Ποιοι δανειολήπτες κινδυνεύουν με έξωση από το νόμο Κατσέλη

Ποιοι δανειολήπτες κινδυνεύουν με έξωση από το νόμο Κατσέλη

Λήγει η προθεσμία υποβολής βεβαιώσεων οφειλών - Τρόπο να δοθεί παράταση αναζητεί η κυβέρνηση

akinhta

Χιλιάδες δανειολήπτες που βρίσκονται υπό το καθεστώς του νόμου Κατσέλη κινδυνεύουν να υποστούν έξωση από τις διατάξεις που προστατεύουν την πρώτη κατοικία από πλειστηριασμό μετά το τέλος του μήνα, εφόσον δεν έχουν μέχρι τότε προσκομίσει βεβαίωση οφειλών από τις τράπεζες.
Η διαδικασία έξωσης προβλέπεται στο πλαίσιο των αλλαγών που έγιναν με την θέσπιση του νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, το οποίο έχει ήδη ψηφιστεί και αναμένεται να λειτουργήσει το επόμενο διάστημα, όταν θα είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα υποβάλλονται οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων.
Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, οι τελευταίοι απαίτησαν να υιοθετηθεί η πρόβλεψη ότι όσοι δανειολήπτες δεν προσκομίσουν αναλυτική βεβαίωση οφειλών από τις τράπεζες μέχρι το τέλος Απριλίου θα τεθούν εκτός του νόμου.

Ωστόσο, λόγω τεχνικών, γραφειοκρατικών ή άλλων ζητημάτων, η διαδικασία αποδεικνύεται χρονοβόρα και πολλοί δανειολήπτες δεν έχουν λάβει τις σχετικές βεβαιώσεις, όπως λένε πηγές οι οποίες γνωρίζουν το ζήτημα.
Στην κυβέρνηση, μάλιστα, συζητούν το ενδεχόμενο να δοθεί κάποια παράταση, αλλά παρότι το ζήτημα είναι περισσότερο τυπικό και όχι ουσίας, η απόφαση δεν είναι απλή καθώς η σχετική δέσμευση αποτελεί μέρος της συμφωνίας με τους δανειστές και θεωρητικά δεν μπορεί να τροποποιηθεί χωρίς προηγούμενο διάλογο.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης