Άλισον Δαμιανού: Η «μαμά» του Meet Market

Άλισον Δαμιανού: Η «μαμά» του Meet Market

Από το 2007, που εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα, έχοντας εν τω μεταξύ ταξιδέψει όσο λίγοι, διοχέτευσε την εμπειρία της από τις αγορές του Σαν Φρανσίσκο και του Λονδίνου στη δημιουργία της νομαδικής αγοράς που κατέκτησε τις καρδιές των Αθηναίων

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
meet-market-gala-sl
Το ραντεβού είναι σταθερό: ένα Σαββατοκύριακο κάθε μήνα. Το μέρος όμως κάθε φορά είναι διαφορετικό. Από την Τεχνόπολη και το Ωδείο Αθηνών μέχρι το Αθλητικό Κέντρο Φωκιανού και το Κτήμα Αρίστη, 2.000 με 5.000 άνθρωποι επισκέπτονται το Meet Market ευλαβικά κάθε φορά. Η αγορά αυτή είναι δυναμική, φιλόδοξη, έχει ανοδική πορεία και διαρκή εξέλιξη, όπως ακριβώς και η Αλισον Δαμιανού, η Ελληνοαμερικανοαγγλίδα δημιουργός και επιχειρηματίας που το εμπνεύστηκε πριν από 15 χρόνια.

«Γεννήθηκα από Ελληνα πατέρα και Βρετανίδα μητέρα στις ΗΠΑ, όπου σπούδαζε ο πατέρας μου. Εζησα εκεί την πρώτη εβδομάδα της ζωής μου, με στόχο να αποκτήσω αμερικανικό διαβατήριο, και μετά φύγαμε. Από εκείνο το σημείο και μετά, λόγω της δουλειάς του πατέρα μου, μετακομίζαμε κάθε τρία χρόνια - από τη Χάγη στη Βαρσοβία, πίσω στην Ουάσινγκτον, μετά στην Αθήνα και ξανά πίσω στη Βοστόνη και στη συνέχεια στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου και σπούδασα Public Art στο Chelsea College of Art & Design. Μεγαλώνοντας, ερχόμασταν πάντα στην Ελλάδα το καλοκαίρι για να επισκεφτούμε τον παππού και τη γιαγιά μου και αυτά τα ταξίδια άφησαν βαθύ σημάδι στην καρδιά μου. Στην Ελλάδα ένιωθα πάντα σαν το σπίτι μου. Το καλοκαίρι του 2006 ζούσα στην Καλιφόρνια, όπου διατηρούσα μια μικρή επιχείρηση κοσμημάτων. Τότε η γιαγιά μου πέθανε, επέστρεψα στην Ελλάδα για την κηδεία και από τότε δεν έφυγα ποτέ», λέει η Αλισον.
damianidou__1_
Η Αλισον Δαμιανού εμπνεύστηκε το Meet Market από τις αγορές που τη γοήτευσαν στο εξωτερικό και παρότι η γραφειοκρατία της Ελλάδας τη δυσκόλεψε, δεν στάθηκε ικανή να τη σταματήσει

Κλείσιμο
Το Meet Market ξεκίνησε το 2007 στον όροφο ενός μπαρ, με τον αυθορμητισμό και την ενέργεια που έχουν όλες οι καινούριες εμπειρίες. Ενώ μουσικοί κούρδιζαν τις κιθάρες τους, μια μικρή ομάδα νέων δημιουργών άπλωναν την πραμάτια τους με στόχο τη δημιουργία μιας σύγχρονης αγοράς με καλοσχεδιασμένα χειροποίητα προϊόντα και την εναλλακτική προώθηση της δουλειάς τους μέσα από μια ανοιχτή πρόσκληση σε όλους. «Eχοντας σπουδάσει στο Λονδίνο, επισκεπτόμουν τις υπέροχες αγορές εκεί - και μάλιστα η διατριβή μου είχε θέμα αυτές τις αγορές. Πάντα λοιπόν τις αγαπούσα - και ως επισκέπτης και ως πωλητής. Οταν επέστρεψα στην Ελλάδα και αποφάσισα να ζήσω εδώ, άρχισα να ψάχνω για τέτοια μέρη ώστε να πουλήσω τα κοσμήματά μου αλλά δεν έβρισκα ακριβώς αυτό που έψαχνα. Ωστόσο, καθώς περπατούσα στους δρόμους της Αθήνας και άρχισα να χτίζω τη νέα μου ζωή, ανακάλυψα μια πολύ ζωντανή κοινότητα σχεδιαστών, χειροτεχνών και παραγωγών.

Και αυτή η κοινότητα ήταν αυθεντική και γεμάτη έμπνευση. Αρχισα να συναντώ περισσότερους ομοϊδεάτες δημιουργούς και σκέφτηκα ότι η αγορά καλλιτεχνών που αναζητούσα δεν υπήρχε, ωστόσο υπήρχε η ανάγκη για μία, και αυτή ήταν μια ευκαιρία να τη δημιουργήσω μαζί τους. Και θα μπορούσε να είναι ό,τι θέλαμε. Θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε dj για να έχει ατμόσφαιρα πάρτυ, μερικά κοκτέιλ για περισσότερη διασκέδαση και κοινωνικοποίηση, κάποιες παράλληλες δραστηριότητες για να ενισχύσουμε την αίσθηση της κοινότητας και να στήσουμε μια γιορτή γι’ αυτή την αυθεντική, δημιουργική, τοπική σκηνή. Κι έτσι γεννήθηκε η ιδέα του Meet Market, ως μια χριστουγεννιάτικη αγορά για ένα Σαββατοκύριακο τον Δεκέμβριο του 2007, με περίπου 20 πωλητές με ένα ωραίο εκλεκτικό μείγμα εμπορευμάτων, στον πρώτο όροφο ενός πολύ μοντέρνου μπαρ («k44» στο Γκάζι) όπου σύχναζα τότε. Είχε τρομερή επιτυχία! Ηταν η σωστή ώρα, το σωστό μέρος, μας επισκέφθηκε πολύς κόσμος που ψώνισε πολύ και στο τέλος του διημέρου όλοι ήθελαν να μάθουν πότε θα γίνει το επόμενο bazaar».

Η Αλισον μίλησε με φίλους, ξεσήκωσε γνωστούς, σκέφτηκε τις λεπτομέρειες, έφτιαξε ένα φιλόδοξο πλάνο και ξεκίνησε. Εψαξε και βρήκε στεγασμένους χώρους μεγάλους, ενιαίους, με ρεύμα, WC και νερό και φυσικά, εύκολη πρόσβαση. «Υπήρξαν κάποιες δυσκολίες στην αρχή. Νομίζω ότι όποιος προσπαθήσει να ανοίξει μια επιχείρηση στην Ελλάδα για πρώτη φορά μπορεί να τρομάξει με όλη αυτή τη γραφειοκρατία. Ηξερα επίσης ότι η δημιουργία μιας αγοράς ήταν απολύτως εφικτή, καθώς είχα δει τόσες άλλες αγορές στα ταξίδια μου, οπότε τίποτα και κανείς δεν μπορούσε να με σταματήσει. Επέμεινα, βρήκα καλούς λογιστές, άνοιξα χαρτιά και άρχισα να σχεδιάζω την επόμενη εκδήλωση. Επίσης νιώθω αρκετά τυχερή που μπορώ να πω ότι επαγγελματικά ποτέ δεν ένιωσα σε μειονεκτική θέση επειδή είμαι γυναίκα. Σίγουρα έχω συναντήσει μεγαλύτερους σε ηλικία άντρες και αλαζονικούς που με υποτίμησαν λόγω ηλικίας και φύλου, αλλά πάντα πίστευα ότι αυτό ήταν περισσότερο δικό τους πρόβλημα παρά δικό μου», περιγράφει αφοπλιστικά.
damianidou__3_
Ο στόχος της Αλισον να δημιουργήσει μια σύγχρονη αγορά με καλοσχεδιασμένα χειροποίητα προϊόντα επετεύχθη και 15 χρόνια μετά το Meet Market συνεχίζει να ενθουσιάζει το κοινό
damianidou__2_

Η νέα εποχή

Η πανδημία έκοψε τα πάρτυ, τις συγκεντρώσεις, τις απρόσκοπτες βόλτες. Με την άρση των περιορισμών, πώς διαμορφώνεται πλέον η κατάσταση για το δημοφιλές bazaar; «Παρατήρησα ότι μετά την καραντίνα αρκετοί από τους δημιουργούς που συμμετείχαν συχνά όλα αυτά τα χρόνια σταμάτησαν να έρχονται, αλλά πολλές νέες επιχειρήσεις μάς προσέγγισαν επίσης. Ετσι συνολικά, ισορροπεί. Οι διάφορες κρίσεις που αντιμετωπίζουμε πάντα φέρνουν αλλαγές. Ο κορωνοϊός προκάλεσε το κλείσιμο ορισμένων επιχειρήσεων αλλά δημιούργησε και χώρο για το άνοιγμα νέων. Για το Meet Market, πάντως, η καραντίνα ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος και είμαι ευγνώμων που μπορέσαμε να αρχίσουμε ξανά τις εκδηλώσεις μας από τον Σεπτέμβριο του 2021», λέει προβληματισμένη αλλά πάντα ευδιάθετη και γεμάτη ελπίδα.

Τη ρωτάω τι έχει αλλάξει 15 χρόνια μετά από το πρώτο εκείνο τολμηρό εγχείρημα. «Πολλά πράγματα έχουν αλλάξει από το πρώτο Μeet Μarket, αλλά ο πυρήνας της φιλοσοφίας μας και η στάση μας παρέμεινε η ίδια. Το σημαντικό είναι ότι έχω φτιάξει μια μικρή αλλά υπέροχη ομάδα. Εγώ προσωπικά έχω αλλάξει πολύ. Οταν ξεκίνησα το Meet Market ήμουν 26 χρόνων. Τώρα είμαι 41. Απέκτησα δύο παιδιά και πλέον ισορροπώ ανάμεσα στο να είμαι μητέρα δύο αγοριών και να διευθύνω μια επιχείρηση. Αλλά η αλήθεια είναι ότι το Meet Market ήταν το πρώτο μου μωρό και χρειάζεται χρόνο και ενέργεια και με διδάσκει πολλά για τον εαυτό μου και τη ζωή, όπως όλα τα παιδιά. Είμαι πολύ περήφανη και τρέφω βαθιά αγάπη και για τα τρία παιδιά μου. Με κάνουν καλύτερο άνθρωπο, μου δίνουν μεγαλύτερο σκοπό στη ζωή και με εμπνέουν κάθε μέρα να σηκώνομαι και να δίνω τον καλύτερό μου εαυτό».
damianidou__4_
Με τους συνεργάτες της Μαρίνα Σακελλαρίου, Γιάννη Μελίκογλου και Νεκτάριο Αθανασόπουλο

Οι τοποθεσίες που επιλέγονται κάθε φορά είναι μαγικές και δίνουν πάντα κάτι καινούριο. Ποια είναι η δική της πιο αγαπημένη; «Θα επιλέξω τρεις. Την Τεχνόπολη γιατί είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός χώρος για εμάς, αφού μας έβαλε σε μια διαδικασία ανάπτυξης και μάθησης. Είναι σαν το σπίτι του Meet Market. Μετά, τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων γιατί απλώς είναι ο πιο όμορφος κήπος στην καρδιά της Αθήνας. Η ενέργειά του είναι υπέροχη. Και το Ωδείο Αθηνών. Λατρεύω την αρχιτεκτονική, τον σκοπό και την ιστορία αυτού του κτιρίου». Οσο για το επόμενο πανηγύρι δημιουργικότητας σε μερικές μέρες στο Γκάζι που θα κλείσει τη σεζόν, θα συμμετέχουν περισσότερα από 100 brands, ενώ για άλλη μία φορά θα είναι η ιδανική βόλτα για street food, κοκτέιλ αλλά και παιδικές δραστηριότητες. Και μέχρι να εμφανιστούν ξανά οι λευκές τέντες τον Σεπτέμβρη, η όμορφη ομάδα του Meet Market θα δουλεύει πυρετωδώς πάνω στο νέο digital project που η Αλισον υπόσχεται πως θα μας εκπλήξει ευχάριστα. Οπως τότε, τον Δεκέμβριο του 2007, στον όροφο εκείνου του μπαρ.

info - Meet Market: Στο παλιό αμαξοστάσιο του ΟΣΥ (Πειραιώς & Ερμού, Γκάζι) στις 25 και 26 Ιουνίου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK