Πρώτη κατοικία: Εγκρίθηκε από την Κομισιόν το νέο σχήμα για την προστασία της

commission

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άναψε «πράσινο φως» για το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη – Τι προβλέπει το νέο σχήμα

Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη για την προστασία της Α΄ κατοικίας και την επιδότηση από το Δημόσιο της μηνιαίας δόσης για τους δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν, τα αρμόδια όργανά της έκριναν ότι το νέο σχήμα προστασίας της Α΄ κατοικίας, που προβλέπει τη διάθεση περίπου 132 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την επιδότηση των δανειακών δόσεων των ευάλωτων δανειοληπτών, πληροί τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί κρατικής βοήθειας και θέτει περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια τα οποία διασφαλίζουν ότι θα μπουν υπό την ομπρέλα του όσοι το έχουν πραγματικά ανάγκη.


Πάντως, η προθεσμία ένταξης στο διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη λήγει στις 31 Δεκεμβρίου και στην πράξη έχουν σταλεί μέχρι στιγμής στις τράπεζες μόλις τρεις αιτήσεις. Το αποτέλεσμα είναι ότι, όπως ανέφεραν την περασμένη Δευτέρα πηγές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση προέβλεψε στον φετινό προϋπολογισμό δαπάνη 150 εκατ. ευρώ, είναι αδύνατο να δοθούν πάνω από 2 εκατ. ευρώ στους δικαιούχους, καθώς η καταβολή των πρώτων επιδομάτων θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο.

Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έγκριση του νέου πλαισίου προστασίας της Α΄ κατοικίας σημειώνει ότι «οι επιλέξιμοι δανειολήπτες θα λάβουν επιχορήγηση που αντιστοιχεί στο 20% έως 50% της μηνιαίας δόσης του δανείου τους, ανάλογα με το εισόδημά τους, υπό την προϋπόθεση ότι: (α) τα δάνειά τους έχουν ως ενέχυρο την κύρια κατοικία τους και (β) συνεχίζουν να πληρώνουν το υπόλοιπο μέρος της μηνιαίας δόσης τους. Εάν ο δανειολήπτης σταματήσει να εξυπηρετεί το δάνειό του, προβλέπεται ότι η τράπεζα μπορεί να δρομολογήσει τον πλειστηριασμό του ακινήτου. Όλες οι τράπεζες θα πρέπει να αναδιαρθρώσουν τα δάνεια των επιλέξιμων δανειοληπτών, σύμφωνα με τις ίδιες απαιτήσεις που ορίζει το κράτος».

Προσθέτει δε πως «η Κομισιόν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, όσον αφορά τους ιδιώτες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ασκούν οικονομική δραστηριότητα, το μέτρο δεν συνεπάγεται κρατική ενίσχυση. Όσον αφορά στις τράπεζες που χορήγησαν τα δάνεια, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το καθεστώς θα προσφέρει ένα έμμεσο πλεονέκτημα επειδή αυξάνει το ποσό αποπληρωμής που είναι πιθανό να λάβουν οι τράπεζες από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ταυτόχρονα, η αποτίμηση της Κομισιόν έδειξε ότι αυτή η έμμεση ενίσχυση δεν θα δημιουργούσε αδικαιολόγητες στρεβλώσεις του ανταγωνισμού, επειδή η ενίσχυση περιορίζεται σε ό,τι είναι αναγκαίο, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος να μη χάσουν οι δανειολήπτες το σπίτι στο οποίο ζουν. Επιπλέον, δεδομένου ότι όλες οι τράπεζες στην Ελλάδα θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, δεν υπάρχει διάκριση μεταξύ τους».

Υπ’ αυτό το πρίσμα, «η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το σχήμα είναι καλά στοχευμένο και περιορισμένο σε χρόνο και πεδίο εφαρμογής, όπως απαιτείται από τους κανόνες της Ε.Ε. Τέλος, το σχήμα αναμένεται να συμβάλει στη μείωση του μεγάλου όγκου μη εξυπηρετούμενων δανείων που επιβαρύνει τον ελληνικό τραπεζικό τομέα».

Τι δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

Την απόφαση σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, που τόνισε ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας αποτελεί βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

«Βασική προτεραιότητα για την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών συνιστά η προστασία της πρώτης κατοικίας. Ήδη, μετά τις απαραίτητες ενέργειες, σε εξαιρετική συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, η ηλεκτρονική πλατφόρμα ένταξης στη ρύθμιση λειτουργεί αποτελεσματικά και έχουν ολοκληρωθεί οι πρώτες 10 ρυθμίσεις, ενώ απλοποιήθηκαν και οι διαδικασίες ένταξης σε αυτή.

Σήμερα, μία ακόμη θετική εξέλιξη καταγράφηκε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το σχετικό αίτημα του Υπουργού Οικονομικών για την κρατική επιδότηση των δανείων που θα κριθούν επιλέξιμα προς ρύθμιση.

Η επιδότηση ανέρχεται μέχρι 50% για τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια και 30% για τα επιχειρηματικά δάνεια, με μέγιστο ποσό ενίσχυσης 200 χιλιάδες ευρώ στην 3ετία σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό de minimis.

Η προσπάθεια μας για την ανακούφιση και τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών συνεχίζεται μεθοδικά και αποφασιστικά. Παράλληλα, η Κυβέρνηση έχει καλέσει τις τράπεζες να επιβραβεύσουν τους συνεπείς δανειολήπτες και ήδη τα πρώτα προγράμματα επιβράβευσης έχουν δημιουργηθεί», δήλωσε.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης