Σουηδία: Κάνουν τόσο καλή ανακύκλωση που τους τελείωσαν τα σκουπίδια και κάνουν... εισαγωγές!

Το σύστημα ανακύκλωσης στην σκανδιναβική χώρα λειτουργεί υποδειγματικά - Λιγότερο από το 1% καταλήγει σε ΧΥΤΑ - Με τα υπόλοιπα παράγει ηλεκτρική ενέργεια

Το σύστημα ανακύκλωσης της Σουηδίας είναι τόσο πρωτοποριακό, καθώς η χώρα έχει αξιοποιήσει εντελώς τα δικά της σκουπίδια και έχει προχωρήσει στην εισαγωγή αποβλήτων από άλλες χώρες.

Η Σουηδία ανακυκλώνει το 99% των αποβλήτων της, με λιγότερο από το 1% να καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής, και σαν να μην έφτανε αυτό, η ίδια εισάγει σκουπίδια και από άλλες χώρες προκειμένου να τα αξιοποιήσει και να τα χρησιμοποιήσει προς όφελός της. 

Με μία διαδικασία που ονομάζεται «απόβλητα σε ενέργεια» παράγεται βιώσιμη ηλεκτρική ενέργεια από τα σκουπίδια της χώρας. 

Πιο συγκεκριμένα, τα σκουπίδια που ταξινομούνται για να αξιοποιηθούν από τη διαδικασία καίγονται για την παραγωγή ατμού, ο οποίος στη συνέχεια χρησιμοποιείται για την περιστροφή στροβίλων και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. 

Το σύστημά τους είναι τόσο επαναστατικό και οφείλεται ξεκάθαρα στην κουλτούρα που έχουν, ως πολιτισμός, σχετικά με τη φροντίδα του περιβάλλοντος. 

Η Σουηδία ήταν μία από τις πρώτες χώρες, οι οποίες εφάρμοσαν ένα βαρύ φόρο στα ορυκτά καύσιμα το 1991 και γι αυτό το λόγο, η ίδια, προμηθεύεται πλέον, σχεδόν το ήμισυ της ηλεκτρικής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Παρουσιάζει ένα εντυπωσιακό ποσοστό ανακύκλωσης καθώς οι πολίτες της είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σχετικά με θέματα περιβάλλοντος και συνεπείς στο θέμα της ανακύκλωσης. Οι ίδιοι ταξινομούν τα σκουπίδια τους ώστε να μεταφερθούν στις κατάλληλες εγκαταστάσεις ανακύκλωσης ή παραγωγής ενέργειας.

Με την πάροδο του χρόνου, η Σουηδία έθεσε σε εφαρμογή μια εθνική πολιτική ανακύκλωσης, σύμφωνα με την οποία, ακόμη και αν οι ιδιωτικές εταιρείες αναλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της καύσης των αποβλήτων τους, η ενέργεια πηγαίνει σε ένα εθνικό δίκτυο θέρμανσης για τη θέρμανση κατοικιών, η οποία είναι πολύ βασική στη διάρκεια του δυνατού Σουηδικού χειμώνα. 

«Αυτός είναι ένας βασικός λόγος που έχουμε αυτό το αυστηρό δίκτυο, έτσι ώστε να μπορούμε να κάνουμε χρήση της θέρμανσης από τα εργοστάσια ανακύκλωσης. Στο νότιο τμήμα της Ευρώπης δεν κάνουν χρήση της θέρμανσης από τα απόβλητα ενώ εδώ μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ως υποκατάστατο των ορυκτών καυσίμων» αναφέρει η Anna-Carin Gripwall, διευθύντρια επικοινωνίας του Avfall Sverige, της Σουηδικής Ένωσης ανακύκλωσης  αποβλήτων.

Η ίδια περιγράφει την πολιτική της εισαγωγής αποβλήτων προς ανακύκλωση από άλλες χώρες ως προσωρινή κατάσταση. «Υπάρχει μια απαγόρευση της υγειονομικής ταφής στις χώρες της ΕΕ, καθώς υπάρχει πρόστιμο και γι αυτό μας τα αποστέλλουν εδώ και το παρέχουμε ως υπηρεσία», και συμπληρώνει: «Θα πρέπει να δημιουργήσουν τα δικά τους εργοστάσια ανακύκλωσης, να μειώσουν τα δικά τους απόβλητα, καθώς εμείς για να το πετύχουμε αυτό, εργαστήκαμε σκληρά».

Η ίδια καταλήγει: «Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξουν λιγότερα απόβλητα σε κάθε χώρα. Αλλά για να χρησιμοποιήσουν την ανακύκλωση για θέρμανση θα πρέπει να διαθέτουν συστήματα τηλεθέρμανσης ή τηλεψύξης, έτσι πρέπει να δημιουργήσουν την υποδομή για κάτι τέτοιο, και αυτό απαιτεί χρόνο».

ΣΧΟΛΙΑ (89)

ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ

ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΝΙΣΟΡΟΠΗ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥΧΟ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΜΑΣ ΠΟΥ ΑΦΗΝΕΙ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΥΛΩΤΗ. ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΟΙ ΣΟΥΗΔΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΡΩΜΙΑ ΤΗΣ .

Βασίλης

Εμείς ανήκουμε στην υποσαχάριο Αφρική ακόμη, αν και σε λίγο θα μας περάσουν και αυτοί. Ζητάμε επιμόνως από την δημοτική αρχή να κάνει κάτι για την ανακύκλωση και αυτοί απέσυραν και τους μπλε κάδους τελικά. Ο λόγος πως δεν έχουν τι να κάνουν τα ανακυκλώσιμα υλικά, οπότε όλα κατέληγαν στην χωματερή. Προφανώς δεν υπάρχει πολιτική ανακύκλωσης στην Ελλάδα, δεν υπήρχε και δεν θα υπάρξει. Ο Τσιρώνης υπουργός περιβάλλοντος ήταν, οικολόγος λέει ότι είναι, και δεν έκανε τίποτα απολύτως. Η δούρου κατηγορόυσε τους προηγούμενους και έκλεινε τους δρόμους και τελικά τίποτα. Μόνο λόγια εντυπωσιασμού, λαικισμός και ουσία καμία. Και όμως είναι τόσο απλό. Αν δεν μπορεί το κράτος, η περιφέρεια ή ο δήμος, ας δώσουν ακόμη και δωρεάν σε ιδιώτες το έργο της ανακύκλωσης, οργανωμένα καθαρά και με κανόνες. Αλλά ούτε αν αυτό δεν κάνουμε. Όλα στις χωματερές....

Ρε μπας

και τα τρωνε κι ολας;

Θεσσαλονίκη - Μακεδονία

Πρέπει να μάθουμε επιτέλους , να αφομοιώνουμε τα καλά για τα οποία μαθαίνουμε ή τουλάχιστον , να λειτουργούν ως κίνητρο για να βελτιωθούμε εμείς . Ποσώς με ενδιαφέρει τι κάνουν οι Σουηδοί τα Σαββατοκύριακα αλλά θα ήταν πολύ καλό αν σταματούσαμε να δίνουμε χρήματα για να εισάγουμε καύσιμα για να ζεσταίνουμε τις πόλεις μας και να μπορούμε να εκμεταλευτούμε αυτήν την λύση με τα σκουπίδια . Και βέβαια αυτό μπορεί να λειτουργήσει σε όλους τους τομείς . Πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε υπερήφανοι μόνο για τους προγόνους μας και ας αρχίσουμε να προσπαθούμε να τους μοιάσουμε και γιατί όχι , να τους ξεπεράσουμε .

ρενα ακους?

στειλε τα σκουπιδια σου εκει.

ΑΛΕΞΙΟΣ

Οτι Κ να κανουν οι Σουηδοί λόγω αθεΐας εχουν το μεγαλύτερο ποσοστό αυτοκτονιών στην Ευρώπη ... Κ οσο ανακύκλωση Κ να κανουν στα Ελληνικά νησιά θελουν να ερθουν το καλοκαίρι να βρουν χαρά απο τους ψαράδες μας..Ελλαδαρα Κ ΠΑΛΙ Ελλαδαρα!! Παω να πετάξω τωρα τα σκουπίδια μου εξω απο τον κάδο γιατι ειμαι ΕΛΛΗΝΑΡΑΣ !!

ΕΛΛΗΝΑΣ - ΣΟΥΗΔΙΑ

Ας κάνει κάποιος μια βόλτα τα σαββατοκύριακα στη Σουηδία, όταν δεν δουλεύουν οι εργάτες της υπηρεσίας καθαριότητος, να δει τι σκουπίδι υπάρχει παντού. Οπου βρουν τα πετάνε, και οπου βρουν κατουρούν, ακόμα και στις τζαμαρίες ή τις πόρτες των καταστημάτων. Αυτο θα πει Σκανδιναβικός..."πολιτισμός"

αντι-γιδι

Όλοι λέμε ότι είναι ωραία όλα αυτά τα προοδευτικά πράγματα που γίνονται σε ανεπτυγμένες χώρες αλλά όταν μας ζητούν να κάνουμε κ εμείς μια αλλαγή,ένα βήμα κοντά σε αυτά,να γίνει η Ελλάδα έστω μια μικρή Σουηδία, τότε όλοι επαναστατούμε ότι η Ελλάδα δεν είναι Σουηδία! Δεν μπορούμε να ζήσουμε το ίδιο, δεν μας αρέσουν οι αλλαγές και η ανάπτυξη.η πρόοδος και η αλλαγή μας τρομάζουν γιατί τρίζει η βολή μας κάτω από τον πωπω μας!!! Καλά να πάθουμε! Είμαστε λαός της βολής κ όχι της προόδου!

Ροβήρος ο Κατακτητής

Σχεδόν ισλαμική χώρα είναι, το δε Μάλμο είναι πλέον 80%+ "πρόσφυγες". Τα μεταπολιτευτικά, ξενομανή ουγκάνα ξεσαλώνουν όταν ακούν για την "Ελίτ" Σουηδία.

Evdoksia Koklaga

Pios to lei afto oti stin Malm iparhun 80% islamistes + prosfiges?. Proto den ehi na kani tipota me ta skupidia ke tin anakiklosi, ke deftero afto ke mono oti pernun polus xenus dihni poso anaptigmeni ine i hora ke skeftonde anthropus me megala provlimata ke polemus.

Αληθεια

Κ εμεις ρε το ιδιο κανουμε αντε κομπλεξικοί....χαχαχαχα..ρε 100 χρονια πισω ειμαστε!!!!

παλι στην γκρινια Αλβανέ αλβανέ

Για όλα σου φταίει Ελλάδα. Τράβα πίσω στην Αλβανία

vanbusten1978

100 χρονια λιγα λες,πιστευω 200 και λιγα ειναι κυριολεκτικα,και οποιος διαφωνει,μπορω να το αναλυσω λεπτομερεστερα γιατι ειμαστε 200 χρονια πισω κυριολεκτικα,το τονιζω το κυριολεκτικα.

ΕΛΛΗΝΑΣ - ΣΟΥΗΔΙΑ

Η φωτογραφία άνωθεν είναι από το Γκέτεμποργκ, στην δεξιά πλευρά της γέφυρας Alvsborgsbron βλέπετε λίγα απο τα πολλά Διυλιστήρια πετρελαίου που υπάρχουν στην συγκεκριμένη περιοχή, και στα αριστερά την κατοικημένη περιοχή της Majorna και του Kungsladugard. Για να μη τους βλέπει ο κόσμος την ημέρα τα διυλιστήρια κανουν εκπομπές μαυρίλας στον αέρα την νύχτα, και τα τζάμια των σπιτιών γεμίζουν μια πετρελαιοειδές γλίτσα που δεν καθαρίζεται εύκολα. Τόσο νοιάζονται για την υγεία του κόσμου ΦΑΤΕ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΚΟΥΤΑΒΙΑ. Ότι προπαγάνδα θέλει σας ταίζει η κάθε προοδευτική [...]. Και η Αλβανία μαζεύει και έχει γίνει ο σκουπιδότοπος της Ευρώπης, αυτό δεν σημαίνει ότι ενδιαφέρονται για το περιβάλλον. Η Σουηδία εισάγει σκουπίδια από Γερμανία και αλλού γιατί τα χρησιμοποιεί για ενέργεια, τα καίνε για να πουλούν θέρμανση οι δήμοι, και βγάζουν πολύ χρήμα. Αυτό γίνεται ΜΟΝΟ στις μεγάλες πόλεις που έχουν έχουν πολύ ανάγκη από ενέργεια οι πολυκατοικίες και το ζεστό νερό έρχεται από μονάδες παραγωγής ενέργειας των δήμων που χρησιμοποιούν την καύση των σκουπιδιών. ΟΛΑ τα σκουπίδια τα καίνε πλην μετάλλων που τα λιώνουν και τα πουλάνε, και απορρίμματα τροφίμων που αφού τα αφήσουν να σαπίσουν τα πουλάνε οι δήμοι σαν κοπριά ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΝΟΜΑΝΕ!!! ΜΗΝ ΕΙΣΤΕ ΑΦΕΛΕΙΣ, ΝΑ ΤΑ ΚΟΝΟΜΗΣΟΥΝ ΘΕΛΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ, βγάζουν πολλά φράγκα, αν νοιαζόταν για το περιβάλλον όπως υποστηρίζουν δεν θα τα έκαιγαν να μολύνουν την ατμόσφαιρα. Μέχρι να καταλάβετε μερικοί την κουτοπονηριά των Σουηδών θα περάσουν πολλά χρόνια. Πουλάνε εφέ ότι αγαπούν το περιβάλλον όταν και στην πραγματικότητα είναι οι χειρότεροι και από την Ζιμπάμπουε που έχει 100 φορές καθαρότερο περιβάλλον από την Σουηδία. Από την μια καίνε τα σκουπίδια και από την άλλη τα φουγάρα των βιομηχανιών τους γεμίζουν μαυρίλα τον ουρανό.

Kanagias

Ναι ναι ναι. Οτι πεις!!

Απορημενος

Δηλαδη προτεινεις το ελληνικο μοντελο? Να τα θαβουμε μολυνοντας τον υδροφορο οριζοντα ,η να τα πεταμε κατευθειαν στο ρεμα? Η μηπως να τα καιμε χυμα οπως κανουμε σε ολη την Ελλαδα μολυνοντας τον αερα και χωρις να παραγουμε ενεργεια? Περιμενουμε να μας δωσεις τα φωτα σου!!

ΝΙΚΟΣ

ΜΑΣ ΕΧΕΙΣ ΠΡΗΞΕΙ....ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΣΟΥΗΔΙΑ?...ΣΟΥ ΦΤΑΙΝΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΚΕΙ.....ΣΟΥ ΚΟΨΑΝ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ???.....ΓΥΡΝΑ ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΟΥ!!!

Μετανάστης

Πες μας που σε κρατάνε φυλακισμένο στην σουηδία, για να κάνουμε διάβημα για την απελευθέρωση σου απο αυτή την κόλαση και την επιστροφή σου στον παράδεισο ελλάδα όπου θα ζήσεις επιτέλους τον μύθο σου.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

accor0

Ενισχύοντας τον ρόλο της, ως υπεύθυνος φορέας φιλοξενίας σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, η Accor έχει δεσμευτεί να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία “Global Tourism Plastics Initiative” του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UNEP) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ellen MacArthur

ocean-nas

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, τα τελευταία δέκα χρόνια υπήρξαν τα πιο θερμά στην καταγεγραμμένη ιστορία για τις ωκεάνιες θερμοκρασίες, ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν σημειωθεί διαδοχικά ρεκόρ

1
2018-01-09-at-19_20_23-min

Στο Άνκορατζ, τη μεγαλύτερη πόλη της Αλάσκας, η θερμοκρασία έφτασε τον Ιούλιο τους 32,2 βαθμοί Κελσίου για πρώτη φορά, από τότε που κρατούνται στοιχεία