδεσπότες ήταν ο Νίκολας και η Βικτόρια Χάουαρντ, αλλά και η κόρη τους Μπλανς, που είναι πρέσβειρα του οίκου Armani. Ενα κουαρτέτο εγχόρδων πλαισίωσε μουσικά τη βραδιά, ενώ οι καλεσμένοι απολάμβαναν Martini εμπνευσμένα από το «Harry’s Bar». Για τους τυχερούς παρισταμένους, αλλά και για όσους θαύμασαν τις φωτογραφίες που ανέβηκαν στα social media, η εκδήλωση στο Κάστρο Χάουαρντ ήταν μία από τις καλύτερες του Αρμάνι εκτός Ιταλίας .
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK